גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם תעודת סל זו היא האביר שלכם על הסוס הלבן?

קרנות 'באפר' הפכו לאחד המוצרים החמים של וול סטריט ● ודאו שאתם מבינים את הפשרה הכרוכה בהן, לפני שאתם קונים

''קרנות משוריינות'' הפכו לאחד המוצרים החמים בוול סטריט / צילום: Reuters, Issei Kato
''קרנות משוריינות'' הפכו לאחד המוצרים החמים בוול סטריט / צילום: Reuters, Issei Kato

 

 

תארו לעצמכם שתוכלו להרוויח הרבה מביצועי מניות, אבל לא לספוג שום הפסד בגינן.

קרנות נאמנות וקרנות סל המשתמשות בחוזי אופציות כדי לבטח מפני הפסדים, אך לאפשר הנאה מרווחים מסוימים, פורחות כיום. ב-2018 היו 13 קרנות כאלו שניהלו סך של 3.8 מיליארד דולר, לפי חברת מורנינגסטאר, ואילו בסוף ספטמבר נוהלו ב-342 קרנות מסוג זה נכסים ב-108.3 מיליארד דולר.

המשקיע האינטליגנט | ממה עוד אפשר להרכיב תעודת סל?
המשקיע האינטליגנט | "אפקט מלכודת הזבובים": כך נפלתי בטעות הפיננסית הכי מטופשת בספר 

לקרנות הללו יש שמות וכינויים רבים: קרנות 'באפר' (חיץ), קרנות של הגנה מוגדרת, של תוצאה מוגדרת, של מטרת-יעד או הגנה מובנית, ועוד.

אני אוהב לכנות אותן "קרנות משוריינות". כמו אבירים מימי הביניים, קרנות הסל הללו עוטות שריון נוצץ שיכול להגן מפני פגיעות של קליעים וחיצים בשוק מטורף, דוגמת הפסד של 18.1% במניות שנרשם ב-2022.

אבל שריון הוא גם מכשול מסורבל: כדי לייצר את החיץ הזה, או את ההגנה מפני הפסד, אתם מוותרים על זכותכם להשתתף באופן מלא ברווחים הפוטנציאליים. התשואות שלכם בקרנות מוגבלות, ברמה שנקבעה מראש. כך שאם אינכם חשים בנוח עם הפשרה הזו, לא כדאי שתקנו את הקרנות האלה.

בסך-הכול, יש בהן הרבה יתרונות: ההוצאות השנתיות הן מתחת ל-1% בדרך-כלל, וללא עמלות, כך שהקרנות המשוריינות זולות בהרבה מאנונות קבועות או ממכשירי חוב מורכבים המכונים אג"ח מובנות, שוול סטריט ניסתה לסחור בהם ללא הרף. הן מסוכנות פחות ממניות בלבד, אינן כרוכות בסיכון של אי-פירעון ויעילות מבחינת מס.

 

אם לדוגמה אתם עומדים לשלם מקדמה על בית בעוד שנה-שנתיים, וברצונכם להגן על החיסכון שלכם מפני הפסד, תוך שמירה על הסיכוי להשיג לפחות צמיחה מסוימת; או שאתם לקראת פנסיה ומבקשים להבטיח חלק מכספכם מפני ירידה של השוק, שאולי לא תספיקו להתאושש ממנה - הקרנות האלה יכולות להתאים לכם, כל עוד אתה מודעים למגבלותיהן.

ירידת ריבית - ירידת רווח

למשל, יש תעודות סל שהורדת הריבית של הפדרל ריזרב (פד) בחצי נקודת אחוז בחודש שעבר עשויה להפוך אותן לפחות אטרקטיביות, בוודאי אם היא מסמנת את תחילתה של ירידה מתמשכת בריבית.

בקרנות שמציעות הגנה של ​​100% מפני הפסד, פוטנציאל הרווח שלכם צפוי להתכווץ אם הריבית תמשיך לרדת, אומר ברוס בונד, מייסד Innovator ETFs. הוא היה חלוץ של תעודות סל מסוג 'באפר' ב-2018, ומנהל כיום 18.5 מיליארד דולר בקרנות משוריינות.

הסיבה היא שככל שהריבית יורדת, כך יכולה תעודת סל חדשה להשקיע פחות מהונה באופציות. מצב כזה מקשה לספק רווחים נדיבים.

בדרך-כלל קרנות אלו נועלות תשואות על פני תקופה של שנה. הקרן לוקחת את רוב הכסף שהזרמתם ומכניסה אותו למניות, לרוב באמצעות אופציות על מדד או על תעודת סל. לאחר מכן, היא קונה בנפרד אופציית מכר (put) ומוכרת אופציית רכש (call), כדי להבטיח את הקרן מפני הפסד תוך שהיא מכסה את הרווחים שלה ברמה מסוימת. בתום כל 12 חודשים, הקרן מאפסת את תנאיה, והמשקיעים יכולים לבחור אם להמשיך להפקיד את כספם ואת כל הרווחים למשך שנה נוספת.

תעודת הסל FT Vest U.S. Equity Max Buffer ETF-July של חברת First Trust הושקה ב-24 ביולי, והיא מציעה הגנה של 100% מפני הפסד, עם תקרה של 8.45% מהרווחים. המשקיעים בה מוגנים מכל הפסד של מדד S&P 500 (לפני הוצאות) אם יחזיקו בה עד יולי 2025.

ומה עם הרווחים? אם המניות יניבו 15%, אתם תקבלו רק 8.45%, גובה התקרה. אם הן ירוויחו נניח 3%, זה כל מה שתקבלו (ומזה יירדו 0.85% עבור הוצאות של הקרן).

תעודת סל חדשה שהשיקה First Trust ב-20 בספטמבר - יומיים לאחר הורדת הריבית של הפד - כבר נראית שונה משמעותית מהקרן של יולי. תקרת הרווחים בה נמוכה יותר, 7%, והיא מגינה מפני הפסדים רק עד 50%, שוב לפני הוצאות.

בין אוקטובר 2007 למרץ 2009, מדד S&P 500 איבד 56.8%. אם זה יקרה שוב, התעודה הזו תגן עליכם מפני 50 נקודות האחוז הראשונות של ההפסד, ואתם תישארו עם הפסד של כ-7.7% לאחר הוצאות.

"לא תחליף לאג"ח, אולי למזומן"

כאשר החיץ הוא פחות מ-100%, אומר מאט קאופמן, ראש תעודות סל ב-Calamos Investments, קרן משוריינת תהיה "הרבה יותר תנודתית בשווקים יורדים, מה שרוב האנשים דווקא אינם מחפשים לדעתי בסוגים אלה של מוצרים".

יועצים פיננסיים אוהבים להציע את הקרנות האלה כ"תחליף אג"ח", מבלי להזכיר שקרנות סל משוריינות עוקבות בדרך-כלל אחר שוק המניות כל כך מקרוב, שהן אינן מציעות את יתרונות הפיזור הרגילים של אג"ח.

"אנחנו לא מאמינים שהן תחליף הולם להכנסה קבועה, כי הן אינן מספקות את היציבות של אג"ח", מדגישה רייצ'ל אגוויר, ראש מוצר iShares U.S.A בבלקרוק. היא מציעה לחשוב על קרנות משוריינות כחלופה למזומן.

והן אכן כאלה - אם קונים אותן ביום הראשון ומחזיקים בהן עד סוף התקופה.

"אין ארוחות חינם עם הקרנות האלה", אומרים ב-Innovator's Bond. "הייחוד העיקרי שלהן הוא שהתוצאה שתקבל תלויה במחיר שבו קנית". אם אתם קונים אחרי היום הראשון, או מוכרים לפני תאריך האיפוס השנתי, אתם עלולים לספוג הפסד ביניים, או להרוויח עד התקרה בתקופה קצרה יותר.

היזכרו בהתרסקות של מגפת הקורונה ב-2020. כשמדד S&P 500 ירד ב-30.8% בין ה-24 בפברואר ל-23 במרץ באותה שנה, ירדה הקרן 'FT Vest U.S. Equity Buffer ETF - February' ב-22.8%, אומר ריאן איסקאין, אסטרטג ב-First Trust. מי שהוציא את כספו אז, ספג הפסד משמעותי.

לביטוח יש מחיר כבד

הסתייגות חשובה נוספת: אם אתם מגבילים את התשואות שלכם ל-7% נניח, זה כרוך ב"עלות הזדמנות" שאתם עלולים לספוג.

לאורך כל התקופות של 12 חודשים מאז 1970, עלה שוק המניות בארה"ב ב-80% מהמקרים, עם תשואה ממוצעת של 12.3%. הוא עלה ב-10% לפחות בהרבה יותר ממחצית מכל טווחי 12 החודשים, וב-20% או יותר בכמעט שליש מהזמן.

משום שאתם מוותרים על היכולת שלכם להרוויח את התשואה המלאה של שוק המניות לאורך זמן, "אנחנו לא חושבים שתעודות הסל האלה ישימות עבור רוב המשקיעים, במיוחד אלה עם אופקי השקעה ארוכים יותר", אומרת לן אן טראן, אנליסטית במורנינגסטאר.

כמו לכל צורות הביטוח, לקרנות משוריינות יש עלות. אז לפני שאתם חוגרים את השריון, ודאו שאתם מסוגלים לשאת בנטל הזה.

עוד כתבות

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

עמית בדיון על מינוי ראש השב"כ: נתניהו טוען שמדובר במסע ציד נגדו אישית. איך זה לא ניגוד עניינים?

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות