אתר ההימורים שמטריף את האמריקאים רגע לפני הבחירות

פולימרקט, אתר ההימורים באמצעות קריפטו, צובר תאוצה לקראת הבחירות בארה"ב • אלא שבעולם מדווחים כי הוא בפועל משמש להטיית התוצאות ועיוותן • האם מדובר בגימיק מסוכן?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP-Susan Walsh, Evan Lucci
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP-Susan Walsh, Evan Lucci

פלטפורמת ההימורים פולימרקט (Polymarket) צברה פופולריות בחודשים האחרונים, בעיקר בגלל הבחירות בארה"ב המתקרבות בצעדי ענק. האתר, שהוקם בשנת 2020, מאפשר למשתמשים אנונימיים ברחבי העולם להמר על תוצאות של אירועים עתידיים, כמו זהות הנשיא האמריקאי הבא. המערכת נשענת על קריפטו, כאשר ההימורים מבוצעים באמצעות מטבעות וארנקים דיגיטליים.

טראמפ, האריס וההפתעה הסינית: האם הביטקוין בדרך לשיא חדש? 
ההימור המפתיע שלוקח המשקיע המיליארדר נגד השוק האמריקאי 

ההימורים סביב הבחירות בארה"ב הגיעו כבר לסכום אסטרונומי של 2.2 מיליארד דולר. זאת, על האיסור למשתמשים אמריקאים להשתמש בה מאז 2022, כחלק מהסדר עם נציבות המסחר בסחורות ובחוזים עתידיים (CFTC), בגין הפרות רגולטוריות שונות.

הפערים ביחס לסקרים

נכון לכתיבת שורות אלה, סיכוייו של דונלד טראמפ להיבחר עומדים על 61% לפי אתר ההימורים הדיגיטלי, בעוד של קמלה האריס על 39% בלבד. זאת בעוד שהסקרים בארה"ב מלמדים על תוצאות הפוכות לחלוטין. כך לדוגמה, סקר של "ניו יורק טיימס" מראה כי 49% מהבוחרים מתכוונים להצביע להאריס, לעומת 48% לטראמפ (נכון ל־21 באוקטובר).

יש מי שחושב שפלטפורמות החיזוי הללו אמינות יותר מאשר הסקרים, שכן היא מציגה נתונים בזמן אמת. עם זאת, בעולם מדווחים כי היא משמשת פעמים רבות למניפולציות - לרבות בבחירות בארה"ב. האם ההתחזקות של טראמפ בפלטפורמה מעידה על ניסיון לחזק אותו, או לחילופין תומכי האריס בקמפיין 'גאוועלד'?

על־פי דיווחים בעולם, תומכי הנשיא לשעבר "מעבירים יותר מ־25 מיליון דולר לתוך השירות, כדי להטות את התוצאות לטובת טראמפ". בדיווח אחר נכתב כי הפלטפורמה "עלולה להיות בהשפעת מניפולציה לטובת המועמד הרפובליקאי".

מאפשרת הרצת מידע ללא מעקב

אבישי עובדיה, יזם ושותף מייסד בקרן ההון סיכון קוליידר וונצ'רס, מסביר לגלובס כי בניגוד לאתרי הימורים אחרים, בהם מתבצע מעקב אחר הלקוח, במקרה של פולימרקט "יש ארנקים אנונימיים שיכולים לסחור במידע פנימי או במידע שיש רק להם. השימוש בקריפטו מאפשר לאדם עם מידע פנים להריץ אותו ולא יהיה אפשר לתפוס אותו. יש מי שמסתכל על זה כבר כמקור מידע עתידי של עיתונות, או מקור מידע עבור אנשים כדי לקבל החלטות בחיים שלהם. מטיסות למקומות מסוימים או אפילו השקעות במניות שיכולות להיות מושפעות ממלחמה במקום מסוים".

אבישי עובדיה, קוליידר וונצ'רס / צילום: איל יצהר
 אבישי עובדיה, קוליידר וונצ'רס / צילום: איל יצהר

כרגע הפלטפורמה מאפשרת רק להמר על נושאים ספציפיים ומוגדרים. בעתיד, מעריכים מומחים, שוק התחזיות עשוי להיפתח באופן רחב יותר לציבור, משמע כל אדם יוכל להציג שאלה שמעניינת אותו ולבדוק מה העולם חושב על סוגיה כלשהי. "יכול להיות שאנחנו רואים את 'היוס קייס' הראשון הדרמטי שיש לקריפטו לקהל הרחב", מסביר עובדיה.

"מדובר בגימיק מסוכן". האמנם?

לצד הביקורת, יש מי חושב שאין לפלטפורמה כזו משמעות אמיתית. פרופ' אבי בן צבי, מומחה בנושאי לארה"ב ויחסיה עם ישראל באוניברסיטת חיפה, אומר כי לדעתו אין לה השפעה מהותית.

לדבריו, "מדובר בגימיק מסוכן לכאורה, אבל יש לו אפס השפעה. זה לא פלטפורמה שמשפיעה מיידית על הכיס של הצרכנים. במקום מסוים זה ליחידי סגולה שמתעסקים בזה ומנסים להפוך את זה לטרנזקציות לגיטימיות".