גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדען שערך גנטית עוברים ונשלח לכלא חוזר, והפעם יש לו תמיכה מיזם קריפטו

ב־2019 נגזרו על הגנטיקאי הסיני הא ג'יאנקוי שלוש שנות מאסר בעקבות עריכה גנטית בעובריות תאומות בריאות ● עכשיו הוא מצהיר על שאיפה לרפא מחלות כמו אלצהיימר, ובאתר חדשות הביומד Stat אף נחשף קשר מפתיע עם ראיין שיי, מייסד ומנכ"ל חברת הקריפטו אופוס

הא ג'יאנקוי במסיבת עיתונאים, 2023 / צילום: ap, Mark Schiefelbein
הא ג'יאנקוי במסיבת עיתונאים, 2023 / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ב־2019, נראה היה שהסיפור גמור. הגנטיקאי הא ג'יאנקוי הסיני נמצא אשם בניצול לא חוקי של רישיון העיסוק שלו ונדון לשלוש שנות מאסר. הא ביצע עריכה גנטית בטכנולוגיית CRISPR בשתי עובריות תאומות כדי להעניק להן חסינות מפני מחלת האיידס. הניסוי נערך ללא אישור מוועדת אתיקה, מחוץ למסגרת מסודרת של בית חולים, בעובריות בריאות (אביהן היה נשא HIV), ובלי להביא בחשבון השלכות אפשריות שעלולות לעבור אפילו לדורות הבאים.

השבוע בביומד | אחרי שכמעט התמזגה לספאק: הישראלית שקיבלה אישור FDA
יו"ר רימילק ושלושה דירקטורים נוספים התפטרו מן החברה 

"המחקר שלו היה מסוכן, שבר כל נורמה מדעית, רפואית ואתית. זה היה אחד השימושים לרעה הכי מזעזעים בכלי מדעי כלשהו בהיסטוריה", כתבה אז פרופ' ג'ניפר דודנא, כלת פרס נובל עבור חלקה בגילוי טכנולוגיית הקריספר. המאמר שלה התפרסם במגזין Time, שבחר בהא לאחד האנשים המשפיעים של 2019, אם כי לא בהכרח משפיע לטובה. "הוא הראה כמה קל לערוך גנטית בני אדם", אמרה דודנא, "אבל גם כמה קשה לעשות זאת היטב".

חיי נצח ומדע מפוקפק

אבל מתברר שעבירות על החוק ושלוש שנים בכלא לא בהכרח מספיקות כדי לחסל קריירה. לפני כמה חודשים החל הא, שהיום מעדיף להיקרא רק JK, להתראיין לתקשורת האמריקאית ולהצהיר שהוא חוזר לערוך ניסויים גנטיים. כפי שחשף אתר חדשות הביומד Stat, יש לו אפילו תמיכה מיזם קריפטו אמריקאי בשם ריאן שיי (Ryan Shea), מייסד ומנכ"ל אופוס. שיי ייסד גם את חברת הביטקוין Stacks והיה משקיע מוקדם בכמה חברות שהפכו ליוניקורן.

"העולם זקוק למדענים כמוך, שמוכנים לאתגר את דעת הכלל ולקחת סיכונים מחושבים כדי לעזור לאנושות לרפא מחלות", כתב שיי להא באימייל מיוני האחרון.

מדוע שאדם כזה ישקיע במדען מפוקפק כל כך? בדרך כלל התשובה תהיה קרוב משפחה חולה מאוד או תקווה לחיי נצח. בעמק הסיליקון חיים לא מעט מיליונרים שמאמינים ביכולתם להאיץ את המדע ולהביא בריאות ואריכות ימים לעולם, ולעצמם, במהירות רבה יותר מתעשיית הפארמה. שיי הלך עם הרעיון הזה צעד אחד קדימה, או אולי הצדה, אל העולם המפוקפק המקביל למדע הרגיל.

לא ידוע כמה שיי השקיע בהא, אבל לדברי הא עצמו אמר שהוא קיבל תרומה של מיליון דולר מגורם בעמק הסיליקון, וייתכן שמדובר באותו אחד.

 

הבטחות למניעת אלצהיימר

הא, יליד 1984, הוא בעל דוקטורט בגנטיקה מאוניברסיטת רייס שבטקסס. את הפוסט־דוקטורט עשה בסטנפורד היוקרתית. שם גם למד את טכנולוגיית הקריספר. כשחזר לסין, השתלב באקדמיה המקומית, באוניברסיטת SUSTech בשנזן. הוא פוטר ממנה לאחר שניסוייו הלא חוקיים נחשפו.

בנובמבר 2022, כמה חודשים בלבד אחרי שיצא מהכלא, הודיע הא על הקמת מעבדה משלו. "תרפיה גנטית במדינות מערביות עולה מיליוני דולים וממיטה עוני על משפחות רבות", כתב אז. "אנחנו נקבל תמיכה מפילנתרופים, ונרפא שלוש עד חמש מחלות נדירות תוך שנתיים שלוש".

הא ציין בין היתר את מחלת ניוון השרירים דושן, ובהמשך אמר כי הוא עובד גם בתחום האלצהיימר, מחלה שבה לקתה אמו, "וגם אני וכנראה ילדיי חשופים אליה גנטית". הוא היה רוצה לערוך לתוך הגנום שלו גן שנמצא כמגן מפני אלצהיימר באוכלוסיות נורדיות.

יזם הקריפטו ריאן שיי / צילום: מתוך לינקדאין

ב־2023, האוניברסיטה הפרטית Wuchang Technical College בווהאן מינתה אותו לדירקטור מייסד במכון חדש לרפואה גנטית שהקימה, אך בראיון שנתן ל־MIT Technology Review שחשף את סיפור עריכת העוברים מלכתחילה, רמז כי נפלט גם משם.

במקום זאת הקים מעבדה בהניאן, סין. הוא ציין שהמעבדה שלו ממומנת מתרומות של גורמים אנונימיים, וחלקם הציע לו לעבור למדינות שהן מקלטים למדע לא אתי, אבל הוא העדיף להיות בסין. בהמשך ציין שהוא ישקול לעבור לארה"ב, אם תגיע הצעה מפתה מספיק.

חלוץ ההפריות כמודל לחיקוי

הא הצהיר שכעת הוא מחויב לעשות ניסויים רק בבעלי חיים או בעוברים שאינם בני חיות, ולא בעוברים שצפויים להפוך לבני אדם חיים. החוקים בסין השתנו, והיום מעשיו היו עולים לו בשבע שנות מאסר.

הוא הצהיר גם שהוא מקווה כי יום אחד העריכה הגנטית תהיה חוקית. "בעוד 50 שנה עריכה גנטית תהיה נפוצה ממש כמו ילדי מבחנה ונוכל למנוע מחלות גנטיות שאנחנו מכירים היום. אני מחכה שהעולם יקבל זאת".

נראה שהא חולם ללכת בדרכו של ד"ר רוברט אדוורדס, חלוץ הפריות המבחנה, שהתקשה תחילה לקבל מימון למחקריו ואישורים לניסוייו, וההפריה התנהלה בסודיות מסוימת, עד שב־1978 נולדה ילדת המבחנה הראשונה.

גורמים מסוימים אכן רואים בהא מדען שהקדים את זמנו. אחרים מזכירים שהוא עבר על חוקי יסוד רבים נוספים בעשייה המדעית: דיון ציבורי מקדים באתיקה של הניסוי, קבלת אישורים מתאימים, צורך רפואי אמיתי בהתערבות, פיקוח רפואי, דיווח על מעשיו באופן גלוי ובעיקר הסכמה אמיתית מדעת של מושאי הניסוי.

הא עצמו טוען גם היום: "פעלתי מהר מדי, אבל עזרתי לילדים להישאר בריאים". העדר החרטה וסירובו להכיר בכך שלא ברור כלל שהניסוי שלו הצליח, מעידים שהוא עדיין רחוק מהספירות המקובלות של התנהלות מדעית. אך החלום לדלג מעל המגבלות ה"ביורוקרטיות" ולהביא לעולם, כבר בימינו, אדם חדש נטול מחלות גנטיות הוא כל כך מלהיב, שלא נופתע אם הא ימשיך לקבל תמיכה ומימון.

עוד כתבות

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

כך התמודד ענף קרנות הגידור עם חצי השנה המשוגעת של הבורסות

הבורסה טסה במחצית הראשונה, וקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער. אולם, כשבודקים מה קרה מתחילת 2023, מבינים שקרנות הגידור נותרו הצעצוע המועדף של המולטי-מיליונרים ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

משלחת ישראלית יוצאת לקטאר, עימות בדיון בין רה"מ לרמטכ"ל

שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן