גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל נייקי החדש ייכנס לתפקידו בשבוע הבא. מהם האתגרים שצפויים לו?

אליוט היל חוזר לענקית אופנת הספורט שבה צמח כמנהל, בתור ה"מושיע" שיזניק את המכירות ויסייע בשיפור ביצועי המניה ● בין שורת הצעדים שהוא יכול לנקוט לחיזוק מעמד המותג: גיוס ספורטאים בכירים חדשים, אחרי שכמה מהם נטשו את נייקי בשנים האחרונות

אליוט היל, מנכ''ל נייקי הנכנס / צילום: יח''צ נייקי
אליוט היל, מנכ''ל נייקי הנכנס / צילום: יח''צ נייקי

ב-14 לאוקטובר ייכנס לתפקידו המנכ"ל החדש של ענקית אופנת הספורט נייקי , אליוט היל. הוא מגיע לתפקיד אחרי חמש שנים שבהן ג'ון דונהיו עמד בראש החברה, ושאופיינו ברצף של כישלונות שגרמו לחברה לאבד גובה מול המתחרים.

היל מגיע לכיסאו החדש כ"מושיע" של נייקי. "המומחיות הגלובלית שלו, סגנון המנהיגות וההבנה העמוקה של התעשייה והשותפים שלנו, יחד עם התשוקה שלו לספורט, למותגים, למוצרים, לצרכנים, לספורטאים ולעובדים שלנו, הופכים אותו לאדם הנכון להוביל את שלב הצמיחה הבא של נייקי", אמר היו"ר מארק פרקר עם ההכרזה על המינוי. 

לא רק בנייקי: המנכ"לים שהעזיבה שלהם הייתה כל מה שהמשקיעים חיכו לו
בכיר לשעבר בנייקי מסביר: אלה הסיבות לצניחה בשווי החברה

אולם את הצעדים הראשונים שלו יעשה היל כשהנתונים לא לצדו. בשבוע שעבר דיווחה נייקי כי המכירות בשלושת החודשים שהסתיימו באוגוסט עמדו על כ-11.6 מיליארד דולר, ירידה של כ-10% לעומת 12.95 מיליארד דולר בתקופה המקבילה ב-2023. הרווח הנקי עמד על 1.05 מיליארד דולר, בהשוואה ל-1.45 מיליארד דולר בתקופה המקבילה אשתקד.

נייקי גם צפתה כי ההכנסות ברבעון הנוכחי יירדו בכ-10%-8% - ירידה חדה יותר מזו שבתחזיות המוקדמות, שעמדה על 6.9%. בנוסף היא הורידה את תחזית ההכנסות שלה לשנת 2025, לאחר שדיווחה בעבר על תחזיות אופטימיות יותר.

בהינתן המצב הקיים, אין זה פלא שכנס המשקיעים של נייקי, שהיה אמור להתקיים בקרוב, נדחה. הנימוק הרשמי: היל זקוק לזמן כדי להסתגל לתפקיד - הוא יכהן גם כנשיא וכדירקטור בחברה - ולבחון את המגמות והטרנדים העכשוויים, לחזק את הקשרים עם העובדים ולתכנן את האסטרטגיה העתידית של אחת החברות החזקות ביותר בעולם בעשור האחרון.

"ההובלה האבודה"

בשנה האחרונה נשמעו ביקורות על כמה מהמהלכים שהוביל דונהיו. בין אלה, השינוי המהותי במדיניות המכירות - במקום לשווק את המוצרים שלה בנקודות מכירה ועם שותפים סיטונאיים כמו פוט לוקר למשל, נייקי התמקדה בחנויות בלעדיות של המותג ובמכירה ישירות לצרכן. אבל מה שעבד טוב במגפת הקורונה היה פחות רלוונטי עם החזרה לשגרה, והמכירות בחנויות המותג ירדו משמעותית.

בכיר לשעבר בנייקי, מאסימו ג'יאונקו, ששימש כמנהל מותג בכיר בנייקי ועבד בחברה כ-22 שנים, טען ביולי האחרון כי השינוי הארגוני של דונהיו - שהוביל לפיטורי מאות אנשים - גרם לנייקי לאבד אלפי שנות ניסיון ומומחיות.

ג'יאונקו גם הוסיף כי ביטול קטגוריות ספציפיות של ענפי ספורט כמו ריצה, כדורסל ואימוני כושר הוביל לכך שנשארו רק קטגוריות גנריות של נשים, גברים וילדים כמו ב-GAP, בזארה, ב-H&M או בכל מותג אופנה אחר. "אם היום אנחנו מדברים על חוסר חדשנות ואנרגיה ביצירת מוצרים, ובכן, אנחנו יודעים בדיוק מה גרם לכל זה", אמר אז.

עם זאת, לדבריו, עיקר המוקד הוא אכזבת המשקיעים בוול סטריט, בעוד מספר עצום של צרכנים עדיין נאמנים למותג. "נייקי היא עדיין אחד המותגים המפורסמים והפופולריים בעולם ומובילת השוק בתעשייה. היא עדיין מרוויחה 5 מיליארד דולר בשנה, ואין לה חוב של דולר, לצד היסטוריה של קאמבקים שלא ייאמנו.

"אבל ייקח שנים לבסס מחדש את ההובלה האבודה, להניע מחדש את השוק שנכבש על-ידי מותגים חדשים (מבלי לקחת בחשבון ששותפים סיטונאים רבים כועסים על נייקי לאחר שננטשו או נדחקו לשוליים) ולהפוך שוב למותג מגדלור. וזה לא יקרה בעוד רבעון".

"נייקי תמיד הקדימו את כולם בשוק, והחיבור היה רגשי של מתן כוח, תקווה ואמונה", אומר מומחה השיווק אבי זיתן. "המנכ"ל החדש אמור לשפר את המצב מול המתחרים כמו אדידס, ניו באלאנס, אנדר ארמור ופומה, ולהחזיר את הבידול שהלך והיטשטש.

"בעצם זה להחזיר את ההבנה שנייקי מציע עולם עם ערכים של תרומה לקהילה, ראיית האחר ודברים שאינם רק עוד זוג נעליים. בשנים האחרונות הם התעסקו בקמעונאות, בחנויות ובניסיונות להביא עוד רצפת מכירה, ולא השקיעו מספיק בברנד. כעת צריך להחזיר עטרה ליושנה".

עזיבת הספורטאים

אין חולק על כך שנייקי היא מהמותגים החזקים והפופולריים בעולם האופנה ובכלל, אך הזעזועים שעברה החברה בשנה החולפת מחייבים אותה לשינויים מרחיקי לכת ולחישובי מסלול מחדש. היתרון הגדול של היל הוא בכך שהוא כבר מכיר את החברה מקרוב: עד שנת 2020 הוא שימש כנשיא השיווק שלה. עם זאת, יש לפניו לא מעט אתגרים, ברקע הירידה במניה, מחיקת השווי והורדת התחזית.

נקודה בעייתית נוספת היא שבחמש השנים האחרונות לא מעט ספורטאים גדולים ומפורסמים עזבו את נייקי (ואת אדידס) לטובת מותגים אחרים. בין אלה בלטה, למשל, המתעמלת סימון ביילס, שנפרדה מהחברה ב-2021 וחתמה על הסכם חסות עם גאפ - הבעלים של מותג הספורט Athleta. ביילס, נזכיר, נהנתה מהצלחה חסרת תקדים באולימפיאדה ובאליפות העולם - והעובדה שהיא כבר לא מזוהה עם נייקי מהווה הפסד למותג.

המתעמלת האמריקאית סימון ביילס / צילום: Shutterstock

כשביילס בחרה את החסות החדשה, היא אמרה ל"וול סטריט ג'ורנל" כי "עכשיו, כשאני מבוגרת יותר וחושבת קדימה, השותפות עם אתלטה תהיה טובה יותר עבורי ברמה האישית, ואני מרגישה שהיא מתיישבת טוב יותר עם הדברים שאני עושה".

במותג הענק האמריקאי, ביילס הייתה בסופו של דבר עוד פנים בשורה צפופה של ספורטאים, וסמוך לסיום החוזה כמעט לא הופיעה בקמפיינים של החברה.

הרשימה כוללת, בין היתר, גם את שחקן ה-NBA ניקולה יוקיץ', שבדצמבר 2023 החליף את נייקי במותג הסיני 361 מעלות; שחקן הגולף טייגר וודס, שבינואר האחרון הודיע כי הוא נפרד מהמותג ומחפש לעצמו ספונסר חדש אחרי 27 שנים; ושחקן הטניס האמריקאי טיילור פריץ, שבמרץ התגלה כי החליף את נייקי במותג BOSS.

הקמפיין שסימן כיוון

עוד לפני ההודעה על חילופי המנכ"לים, ששוגרה לתקשורת בספטמבר, נייקי ביצעה מהלך שפרץ את סיפור המסגרת שאפיין אותה. "בקמפיין שעלה באוגוסט, באולימפיאדה, היא זנחה את סלוגן ה-JUST DO IT, שכל-כך מזוהה עמה ושמבוסס על העובדה שהניצחון הוא בזה שעשיתי את זה", מסביר אלון וינפרס, מנכ"ל ובעלי חברת השיווק והמיתוג Weinpress Marketing.

"מדובר בסיפור מסגרת שדיבר לקהלים רחבים - ספורטאים מצטיינים, חובבנים וכאלה שאפילו לא עוסקים בספורט. ואז הגיע הקמפיין שהציג את הצד האפל של הרצון לנצח ולהצליח, ושילב מושגים כמו אובססיביות לניצחון ודורסנות. באופן נקודתי, לקחו את ה-JUST DO IT ועשו לו טוויסט. וזו הייתה אינדיקציה לכך שנייקי עשויה לשנות כיוון.

"עכשיו יהיה מעניין לראות האם מדובר בקמפיין אחד שנעשה כדי למשוך תשומת-לב - או כמשהו אחר למען הנרטיב שלהם. יש פה הזדמנות להגיד משהו אחר, והמנכ"ל החדש צריך להחליט האם זה הכיוון שהולכים אליו. מצד אחד, יש מותג מאוד חזק שהושקע בו הון, ולא כל-כך מהר נוטשים אותו. מצד שני, אולי הנסיבות הובילו לכך שצריך שיפטינג רציני.

"כדאי גם לציין שהקמפיין קיבל הרבה מאוד תשומת-לב ומיליוני צפיות, אבל מצד שני לא כולם אהבו והתחברו אליו. יש בו משהו מאוד אגרסיבי. אנחנו לא אוהבים שמשייכים לגיבורים שלנו תכונות שליליות. אנחנו לא אוהבים לדבר על אנשים שאנחנו דורסים עבור ניצחונות".

אחת הדרכים לשפר מיידית את התדמית - ובהמשך גם את הביצועים הכלכליים - היא לגייס את פרזנטורים חדשים של החברה, שהם למעשה ספורטאים שחשופים כל העת לעין הציבורית. כאן עולה השאלה מי בעצם יהיו הפנים הבאות של המותג. בחירת הפרזנטור צריכה להיות מחוברת למסרים ולערכים שהמותג רוצה להעביר - ולסיפור שהמנכ"ל החדש ירצה לספר.

עוד כתבות

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"