גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בארגנטינה יש 25 מיליון עניים, אך הנשיא מיליי מתעקש על איזון התקציב

הצעדים הרדיקליים של הנשיא חאבייר מיליי במסגרת הניסיון לשקם את כלכלת ארגנטינה ולמנוע היפר־אינפלציה, מביאים עמם הישגים - אך גם השלכות קשות בטווח הקצר ● בעיניי מיליי, על המצב הכלכלי במדינה להידרדר לפני שיוכל להשתפר, אך בינתיים הפופולריות שלו הולכת ונשחקת

נשיא ארגנטינה, חאבייר מיליי / צילום: ap, Natacha Pisarenko
נשיא ארגנטינה, חאבייר מיליי / צילום: ap, Natacha Pisarenko

על־פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה של ארגנטינה, שיעור העוני במדינה זינק ל-53% בשנת 2024, מ-42% בשנה שעברה - זאת, על רקע קיצוצים דרמטיים, כולל בתשלומי רווחה, סובסידיות למוצרי צריכה ועבודות ציבוריות. "זו קפיצה מבהילה בממדי העוני. מדובר ב-25 מיליון עניים", אומר פרופ' רענן ריין, היסטוריון של ספרד ואמריקה הלטינית באוניברסיטת ת"א.

WSJ | מכרה ליתיום מעורר מחלוקת מפתיעה בין רוסיה למערב
כותרות העיתונים בעולם | 2,000 דולר לאדם: בלבנון נותר רק נתיב בריחה אחד מהמדינה

המטרה של הנשיא הרדיקלי של ארגנטינה, חבייר מיליי, שנבחר לפני פחות משנה, היא לבצע התכנסות תקציבית ולמנוע היפר־אינפלציה, שהחלה להרים את ראשה שוב לפני כניסתו לתפקיד. המאבק באינפלציה נתקל לאחרונה בקשיים, אך בשוק הדיור, הסרת חסמים הובילה לצניחה במחירי השכירות. בעוד שהפופולריות של מיליי בסקרים נשחקת, היא עדיין נחשבת גבוהה למדי, ורבים עדיין מקווים כי "הטיפול בהלם" יעבוד.

הכלכלן מיליי, שנכנס לבית הוורוד בבואנוס איירס בדצמבר 2023, הוא דמות צבעונית במראהו ובהתבטאויותיו, אבל עוד יותר בגישת השוק חופשי שהוא מביא למדינה שנשלטה על־ידי התנועה הפרוניסטית הלאומנית והסוציאליסטית. הוא עלה לשלטון על רקע משבר כלכלי חריף לקראת סוף כהונת הממשלה הקודמת, שהביאה את ארגנטינה למעל 12% אינפלציה בחודש (ומאות אחוזים בשנה), ולסכנה לפשיטת הרגל העשירית בתולדותיה.

מיליי איחד את רוב משרדי הממשלה, פיטר אלפי עובדים ממשלתיים וביטל סובסידיות לדלק ותחבורה. בטווח הקצר, זה הוביל לעלייה נוספת באינפלציה לרמה של 25% בחודש, אך גם סגר את הגירעון הכרוני, והוביל את ארגנטינה לעודף התקציבי הראשון שלה מזה 16 שנים. בנוסף, האינפלציה מותנה לרמה של 4% בחודש "בלבד", שהייתה נחשבת לאינפלציה משתוללת בכל מדינה אחרת.

אך בזמן האחרון, ניכרים קשיים: האינפלציה הפסיקה לרדת בשלושת החודשים האחרונים, הכלכלה מצטמקת (אם כי פחות מאשר ברבעונים הקודמים) והעוני, כאמור, הגיע גם השנה לשיא חדש. "הקפיצה בעוני היא בהחלט דרמטית, גם ביחס להערכות של מיליי", אומר מתן לב ארי, שכיהן עד לאחרונה בתפקיד נציג ישראל בבנק הבין־אמריקאי לפיתוח. "זאת, כמובן, תוצאה של הקיצוץ האדיר בהוצאות הממשלה, שכיווץ את המשק וגם הביא לסגירה של 136,000 משרות".

המחירים הקשים של "טיפול בהלם" בטווח הקצר

"הקפאת הפנסיות דחקה הרבה קשישים מתחת לקו העוני, כמו גם צמצום הסיוע לתכניות רווחה, והפסקה של עבודות ציבוריות שצמצמה את מספר המשרות שם. יש גם עשרות אלפים שפוטרו מהמגזר הציבורי", מספר פרופ' ריין. "בעבר, ארגנטינה התגאתה במעמד בינוני רחב ויציב, כאשר הצריכה מאפשרת את הקיום של שוק פנימי וייצור שנועד לצרכיו. אבל מאז הקריסה הנוראית של 2001, ארגנטינה לא חזרה לעצמה". עוד ריין מספר כי "הרצון לדולריזציה לא התממש והמחירים עדיין גבוהים מאוד. גם תרופות עולות הרבה מאוד כסף. היו אוכלוסיות שהיו בסכנה ליפול מתחת לקו העוני, וזה קרה להרבה בפועל". לדבריו, "החיסרון של 'טיפול בהלם' נעוץ בכך שהוא מביא איתו מחירים קשים מאוד בטווח הקצר לחלק מהאנשים".

מצד שני, אומר לב ארי, "מיליי הבטיח דם יזע ודמעות. הוא הכין את הציבור לזה שיהיה קשה. כשאתה חותך בהוצאות הממשלה, דבר ראשון המשק מתכווץ. יש לאנשים פחות כסף, יש פחות משרות". לגבי ביטול העבודות הציבוריות, שמטרתן היא יותר יצירת משרות בתשלום ממשלתי מאשר יצירת ערך כלכלי בפועל, אומר לב ארי: "יבוא מיליי ויטען שהאנשים האלה בעיקר עלו כסף. עכשיו, הם יהיו חייבים למצוא עבודה שנותנת פריון וערך".

גם הממשלה הארגנטינאית מודאגת מכך שהאינפלציה הפסיקה לרדת בחודשים האחרונים, ומפחיתה מכסים שהיא עצמה העלתה כדי לאזן את התקציב - זאת, כדי למנוע מהמחירים להמשיך לעלות. עם זאת, ייתכן שהכלכלה תמשיך להאט, על כל ההשלכות של כך על העוני. "ארגנטינה נכנסה למיתון עמוק, ויש גידול בשיעור האבטלה והעוני. אנחנו בדילמה הקלאסית: כשמורידים חזק את האינפלציה, בטווח הקצר זה מלווה בגידול באבטלה", אמר לגלובס כבר בחודש מאי פרופ' ליאו ליידרמן מאוניברסיטת תל אביב, והיועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים עד השנה שעברה. דילמה זו נשארת רלוונטית כל העת.

השכר הריאלי בארגנטינה, שנחתך עוד ב-2023, הגיע לשפל בפברואר 2024, לאחר הקיצוצים בסובסידיות, שהזניקו את המחירים. אך מאז, עליית השכר משיגה את האינפלציה בכל אחד מהחודשים, ובעוד שהוא עדיין נמוך יותר מאשר ערב כניסת מיליי לשלטון - כעת, המגמה היא כלפי מעלה. בעיני מיליי, ארגנטינה תעבור טלטלה כלכלית "בצורת V". כלומר, המצב יידרדר לפני שישתפר. לאחרונה, הוא הציג את תקציב 2025 לקונגרס הארגנטינאי, בו למפלגתו של מיליי אין רוב והוא נדרש להרכיב קואליציות אד-הוק לכל חוק. במסגרת זו, הוא חזה שארגנטינה תצמח ב-2025 בלא פחות מ-5% - הערכה אופטימית למדי.

בעיה כרונית נוספת של ארגנטינה היא מחסור במטבע חוץ. בשל האינפלציה, ארגנטינאים נוהגים להתנהל בדולרים. אך הסחר במטבע חוץ מוגבל למחירים שנקבעו על־ידי הממשלה, מה שיוצר שער מקביל שנקרא "השוק הכחול". כדי להגיע לסביבת מט"ח סבירה יותר, ארגנטינה יזמה פיחות של הפסו, עידוד יצוא והצעת פטור ממיסוי ומענישה על הפקדת דולרים, שהביאה לעלייה מ-16 מיליארד דולר ל-24 מיליארד במספר ההפקדות הדולריות. גם הפער בין השער הרשמי לשער ה"כחול" הצטמצם ל-25% בלבד, לעומת מעל 100% לפני שנה. ברגע שהפער יצטמצם מספיק, מיליי מקווה להשיג הלוואות בתנאים טובים יותר מקרן המטבע העולמית, ואולי אף לערוך דולריזציה מלאה של הכלכלה.

על אף השחיקה בפופולריות של מיליי - שיעור התמיכה בו יחסית גבוה

הישג ראשוני נרשם בשוק השכירות, שעבר תחת ממשל מיליי ליברליזציה נרחבת. הרגולציה דרשה, למשל, חוזים לשלוש שנים לכל הפחות, שמחירם נקוב בפסו. בזמן היפר־אינפלציה, זה הפך השכרת דירות בתנאים הללו ללא משתלמת, השאיר דירות רבות ריקות (מעל 200 אלף בבואנוס איירס לבדה) ואת מחירי הדיור גבוהים מאוד, כשבעלי דירות ניסו לנחש שלוש שנים מראש מה תהיה האינפלציה. עתה, החוזים קוצרו והותר לנקוב במחירים גם בדולרים, כפי שהיה מקובל גם בישראל, בעקבות תקופות אינפלציה. על־פי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, זה הוביל לזינוק של 170% במספר הדירות הזמינות להשכרה בבואנוס איירס, ולירידה במחירי השכירות ב-40% ביחס לאינפלציה.

מאמץ נוסף נוגע למשיכת השקעות לארגנטינה, תחת הבטחות למיסוי נמוך ורגולציה מעטה. זאת, בין השאר, כדי לחזק את היצוא הארגנטינאי, וכך למשוך דולרים, באמצעות סחר בין־לאומי. תעשיית הכרייה, הכוללת מתכות מבוקשות כמו נחושת וליתיום, מושכת בחודשים האחרונים השקעה זרה נרחבת: חברות זרות רבות הכריזו על השקעות בהרחבת כריית הליתיום בארגנטינה, ואף בישראל, חברת Xtralit, היושבת ברחובות, הכריזה על השקעה של 104 מיליון דולר בכך. בעוד שכמות ההשקעות הזרות לא לגמרי עומדת בציפיות, היצוא החקלאי מציג נתונים מעודדים ועשוי להכניס מטבע חוץ למדינה.

אך המצב הכלכלי עבור רוב הארגנטינאים נשאר קשה למדי, ולמרות העליות בשכר הריאלי בחודשים האחרונים - עדיין מצבם גרוע יותר מאשר לפני שנה. האינפלציה מסרבת להגיע למחוזות שנחשבים סבירים במערב, והעוני מרים את ראשו גבוה מאי פעם.

דברים אלו מובילים לשחיקה בפופולריות של מיליי: הפער בין בעלי הדעה החיובית לבעלי הדעה השלילית הצטמצם מ-10% ל-2% במהלך ספטמבר, על־פי חברת הסקרים Poliarquía. עם זאת, עדיין מדובר על עמדה חיובית נטו, ואותה חברת סקרים מעידה שהתמיכה בממשלתו של מיליי (בניגוד אליו, אישית) עדיין עומדת על 53%. "הממשלה מאשימה את הממשלות הקודמות, ומבטיחה שהמצב ישתפר בעתיד - אבל לחלק מהאנשים אין זמן לחכות. זה מביא לירידה בתמיכה הציבורית בנשיא, אבל פחות דרמטית ממה שאני הייתי מצפה", אומר פרופ' ריין.

"זו תקופה מאוד עדינה ורגישה עבור המדיניות שלו", מוסיף לב ארי, "וזה מתקרב לשלב שהוא יצטרך להראות שיפור בפועל. בכל מקרה, עדיין יש רמת תמיכה פוליטית מרשימה יחסית". כך שנראה שארגטינאים רבים ממשיכים להאמין שהכיוון שהוא לוקח אותם הוא הטוב ביותר. או לפחות - הכי פחות גרוע.

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות בבורסת תל אביב; מדד הביטוח מזנק ב-3%

חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל יציב הבוקר, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי אימג'ין. מימין לשמאל: יהונתן צלח, דין ביתן, שחר פורת והמדענית הראשית ד''ר נורית פז-יעקב / צילום: כפיר זיו

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"