גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חיילים צפון-קוריאנים מגיעים אל קו החזית של רוסיה. עד כמה הם מוכנים ללחימה?

החיילים הראשונים מצפון קוריאה שהגיעו לרוסיה נראים צעירים ובעלי מבנה גוף שאינו כמצופה מלוחמי קומנדו, אף שלקים ג'ונג און יש סיבות לעכב את כוחות העילית שלו

חיילים צפון-קוריאנים בעת מצעד צבאי בפיונגיאנג. החיילים שנשלחו לרוסיה נראו חלשים וצעירים, ולא מהעילית של צפון קוריאה / צילום: ap, Ng Han Guan
חיילים צפון-קוריאנים בעת מצעד צבאי בפיונגיאנג. החיילים שנשלחו לרוסיה נראו חלשים וצעירים, ולא מהעילית של צפון קוריאה / צילום: ap, Ng Han Guan

הכוחות הצפון-קוריאנים המתקרבים אל קווי החזית של רוסיה עם אוקראינה עשויים לא להיות הטובים והמבריקים ביותר של קים ג'ונג און.

הם צעירים למראה - בני נוער או בתחילת שנות ה-20 לחייהם - וככל הנראה בשלבים המוקדמים של שירותם הצבאי, על-פי צילומי וידאו וגורמי מודיעין. החיילים נראים נמוכים וצנומים יחסית, מה שמשקף את תנאי התת-תזונה השכיחים ברחבי קוריאה הצפונית הענייה, אומרים אנליסטים צבאיים. 

"10,000 דולר לראש": כך מגייסת רוסיה מחבלים בטלגרם
בקורסק שברוסיה, אוקראינה נוטלת על עצמה תפקיד חדש: כובשת
נשק גרעיני תמיד מנע פלישות. ואז חדרו חיילים אוקראינים לרוסיה

סביר להניח כי במסגרת האימונים שהחיילים עברו ככוחות מיוחדים הם התמקדו בהתנקשויות ובהשמדת תשתיות בקוריאה הדרומית ההררית, לחימה שונה מאוד ממלחמת החפירות המתחוללת בשטחים המישוריים שלאורך הגבול האוקראיני-רוסי. סביר להניח שהחיילים הצעירים מעולם לא עזבו את קוריאה הצפונית. צבא המדינה עובד עם ציוד צבאי קונבנציונלי ישן ומיושן.

"לא יותר משכירי חרב שישמשו כבשר תותחים", אמר עליהם שר ההגנה של קוריאה הדרומית, קים יונג-היון, למחוקקים ביום חמישי, כשהעריך את הכוחות.

כ-3,000 מהחיילים הגיעו לרוסיה החודש, על-פי הערכות ארה"ב, קוריאה הדרומית ואוקראינה. הם נצפו השבוע באתרי אימונים שונים של הצבא הרוסי, וחלקם כבר הגיעו לקורסק, אזור הגבול הרוסי שנכבש בחלקו על-ידי אוקראינה. החיילים הצפון-קוריאנים הראשונים עשויים להגיע לשדה הקרב כבר ביום ראשון, אמר נשיא אוקראינה ולדימיר זלנסקי.

קים ג'ונג און, הדיקטטור בן ה-40 של קוריאה הצפונית, עשוי לרצות לאמוד את התגובה הפנימית למהלך - כמו גם את זו של הקרמלין - על-ידי שליחת אלה שאפשר להקריבם בקלות יחסית, אמר ג'יימס ג'יי. בי. פארק, גורם לשעבר במשרד ההגנה והביטחון הלאומי של קוריאה הדרומית. 

ולדימיר פוטין וקים ג'ונג און מחוץ לשדה התעופה של פיונגיאנג / צילום: ap, Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin

"הם יסללו את הדרך ללוחמים המנוסים יותר", אמר פארק, המשמש כיום כעמית בפורום הפסיפיק (Pacific Forum), צוות חשיבה שבסיסו בהוואי. זאת אומרת, במקרה שבו נשיא רוסיה ולדימיר פוטין יבקש תגבורת נוספת - או שקים ימצא לנכון לעמוד בהתחייבויות הבילטרליות שהתחזקו לאחרונה בין שתי המדינות, הוא הוסיף.

לא ברור עדיין איזה תפקיד ימלאו הצפון-קוריאנים. הם יכולים, מבלי להילחם, להביא לארצם הישגים חשובים: תובנות מצפייה בשימוש בכטב"מים ובתנאי המלחמה, במיוחד לאור העובדה שהרוסים משתמשים בתחמושת ובטילים צפון-קוריאנים. אבל הצבת חיילים מקוריאה הצפונית בתפקידים קרביים תהווה הסלמה משמעותית של הסכסוך שנמשך יותר משנתיים וחצי, אמרו בעלות ברית של ארה"ב ונאט"ו.

הפריסה הראשונית של החיילים באזור קורסק ברוסיה עשויה לשקף מאמץ להציגה כאמצעי הגנתי, אמר סמואל קראני-אוונס, עמית ב-Royal United Services Institute, צוות חשיבה בלונדון.

"פריסת כוחות ברוסיה בלבד תאפשר לפיונגיאנג לטעון כי היא עוזרת לשקם את הטריטוריה של בעלת בריתה", אמר.

פוטין אמר ביום שישי כי הבחירה להשתמש בכוחות צפון-קוריאנים היא החלטה רוסית. באותו יום אמר משרד החוץ של צפון קוריאה, מבלי לאשר את הפריסה, כי לו המדינה הייתה שולחת חיילים, היא הייתה עושה זאת בהתאם לחוק הבינלאומי. 

"הצבא החזק בעולם"

קים נהנה מכוח כמעט מוחלט בקוריאה הצפונית, המדכאת את חופש המידע. הדבר מגביל את ההשלכות הפוליטיות שהוא עשוי להתמודד עמן בבית אם חיילים ימותו בפעולה. משפחות החיילים ככל הנראה בודדו והועברו בהמוניהן למקומות לא ידועים, כדי להגביל את הידע על פריסת הכוחות ברוסיה, אמר ראש המודיעין של קוריאה הדרומית למחוקקים השבוע.

עד דצמבר, צפון קוריאה עשויה לשלוח סך של 10,000 חיילים לרוסיה, להערכת גורמים רשמיים בקוריאה הדרומית. קים מרבה להלל את הצבא שלו כ"חזק בעולם". אבל קוריאה הצפונית לא הייתה מעורבת באופן עמוק כל-כך בסכסוך משמעותי מאז מלחמת קוריאה בשנים 1950-1953. 

משדר חדשות בדרום קוריאה מראה תמונות מתוך המצעד הצבאי החגיגי של צפון קוריאה בפיונגיאנג / צילום: ap, Lee Jin-man

רוסיה וצפון קוריאה חתמו על הסכם הגנה הדדי ביוני, במהלך ביקורו של פוטין בפיונגיאנג. מוסקבה יכולה להציע לפיונגיאנג הרבה יותר ממה שהיא יכולה לקבל, כמו הגנה פוליטית באו"ם, סיוע הומניטרי וטכנולוגיה צבאית. אבל הדבר שהמשטר של קים יכול לספק הוא אנשים.

קוריאה הצפונית היא אחת החברות הצבאיות ביותר בעולם. כשליש מ-26 מיליון האנשים במדינה התגייסו או משרתים בכוחות מילואים. גיוס החובה לגברים הוא למשך 8 עד 10 שנים; נשים חייבות לשרת 5 שנים. מוקדם יותר החודש הגישו כ-1.4 מיליון צעירים בקשה להצטרף או לחזור לצבא, כך דיווחו כלי תקשורת בקוריאה הצפונית.

סוכנות הביון של קוריאה הדרומית אמרה כי חלק מן הכוחות הצפון-קוריאנים הפרוסים ברוסיה הם חברים בכוח המבצעים המיוחדים שלה. הכוח מונה כ-200 אלף איש, אשר מאומנים להרוס מתקנים צבאיים קריטיים ולהתנקש באנשי מפתח, על-פי מסמך מדיניות ההגנה של קוריאה הדרומית משנת 2022.

מוקדם יותר החודש חשפו כלי תקשורת בקוריאה הצפונית תמונות של הכוחות המיוחדים שלה מתאמנים עם ציוד בסגנון לייזר-טאג שנועד לדמות לחימה, מהסוג שצבאות מערביים משתמשים בו כבר זמן רב.

אם הצפון-קוריאנים יושלכו אל קווי החזית, הם ייכנסו לשדות ההרג של מלחמה שרבים מעמיתיהם הרוסים לנשק מחשיבים כמטחנת בשר. רוסיה יכולה לגייס יותר מ-30 אלף חיילים חדשים בחודש, אם כי לעתים קרובות היא מאבדת מספר כזה של חיילים באוקראינה, שנהרגים או נפצעים, לפי הערכות מערביות.

תחלופת החיילים משקפת את החלטתה של רוסיה לאמץ טקטיקות שלא התפתחו במידה רבה מאז מלחמת העולם השנייה. חיילים רוסים נשלחים לעתים קרובות בחיפזון לתוך אזור הרג רק כדי להשתלט על הבית הבא או פשוט כדי לקבוע היכן נמצאות העמדות האוקראיניות. בשטחי ההפקר של מבנים הרוסים ואזורי יערות שנהרסו, הם ניצודים על-ידי כוחות סיור ורחפני תקיפה.

בהתחשב בכל זאת, לכ-10,000 חיילים צפון-קוריאנים תהיה השפעה מוגבלת על שדה הקרב בכללותו, אך הם מוסיפים להמונים שרוסיה שולחת להילחם נגד שכנתה הקטנה יותר, ומקלים במידת מה על הצורך של מוסקבה לגייס את אזרחיה. רוסיה מבקשת לשמר את הלחץ על אוקראינה ועל תומכיה במערב כדי להראות שהיא עולה עליהם במשאבים וברצון שלה לנצח.

הכוחות הצפון-קוריאנים יכולים לסייע בהשגת כמה יעדים מוגבלים, כמו תפיסת עמדות אוקראיניות מבוצרות, אך המכסה היא גם "קטנה מספיק כדי שקים ג'ונג און יוכל להכיל את הסיכון הפוטנציאלי לכל ניסיון למרד צבאי בתוך קוריאה הצפונית אם המבצע ייכשל", אמר פטריק קרונין, יו"ר תחום הביטחון באסיה-פסיפיק במכון הדסון, ארגון מחקר שבסיסו בעיר וושינגטון.

"אני רוצה לחיות" 

רוסיה השתמשה בעבר בלוחמים זרים במלחמה, לרבות בשכירי חרב מנפאל, מקובה ומסוריה. אבל נראה כי המחלקה של צפון קוריאה היא הגדולה ביותר והראשונה שנשלחה ישירות על-ידי ממשלה זרה.

למרות מצעדים צבאיים מפוארים המפגינים את כוחות הצבא של המשטר, רוב חייליו של קים, אפילו אלה הנחשבים לאליטה, סובלים ממחסור כרוני במזון ובמשחיתות, כך אומרים חיילים צפון-קוריאנים לשעבר. חיילי הכוחות המיוחדים מוזנים ומאומנים טוב יותר בהשוואה לשאר.

החיילים שנשלחו לרוסיה קיבלו זהות מזויפת ומדים רוסיים, לפי סוכנות הביון של סיאול. 

סוכנות המודיעין הצבאית של אוקראינה פרסמה סרטון בשפה הקוריאנית המכוון לחיילים חדשים. הסרטון מציג את מחנות השבויים של אוקראינה, שבהם חדרים שטופי אור שמש ומיטות יחיד נפרדות. האסירים יקבלו מזון באופן קבוע.

חיילים צפון-קוריאנים נראים מקבלים ציוד צבאי מרוסיה, כך מדווחים מתוך החדשות בדרום קוריאה / צילום: ap, Ahn Young-joon

בערוץ הטלגרם שלה המכונה "אני רוצה לחיות", עודדה הסוכנות האוקראינית את החיילים הצפון-קוריאנים להיכנע, והציעה מספרי טלפון שהם יכולים להתקשר אליהם כדי לקבל הנחיות.

אם החיילים הצפון-קוריאנים יילחמו בחזית, הם יתמודדו ככל הנראה עם אתגרים - החל במחסום השפה וכלה בהיעדר אימונים משותפים עם הרוסים, אומרים מומחים צבאיים. חשיפה למידע חיצוני ברוסיה עלולה להוות סיכון גם למשטר קים, אם החיילים יצליחו לחזור לקוריאה הצפונית, הם אומרים.

"אבל משום שרוסיה מתמודדת עם מחסור בחיילים, החיילים הצפון-קוריאנים יכולים למלא תפקיד מועיל עבור ההגנה שלה", אמר ג'ון קיונג-ג'ו, עמית מחקר ב-Korea Institute for Defense Analyses , מכון במימון ממשלתי בסיאול. 

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן