גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין יוזמה לתגובה: כך התעצבה תפיסת הביטחון של מדינת ישראל

התנהלות המלחמה מעלה שאלות לגבי האופן בו ישראל מסתדרת בשכונה ● חזרנו להיסטוריה ובדקנו כיצד התגבשה האסטרטגיה הביטחונית של ישראל ● מ"קיר הברזל" של ז'בוטינסקי, דרך התאמת הגישה מלוחמה במדינות ללוחמה בארגוני טרור ועד להשפעות 7 באוקטובר

מיקי לוי, יש עתיד (מהדורת חמש, i24 News, 22.8.24) / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת
מיקי לוי, יש עתיד (מהדורת חמש, i24 News, 22.8.24) / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

ישראל נכנסה לשלב חדש במלחמה, רגע מציון שנה לתחילתה. לפני ששלב זה התחיל, היו מי שחשבו שישראל נכנסה אליו זה מאוחר מדי: "עוד כשל - מדינת ישראל לא הגיבה כפי שצריך להגיב לאיומי החיזבאללה", אמר ח"כ מיקי לוי ב-i24 News. "אף פעם, אבל אף פעם, לא נגררנו. תמיד יזמנו, ואנחנו פה נגררים והתשלומים הם תשלומים כבדים מאוד".

למגוייסים בצו 8 אין איך להגיע לצפון ובמשרדי הביטחון והתחבורה מגלגלים אחריות 
בניר עוז מגייסים כספים ממקורות פרטיים, בוחרים אדריכלים ואוספים את השברים 

אז יהיו מי שיגידו שמוטב מאוחר, אבל דבריו של לוי כן מעלים את השאלה: כיצד התהוותה תפיסת הביטחון של ישראל? האם היא יזמה או נגררה? דאגה להגיב בהתאם או נרתעה מעימות צבאי? יצאנו למסע היסטורי.

תקופה ראשונה: קיר ברזל

לצורך הכתבה נעזרנו בספרו של פרופ' אלוף (מיל') יצחק בן-ישראל, "תפיסת הביטחון של ישראל". הוא מחלק את התגבשות תפיסת הביטחון לשלוש תקופות. הראשונה התחילה עוד בימי היישוב, לאחר מלחמת העולם הראשונה ותחילת המנדט הבריטי. הערבים היוו אז רוב בארץ ישראל, וב-1920-1921 הם יזמו פרעות אלימות נגד היישוב, הידועות כמאורעות תרפ"א.

בתגובה לפרעות, ראש בית"ר זאב ז'בוטינסקי כתב את מאמרו הידוע "על קיר הברזל", שפרש את תפיסת הביטחון שלו, אותה ניתן לתמצת בציטוט: "יכולה ההתיישבות להתפתח בחסותו של כוח שאיננו תלוי באוכלוסייה". הכוונה, כך בן-ישראל, היא שכדי שהיישוב היהודי יוכל לשרוד, יש צורך שערביי ארץ ישראל וארצות ערב יבינו שאין ביכולתם להשמיד את היישוב בכוח הזרוע. זה ייעשה באמצעות מחסום תודעתי בלתי-עביר, "קיר הברזל".

הרעיון הזה חלחל לחברה היהודית בארץ ישראל וקנה בה אחיזה רחבה. אחד מאלו שהושפעו רבות מהמאמר הוא יריבו המר של ז'בוטינסקי - שבהתאם מעולם לא טרח לתת לו קרדיט - דוד בן גוריון. לפי בן-ישראל, בן גוריון תרגם למעשים את תפיסת קיר הברזל, גם אם צעדיו נתנו לה ביטוי מעט שונה מזה שאליו כיוון המנהיג הרוויזיוניסטי.

ב-1947 בן גוריון קיים "סמינר" על תפיסת הביטחון בה המדינה העתידית צריכה להחזיק. הוא וחבריו הבינו כבר בשלב זה שישראל תהיה בעמדת נחיתות אל מול מדינות ערב בכל הקשור לכוח העמידה, כלומר היכולת להחזיק לאורך זמן, בשל הנחיתות המספרית ממנה סבל היישוב. לכן, הרעיון היה להביא על חשבון כוח העמידה "כוח מחץ" שישרת את הכוח הצבאי הזמין, יעביר במהירות את הלוחמה לשטח האויב ולהכריעו במהירות. התקווה הייתה שאחרי כמה הכרעות מהירות שכאלה הצד הערבי יוותר על רצונו להשמיד את ישראל במהלך צבאי וילמד להשלים עם קיומה. עם זאת, היה ברור שבכל זאת יש צורך בכוח עמידה כלשהו - בעיקר מבחינה כלכלית וחברתית - ולכן הוסקה המסקנה שיהיה צורך להסתמך פחות על צבא סדיר ויותר על כוחות מילואים.

תקופה שנייה: הרתעה, התרעה, הכרעה

השלב הבא בתפיסת הביטחון התחיל עם קום המדינה. בן-ישראל מסביר שהאויב המרכזי הפסיק להיות השכן הפלסטיני והפך למדינות ערב. הן, כאמור, נהנו מיתרון מספרי ושאפו להשמדתה של המדינה הצעירה. לכן היה צורך בתפיסת ביטחון ייחודית למצב.

ב-1953 בן גוריון, אז כבר ראש הממשלה ושר הביטחון, יצא לחופשה בת שלושה חודשים שבסופם הוא כתב את מסמך "18 הנקודות", שהיה לדבר הקרוב ביותר של ניסוח תפיסת ביטחון מסודרת. המסמך נקרא כך על שם 18 הסוגיות שבן גוריון העלה בו. הוא הוצג לחברי הקבינט, ולפי אלוף (מיל') יעקב עמידרור היה מדובר בסקירה מקפת - שכללה התייחסות גם לאספקטים רעיוניים וחברתיים - אך לא כזו שחרגה מהערכת מצב רב-שנתית אישית.

ועדיין, היה מדובר בנקודת ציון חשובה ומשמעותית בעיצוב אסטרטגיית הביטחון של ישראל. תפיסת הביטחון כללה חמישה יסודות: יתרון איכותי קונבנציונלי, הרתעה גרעינית, יחסים מיוחדים עם מעצמה (צרפת, ארצות הברית), עליונות טכנולוגית וכלכלית וכמו כן חוסן לאומי שיבוסס, בין היתר, על עלייה וקשר עם העם היהודי בתפוצות.

כדי להשיג את כל אלו, עוצבה ההתנהגות של חתירה לתקופות ארוכות של שקט ודחייה ככל הניתן של עימותים צבאיים, ובהינתן הצורך לחתור להכרעה מהירה ככל האפשר. תפיסה זו כונתה מאוחר יותר "משולש הביטחון", שמורכב מ"הרתעה, התרעה, הכרעה". כלומר, יכולת להרתיע את האויב מפני כניסה לעימות צבאי כדי למנוע מלחמה, מסוגלות להתריע מפני עימות מעבר לפינה והכרעה מהירה כדי להגיע לסיום מהיר של המלחמה. ככל הנראה, את הדוגמאות הטובות ביותר למימוש של תפיסת הביטחון הזו ניתן לראות במבצע קדש ובמלחמת ששת הימים.

תקופה שלישית: תוספת ההתגוננות

"תפיסת הביטחון שעוצבה על ידי ראשי המדינה עם הקמתה", כותב בן-ישראל, "הוכיחה בסופו של דבר את עצמה מעל לציפיותיהם". מדינות ערב אולי היו מסוגלות להשתקם כדי לצאת לסבבים נוספים, אבל ישראל בנתה מכונת לחימה קונבנציונלית מספיק חזקה כדי שהמלחמות יסתיימו בהכרעה לטובתה. כך היה גם במקרים של הפתעה גמורה עבורה, כמו מלחמת יום כיפור. התיאבון לצאת למלחמות נוספות מצד מדינות אלו פחת משמעותית.

למרות שתפיסת הביטחון הזו הייתה הצלחה, היא מעולם לא נוסחה באופן רשמי או מחייב, ובהתאם היא גם מעולם לא אושרה על ידי ממשלה כלשהי. אחרי פרישתו הסופית של בן גוריון מהחיים הפוליטיים היו ניסיונות לעשות כן על ידי האלוף אברהם טמיר, שהיה ראש אגף התכנון של צה"ל ובהמשך עוזרם של שרי הביטחון עזר ויצמן ואריאל שרון.

אבל מהר מאוד התברר שישנו איום חדש: ארגוני הטרור. לא היה מדובר עוד בהתמודדות עם מדינה שלה יש צבא מסודר וטריטוריה ברורה, אלא בארגונים סמי-צבאיים נוסח חיזבאללה (ובהמשך חמאס בעזה), שלא תמיד שולטים בשטח מוגדר. הדבר הביא לצורך לשנות את איום הייחוס ואת הפרדיגמה הכוללת של צה"ל.

ב-1986 ועדת משנה של ועדת החו"ב חיברה דוח שביקר את הממשלות השונות, שנמנעו מגיבוש תפיסת ביטחון שתתאים לאיום החדש. לכן, הניסיון לחבר תפיסת ביטחון מעודכנת הגיעה מהדרג הצבאי. ב-1994 הרמטכ"ל דאז אהוד ברק כתב את "עיקרי תפיסת הביטחון". מסקנתו העיקרית הייתה שכבר אין קונצנזוס פוליטי לגבי שאלות הביטחון הלאומי, ולכן יש צורך בתפיסת ביטחון שתתוחם בין תחילתה לסיומה של המלחמה. פירוש הדבר היה התמקדות בבניין הכוח מבלי לדון במדיניות. מספר שנים לאחר מכן שר הביטחון איציק מרדכי עשה ניסיון נוסף לנסח תפיסת ביטחון, שקיבל ביטוי בחמישה כרכים שמעולם לא הוצגו לקבינט.

תפנית הגיעה תחת שר הביטחון לשעבר שאול מופז. ב-2004, בהסכמת רה"מ אריאל שרון, הקים ועדה שתגבש מחדש את תפיסת הביטחון, בראשה עמד השר לשעבר דן מרידור. הוועדה עבדה ביסודיות במשך שנה וחצי, ובסופו גיבשה מסמך שרובו נשאר חסוי. זה הוגש למופז לקראת סיום תפקידו ב-2006, ואף הוצג אישית לרה"מ בפועל אהוד אולמרט ולאחר מכן בקבינט, אך מעולם לא נערכה עליו הצבעה כך שמעולם לא אושר פורמלית.

עם זאת, בפועל חלק מרכזי בו אומץ: הוספת "צלע רביעית" למשולש הביטחון - התגוננות. ההבנה הייתה שהעורף הפך לחלק מרכזי בזירת המלחמה, ולכן יש לקיים מאמצים ביטחוניים, בראייה לאומית רחבה, להגן על האוכלוסייה ועל התשתיות האסטרטגיות. ההתגוננות לא תורמת רק להפחתת הפגיעה בעורף, אלא גם להרתעה, לתחושת הביטחון ולמרחב התמרון המדיני. ההתגוננות הזו כוללת הגנה אקטיבית ופסיבית, הגנת גבולות ואבטחת נכסים רגישים.

תקופה רביעית: אחרי 7 באוקטובר

כעשור לאחר יציאת הספר של בן-ישראל קרה אירוע ששינה את המציאות בישראל: טבח ה־7 באוקטובר. פרופ' אורי בר יוסף, שספרו "מעבר לקיר הברזל" יצא בינואר האחרון, כתב שארבעת המרכיבים בתפיסת הביטחון הישראלית "כשלו לחלוטין: ההרתעה לא הרתיעה, ההתרעה לא התריעה, ההגנה לא הגנה וההכרעה בוששה לבוא". עוד הוא הוסיף ש"תפיסת הביטחון, המתבססת רק על עליונות צבאית, פשטה את הרגל". לכן, הוא מסיק, תוספת כוח לצה"ל היא לא התשובה.

רס"ן קים בר, ראש מדור פיתוח ידע מערכתי במרכז דדו, מסבירה שתפיסת הביטחון "לרוב מכילה התבטאויות או נושאים ממלכתיים, שאינם נגועים בפוליטיקה או בדת בצורה חריגה". אבל מאז חלה תמורה בעניין: אלמנטים דתיים "משפיעים על סדר היום הציבורי והמדיני באופן משמעותי". באופן דומה, ניתן לראות את מגמת "ההקצנה הדתית והפונדמנטליזם אצל אויבינו, אשר החלה משנות השבעים, בייחוד בעולם השיעי, ואצל הסונים הקיצוניים. מגמת ההקצנה הדתית באה דווקא בניגוד למגמת החילוניות המערבית, ויכולה להיות מעניינת לניתוח בהקשרי שיתופי הפעולה הבינלאומיים של מדינת ישראל, שבחלקם נפגמים לאור התבטאויות של גורמי דת קיצוניים".

עוד כתבות

סייארה. מימין: תמר בר-אילן ויותם שגב שהקימו את החברה / צילום: מנש כהן

בתוך כחצי שנה: חברת הסייבר הישראלית שהכפילה את השווי שלה ל-3 מיליארד דולר

את סבב הגיוס הנוכחי של סייארה הובילו הקרנות אקסל וספייר ונצ'רס בהשתתפות משקיעים קיימים, בהם סקויה וקרן ההון סיכון האמריקאית רד פוינט ● סבב הגיוס הקודם של החברה, שנערך באפריל האחרון, היה לפי שווי חברה של 1.4 מיליארד דולר ● לפני כחודש רכשה סייארה סטארט-אפ צעיר גם הוא בתחם אבטחת המידע בשווי של 162 מיליון דולר

אילוסטרציה: Shutterstock

90% מתקציב הפרסום מושקע בדיגיטל: כך נערכו מנהלי השיווק לחודש הקניות

ימי הקניות המסורתיים של נובמבר נמתחים השנה על פני כל החודש לאור התחרות הבינלאומית, לצד התמקדות בהפגת מתחים בשל המלחמה והגדלת תקציבי דיגיטל מעבר לרגיל ● מנכ"לים ומנהלי שיווק בחברות מובילות משתפים עם גלובס את האסטרטגיות שעובדות עבורם

ח''כ טלי גוטליב / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ח"כ טלי גוטליב רוצה לקדם חוק שימנע את העמדתה לדין

ועדת השרים תדון בהצעת חוק פרטית שתגביל העמדה לדין של חברי כנסת, והוגשה ע"י ח"כ טלי גוטליב, נגדה מתנהלת חקירה פלילית בעקבות התבטאויות ● ההצעה מבקשת לקבוע כי לא תיפתח חקירה פלילית נגד חבר כנסת, ולא ידון בית המשפט בתביעה אזרחית נגד חבר כנסת, אלא אם הכנסת אישרה זאת ברוב של 90 ח"כים, ורק במקרים בהם המעשה לא נעשה במסגרת מילוי תפקידם

טלי בן עובדיה / צילום: רמי זרנגר

מנכ"לית זמנית לחדשות: הפיתרון של רשת 13 לחילוקי הדעות בדירקטוריון

רשת 13 מעוניינת למנות את טלי בן עובדיה כמנכ"לית זמנית של החדשות ● ברקע, התנגדות שני דירקטורים מטעם הציבור למינויה הקבוע בחברה ● מחר דירקטוריון רשת יתכנס והמינוי הזמני יעלה להצבעה

אלי פלדשטיין / צילום: רשתות חברתיות

פגיעה בביטחון המדינה: הוגש כתב האישום נגד אלי פדלשטיין

פלדשטיין נאשם במסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה - העבירה החמורה ביותר בתחום הריגול שהעונש המרבי עליה הוא מאסר עולם ● כתב אישום הוגש גם נגד איש המילואים המואשם שהעביר לפלדשטיין את המסמך ● המדינה מבקשת להאריך את מעצרם עד לתום ההליכים המשפטיים

המדינה שמגנה את ישראל אבל רוכשת ממנה נשק במיליארד אירו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: הולנד רכשה מתחילת המלחמה נשק מישראל במיליארד אירו, הקול הלבנוני הקרוב ביותר לאוזנו של טראמפ, אוסטרליה סירבה להכניס את איילת שקד, האזהרה המטרידה ליהודים בברלין ומדוע העימות בין ישראל לאיראן לא גלש עדיין למלחמה ● כותרות העיתונים בעולם 

בנימין נתניהו ויואב גלנט / צילום: חיים צח-לע''מ

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הוציא צווי מעצר נגד נתניהו וגלנט

בית הדין בהאג קיבל את הבקשה החריגה של התובע כרים חאן להוציא צווי מעצר נגד רה"מ בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט בגין פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות במסגרת המלחמה בעזה ● "נמצא יסוד סביר להאמין כי נתניהו וגלנט נושאים באחריות פלילית להכוונת התקפה נגד אוכלוסייה אזרחית" ● עוד נטען כי השניים מנעו סיוע הומינטרי ואחראים ל"הרעבה כשיטת לוחמה"

גאוטם אדאני, ראש קבוצת אדאני / צילום: APSEZ

כתב אישום על הונאת ענק: הבעלים ההודי של נמל חיפה מסתבך

המיליארדר גאוטם אדאני ושני בכירים נוספים מואשמים בקשירת קשר לביצוע עבירה, בפרשה בה לפי החשדות הם השיגו מימון מגורמים בארה"ב ובעולם "על בסיס מסמכים שיקריים" ● בנוסף הם מואשמים בכך שהסכימו לשלם שוחד של כ-250 מיליון דולר לגורמים ברשויות בהודו

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; הביטקוין מתקרב למחיר של 98 אלף דולר

הדאקס יורד ב-0.1% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה מעורבת ● הביטקוין לא עוצר: נסחר סביב מחיר 97,000 דולר ● אסטרטג שווקים מזהיר מפני בריחת משקיעים משוק האג"ח האמריקאי ● והאם הריבית בארה"ב תרד מהר יותר מהתחזיות?

מילואימניקים בשטחי הכינוס / צילום: Associated Press, Ohad Zwigenberg

השינוי שהאוצר מתכנן בתגמול למשרתי המילואים

התוכנית שמנסים לקדם בימים אלו באוצר, מבקשת להגביל את היכולת של המילואימניקים לקבל תגמול על השירות ועל שכר עבודה במקביל ● מטרת התוכנית היא לצמצם את עלויות התשלום העודפות ולייעל את מערך המילואים

גוגל כרום / אילוסטרציה: Shutterstock, Evan Lorne

משרד המשפטים האמריקאי לוחץ על גוגל להיפרד מדפדפן כרום

משרד המשפטים האמריקאי מבקש מבית המשפט הפדרלי להורות לגוגל למכור את דפדפן האינטרנט כרום, כפתרון לתיק ההגבלים העסקיים המתנהל נגד החברה ● בבקשה נכתב כי אילוץ החברה למכור את כרום יסייע ליצירת תנאים שווים יותר עבור המתחרים בתחום ● באוגוסט האחרון נקבע כי גוגל מחזיקה במונופול בשוק החיפוש

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

148% בשלושה שבועות: המניה הישראלית שהפתיעה והקשר לשורטיסטים

מניית הביטוח הדיגיטלי למונייד יותר מהכפילה את ערכה בעקבות דוחות כספיים שהפתיעו את השורטיסטים והגדילו את הביקוש למניה ● גם בחירתו של טראמפ ותחזיות ההנהלה תרמו לזינוק

גיורא בר-דעה, לשעבר מנכ''ל קבוצת שטראוס / צילום: איל יצהר

שנתיים וחצי אחרי הריקול, בשטראוס החליטו: נושאי המשרה לא ייתבעו

ועדת התביעות הבלתי תלויה קבעה כי התהליכים הניהוליים בשטראוס והנהלים לפני אירוע הריקול ב-2022 היו תקינים; וכי לא הוצגו ראיות להפרת חובת אמונים של מי מחברי הדירקטוריון, נושאי המשרה או בעלי התפקידים בחברה ● לפיכך, נקבע כי אין מקום להגיש נגדם תביעות

אילוסטרציה: Shutterstock

ההורים נתנו כסף במתנה לרכישת דירה, ואז הזוג התגרש. מה קבע ביהמ"ש?

בני זוג רכשו דירה תמורת 1.8 מיליון שקל, כשסך של 300 אלף שקל שולם ע"י הורי האישה ● כשזו התגרשה, הוריה תבעו שהבעל לעבר ישיב להם את הסכום שהשקיעו בדירה, לטענתם במסגרת "מתנה על-תנאי" ● כיצד הכריע בית המשפט?

מימין לשמאל: אבי גבאי, אילן סיגל, יעקב נדבורני, טל גרנות גולדשטיין ואלי אדדי / צילום: ינאי יחיאל, רמי זרנגר, איל יצהר, אוהד רומנו

האיום על טלוויזיה ב-69 שקלים והחשש ב-freeTV: שוק התקשורת נכנס לסחרור

ההכרזה של הוט וסלקום על שיתוף-פעולה בתחום הטלוויזיה, בדומה למהלך שעליו הכריזו בקיץ yes ופרטנר, עלולה להוביל את שוק התקשורת חזרה לימי הדואופול - ולפגיעה בצרכנים ● נפגעת נוספת תהיה הפלטפורמה של קשת ו-RGE, שתהפוך לשחקנית קטנה שנלחמת בענקים

בנק מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר

מזרחי טפחות: הרווח הנקי זינק ב-30% ל-1.4 מיליארד שקל

התשואה על ההון הגיעה לרמה גבוהה ביותר עד כה בקרב הבנקים הגדולים - 19% ● בדומה למתחרים, מזרחי טפחות הציג צמיחה חדה באשראי לציבור

איור: גיל ג'יבלי

TSMC במקום אנבידיה? הנוסחה שתעזור לכם לבחור מניות לטווח ארוך

וורן באפט בנה את הונו מזיהוי של מניות ערך בסקטורים מסורתיים בתקופות משבר, אבל האם זו הבחירה העדיפה לכל משקיע? ● מה היתרונות והחסרונות של כל אחד מסוגי המניות, ואילו חברות מאפשרות למשקיעים ליהנות מכל העולמות? ● שאלת השבוע

מטוס ארקיע בנתב''ג / צילום: Shutterstock

החברות הישראליות קיבלו אישור להפעיל טיסות ישירות לניו יורק, אבל יש להן תנאי

מינהל התעופה הפדרלי אישר לחברות ישראליות, לצד אל על, להפעיל טיסות לניו יורק ● במשרד התחבורה דוחפים, אך בארקיע ככל הנראה לא מעוניינים, ובישראייר מתנים זאת בביטול "חוק טיבי" המטיל על חברות התעופה חובות צרכניות ● מה יקרה למחירים אם יוסרו המכשולים?

מלחמת המטבעות בין האירו לדולר חוזרת / אילוסטרציה: Shutterstock

מלחמת המטבעות חוזרת: האירו נחלש מול הדולר, וזאת לאו דווקא בשורה טובה לשקל

הדולר מתחזק בעקביות מול רוב המטבעות מאז הבחירות בארה"ב, ומתקרב לנקודת שוויון מול האירו ● מי שעשויה להרוויח מהמצב היא גרמניה שנקלעה לתקופה קשה, ופיחות במטבע יהפוך את היצוא שלה לאטרקטיבי יותר ● וגם: הסיבות לכך שהשקל דווקא מתחזק

מטה אנבידיה בסנטה קלרה, קליפורניה / צילום: Associated Press, Jeff Chiu

אנבידיה עקפה את התחזיות בפעם התשיעית רצוף, אז למה המניה ירדה?

החברה הגדולה בעולם במונחי שווי שוק פרסמה אמש את דוחותיה הרבעוניים ועקפה שוב את כל התחזיות ● למרות זאת, המניה איבדה גובה במסחר המאוחר כתוצאה ממספר חששות של המשקיעים: קצב הצמיחה עדיין מסחרר אך נמוך מבעבר, והחברה מתקשה לעמוד בביקושים לשבב המתקדם שלה