הבורסה בת"א | סיקור שוטף

נעילה אדומה בבורסה המקומית; מדד הבנקים ירד בכ-1.6%

ת"א 35 ירד ב-0.9% • מנורה הגישה הצעה לרכישת השליטה בישראכרט • האיחוד האירופי ביטל אתמול המלצתו לחברות התעופה שלא לטוס לישראל ומניית אל על יורדת • ג'נריישן הפסיקה את המו"מ למכירת חלקה בחברת התחבורה הבריטית פורטרברוק • אהרון פרנקל מינה דירקטור מטעמו לאלוני חץ • האינפלציה בארה"ב ירדה לקצב שנתי של 2.4% בספטמבר - מעל הצפי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock
הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

 

 

17:30

יום המסחר בת"א ננעל בירידות שערים. מדד ת"א 35 ירד ב-0.9%. ת"א 90 השיל מערכו 1.1%. בלט לשלילה מדד ת"א בנקים 5 יורד ב-1.6%. מנגד, מדד הביומד עלה ב-0.2%.

מחזור המסחר הסתכם בכ-1.5 מיליארד שקל.

בלטו לשלילה מניות אלקטריאון , אל על , משק אנרגיה , נקסט ויז'ן  ואקויטל .

מנגד, ורידיס , וילאר , ישראכרט , טבע  וכלל  ננעלו בירידות שערים.

16:20

הירידות בתל אביב ממשיכות. מדד ת"א 35 יורד ב-0.8% ות"א 90 משיל מערכו כ-0.7%. מדד הבנקים מוביל את המגמה השלילית ומשיל מערכו כ-1.3%.

בשוק החוב המקומי, תשואות האג"ח הממשלתיות עולות קלות בשעה זו. התשואה ל-10 שנים נסחרת סביב 4.95% והתשואה לשנתיים עומדת על 4.5%.

חברת רוטשטיין  דיווחה הבוקר כי השלימה את השלב המוסדי של הנפקת סדרה יג' (סדרה חדשה). במסגרת השלב המוסדי הביקושים הסתכמו בכ-265 מיליון שקל, מתוכם בחרה לגייס החברה בשלב זה סכום של כ-90 מיליון שקל. עוד נמסר מטעם החברה כי בעקבות ביקושי היתר שנרשמו בהנפקה, השלב המוסדי ננעל בריבית שנתית צמודה של 3.45%.

14:55

בנוסף למדדים המובילים שיורדים היום עד 0.8% גם מדדי הנדל"ן יורדים וביניהם - מדד מניב חו"ל, מדד הבנייה ומדד הנדל"ן, כל אלה משילים כ-0.7%. הותרת הריבית על כנה אתמול היא בשורה רעה למניות הנדל"ן שרגישות לריבית במידה רבה. 

גם שוק החוב מגיב להודעת הריבית של בנק ישראל והתשואות עולות - תשואת איגרת החוב הממשלתית לשנתיים עולה ב-6 נקודות בסיס ל-4.5% ותשואת האיגרת לעשר שנים ל-4.96%. מדד האג"ח הקונצרני, תל בונד 20, 40 ו-60 יורדים קלות. 

13:56

במקביל לירידות באירופה ומסחר המוקדם בוול סטריט, המסחר בבורסה מוסיף להתנהל בירידות שערים, וזאת לאחר שלושה ימים של עליות - ת"א 35 יורד ב-0.4% ות"א 90 ב-0.8%, כך גם מדד הבנקים. 

במקביל, השקל נחלש בכ-0.3% ונסחר ב-3.77 שקלים לדולר וב-4.12 שקלים לאירו. 

13:01

לפי הצעה ששיגרה חברת הביטוח מנורה מבטחים, אתמול להנהלת ישראכרט , היא מעוניינת להשתלט עליה לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל. מניית ישראכרט עולה בכ-4% בבורסה למחיר המגלם לה שווי של 2.8 מיליארד שקל. 

מדובר בהצעה שהיא נמוכה יותר מזו שהוגשה לרכישת ישראכרט לפני שנה על ידי חברת הביטוח הראל. זו רצתה לקנות אותה לפי שווי של 3.3 מיליארד שקל, ומנורה עצמה אף רצתה להשתלט עליה אז לפי שווי גבוה יותר של 3.5 מיליארד שקל. כאמור רשות התחרות סיכלה את עסקת הראל להשתלטות על החברה, וכעת מתחדשים המגעים המחודשים בשווי נמוך יותר.

מנורה מציעה להשקיע בישראכרט באמצעות הקצאה פרטית, כך שיגולם כאמור שווי של 3.1 מיליארד שקל לחברת כרטיסי האשראי. מיד לאחר ההקצאה תחזיק מנורה ב-32% מהון המניות של ישראכרט ובגרעין השליטה. לפי המכתב ששיגרה מנורה, שווי ישראכרט משקף פרמיה של 20% ביחס למחיר הסגירה של מניית ישראכרט ביום ה-29 באוגוסט, אז פנתה אליה לראשונה. 

11:39

אומנם אין דרמות היום בבורסה, אבל הבורסה יורדת ביום שאחרי הודעת הריבית והורדת תחזית הצמיחה של ישראל על ידי בנק ישראל. המדדים המובילים ת"א 35 ות"א 90 נסחרים בירידות של 0.1% ו-0.4% בהתאמה. 

האיחוד האירופי ביטל אתמול המלצתו לחברות התעופה שלא לטוס לישראל, בעקבות זאת אל על  משילה מעל ל-4%. מדובר בצעד משמעותי בדרך לחזרתן של חברות תעופה רבות לנתב"ג כבר בימים הקרובים. חברת בלו בירד כבר הודיעה כי תחזור לטוס לישראל. על-פי ההערכות, חברות נוספות כגון וויזאייר ואג'יאן היוונית עשויות לחדש את פעילותן לארץ כבר בימים הקרובים.

פחות משבוע לאחר הצטרפותו של איש העסקים אהרון פרנקל להשקעה משמעותית בחברת הנדל"ן המניב אלוני חץ, שבהובלת המנכ"ל נתן חץ, נחשפת כעת זהותו של חבר הדירקטוריון שכבר התמנה מטעמו של פרנקל. מדובר על רו"ח אילן גיפמן, איש אמונו ומנהל פעילות הנדל"ן הבינלאומית של פרנקל.

10:38

הבוקר שאחרי החלטת הריבית הבורסה מתנהלת בתנודתיות. הבנק ישראל הותיר את הריבית על כנה פעם נוספת ואף העלה את תחזית הגירעון. הנגיד, פרופ' אמיר ירון דוחק שוב בממשלה ליישם משמעת תקציבית. 

כעת המדדים עברו לירידות קטנות, מדד ת"א 35 יורד ב-0.1% ומדד ת"א 90 ב-0.2%, הבנקים יורדים ב-0.5%. 

אנלייט אנרגיה מתחדשת מדווחת כי השלימה בהצלחה ביום רביעי האחרון את המכרז למשקיעים מסווגים במסגרת הרחבת סדרת אג"ח ד'. במסגרת המכרז הגיעו ביקושים בהיקף כולל של כ-650 מיליון ש"ח ערך נקוב, והחברה בחרה לקבל הזמנות בהיקף של 591 מיליון ש"ח ערך נקוב. מחיר הסגירה של המכרז משקף מרווח של 1.58% מעל הריבית הממשלתית בעלת מח"מ דומה ומייצג את אמון המשקיעים בחברה.

אגרות החוב מסדרה ד' בעלות מח"מ של 3.73 שנים, ונפרעות בשני תשלומים שווים בשנים 2027 ו-2029. את ההנפקה הובילו איי.בי.איי חיתום והנפקות, ביחד עם אוריון חיתום וברק קפיטל חיתום.

10:03

המסחר בבורסה המקומית נפתח הבוקר במגמה חיובית. מדד ת"א 35 מוסיף 0.5%, ת"א 90 עולה ב-0.1%, מדד הבנקים ב-0.3%.

זרוע הפארקים הלוגיסטיים שבשליטת חברת הכשרת הישוב  - MLP, השלימה בהצלחה גיוס ראשון של 300 מיליון אירו באמצעות הנפקת אגרות חוב לפירעון בשנת 2029, הנושאות ריבית קבועה של 6.125%. אגרות החוב הוקצו לכ-125 משקיעים, בעיקר מנהלי נכסים גדולים, וכן קרנות פנסיה וביטוח. MLP מתכננת להאיץ את התרחבותה בשוק הגרמני, במטרה ששווי הנכסים בגרמניה יהווה לפחות 30% מתוך סך תיק הנכסים עד שנת 2028, לעומת כ-16% היום. 

אגרות החוב ייסחרו בבורסה בלוקסמבורג. שווי השוק של MLP הנסחרת בבורסה בוורשה עומד כיום על כ-2.1 מיליארד זלוטי (כ-2 מיליארד שקל).

09:47

לפני זמן קצר עדכנה ג'נריישן קפיטל  כי לאור התמשכות התהליכים מול הרוכשת הפוטנציאלית, חברת השקעות אירופאית בתחומי התשתיות והאנרגיה המתחדשת לרכישת מלוא השקעת ההקרן בחברת התחבורה הבריטית  Porterbrook ולאור ההבנה כי הרוכשת אינה בשלה להשלים את העסקה, הקרן הודיעה לרוכשת על החלטתה שלא להאריך את תקופת הבלעדיות שניתנה לה.

 לפני כחודשיים דיווחה ג'נריישן על מגעים למכירת חלקה בחברה הבריטית בתמורה ל-577 מיליון שקל. לפי הודעתה, הקרן ממשיכה לפעול למימוש ההשקעה ב-Porterbrook מול רוכשים אחרים כחלק מתוכניתה האסטרטגית למקד את משאביה בפעילויות הליבה שלה בישראל.  קרן ג'נריישן רכשה בשנת 2021 10% מפורטרברוק תמורת סכום של כ-490 מיליון שקל. 

09:08

המסחר במטבע חוץ מתנהל כעת ביציבות, השקל ב-3.76 שקלים לדולר וב-4.11 שקלים לאירו. 

08:00

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

1. שוק המניות

המסחר בתל אביב צפוי להיפתח היום במגמה מעורבת, בשוק יעכלו את התחזית הכלכלית הקודרת של בנק ישראל מאתמול, טבע  וקמטק  שעלו אתמול בוול סטריט יתמכו בפתיחה במדדים המובילים.

אתמול התנהל יום המסחר ברובו בעליות, ולאחר שבנק ישראל הותיר אחר-הצהריים את הריבית ללא שינוי, העליות אף התגברו מעט. ת"א 35 עלה ב-0.7% ות"א 90 בכ-0.8%. מדד הבנקים עלה ב-1.7% בהובלת דיסקונט  ומזרחי טפחות .

למרות התחזית של בנק ישראל לגבי הכלכלה הישראלית, מדד ת"א 35 שננעל אתמול ב-2,113 נקודות נמצא במרחק של של 10 נקודות או 0.5% בלבד מהשיא שנקבע בסוף ספטמבר. יונתן ברנד, מנכ"ל אולטרה פיננסים, כתב בסקירתו כי "שוקי המניות נמצאים כיום בנקודות שיא, תוך ניתוק לכאורה מהכלכלה הריאלית. ניתוק זה ניתן לייחס בין השאר להשפעות מאקרו, כאשר מדד S&P 500 בשיא. הערכתנו היא כי כל עוד המשבר הכלכלי לא ייחשף במלואו ויוחצן, שוקי ההון ימשיכו במגמת עלייה. בנוסף, צינון במצב הלחימה, על רקע הודעות מצד חיזבאללה, תומך גם הוא בעליות אלו".

ביג  דיווחה כי חברה בת שלה, המוחזקת בשיעור של כ-95%, רכשה את קניון Promenada בסרביה, לפי שווי של 177 מיליון אירו. הקניון כולל שטח להשכרה של כ-49,200 מ"ר בשיעור תפוסה של כ-100%, עם מעל 10 מיליון מבקרים בשנה.

 קבוצת חג'ג'  השלימה את עסקת השותפות עם צים נדל"ן. הקבוצה תהיה שותפה בפעילות ההתחדשות העירונית של צים נדל"ן שבמסגרתה ייבנו עשרות אלפי יחידות דיור ברחבי ישראל.

מניית אלרון  קפצה בכ-10%, לאחר שחברת ההחזקות, המשקיעה בחברות מכשור רפואי, סייבר ותוכנה, דיווחה כי תחלק דיבידנד בסך 15 מיליון דולר, המצטרף לשתי חלוקות למשקיעיה בשנתיים האחרונות. הדיבידנד מהווה תשואה של כ-30% על מחיר המניה הנוכחי.

גילו את אירופה, נזהרים מעסקי התיירות: לאילו מניות נהרו המשקיעים הקטנים 

המסחר באסיה מגיב לשיאים שנקבעו אתמול בוול סטריט בעליות - הנג סנג בולט בעלייה של 4%, שנחאי ב-2.5%, ניקיי ב-0.3% וקוספי ב-0.6%. 

החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים הבוקר ביציבות סביב מדדי הבסיס. 

אתמול בוול סטריט נרשמו שיאים במדדים ובמספר מניות. המסחר ננעל בעליות ושניים מהמדדים המובילים שברו שוב שיאים: S&P 500 שעלה ב-0.7% (שיא מספר 43 השנה) ודאו ג'ונס שעלה ב-1%. נאסד"ק הוסיף 0.6%. 

אנבידיה  שזינקה ב-25% בחודש נסחרת ב-132.3 דולר, מרחק נגיעה משיאה (135.6 דולר למניה) שנקבע ביוני. בתוך כך היא כבר החברה השנייה בגודלה במונחי שווי שוק. אפל  ראשונה ומיקרוסופט  שלישית. 

החברה ערכה השבוע את ה-AI Summit של החברה בו הציגה טכנולוגיות פורצות דרך כדי להתמודד עם האתגרים הבאים. בין הנושאים שנחשפו היו תחום הרובוטיקה, אבטחת המידע, בריאות, מחשוב קוונטום, תקשורת ועוד. מנכ"ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, התייחס במהלך ריאיון ל-CNBC לביקוש חסר התקדים למעבדי הדור הבא של החברה, בלקוול, "הביקוש פשוט מטורף". עוד משהו שמעורר אופטימיות במניית אנבידיה: מנכ"ל פוקסקום יונג ליאו דיבר באותו היום על ה"בום" בשוק הבינה המלאכותית. "יש עוד הרבה לאן לעלות", אמר. ליאו סיפר שהביקוש לשרתי החברה המבוססים על שבבי אנבידיה הוא "הרבה יותר גבוה ממה שציפינו".

יצרנית השבבים ברודקום  עלתה בכ-3% וגם היא לשיא. החברה שנסחרת בשווי שוק של 870 מיליארד דולר זינקה בכ-65% מתחילת השנה. 

עסקת ענק בתחום הכרייה: חברת הכרייה השנייה בגודלה בעולם, ריו טינטו  תרכוש את מפיקת הליתיום האמריקאית ארקדיום ליתיום  בעסקת מזומן המוערכת ב-6.7 מיליארד דולר ופרמיה של כ-90% על מחיר הסגירה של המניה בסוף השבוע האחרון. ארקדיום זינקה אתמול ב-30%. 

מניית אלפאבית (גוגל) ירדה בכ-2% לאחר שפורסם אתמול שמשרד המשפטים האמריקאי בוחן אפשרות לבקש מבית המשפט להורות על פירוק חלקים מהחברה. זאת בעקבות פסיקה מאוגוסט 2024 שקבעה כי החברה יצרה מונופול בלתי חוקי בתחום החיפוש באינטרנט.

קן גריפין, המשקיע מיליארדר המשמש כמנכ"ל קרן הגידור סיטאדל רכש ברבעון האחרון 7.9 מיליון מניות של ענקית התרופות הגרמנית פייזר  והגדיל את החזקתו בה ב-63%. 

WSJ | מי ירפא את ענקית התרופות? זריקת האקטיביזם שעשויה לנער את פייזר

המלצות אנליסטים: הרשת החברתית רדיט  עלתה בכ-2% לאחר שג'פריס החלה לסקר את החברה עם דירוג קנייה. גיטלאב המציעה פלטפורמה לפיתוח תוכנה בקוד פתוח עלתה ביותר מ-7% לאחר שמורגן סטנלי העניק לחברה דירוג "משקל עודף". 

 2. שוקי האג"ח 

בשוק החוב נרשמה אתמול יציבות ותשואות האג"ח הממשלתיות נסחרו ללא שינוי - 4.92% לאיגרת לעשר שנים ו-4.45% לאיגרת לשנתיים. גם מדדי האג"ח הקונצרני ננעלו ללא שינוי. 

בארה"ב תשואות האג"ח היו במגמת ירידה במהלך יום המסחר. התשואה ל-10 שנים ירדה לרמה של 4%, התשואה לשנתיים ירדה לשער של 3.96%. תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ל-10 שנים, אשר רשמו ירידה לאחר הורדת הריבית במדינה עד לרמה של 3.6%, זינקו בימים האחרונים בעקבות דוח התעסוקה החזק שפורסם וההתפתחויות במזה"ת.

לדברי איתי ליפקוביץ, מנכ"ל ובעלי בית ההשקעות הורייזן, "השוק עבר ממצב של חששות כבדים מפני מתקפה ישראלית קשה באיראן למצב של רגיעה, וכעת יש צפי שהתגובה תהיה מדודה ולא תכלול את מתקני הגרעין והנפט, בין היתר בגלל הדיווחים על מגעים של המעצמות עם איראן, וזה אופק חיובי לשווקים. כמובן, מה שיקבע את המגמה העתידית בשווקים תהיה התגובה הישראלית בפועל".

3. שוקי הסחורות והמטבעות

השקל התחזק מעט אתמול ושערו עמד על 3.74 שקלים לדולר ו-4.1 שקלים לאירו. לדברי אור פוריה, יו"ר פוריה פיננסים, "הדולר ממשיך להיסחר בטווח המוכר של 3.55-3.85 שקלים, תוך שמירה על אותם כללי משחק: הסלמה במצב הביטחוני מקרבת את שער הדולר לקצה העליון של הטווח, בעוד שרגיעה ודיבורים על הפסקת אש מביאים לירידה לכיוון הקצה התחתון. אין שינוי בהערכה לטווח הארוך, שלפיה רמת שיווי המשקל של שער הדולר צפויה להיות נמוכה משמעותית, בטווח של כ-3.2-3.3 שקלים לדולר".

בשוק הסחורות מחירי הנפט התאוששו מעט לאחר שהשילו כ-4% ביום שלישי. נפט אמריקאי נסחר קרוב ל-73 דולר לחבית לאחר שירד מוקדם יותר ב-2.8%. נפט מסוג ברנט נע קרוב ל-76 דולר לחבית. הירידות אתמול נבעו לאחר שכלכלני ממשלת סין סיימו תדרוך מבלי להכריז על תמריצים חדשים גדולים. ההתאוששות נובעת גם בעקבות נתונים שהראו כי מלאי הנפט של ארה"ב גדל ב-5.81 מיליון חביות בשבוע שעבר, גידול חד מהצפוי. 

4. מאקרו

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל הודיעה אתמול (ד') כי הריבית במשק תישאר על כנה ברמה של 4.5%. במסיבת העיתונאים ציין הנגיד כי "אנחנו חושבים שהריבית היא מרסנת דיה כדי להחזיר את האינפלציה ליעד בתוך המחצית השנייה של 2025".

במישור הפחות אופטימי צופה חטיבת המחקר של הבנק שהתוצר יצמח בשיעור של 0.5% בשנת 2024 ובשיעור של 3.8% בשנת 2025. אלו שיעורי צמיחה נמוכים מהתחזית הקודמת ב-1% וב-0.4% בהתאמה. גם תחזית הגירעון עלתה ל-7.2% בשנה הקרובה (לעומת 6.6% בתחזית הקודמת).

נגיד הבנק פרופסור אמיר ירון מתח ביקורת על משרד  האוצר: "תקציב המדינה לשנת 2025 מאתגר ותהליך גיבושו הינו צעד חיובי, בוודאי על רקע היקף ההתאמות הפיסקליות הנדרשות. אישור תקציב אחראי ל-2025 הוא מרכיב חיוני בחיזוק האמון של השווקים הבינלאומיים ובשמירה על איתנות המשק. חשוב לאשר בממשלה ובכנסת התאמות פיסקליות בעלות אופי פרמננטי בהיקף משמעותי, כנגד הגידול המתמיד בהוצאות הביטחון". לאחר שהעיתונאים בקהל העירו שההתאמות הדרושות לא מתבצעות, אמר הנגיד: "לצערי זה לא קורה כרגע".

פרשנות | ההפתעה שהכין צה"ל לחיזבאללה שכנעה את נגיד בנק ישראל לתת צ'אנס גם לממשלה  

בארה"ב דרוכים היום למדד המחירים לצרכן לחודש ספטמבר שיפורסם אחר-הצהריים. המדד ישמש כמבחן האחרון האינפלציה לפני שהפדרל ריזרב ידון בהחלטת הריבית הבאה שלו בתחילת נובמבר. הדו"ח  צפוי להציג אינפלציה של 2.3%, האטה מהעלייה השנתית של אוגוסט של 2.5% במחירים, השיעור השנתי הנמוך ביותר מאז תחילת 2021. במהלך החודש הקודם, הצפי הוא שהמחירים עלב-0.1%, ירידה מהעלייה של 0.2% שנרשמה באוגוסט.

הנתון שיגלה אם הפד מתקרב להשגת המטרה, והחידה סביב שוק התעסוקה 

בנוסף, פורסם אתמול פרוטוקול הפד ממנו עולה שחברי הפדרל ריזרב היו חלוקים בפגישתם בחודש שעבר לגבי השאלה - בכמה להפחית את הריבית. הרוב הצביע בעד ההפחתה הגדולה יותר של חצי אחוז שאושרה. התומכים בקיצוץ הגדול יותר "סברו שכיול מחדש כזה של המדיניות המוניטרית יתאים אותה טוב יותר עם הנתונים האחרונים של האינפלציה ושוק העבודה", נכתב בפרוטוקול, שמפורסם כמקובל בעיכוב של שלושה שבועות. היו חברים בפד שסברו כי אפשר היה להוריד את הריבית ברבע נקודה עוד בהחלטה הקודמת, בסוף יולי, וכי הנתונים העדכניים יותר רק חיזקו את ההצדקה להורדת הריבית.

5. תחזית

בחברת המחקר וניתוחי השוק S&P Global ציין סגן היו"ר דניאל ירגין, כי "הכלכלה העולמית נכנסת ל'תקופה מסוכנת' כפי שלא נראתה מעולם, בזמן שהמתיחות במזרח התיכון נשארת גבוהה. "ההימור הוא שהישראלים לא ינסו לתקוף את המתקנים הגרעיניים באיראן בעת הזו", העריך ירגין, "אבל בעוד מספר חודשים מעכשיו, אולי כמה שבועות, יהיה המועד אשר יהיה, לאיראן תהיה היכולת - כך מעריכים - לשגר נשק גרעיני, וזה מעלה את הסיכונים", ציין ירגין, שהשווה את המצב למשבר הטילים מול קובה ב-1962.

בעוד שבוע תתפרסם החלטת הריבית באיחוד האירופי, ולאחר שבוצעו כבר שתי הפחתות לאחרונה, בכירי המערכת הפיננסית באירופה סבורים כי דרושה הפחתה נוספת. ראש הבנק המרכזי בצרפת, פרנסואה וילרוי, אמר כי "הפחתת ריבית נוספת בגוש האירו נמצאת בהסתברות גבוהה, והיא לא תהיה האחרונה. הקצב תלוי באיך יתפתח המאבק בעליות המחירים".