גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עשור לאחר שהושקו בישראל: למה קרנות ההשקעה המשפטיות לא מתרוממות?

גופים ישראליים השקיעו עד היום מיליוני שקלים במימון תביעות תמורת נתח מכספי הזכייה ● אבל הענף הוא עדיין נחלתם של שחקנים בודדים, והיקף הפעילות אינו מתקרב לזה של גופים מקבילים בחו"ל ● גורמים בענף מייחסים זאת למיעוט התביעות הגדולות ולעלויות הנמוכות יחסית שלהן בארץ, אך מתעקשים: "יש פוטנציאל לעוד גופים"

קרנות ההשקעה המשפטיות לא מתרוממות / איור: Shutterstock
קרנות ההשקעה המשפטיות לא מתרוממות / איור: Shutterstock

"הגיע אליי לקוח שרצה להגיש תביעה בסכום גדול מאוד. דיברנו, והוא הבין שצפויות לו המון הוצאות". הדובר: עו"ד איתמר ענבי, שותף בכיר במשרד ש.פרידמן, אברמזון ושות'. לדבריו, "גם אם אנחנו, עורכי הדין, מוכנים לייצג בתיק ולגבות שכר-טרחה לפי תוצאות (contingency), עדיין נשארות ללקוח הוצאות סביב אגרות וחוות-דעת מומחים". מצב זה, המקשה במיוחד על תובעים פרטיים, הוביל את ענבי להמליץ ללקוח שלו על פתרון יוצא דופן: קבלת מימון מחברה המשקיעה בתביעות.

תחקיר גלובס | בית המשפט אסר על אורן קובי לעסוק בנדל"ן, אבל זה לא עוצר אותו
היועמ"שית לנתניהו: הקבינט אינו עיר מקלט להחלטות בלתי תקינות

השקעה בתביעות צוברת פופולריות בעולם. קרנות השקעה וחברות למימון הליכים פועלות בעיקר בארה"ב, באנגליה ובאוסטרליה, וגודל השוק העולמי מוערך בלמעלה מ-17 מיליארד דולר, עם צפי לצמיחה שנתית ממוצעת של כ-11%.

הגוף המוביל בעולם הוא ברפורד קפיטל (Burford Capital), שהוקם ב-2009 ומאז התחייב לממן יותר מ-600 הליכים בהיקף כולל של 7 מיליארד דולר. ברפורד היא חברה ציבורית, הרשומה למסחר בבורסות של ניו יורק ושל לונדון.

גופים בולטים נוספים הם Therium, שגייסה עד היום 1.1 מיליארד דולר ב-18 קרנות; ו-Omni Bridgeway (לשעבר IMF Bentham), שהכריזה על צפי גיוס של מיליארד דולר לשתי הקרנות האחרונות שלה עד סוף השנה.

"הסלקציה אצלנו גבוהה"

מודל ההשקעה בתביעות בנוי כך שקרן ההשקעות מעמידה מימון להוצאות של התובע בניהול התיק, ובראשן שכר-טרחה לעורכי הדין, אגרות בית משפט וחוות-דעת מומחים. התובע מקבל כך הזדמנות לתבוע את זכויותיו בבית המשפט, ואם הוא זוכה, הקרן מקבלת נתח שעליו הוסכם מכספי הזכייה. לעומת זאת, אם התובע מפסיד, הקרן לא מקבלת החזר כלשהו, והתובע אינו מחויב להחזיר לה דבר.

מדובר אומנם בסיכון עבור הקרן, אך בדומה להשקעות הון סיכון בסטארט-אפים, הקרנות מבצעות אנליזה באמצעות ליטיגטורים מנוסים ושופטים לשעבר, כדי להעריך מראש את סיכויי התביעה ולהשקיע בתביעות עם סיכוי גבוה מאד לזכייה.

"הסלקציה אצלנו גבוהה, ואנחנו משקיעים באחת מתוך עשר תביעות המגיעות אלינו", מספר עו"ד עפר פירט, ליטיגטור ותיק שהקים לפני כעשור את חברת ההשקעה בתביעות פירסט ליברה. לדבריו, ניסיון בליטיגציה הוא קריטי, שכן רק כך ניתן להעריך את סיכויי התביעה.

 

עו"ד ענבי, שהלקוח שלו התקשר עם פירסט ליברה, מספר כי לצורך קבלת המימון היה עליו, עורך הדין, להציג את התיק בפני ועדת ההשקעות של גוף ההשקעות ולשכנע את חבריה כי הסיכוי להצלחה גבוה. ואומנם, גופי ההשקעה המובילים מדווחים לרוב על שיעורי הצלחה של למעלה מ-90% בתיקים שמימנו. בהתאם לכך, הגופים הללו מרשים לעצמם לספוג את אובדן ההשקעה באותם תיקים מעטים המסתיימים בהפסד.

עו''ד עפר פירט / צילום: אייל טואג

גופי ההשקעה נוהגים לממן שני סוגים מרכזיים של תביעות - מסחריות וצרכניות. הסוג הראשון כולל, בין היתר, סכסוכים עסקיים, תביעות בין חברות על הפרת חוזים ומאבקי שליטה בתאגידים ובקרב בעלי מניות. אפיקים הנחשבים רווחיים במיוחד בתחום הם בוררויות בינלאומיות, המתבצעות לרוב בין חברות גדולות וכרוכות בהוצאות כבדות על ייצוג משפטי בחו"ל; ותביעות הנוגעות לקניין רוחני ולפטנטים. הסוג המרכזי השני של השקעה בתביעות כולל תובענות בנושאים כגון רשלנות רפואית ונזקי גוף.

חלק מההשקעות מתבצעות בתיקים בודדים, ואחרות מתבצעות בפורטפוליו של תיקים בעלי מאפיינים דומים. במקרה האחרון, המימון מוענק לרוב למשרד עורכי דין, המשתמש בכסף כדי לייצג במקבץ של תביעות.

עו''ד עפר פירט, מחלוצי הענף  ומייסד פירסט ליברה / צילום: אייל טואג

בישראל, הענף של השקעות בתביעות מציין, כאמור, עשור לפעילותו. אך למרות שהוא פועל במתכונת דומה לגופי המימון בעולם, היקף הפעילות בארץ נותר נמוך בהשוואה לחו"ל.

בתחום התביעות המסחריות, למשל, ליברה נותרה השחקן היחיד כמעט בענף. החברה שהקים עו"ד פירט גייסה עד היום עשרות מיליוני שקלים, רובם ממשקיעים פרטיים, ומימנה כ-80 הליכים - חלקם מתנהלים בחו"ל, עם זיקה לישראל. ליברה משקיעה גם בהליכים של מסחור והפרות פטנטים מעבר לים עבור חברות טכנולוגיה. כמקובל בתחום, עו"ד פירט מקפיד על הפרדה בין ליברה ובין פעילותו כעורך דין, ואינו מייצג בתיקים שמומנו.

שחקן מוכר נוסף בענף הוא בית ההשקעות ווליו בייס, בניהולו של עידו נויברגר, אשר הקרן שהקים מימנה עד היום למעלה מ-30 הליכים - לרבות בוררויות בינלאומיות. לפני מספר שנים תכננה ווליו בייס לגייס קרן נוספת, וזאת כחלק משיתוף-פעולה עם משרד גורניצקי, אך בסופו של דבר הקרן השנייה לא נסגרה. הקרן הנוכחית של ווליו בייס עודנה פעילה, אך לבית ההשקעות אין כרגע תוכניות לגייס קרן נוספת.

אין מספיק תביעות

לפי גורמים בענף, הביקוש המצומצם יחסית למימון תביעות מסחריות בישראל עשוי לנבוע מכך שאין כאן מספיק תביעות בסכומים גבוהים, ועלויות הליטיגציה אינן מתקרבות לאלה שבארה"ב, שם תיק בודד יכול להגיע להוצאות של מיליוני דולרים.

עוד הם מסבירים כי קשה לכמת את שווי התביעות, וכי חלק מעורכי הדין מסכימים לייצג תמורת שכר-טרחה המותנה בתוצאות, ובכך פותרים מראש חלק מבעיית המימון עבור התובעים.

פוטנציאל הגיוס של קרנות למימון תביעות בישראל מסתכם, על כן, בהיקפים נמוכים יחסית, שבין 50 ל-100 מיליון שקל, בעוד שגופים מוסדיים יעדיפו לגייס קרנות בתחומים כמו פרייבט אקוויטי.

"עוסקים בחינוך שוק"

התמונה מעט שונה בעולם התביעות הצרכניות. קבוצת ג'סטיס, המממנת תביעות בנושאי רשלנות רפואית, ליקויי בנייה ותאונות דרכים, משקיעה בראש ובראשונה במימון חוות-דעת רפואיות. אלה יכריעו האם יהיה לנפגע סיכוי לקבל פיצוי. ג'סטיס מסייעת גם באיתור מומחים, ופיתחה פלטפורמה טכנולוגית לעיבוד החומרים הרפואיים בתיק. לפי פרסומי הקבוצה, עד היום היא בחנה ומימנה אלפי תביעות. לפי הערכות בענף, היקף ההשקעות שלה בתביעות מסתכם בכמה עשרות מיליוני שקלים מדי שנה.

ב-2022 רכש בית ההשקעות מיטב 51% מג'סטיס תמורת 6 מיליון שקל וסכום נוסף של עד 6 מיליון בכפוף לעמידת החברה באבני-דרך. לדברי המנכ"ל, אסף גרינוולד, "השוק התקדם, אבל אנחנו עדיין מוצאים את עצמנו עוסקים בחינוך שוק. מחקרים מראים שרק 1% עד 3% ממקרי הרשלנות הרפואית מגיעים לבית המשפט, הרבה בשל היעדר יכולת כלכלית מצד הנפגעים. אז הפוטנציאל בתחום גדול".

עו''ד אסף גרינוולד, מנכ''ל קבוצת ג'סטיס מבית מיטב / צילום: אורלי איל-לוי

גורמים נוספים בענף שותפים לאופטימיות. "לעורכי הדין זה משתלם, כי המימון מאפשר להם לקבל שכר-טרחה תוך כדי העבודה על התיק, מבלי להמתין לסיומו, ואפילו אם לא מנצחים", אומר ענבי. ואפילו עו"ד פירט מעיד על עצמו כי היה רוצה לראות יותר מתחרים. "יותר שחקנים זה טוב לשוק", לדבריו. 

עוד כתבות

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: מצפים להפסקת אש בשבוע הבא, רוצים להשיב את החטופים

איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"