בין חיזבאללה לחות'ים ובדרך לתקיפה חריגה: ההשקעה שירדה לטמיון ומסלול הכסף שדווקא לא נפגע

בזה אחר זה חיסלה ישראל את בכירי חמאס, אך המרכז הפיננסי של ארגון הטרור בטורקיה ממשיך להתנהל כבימי שגרה • חיזבאללה ממשיך לקבל מאות מיליונים מאיראן על אף שהשקעות הענק בתוכנית "כיבוש הגליל" ירדו לטמיון • אצל החות'ים, הפגיעה הכלכלית דווקא אנושה • כך השפיע רצף החיסולים על התנהלות הציר האיראני

פוסטרים של יחיא סינוואר מונפים בהפגנה פרו־פלסטינית באיסטנבול, טורקיה, לאחר חיסולו / צילום: ap, Francisco Seco
פוסטרים של יחיא סינוואר מונפים בהפגנה פרו־פלסטינית באיסטנבול, טורקיה, לאחר חיסולו / צילום: ap, Francisco Seco

רצף החיסולים של ישראל, ובהם האחרון והלא מתוכנן של מנהיג חמאס ברצועת עזה וראש הלשכה המדינית יחיא סינוואר, הביא את שלוחותיה של איראן למצב חסר תקדים - מרבית השדרה הפיקודית והמנהלית בחמאס ובחיזבאללה חוסלה, והמורדים החות'ים ספגו פגיעה כלכלית בלתי מבוטלת בענף הנפט.

כותרות העיתונים בעולם | בעולם מתפעלים: כך הפכה ישראל את המלחמה לאירוע הרסני ומסוכן עבור אויביה המושבעים
פרשנות | מזימת ההשמדה של איראן עברה לשלב המעשי

אולם ישראל, כפי שמשתקף הערב (א') מהצהרת דובר צה"ל תא"ל דניאל הגרי נמנעה מפגיעה בנכסים כלכליים של חיזבאללה. "נתקוף הערב נכסים כלכליים משמעותיים שמשמשים למימון פעילות הטרור של חיזבאללה", אמר הגרי שקרא לכל תושב שמתגורר בסמוך למתקנים שכאלה - להתפנות.

אם כך, מה צפוי בהמשך, והאם המיליציות הפרו־איראניות בעיראק ימשיכו לשגר לישראל כטב"מים באין הפרעה? גלובס צולל לעומק חוסר הוודאות שבו שרוי "ציר ההתנגדות" של איראן.

חמאס  פגיעה כספית לא משמעותית

חיסול סינוואר מהווה מכה קשה לחמאס, בעיקר מעצם היותו תוספת משמעותית לחיסולים הקודמים במלחמה - שכללו דמויות כמו ראש הלשכה המדינית הקודם איסמעיל הנייה, מפקד גדודי עז א־דין אל־קסאם מוחמד דף, סגנו של דף מרואן עיסא וסגן ראש הלשכה המדינית סאלח אל־עארורי. אלה צברו ידע וניסיון רב, וכשמאבדים את כולו בזמן קצר יחסית - מלאכת ההשלמה לא פשוטה.

עתה, חמאס "השאילו" מחיזבאללה את השיטה של "הסתרת" המנהיג הבא, בשל החשש מחיסול נוסף של ישראל. על אף זאת, ניתן לומר בסבירות גבוהה כי ראש הלשכה המדינית החדש לא יגיע מרצועת עזה. זה עשוי להיות חאלד משעל שמשמש כעת כמחליף זמני, סגנו של סינוואר חליל אל־חיא, או מנהל המערך הפיננסי זאהר ג'בארין. האחרון שוחרר במסגרת עסקת שליט וגורש לאיסטנבול - משם הוא מנהל בעבור הארגון נכסים בהיקף של יותר מחצי מיליארד דולר.

למרות המלחמה, המערך הפיננסי המרכזי של חמאס בטורקיה לא נפגע באופן ממשי - וככל הידוע, ממשיך להתנהל כבימי שגרה.

מי שמנסה לנצל את המצב לטובתה היא טורקיה. יממה בלבד לאחר חיסול סינוואר, שר החוץ הטורקי הקאן פידאן כבר אירח את ראש מועצת השורא של חמאס וחברי הלשכה המדינית כדי "להביע את צערו". טורקיה רואה בעצמה מעצמה אזורית ורוצה להיות השחקנית הבכירה באזור. עם זאת, באנקרה מפנימים, גם אם באיחור, שאם ימשיכו לתמוך באותה דרך בחמאס - טורקיה לא תהיה שחקנית ביום שאחרי ברצועת עזה.

"מקור דיפלומטי אזורי" סיפר לרשת LBCI הלבנונית כי פידאן אמר לבכירי חמאס שחיסול סינוואר צריך להוות "זרז" לסיום המלחמה. לפי אותו דיווח, פידאן הביע תמיכה בתוכנית נשיא ארה"ב ג'ו ביידן לכינון הפסקת אש וקידום היום שאחרי. בשורה התחתונה, רק למקור דיפלומטי אזורי אחד היה אינטרס להדליף את המידע מתוך השיחה - והוא לא בחמאס.

חיזבאללה  השקעה ירדה לטמיון

חיזבאללה ביצעו ביום שבת פעולה שאף ארגון טרור לא העז לבצע קודם לכן: ניסיון חיסול של ראש ממשלה מכהן. לא נשקפה לרה"מ בנימין נתניהו סכנה באירוע, אבל זו פגיעה חמורה, ומי שמיהרה להבין את נפיצותה היא הרפובליקה האסלאמית של איראן - שניסתה לברוח מאחריות ברוח "זה חיזבאללה". כל בר־דעת יודע שחיזבאללה זה איראן. אדרבה, זה "היהלום שבכתר" ציר ההתנגדות.

"חיזבאללה חטף מכה קשה מאוד. מי שהתווה את האסטרטגיה, לא נמצא", מסבירה ד"ר כרמית ולנסי, חוקרת בכירה וראש תוכנית הזירה הצפונית במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), אוניברסיטת תל אביב. "בתפקוד ארוך הטווח אין ספק שיש כאוס, ואין דירקטיבה. קיים קושי לתאם פעולות ולנהל קשר בין הכוחות. כמו כן, שורר חשש גבוה מחדירות ישראלית ברמה המודיעינית והמבצעית".

ציר ההתנגדות נועד להביא לטבעת חנק על ישראל, אבל כעת מוצא עצמו בסיטואציה שבה חמאס והג'יהאד האסלאמי הוכרעו צבאית ברצועת עזה, וחיזבאללה סופג מכות על בסיס יומיומי. נראה שסיכויי ההגשמה של פרויקט הדגל של חיזבאללה "כיבוש הגליל" שואפים לאפס, כאשר צה"ל מתמרן בדרום לבנון ומשמיד נכסים שהארגון השקיע בהם הון תועפות, בהם תוואי תת־קרקעי שכולל מפקדה של כוח רדואן, שבה מרחב לאחסון אמצעי לחימה, אמצעים לשהייה לזמן ארוך, קטנועים ותחמושת.

האשם סאפי א־דין, שירש את נסראללה ותוך ימים ספורים, כנראה, חוסל בעצמו, ניהל בתפקידו הקודם תקציב שנתי שהוערך ב־2018 במיליארד דולר. 70% מתוכו הגיעו מאיראן ו־30% מפעילויות בלתי חוקיות כמו סחר בקוקאין. חלק בלתי מבוטל מאותו סכום הופנה לכוח רדואן, היחידה המיוחדת של חיזבאללה והאחראית על תוכנית כיבוש הגליל.

לפי הערכות, 700 מיליון הדולרים שאיראן השקיעה בחיזבאללה מדי שנה שומשו לבניית מערך צבאי - הכולל עשרות אלפי טילים ורקטות - וכן למימון פעילות אזרחית נרחבת בלבנון. מאז אוקטובר 2023, מעריכים מומחים, השקעה זו ירדה לטמיון במידה רבה בעימות הישיר מול צה"ל.

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: ap, Vahid Salemi
 עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

אם מישהו קיווה שהחיסולים ימוטטו את חיזבאללה, אז השיגורים האחרונים מעידים כי עדיין יש ברשותם כלים בלתי מבוטלים, אומרת ד"ר ולנסי. "נעים קאסם, שהיה סגנו של נסראללה, מוביל את העניינים. הוא אמנם דמות דתית, אבל למד מאז שנות ה־80 דבר או שניים. החיסולים מאתגרים את ישראל בצפיית המהלך הבא. עתה, קשה לקרוא את חיזבאללה, והאם הם מוכנים להפסקת אש וניתוק זירות מרצועת עזה. במקרה של נסראללה ידענו לצפות את החשיבה האסטרטגית", היא מסבירה.

המורדים החות'ים  התמקדות בתשתיות נפט

המורדים החות'ים משבשים את תנועת השיט במרחב הים האדום כבר שנה, ובעקבות כך כ־12% מהסחר העולמי עברו לנתיבי שיט עוקפים ויקרים יותר. לאמריקאים נמאס, ובליל שבין רביעי לחמישי, ניצלו מתקפה נגד החות'ים במטרה לשלוח מסר לפטרוניהם באיראן. הם שינו את אופי המתקפות (שבוצעו עד עתה בעיקר באמצעות מל"טים מדגם MQ-9 ריפר) ועברו, לראשונה בזירה הזו, למפציצים החמקנים B-2 ספיריט, שעלותם 2 מיליארד דולר ליחידה. המסר הוא שארה"ב לא מהססת בעת הצורך להפעיל במזרח התיכון את המפציצים החמקנים, שיכולים גם להטיל חימושים חודרי בונקרים, שלישראל אין יכולת להפעיל.

החות'ים, בהנהגת עבד אל־מלכ אל־חות'י, מהווים זרוע איראנית משמעותית - אחת מבין כמה שב־2016 העריכו בקרן להגנה על דמוקרטיות (FDD) כי טהרן מממנת במדינות שונות בסכום כולל של 16 מיליארד דולר בשנה. אולם בניגוד לחמאס ולחיזבאללה, הם לא ספגו פגיעות משמעותיות בבכירים.

"לאיראן אין תכנון לתוכנית ב' כי בבסיסם הכל אידיאולוגי. החבטות שספגו חיזבאללה הוציאו אותם מאיזון, ועל כן הגיוני שירחיבו את השימוש בחות'ים", מסביר אלכס גרינברג, חוקר איראן במכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון. "בכל הנוגע לישראל, איראן שולטת בחות'ים בעזרת אספקת אמצעים והדרכה, שלה אחראי חיזבאללה. עם זאת, לא ברור עד כמה חיזבאללה מסוגל להדריך בימים אלה. ההדרכה חשובה משום ששיגור טילי חוף־ים או טילים בליסטיים לא דומה לשיגור רקטה".

בצד ההתקפי, ניכר כי ישראל מעוניינת למקסם כל מתקפה יקרה בתימן - מרחק של כ־1,800 ק"מ - לטובת פגיעה משמעותית במקור ההכנסה העיקרי של החות'ים: הנפט. לפי הערכות, הכנסותיהם מהתחום הן כ־1.8 מיליארד דולר בשנה. בעקבות התקיפה הראשונה ביולי, מוערך שקצב יצוא הנפט החות'י צנח מ־4-3 מכליות ביום לאחת בחודש.

גרינברג אומר שהאיראנים מסתכלים על החות'ים בתור "חומר מתכלה", בגלל שחיזבאללה בראש סדרי העדיפויות שלהם בציר ההתנגדות. "איראן יכולה להסב נזק באמצעות החות'ים, וכל עוד האיראנים בטוחים שארה"ב תתרכז בחות'ים, הם יכולים לעשות ככל העולה על רוחם. ברמה הבינלאומית הנזק של החות'ים גדול מזה של חיזבאללה, שעיקר האיום שלו הוא כלפי ישראל".

המיליציות בעיראק  כטב"מים מהווים אתגר

זרוע בתמנון האיראני שישראל טרם טיפלה בה באופן אגרסיבי במיוחד הן המיליציות הפרו־איראניות בעיראק. אלו נטלו אחריות בבוקר יום ראשון לשיגור כטב"מ שפגע ברמת הגולן, ומטרידים את ישראל בשיגורי כטב"מים דרך כל הגבול המזרחי עם סוריה ועם ירדן עד אילת. בגין חוסר מוכנותה של ישראל לאיום הכטב"מים, זה מהווה אתגר של ממש.

היתרון עבור איראן שכמובן מסייעת לאותן מיליציות, נובע מכך שמימונן מגובה בבסיס התקציב העיראקי מעצם היותן חלק מארגון הגג חשד א־שעבי. בחודש יוני אשתקד, הפרלמנט העיראקי אישר במסגרת תקציבי 2025-2023 את הגדלת המימון של הארגון מ־700 מיליון דולר לכ־2.88 מיליארד דולר, במטרה שמספר החיילים יוכפל כמעט, מכ־122 אלף לכ־238 אלף.