פיטר טוד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: יוטיוב, shutterstock
סדרה תיעודית חדשה של HBO טוענת כי פיצחה את אחת התעלומות הגדולות ביותר של השנים האחרונות: זהותו של יוצר הביטקוין המכונה "סאטושי נקמוטו".
לפני עליית הסדרה הבטיחו היוצרים כי החשיפה עלולה לזעזע את השווקים הפיננסיים העולמיים ואפילו את הבחירות לנשיאות ארה"ב, בהתחשב באופן שבו המועמד הרפובליקני והנשיא לשעבר דונלד טראמפ טיפח את תמיכתם של חובבי ביטקוין. עם זאת, מאז שעלתה מטבע הביטקוין נשאר יציב ועומד על כ-62 אלף דולר למטבע.
הסדרה, הנקראת "כסף אלקטרוני: תעלומת הביטקוין" עלתה לאוויר ברביעי לפנות בוקר (זמן ישראל), וזיהתה את פיטר טוד בתור היוצר המסתורי של מטבע הקריפטו הפופולארי, ששווי השוק שלו עומד היום על 1.23 טריליון דולר.
טוד, קנדי בן 39, הנמנה בין מפתחי הקוד שבבסיס המטבע, מעורב בפיתוח הקוד ובפוליטיקיה הפנימית של הביטקוין מעל לעשור. בנוסף, הוא המייסד של OpenTimestamps, פרויקט קוד פתוח, שמנסה לספק פורמט אחיד לבלוקצ'יין.
טוד הכחיש את החשיפה וצייץ: "אני לא סאטושי". בנוסף האשים טוד את יוצרי הסרט בחוסר אחריות וכי הם מעמידים את חייו בסכנה.
בין העדויות בסדרת דוקו, מוצגת העובדה שטוד הוא בין היחידים שניהלו תקשורת פומבית עם סאטושי נקמוטו לפני שהאחרון נעלם. הוכחה נוספת המוצגת בדוקומנטרי היא שיחה שניהל טוד בצ'ט בה הוא טען כי הוא "המומחה המוביל בעולם להקרבת ביטקוין. אני הקרבתי בעצמי" כתב טוד. יוצר הסדרה, קאלן הובאק מתייחס לשיחה הזו כעדות לכך שטוד השמיד את הגישה שלו לכ-1.1 מיליון ביטקוין בהם לפי השמועת מחזיק "סאטושי נקמוטו".
במידה ויוצרי הסדרה טועים והמטבעות עדיין ברשותו, יוצר הביטקוין הוא אחד האנשים העשירים בעולם. אותם 1.1 מיליון מטבעות ביטקוין שווים כ-70 מיליארד דולר לפי הערכות הנוכחיות.
לפני עליית הסדרה: נמשכו כ-15 מיליון דולר מארנקי ביטקוין
באתרים העוסקים בנושא נטען לפני עליית הסדרה כי לפני עלייתה, מספר ארנקים בעלי ערך גבוה מ"עידן סאטושי" הפכו פעילים בפעם הראשונה מאז 2009.
לפי Bitcoin Magazine, כ-250 ביטקוין - בשווי של כ-15 מיליון דולר לפי שער הביטקוין ביום חמישי של 60,754 דולר לביטקוין - נמשכו מארנקים בשבועיים האחרונים. המטבעות אינם קשורים רשמית לארנקים שבהם השתמש סאטושי נקמוטו. הם היו רדומים מאז הימים הראשונים של ביטקוין, כאשר המטבע הקריפטוגרפי היה שווה כמעט אפס. יוצרי הארנקים, כך נטען, היו משתפי הפעולה המוקדמים ביותר של סאטושי.
לא הפעם הראשונה שמנסים לחשוף את זהותו
ב-2010 האדם המכונה "סאטושי נקמוטו" נעלם מהזירה הציבורית. התקשורת האחרונה שלו הייתה קשורה לאתר חושפי השחיתויות ויקיליקס. ההודעה אמרה: "ויקיליקס בעט בקן הצרעות, והנחיל מכוון אלינו... אני פונה לויקיליקס לא לנסות להשתמש בביטקוין. ביטקוין הוא קהילת בטא קטנה בחיתוליה. לא תצליחו לקבל יותר מכסף כיס, והחום שתביאו עלול להרוס אותנו בשלב זה".
בשנים שחלפו מאז, רבים ניסו לפצח את החידה של סאטושי ונכשלו - הניסיון הבולט הראשון היה זה של העיתונאית ליאה מקגראת' גודמן ב-2014. היא זיהתה את דוריאן נקמוטו היפני-אמריקאי כחשוד, אך הוא הכחיש את הטענה, בעוד שאחרים בקהילה נותרו לא משוכנעים מהדיווח שלה.
ב-2016, הקריפטוגרף האוסטרלי קרייג סטיבן רייט טען לתואר, לאחר שזוהה בעל כורחו כסאטושי במסמכים שדלפו לעיתונות שנה קודם לכן. למרות שקיבל תמיכה מכמה חברי קהילה בכירים מוקדמים, הניסיון לשכנע את העולם שהוא היוצר של ביטקוין טורפד ברגע האחרון כיוון שלא סיפק את ההוכחה שהבטיח.
בין השמות האפשריים שעלו כבעלי זהותו של כסאטושי נמצאים מהנדס התוכנה המנוח האל פיני, מהנדס המערכות דוריאן נקמוטו, מדען המחשב ניק סזאבו וממציא ה-Hashcash אדם בק. עם זאת, רבים בקהילת הביטקוין דוחים ניסיונות לזהות את סאטושי, בטענה לחשיבות זכותו לפרטיות. הם טוענים שללא הוכחה רצינית כל הטענות הן רק ספקולטיביות.