הסחבת בניהול משפטים היא רעה חולה ומוכרת במערכת המשפט הישראלית, וההמתנה הארוכה של הצדדים שהצדק ייצא לאור גורמת אובדן אמון במערכת לציבור הנפגע, ירידה בהרתעה ובדרך גם פגיעה בזכויות נאשמים. אחד המקרים המדגימים את הבעיה הוא תיק חמור שהוגש לפני שנתיים וחצי נגד עו"ד הלל בבייב, שניהל משרד לעריכת דין באור יהודה.
● ראיון | הוא כמעט התמנה למנהל רשות המסים ובטוח: "זה אבי אבות הטומאה של הכלכלה"
● הנסיעה לרודוס הסתיימה במפח-נפש. איזה פיצוי פסק בית המשפט?
בבייב הואשם במאי 2022, יחד עם עובדי משרדו, כי רימה עשרות מלקוחותיו, בהם קשישים וחולים, דרש כספים תוך הצגת מצגי שווא וקיבל מהם כתוצאה מכך מיליוני שקלים, תוך הפרת אמון בוטה וניצול מצוקתם. במקביל הוא הואשם בעבירות כלכליות של הלבנת הון, הונאת נושים והעלמת הכנסות במיליוני שקלים וגם בכך שניסה להימלט מישראל דרך מעבר הגבול עם ירדן, תוך שימוש בדרכון מזויף.
באחד האישומים מתואר כי בבייב הוביל לקוחה לשלם לו 170 אלף שקל כדי לתבוע את משרד החינוך על התעמרות בבנה, לאחר שהציג לה מצג שווא כי הוא מנהל משא-ומתן עם המשרד, וכי היא צפויה לקבל 1.5 מיליון שקל, בזמן שלא היה כלל משא-ומתן.
באישום אחר מתואר כי הוא גרם ללקוחות לשלם לו 327 אלף שקל, לאחר שהתחייב להם כי חברת הביטוח של בית החולים, שבו ילדה הלקוחה תאומים עם בעיות בריאות, תפצה אותה במיליונים תוך זמן קצר, למרות שלא פנה כלל לבית החולים או לחברת הביטוח.
במקרה נוסף הוא מואשם כי קיבל כ-900 אלף שקל מאישה שביקשה לתבוע חברת ביטוח. הוא טען בפניה בכזב כי הוא מנהל משא-ומתן עם החברה, וביים פגישה עם עובד החברה, בזמן שלא פנה כלל לחברה.
40 אישומים נוספים
בשל חומרת המעשים וניסיון ההימלטות שלו, בית המשפט עצר את בבייב עד תום ההליכים המשפטיים נגדו. כשחולפים תשעה חודשים, ומשפט אינו מסתיים (וכשמתנהל שלב הוכחות הוא בדרך-כלל אינו מסתיים בזמן זה), בית המשפט העליון מאריך בכל שלושה חודשים את המעצר כנדרש בחוק.
ביולי 2024 הוגש כתב אישום נוסף נגד בבייב, המונה כ-40 אישומים, גם של הונאת לקוחות מבוגרים ובעלי נכות, בקרוב ל-6 מיליון שקל.
התיק, שהוגש ב-2022, מתנהל בפני השופטת טלי חיימוביץ' בבית המשפט המחוזי בתל אביב. השופטת שמעה בהליך המכונה "עדות מוקדמת" ארבעה מתלוננים קשישים או במצב בריאותי קשה, שהיה חשש שלא יספיקו להעיד אם ימתינו לזמנם להעיד. רק בפברואר השנה - כלומר כמעט שנתיים לאחר הגשת כתב האישום - נפתח באופן רשמי שלב שמיעת העדים בתיק, לאחר חילופי סנגורים ודחיות מרובות.
השופטת טלי חיימוביץ' / צילום: אתר הרשות השופטת
השופטת דנה בתיק יום אחד בשבוע בין השעות 9:30 ועד 13:00. מדובר בתיק רחב-היקף, הכולל הררי חומרי חקירה ו-200 עדים. החודש הגישה פרקליטות מחוז תל אביב, המנהלת את התיק, בקשה חריגה לשופטת, המתארת את ההתנהלות בתיק, שבו מחצית מהקורבנות בני מעלה מ-60 שנה, עשרה מהם בני למעלה מ-70, ורבים סובלים מבעיות רפואיות.
"עדות שישה מהמתלוננים נפרסה על פני שתי ישיבות, וחלקם העידו על פני שלוש ישיבות. ארבעה מהמתלוננים שזומנו לעדות והתייצבו בבית המשפט למסירת עדותם, נאלצו לחזור לביתם מבלי למסור עדות, זאת בין היתר נוכח הימשכות החקירות הנגדיות", כתבו הפרקליטות המנהלות את התיק, עורכות הדין ליטל קורן ונעמה גוטמן-זכאי, ועו"ד טוני גולדנברג, מנהלת מחלקה האחראית על התיק. הן הוסיפו וטענו כי הדיונים מתארכים שלא לצורך, והסנגורים מבקשים להפסיק את הדיונים מוקדם מסיבות שונות. "דומה כי תכליתן להאריך את המשפט מתוך ציפייה להביא לשחרורו של בבייב ממעצר", טענו.
כך, באחד המקרים הן תיארו כי אדם שמסר תלונה קצרה במשטרה נגד עורך הדין נחקר במשך שעות רבות בבית המשפט בסוגיות שוליות שאינן נוגעות לתלונה. הן ביקרו את אופן ניהול המשפט: "...בניהול משפט יש אינטרסים נוספים ראויים להגנה, ובכללם התחשבות במצבם הרפואי והנפשי של המתלוננים, כיבוד זכויותיהם, התחשבות בזמנם, כמו גם ניהול המשפט ביעילות".
הפרקליטות ביקשו מהשופטת להרחיב את מועדי שמיעת המשפט מעבר ל-3.5 שעות בשבוע, כדי שהמתלוננים המבוגרים יוכלו להגיע ולסיים את עדותם ביום אחד, במקום לטרטרם שוב ושוב.
השופטת חיימוביץ' הסכימה להאריך את הדיונים רק החל מינואר 2025, כך שהעדים יישמעו יום שלם במקום חצי יום (כלומר 3.5 שעות). "יומני אינו מאפשר קביעת מועדים נוספים, נוכח תיקים אחרים שבטיפולי שבהם נאשמים עצורים", נימקה.
כך ימשיך התיק להתנהל בעצלתיים גם בשנה הקרובה, כשברקע עשוי הנאשם להשתחרר ממעצר נוכח הימשכות ההליכים נגדו, והמתלוננים ימתינו עוד זמן רב להכרעת בית המשפט.
"טענות המדינה קנטרניות"
מהרשות השופטת נמסר בתגובה כי"בית המשפט פועל לקדם הליך זה, ככל הניתן.
נוכח העובדה שמתלוננים רבים הם אנשים מבוגרים, נעתר בית המשפט לבקשת הפרקליטות, ומיד עם הגשת כתב האישום, שמע חלק מהעדים (המבוגרים או החולים) בהליך של 'עדות מוקדמת', אף עוד טרם מונה לנאשם סנגור קבוע.
"בהמשך, לאחר שמיעת עדויותיהם המוקדמות של העדים המבוגרים או החולים, החל התיק להתברר אחת לשבוע חצי יום, בשל הצורך לשמוע במחצית השנייה של היום תיק נוסף שבו הנאשם עצור. זאת בנוסף ליתר ימי השבוע שגם בהם שומע המותב תיקים בהם נאשמים עצורים בעבירות חמורות, כולל עבירות רצח. מתחילת 2025 יוקדש לתיק זה יום דיונים שלם מדי שבוע.
"אשר לטענות הפרקליטות נגד הסנגורים, ייאמר כי מקומה של כל טענה הוא באולם בית המשפט, וזו נבחנת לגופה, ובית המשפט מכריע בה ומאשר את השאלה, או פוסל אותה, לפי העניין. נוכח העובדה שהמדובר בתיק תלוי ועומד - מובן שאין ניתן להתייחס מעבר לכך".
עו"ד לירן זילברמן, המייצג את בבייב, מסר: "מר בבייב כופר באישומים. מדובר בחקירה שזוהמה בידי מתלוננים רבים ונוהלה ברשלנות פושעת. חקירת העדים בבית המשפט חושפת פעם אחר פעם פער גדול בין המיוחס לבבייב ובין האמת.
"הגנתו מתנהלת בצורה יעילה ועניינית, וטענות המדינה הן טענות קנטרניות. בצדק בית המשפט דחה את הבקשה, כמו גם התנגדויות שעולות באופן דומה במהלך ניהול התיק. מדובר בתיק מורכב עם הגנה מורכבת. טענות ההגנה לזיהום החקירה מתקבלות אט-אט, ולאחרונה אף הורה בית המשפט על העתקת מכשיר טלפון של מתלונן אשר נחקר במשך שתי ישיבות.
"אנחנו ערים לכך שלא נוח למדינה שמתנהלת הגנה. בחודש מאי למשל, חרף התנגדות המדינה, הורה בית המשפט העליון להעביר לעיוננו כ-1,200 מסמכים אשר המדינה סירבה לחשוף במשך יותר משלוש שנים. אנחנו ערים לקשיים של חלק מהמתלוננים, אך לא ניתן להמנע מחקירתם הנגדית".
*** חזקת החפות: עו"ד הלל בבייב לא הורשע, ועומדת לו חזקת החפות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.