גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עסקאות ה"בייבאק" בדרך לשיא של טריליון דולר. והן טומנות מסר למשקיעים

מטא, אפל, אנבידיה ומיקרוסופט - כולן הודיעו השנה על תוכנית לרכישה עצמית של מניות (בייבאק) בעשרות מיליארדי דולרים ● בגולדמן זאקס מעריכים כי המגמה שמתדלקות הענקיות תשבור את שיא כל הזמנים ב–2025 ● מאחורי העסקאות הללו, לפי מומחים, מסתתרת תחזית לשוק המניות, הטבת מיסוי ומסר על מהפכת ה־AI

סאטיה נאדלה, ג'נסן הואנג, טים קוק / צילומים: AP, Evan Agostin, Ted S. Warren
סאטיה נאדלה, ג'נסן הואנג, טים קוק / צילומים: AP, Evan Agostin, Ted S. Warren

ענקית הטכנולוגיה מיקרוסופט הודיעה החודש על תוכנית חדשה לרכישה עצמית של מניות, המכונה בייבאק (Buy Back), בהיקף של 60 מיליארד דולר. למעשה, מדובר בהמשך ישיר של תוכנית בייבאק של מיקרוסופט מלפני כשלוש שנים, שמתרחשת במקביל להגדלת היקף הדיבידנד שהיא מחלקת למשקיעים ב־10%. ההודעה של מיקרוסופט לא חריגה בנוף - בחודשים האחרונים ענקיות טכנולוגיה נוספות הודיעו על תוכניות לרכישה עצמית.

"זה לא עוד מאותו הדבר": איך תשפיע ההסלמה בצפון על השוק?
ראיון | הכלכלן האופטימי: לאן הולכים השווקים ואיפה כדאי להשקיע 

אנבידיה הודיעה על תוספת של 50 מיליארד דולר לתוכנית הבייבאק שלה עם פרסום הדוח הרבעוני האחרון, מטא הודיעה בתחילת השנה על תוכנית בסך 50 מיליארד דולר, ואפל הודיעה במאי האחרון על תוכנית של 110 מיליארד דולר.

מה זה בייבאק ומתי חברות מבצעות אותו?

רכישה עצמית של מניות היא אחת הדרכים הפופולריות של חברות לתת למשקיעים החזר על ההשקעה שלהם. בייבאק, היא תוכנית שבמסגרתה חברות משתמשות במזומנים שבידיהן כדי לרכוש את המניות של עצמן במסחר בבורסה. מדובר במסר משולש למשקיעים: ראשית, שהחברה מעריכה שמחיר המניה צפוי לעלות, שנית, שהיא מעריכה שהשקעה במניות של עצמה עדיפה על השקעות אחרות כמו מיזוגים או רכישות, ושלישית הרכישה מחזקת תדמית של חוסן תזרימי שכן תוכנית בייבאק דורשת כאמור עודף מזומנים בקופה. בנוסף, הרכישה העצמית של המניות מביאה לצמצום של הון המניות של החברה, ובכך גם לגידול ברווח למניה, נתון משמעותי בבחירת השקעות חדשות על ידי משקיעים.

לכן, במקרים רבים תוכניות בייבאק מובילות לעלייה במחיר המניה, מכניסות כסף חדש למחזורי המסחר ומושכות משקיעים חדשים.

חלק מהחברות מפורסמות באסטרטגיית הרכישה העצמית שלהן, בין אלו ברקשייר האת'וויי , קונצרן ההחזקות בבעלותו של וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול בעולם. ברבעון הראשון של השנה, הקונצרן הודיע על רכישה עצמית בגובה של 2.3 מיליארד דולר. "באמצעות המעשה הפשוט הזה, אנו מגדילים את חלקכם בעסקים הרבים הנשלטים והבלתי נשלטים שבבעלות ברקשייר", הסביר באפט את האסטרטגיה שלו במכתב קודם למשקיעים. "הדרך הזו היא הקלה והבטוחה ביותר עבורנו להגדיל את העושר שלכם".

ויש גם חברה ישראלית שידועה באסטרטגיה הזו - צ'ק פוינט . מדי רבעון רוכשת ענקית הסייבר הישראלית מניות של עצמה ב־325 מיליון דולר במטרה להביע אמון עקבי במניה.

האם יש עלייה בהיקף הבייבאקים? מחקר שפרסם לפני מספר חודשים בנק ההשקעות גולדמן זאקס צופה שהיקף הבייבאק בארה"ב יגיע לראשונה לטריליון דולר ב־2025. לפי הנתונים שלהם. היקף הבייבאק בשנה שעברה עמד על 815 מיליארד דולר, ירידה של 14% מ־2022, והם מעריכים ש־2024 תסתיים עם עלייה ביחס לשנה קודמת עם רכישות עצמיות בהיקף של 925 מיליארד דולר.

בגולדמן זאקס נוקבים בשתי סיבות מרכזיות לגידול הצפוי השנה ולשיא שיגיע בשנה הבאה: הפחתת הריבית בארה"ב, והסרת האי־ודאות הפוליטית לאחר הבחירות לנשיאות בארה"ב. מאז פרסום הדוח, הריבית בארה"ב ירדה ב־0.5% וסיפקה רוח גבית לשוק המניות. כלכלני הבנק, קורמק קונרס ודיוויד קוסטין, העריכו גם שההכנסות של חברות הטכנולוגיה ייהנו מביקושים גבוהים יותר למוצרים שקשורים ל-AI. להערכתם, הגידול הצפוי ברווח לצד הפחתת הריבית של הפד, יקפיצו את היקפי הרכישות העצמיות בעיקר בקרב ענקיות הטכנולוגיה שיש להן יתרות מזומנים גדולות, בדגש על "שבע המופלאות" - אפל, אמזון, גוגל, מטא, מיקרוסופט, אנבידיה וטסלה. לדבריהם, גידול ברווחים הוא מנוע הצמיחה הגדול ביותר לרכישה עצמית של מניות, ואחריה גם שיפור בסביבת המאקרו.

נתונים אחרים, של S&P Global, שפורסמו בשבוע שעבר ונוגעים להשלמת תוכניות רכישה עצמית של חברות בבורסות בולטות ברחבי העולם (לא רק ארה"ב), הראו שמצד אחד, הערך הכולל של רכישות עצמיות בבורסות בולטות ברחבי העולם צפוי להיות השנה הנמוך ביותר מאז שנת 2020, ומצד שני מספר התוכניות לרכישה עצמית עולה. מדובר בתוכניות שהוכרזו בשנים קודמות והושלמו השנה, בניגוד לתוכניות הבייבאק שפורסמו בחודשים האחרונים ולא נכללות בספירה כיוון שטרם הושלמו. להערכת הכלכלנים בריאן שיד ואני סבטר מ־S&P Global, ייתכן שזהו סימן לכך שתזרימי המזומנים של חברות עלולים להיפגע בשל הריביות שעדיין גבוהות וחשש מפני האטה כלכלית גלובלית.

יתרון המיסוי והמסר למשקיעי ה־AI

ניר אורגד, אנליסט מניות חו"ל במערך הייעוץ של בנק לאומי, אומר שלמרות שתיתכן ירידה בשנה זו או אחרת בהיקפי הבייבאק, היסטורית המגמה היא של עלייה. לדבריו, "ביצוע רכישה עצמית של מניות היא דרך אפקטיבית מבחינת מיסוי לתגמל את בעלי המניות. יש שתי דרכים: הראשונה היא לחלק דיבידנד, והשנייה היא רכישה עצמית של מניות. חברות בשלות עושות בדרך כלל גם וגם - לדוגמה מטא (פייסבוק) עשתה רכישה עצמית של מניות ובתחילת השנה הודיעה לראשונה על חלוקה של דיבידנד. אנחנו רואים יותר ויותר ענקיות טכנולוגיה שפחות נהגו לחלק דיבידנדים מצטרפות לחלוקה".

לדברי אורגד, יש שיח בנושא על כך שמנגנון הבייבאק הוא מעין דרך לחברות לחסוך בתשלומי מסים, בניגוד לדיבידנד שכרוך במס. "תעשיית הבייבאקים מאוד פרחה כי ענקיות הטק מכניסות המון כסף. הן יכולות להשתמש בכסף הזה ולעשות מיזוגים ורכישות, או לתגמל את בעלי המניות, בפרט כשאין אופציית השקעה אחרת מעניינת".

הוא גם מזכיר גורם נוסף שעשוי להסביר את הבחירה של ענקיות הטכנולוגיה: הספקנות של חלק מהמשקיעים לגבי היכולת של החברות הללו להחזיק את השקעות הענק שביצעו בטכנולוגיות בינה מלאכותית. העובדה שמיקרוסופט מרגישה בנוח להמשיך ולתגמל את בעלי המניות עם בייבאק בהיקף זהה והגדלת הדיבידנד משדרת קו מרגיש למשקיעים.

התחזית הסמויה: השוק בדרך לתיקון?

עד כמה משפיע מצב המאקרו כלכלה על תוכניות רכישה עצמית של מניות? אורגד מסביר כי "הרבה פעמים כשמחיר המניה יורד, והנהלת החברה חושבת שהשוק מעריך בחסר את השווי הכלכלי שלה, היא יכולה להשיק תוכנית בייבאק מזורזת, או להגדיל את התוכנית הקיימת. לרוב, התוכניות האלה 'רצות' לאורך שנים וזה לשיקול ההנהלה מתי להיות יותר או פחות אגרסיביים ברכישות. כשיש תיקונים של 5%־10% בשוק, הרבה פעמים רואים שמי שנכנס וקנה מניות הם הדסקים של הבנקים הגדולים בארה"ב שלרוב מבצעים את הבייבאק בשם החברות.

"אנחנו בתקופה של שינוי מדיניות מוניטרית. כשהריבית מתחילה לרדת, חלק משיקולי מנהלי הכספים הוא איפה לשים את הכסף בריבית נמוכה יותר. התמריץ לחלק דיבידנד, לעשות בייבאק או לבצע מיזוגים ורכישות צפוי לגדול - וזה לא מופרך שכל אחד מהאפיקים האלה יקבל 'בוסט'".

עוד כתבות

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

תיקון והתנצלות

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים