אחרי שהיו באוויר במשך הרבה זמן, הערב ראש הממשלה נתניהו הודיע רשמית על פיטורי שר הביטחון יואב גלנט והחלפתו בשר החוץ ישראל כ"ץ. בהודעתו, נתניהו ציין כי הציע את תיק החוץ לשר גדעון סער.
וכך מסתיים לו עוד פרק בכרוניקת שרי הביטחון שכיהנו תחת נתניהו. עד כמה טריקת הדלת הזו חריגה? ואילו סיפורים כדאי לשר הביטחון החדש להכיר? להלן תקציר הפרקים הקודמים.
● השווקים לא אוהבים את האפשרות שגדעון סער ייכנס לממשלה, וזו הסיבה
אז מה עלה בגורל שרי הביטחון של נתניהו? בחנו את יחסיו עם ששת השרים המרכזיים בכהונותיו. מפאת מקום, ויתרנו על קורותיו עם משה ארנס ונפתלי בנט, שכיהנו בתפקיד כממלאי מקום לתקופה קצרה בלבד.
יואב גלנט: הפיטורים שקרו פעמיים
איך זה התחיל? יואב גלנט, שהיה כפסע מהרמטכ"לות, לטש עיניים למשרד הביטחון זמן רב. הוא החל את הקריירה הפוליטית שלו במפלגת כולנו של משה כחלון. בשל התיקו הפוליטי ב־2019 והחלטת כחלון לא לרוץ שוב, חברי כולנו נטמעו בליכוד. כשהוקמה ממשלת נתניהו־גנץ, גלנט נאלץ להסתפק בתיק החינוך. לאחר הקמת ממשלת בנט־לפיד, גלנט ישב באופוזיציה והיה לדמות הביטחונית הבכירה בה. לאחר בחירות 2022, הוא הפך למועמד הטבעי להחזיק בתיק הביטחון, וכך קרה.
איך זה נגמר? באקורד סיום שכנראה היה מספיק צורם, עד שניגנו אותו פעמיים. התנגדותו לרפורמה המשפטית כמעט הביאה לפיטוריו אי שם במרץ 2023, שנמנעו רק הודות למחאות "ליל גלנט" ואיומי השביתה במשק. מאז, גם תוך כדי המלחמה, קשה היה להסתיר את מערכת היחסים העכורה בין השניים. גורמים עלומים ידעו לומר כבר תקופה ש"הפור לגביו נפל", ורק צריך היה למצוא תאריך. הערב נתניהו השלים את החסר.
איציק מרדכי: האשמה בחתרנות
איך זה התחיל? בתום קריירה צבאית ענפה בה מונה ברצף למפקד פיקודי דרום, מרכז וצפון, החליט איציק מרדכי לחבור לליכוד והיה לפוליטיקאי בולט בסיעה. בכהותנו התמודד עם אירועי מנהרת הכותל, פעילויות טרור והסכמי חברון.
איך זה נגמר? "קרע ה' את ממלכות ישראל מעליך היום, ונתנה לרעך הטוב ממך" (שמואל א', ט"ו, כ"ח) - כך קרא מרדכי לנתניהו בישיבת ממשלה בה הואשם מרדכי כי הוא קושר קשרים להפלת הממשלה עם יריבים פוליטיים למפלגתו. נתניהו לא נשאר חייב ומרדכי פוטר ב־1999. מרדכי פרש מהליכוד והמשיך בקריירה הפוליטית שלו במפלגת המרכז, ולאחר בחירות 1999 מונה לסגן ראש הממשלה ושר התחבורה בממשלתו של אהוד ברק. אלא שב־2000 הוגשה נגדו תלונה בענייני מעשים מגונים שהביאה להתפטרותו. ב־2005 הוא הורשע בגין עבירות אלו.
אהוד ברק: יחסים על שרטון
איך זה התחיל? בחירות 2009 הראו שהציבור לא שם מבטחו במפלגת העבודה בראשות אהוד ברק. נתניהו הרכיב ממשלה שכללה את מפלגת העבודה, וברק שמר את תיק הביטחון בו החזיק בממשלה הקודמת. באותה תקופה נדמה היה כי על אף היריבות הפוליטית בין השניים, התקיימו ביניהם יחסים טובים.
איך זה נגמר? ב־2011 החליט ברק להתפצל ממפלגת העבודה ולהקים את סיעת העצמאות. בסוף 2012 היחסים בינו לנתניהו עלו על שרטון, כשהאחרון העלה כוונה להקדים את הבחירות בשל אי־הסכמה לגבי חלוקת התקציב וצייר את ברק כגורם שלא מאפשר לגבש תקציב. עוד טען נתניהו שברק "נסע לארה"ב כדי ללבות את הסכסוך בינינו (הליכוד) לבין אובמה, כדי להצטייר כמושיע ומתון המפשר בין הצדדים". ב־2012 ברק הודיע על פרישתו מהחיים הפוליטיים ושב להיות ממבקריו הבולטים של נתניהו.
משה (בוגי) יעלון: למען הרחבת הקואליציה
איך זה התחיל? "דרך הנסיגות שאנו הולכים בה היום חייבת להיפסק", הכריז משה (בוגי) יעלון במטה הליכוד במצודת זאב. לצדו עמד ראש האופוזיציה נתניהו, שבירך על החלטת הגנרל להצטרף לליכוד: "בעיניי הוא החייל מספר אחד של מדינת ישראל". לאחר כארבע שנים בתפקיד המשנה לראש הממשלה והשר לנושאים אסטרטגיים, ב־2013 קיבל יעלון את תפקיד שר הביטחון בממשלת נתניהו השלישית, ושוב בממשלה הבאה שהוקמה ב־2015.
איך זה נגמר? במאי 2016, שנה בלבד לאחר שהושבעה הממשלה, פינה יעלון את משרדו בלשכת שר הביטחון. היו מי שקישרו את העזיבה לפרשת אלאור אזריה, אך נדמה שההסבר העיקרי לעזיבתו של יעלון הוא פוליטי: גם אז נתניהו פעל להדחת שר הביטחון שלו, במטרה להרחיב את שורות הקואליציה. התוצאה: יעלון הודיע על התפטרותו "נוכח חוסר האמון" בנתניהו, ואביגדור ליברמן נכנס לנעליו. בהמשך יעלון הקים את מפלגת תל"ם שחברה לכחול לבן, אך לא הצליח לחזור לתפקיד ביצועי, וכיום גם הוא נמנה על מבקרי נתניהו.
אביגדור ליברמן: בחר מתי לעזוב
איך זה התחיל? לאחר בחירות 2015 אביגדור ליברמן הלך לאופוזיציה ונתניהו הסתפק בקואליציה של 61. לאחר כשנה, החלו להגיע דיווחים על מגעים בין נתניהו וראש האופוזיציה דאז והנשיא דהיום יצחק הרצוג, כשזה היה אמור לקבל את תפקיד שר החוץ. לבסוף התברר שהדבר היה הסחת דעת לצורך משא־ומתן עם ליברמן, שקיבל את תיק הביטחון למרות שלא החזיק בניסיון צבאי.
איך זה נגמר? ב־2018, לאור החלטת נתניהו לאפשר למזוודות הדולרים מקטאר לעבור באופן קבוע לעזה, ליברמן התפטר. "אנו קונים שקט לטווח קצר במחיר פגיעה קשה בביטחון הלאומי לטווח ארוך", הוא נימק. בחירות התקיימו באפריל 2019, אז ליברמן ירד במנדט לעומת 2015, אך החזיק בידיו את המפתח לקואליציה הבאה של נתניהו. ישראל נגררה למספר סבבי בחירות בהם ליברמן התחזק, עד שב־2021 הוקמה ממשלת בנט־לפיד, שנתנה לליברמן את תיק האוצר.
בני גנץ: ההסכם לא קוים
איך זה התחיל? ב־2020, בעיצומו של משבר בריאותי, תוצאות הבחירות הראו פעם שלישית ששני ראשי המפלגות הגדולות, בנימין נתניהו ובני גנץ, לא יכולים להקים ממשלה. גנץ החליט ללכת לאחדות והסביר: "אסור לגרור את ישראל לבחירות רביעיות בתקופה כה מאתגרת, כאשר המדינה מתמודדת עם משבר הקורונה", וסיים ב"ישראל לפני הכל". הוא ונתניהו הסכימו על ממשלת חילופים: נתניהו היה לראש הממשלה, וגנץ לראש הממשלה החליפי ושר הביטחון. נקבע שבנובמבר 2021 הם יתחלפו בתפקידים.
איך זה נגמר? נתניהו ושר האוצר ישראל כ"ץ סירבו להעביר תקציב דו־שנתי לשנים 2020־2021, בניגוד להסכם הקואליציוני, והכנסת התפזרה אוטומטית. זה מנע מגנץ לכהן כראש הממשלה, אך הוא נשאר במשרד הביטחון ואף ניהל לצד נתניהו את מבצע "שומר חומות". לאחר הבחירות, נתניהו נאלץ לעזוב את תפקיד ראש הממשלה, כאשר אותו החליפו בנט ולפיד. דווקא גנץ נשאר בתפקיד שר הביטחון. הוא חזר שוב לממשלת נתניהו לאחר טבח 7 באוקטובר, אך הפעם רק כשותף בקבינט המלחמה, ויצא ממנה לאחר שלא הצליח לקדם את מטרותיו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.