גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין בג"ץ הגיוס ל"מבצע הביפרים" בלבנון: החברה החרדית עוברת טלטלות ביחס שלה לישראליות

ד"ר נחומי יפה, מהחוג למדיניות ציבורית באוניברסיטת תל אביב ומכון המחקר נתוני אמת, חוקרת את החברה החרדית ● מחקר שהובילה בשנה האחרונה בדק כיצד אירועים שונים במלחמה השפיעו על יחסי הקירבה והניכור מול החברה הכללית

האמירה ''על הציבור החרדי למצוא דרך לתרום למאמץ המלחמתי'' נמצאת בצלילה חופשית / צילום: ap, Ohad Zwigenberg
האמירה ''על הציבור החרדי למצוא דרך לתרום למאמץ המלחמתי'' נמצאת בצלילה חופשית / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

אירועי השנה האחרונה הובילו לתנועה דרמטית של התקרבות והתרחקות מהישראליות בקרב החברה החרדית, כפי שעולה ממחקר אורך שהובילה ד"ר נחומי יפה, במסגרת מכון המחקר החרדי הירושלמי "נתוני אמת", עם צוות שכלל את לאה בלוי, דוקטורנטית באוניברסיטה העברית, שומי שמעון שחר רוזנבלום, דוקטורנט מאוניברסיטת רייכמן, ואת אלי דן ויעקב מתן, חוקרים ממכון אמת.

לפי ממצאי המחקר, כאשר החדשות מלאות באירועים שקשורים בקונפליקט של ישראל עם שכנותיה, מתעצמת ההזדהות של המגזר החרדי עם הישראליות ומתגבר הרצון של חרדים להיות חלק ממנה, כיחידים וכחברה. אולם כשבמרכז החדשות עומדים קונפליקטים בין החברה החרדית לחברה הכללית, התגובה היא נסיגה מהקשר עם המגזר הכללי וירידה בהזדהות עם הישראליות וברצון להשתתף.

 

גבולות ההזדהות

אחת הדוגמאות לכך היא היחס לצה"ל. ב־2022, כשפרצה מלחמת אוקראינה־רוסיה, 80% מהמשתתפים במחקר האורך השיבו בחיוב לשאלה אם ישראל צריכה צבא חזק. עם פרוץ מלחמת חרבות ברזל, שיעורם כבר עלה ל־91% ונשאר ברמה הזאת במשך חודשיים, עד משבר חוק הגיוס. אז צנח שיעורם ל־82%, אף שהשאלה לא עוסקת ישירות בגיוס חרדים.

חיסול בכירי חיזבאללה העלה שוב את שיעור המשיבים בחיוב ל־89%, אך סביב "גזירת המעונות" (הפחתת הסבסוד למעונות ילדים לציבור החרדי) הוא ירד שוב. ואז הגיע "מבצע הביפרים", והמספרים זינקו לרמתם הגבוהה ביותר, 93%.

גם בשאלה אחרת, "האם גברים צריכים הכשרה צבאית ליום פקודה" רואים אותו תהליך: 61% לפני המלחמה, 81% בתחילתה, 62% סביב חוק הגיוס, 76% עם מבצע הביפרים.

הדפוס הזה חזר בשאלות נוספות שעסקו בהזדהות עם סמלים ישראליים, אך היו שתי סוגיות שבהן דפוס התשובות היה קצת אחר, אומרת ד"ר נחומי יפה: התרומה של הציבור החרדי למאמץ המלחמתי והתרומה האישית למאמץ הצבאי.

ד''ר נחומי יפה / צילום: חזי רשף

כשהוצגה למשתתפי המחקר האמירה "על הציבור החרדי למצוא דרך לתרום למאמץ המלחמתי", 63% השיבו בחיוב בתחילת המלחמה (בהשוואה ל־42% לפניה), אך מאז היא בצלילה חופשית והגיעה ל־51%. במקרה הזה, לחיסול בכירי חיזבאללה או למבצע הביפרים לא הייתה השפעה.

גם באמירה האישית יותר, "עליי לתרום למאמץ הצבאי של מדינת ישראל" (לא צוין כיצד לתרום), חלה עלייה מ־35% לפני המלחמה ל־58% בתחילת המלחמה, אבל אחרי משבר חוק הגיוס ירד שיעור המשיבים בחיוב ל־38% ולא התאושש מאז.

"כמי ששייך לחברה החרדית, ראיתי את הדברים הללו בפועל", אומר אלי דן. "הייתה פתאום התייצבות לגיוס שלב ב' ותרומות כמו הסעות, התנדבות לחקלאות, סיוע לנשות מילואימניקים ורצון לעזור, בדרך שלנו. כל השנים תפסנו את הרצון לגייס חרדים כמהלך שנועד לחלן אותנו, ופתאום התפיסה הייתה שהצבא כנראה כן צריך חיילים והתחילה מחשבה איך אפשר בכל זאת לעזור לצבא, ואולי אפשר לגייס את מי שממילא פחות אדוק ופחות לומד.

"אבל דווקא בנקודה הזאת של ההיפתחות, הגיע משבר חוק הגיוס, ואחר כך בג"ץ הגיוס. הוא נתפס כלא מותאם לצורכי החברה החרדית וכאיום על זהותנו, ויצר משבר אמון. המהלך נתפס כאיום כל כך חזק על הזהות החרדית, שהוא גרם לחברה החרדית לומר 'אם כך, אז אנחנו לא רוצים שום חלק בזה'. אם אתם מגייסים אותנו רק בתנאי שנהיה כמוכם, אז אתם עוד איום כמו כל האיומים ההיסטוריים עלינו, וכמו שעברנו את אנטיוכוס נעבור גם את זה. ואז עולה שוב התחושה שאנחנו מיעוט נרדף, שהמדינה לא מאפשרת לנו לשמור על זהותנו, והעובדה שיש לנו נציגים בממשלה אינה משנה זאת".

אז מדוע חלה בכל זאת עלייה אחרי חיסולים מוצלחים?
"הממד הלאומני שמתחזק בחברה החרדית. זה מקור אחר לחיבור עם המדינה, ולתחושתנו מקור פחות בר־קיימא ומוצלח לחיבור מאשר תחושת השותפות".

התפזרות על שני צירים

מחקר זה, שעוסק בתגובת החברה החרדית לאירועי השנה האחרונה, הוא חלק ממחקר גדול יותר שמובילה יפה עם צוות המכון ועוסק בשינויים פנימיים בתוך החברה החרדית וביחס שלה למגזר הכללי.

"אנחנו רואים אצל החרדים דואליות בין מבט פנימה לבין מבט החוצה, שיכולה להסביר את הממצאים", היא אומרת ולאה בלוי מוסיפה: "במחקר מקיף שלנו, שקדם למלחמה, מצאנו שהזהות החרדית מאוד מורכבת, אבל המורכבות הזאת מתארגנת על פני שני צירים עיקריים. ציר אחד עוסק בסוגיית הנאמנות לקבוצה, הכוללת את השאלה עד כמה אדם שומר מצוות ומקשיב לרבנים, וכן שאלות לגבי הפרדה בין נשים לגברים ודפוסי לבוש. הציר השני עוסק בפתיחות לעולם החיצון וההזדהות עם הישראליות בכללותה".

"באופן אולי מפתיע" , אומרת יפה, "​​​​​​​ החרדים אינם מתארגנים על קו אחד, אלא על פני שני הצירים. יש לנו חרדים שהם גם אדוקים וגם רחוקים מהישראליות - החרדים השמרנים (25%), יש לנו חרדים פחות אדוקים ויותר קרובים לישראליות - החרדים המודרנים (19%), אבל יש לנו כאלה שהם גם אדוקים וגם מעוניינים להפוך לחלק מהחברה הישראלית - אנחנו קוראים להם 'החרדים הישראלים' (27%), ועוד קבוצה שאינה אדוקה במיוחד וגם לא ישראלית במיוחד, החרדים העצמאים (29%)".

המחקר הבא, שצפוי להתפרסם בקרוב, עוקב אחר השינויים בזהות הישראלית אחרי המלחמה בתוך כל אחת מתת הקבוצות הללו.

עוד כתבות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

תיקון והתנצלות

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט