גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפיילוט של בריטיש איירווייז נכשל, ומגלה מה באמת עוצר חברות מלטוס לישראל

העצירה בלרנקה הייתה אמורה לאפשר לחברות התעופה הזרות להגיע לישראל למרות החששות ● אבל הפתרון הזה לא עמד במבחן הזמן, ובחודש האחרון הן התייאשו והשעו שוב את הטיסות

מטוס של בריטיש איירווייז / צילום: Shutterstock, Jarek Kilian
מטוס של בריטיש איירווייז / צילום: Shutterstock, Jarek Kilian

בשבוע שעבר הודיעה חברת התעופה הבריטית בריטיש איירווייז כי לא תשוב לישראל עד מרץ 2025, ובכך הצטרפה לרשימה המתארכת של חברות תעופה זרות שבחרו לוותר על הפעילות בישראל בשנה הקרובה. עם החברות ברשימה נמנות גם KLM, שהאריכה את תוקף השעיית הטיסות עד ינואר 2025, ווירג'ין אטלנטיק, שלא שבה לפעול בישראל מאז שפרצה המלחמה ואף האריכה את ההשעיה עד מרץ 2025. 

אייר חיפה תמשיך לפעול מנתב"ג בזמן הקרוב
החברה שמבטלת טיסות באופן חריג בעקבות המתקפה באיראן
הביטולים נמשכים, וחברת תעופה נוספת משעה את פעילותה עד 2025

בשונה מוירג'ין, החברות בריטיש ו-KLM שבו לפעול בישראל באפריל, אך במתכונת שונה מזו שהכרנו, עם עצירה תפעולית בלרנקה בדרך לישראל. גם וירג'ין אטלנטיק תכננה ללכת בעקבותיהן ולשוב בספטמבר במתכונת זהה, אך ההסלמה באזור הרחיקה את חזרתה בחצי שנה נוספת.

אפילו חברות התעופה הישראליות, במצבים שבהם הפעילו טיסות ב"חכירה רטובה", ביצעו עצירה תפעולית כזו לאורך השנה האחרונה.

הפתרון של העצירה בלרנקה שבקפריסין בדרך מאמסטרדם או מלונדון מאפשר לצוותים להתחלף, כך שצוות הטיסה שעולה על מקטע הטיסה בין לרנקה לתל אביב, יכול לבצע את הטיסה הלוך ושוב מבלי שיעלה הצורך ללון בישראל או לשהות בה שעות ארוכות. אומנם זה מאריך את משך הטיסה, אך מאפשר את קיום לוח הטיסות.

צוותי התעופה הזרים, הכוללים דיילים, דיילות, טכנאים וטייסים, חוששים להגיע לארץ בשל המצב, וגם בחברות הביטוח לא ששו לבטח את הלינה בישראל. הקושי הוא לקיים רצף פעילות משמעותי יותר, בטיסות שאורכן מחייב לפי החוק האירופי מנוחה בין הטיסה הלוך לטיסה חזור.

העצירה מתבצעת בטיסה לישראל, בעוד שהטיסה מישראל בחזרה ללונדון או לאמסטרדם היא טיסה ישירה. העצירה אורכת לפחות 45 דקות ומאריכה את הנסיעה בכשעה וחצי בסך-הכול בשל הארכת המסלול האווירי. הנוסעים במטוס נשארים עליו לאורך העצירה.

"נמאס להן מאי-הוודאות"

בענף מסבירים כי החלפת צוותים בדרך לישראל כרוכה באופרציה מאוד מורכבת ומוגבלת, וחברות הביטוח מסרבות לבטח טיסות בשעות החשיכה. ד"ר עוזי פרוינד-פינשטיין, מרצה במחלקה לניהול תיירות ומלונאות, המכללה האקדמית כנרת, מוסיף כי "ניתן להניח שלחברות האלה פשוט נמאס מאי-הוודאות. כשיש עצירה תפעולית, מתחילים סיבוכים בתוך המערכת, יש לזה משמעויות כספיות ופגיעה בדיוק המבצעי של הטיסות, והן מעדיפות להימנע מהדברים האלה.

"בעצירה תפעולית מעלים ומורידים צוותי אוויר, אולי מתדלקים קצת, ובגדול זה בעיקר חילופי צוותים. זה הפך לבלגן בירוקרטי, והבעיה העיקרית היא שמתחילים מזה שהטיסה אינה רציפה, וזה אומר לפחות חצי שעה על הקרקע.

"במקרה של לרנקה, מדובר בשדה תעופה קטן, שמצד אחד זה נוח, כי אין התברברות בזמני הסעה כמו בשדות תעופה גדולים, אבל זה גם אומר שאם יש עומס מסוים בשדה התעופה, הם צריכים להיכנס לתוך המשפך של ההמראות והנחיתות, וזה יכול לגרום להם עוד עיכובים. גם הנוסעים לא מתים על העצירות האלה, כל העניין של המראות ונחיתות באופן די קבוע זה דבר לא נעים, וזה גם אומר יותר סיכון בטיחותי, כי אלה החלקים המסוכנים ביותר בטיסה".

עו"ד שירלי קציר, שותפה וראש מחלקת תעופה, תיירות ומלונאות במשרד פישר (FBC), המייצגת למעלה מ-20 חברות תעופה זרות בארץ, מסבירה כי החברות שביצעו עצירה בדרך לישראל התמודדו עם מספר אתגרים. "זה מייקר להן מאוד את עלות ההפעלה של הצוותים, מאריך את זמן הטיסה ומעכב את לוחות הזמנים. מהשיח שלי עם החברות הבנתי שזה היה מקובל עליהן כפתרון ביניים שניתן להכיל אותו מסחרית כדי לקיים תעופה אזרחית בישראל".

עוד מוסיפה עו"ד קציר כי שיקול נוסף להפעלת הטיסות לישראל היה שמירה על הסלוטים, כיוון שברשות שדות התעופה סירבו להשאיר סלוטים לחברות שמפסיקות את הפעילות בישראל. 

עו''ד שירלי קציר / צילום: אמיר וייב

לדברי עו"ד קציר, "בהתחלה חברות הביטוח בכלל לא הסכימו לבטח את הטיסות לישראל, ועם הזמן זה התאפשר הודות לכמה חברות בודדות שהוציאו פרמיה מותאמת. לאחר מכן צצה הבעיה של הצוותים שלא רצו להגיע, והפתרון היה העצירה בדרך לישראל. גם יונייטד איירליינס ביצעה עצירה במינכן בדרך לישראל בתקופה שפעלה כאן".

"בעיקר בעיה משפטית"

עו"ד קציר מוסיפה כי "היום עיקר הבעיה של החברות היא הגנה משפטית. חוק שירותי תעופה מחייב את החברות לפצות ולתת טיסה חלופית במקרה שהן מבטלות טיסות בלית-ברירה לישראל. הנושא שהכי כואב לחברות זה לתת טיסה חלופית לנוסעים - חברות צריכות לתת כרטיסי טיסה באל על או בחברה אחרת ולשאת בעלויות שלפעמים מגיעות לפי 500 מהעלות המקורית".

קציר סבורה כי הדרך להשיב חברות תעופה זרות היא באמצעות שינוי חוק שירותי תעופה. "הן צריכות ודאות משפטית. אם יהיה יותר היצע של חברות, המחיר יירד".

בחברות התעופה הישראליות, לעומת זאת, ממשיכים להשתמש בעצירת הביניים כפתרון שמאפשר להרחיב את כמות הטיסות ולהגדיל את האמון של הקהל הישראלי. לשם כך, בחברות מנסים למצוא פתרונות יצירתיים כדי להמשיך את הרציפות התעופתית, ולמרות העצירה שעלולה לעכב את לוח הזמנים וכרוכה בעלויות נוספות, זאת דרך להרחיב את הקיבולת וכך גם להרוויח.

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● מדד דאקס נחלש ב-0.5%, הפוטסי יורד 0.3% והקאק מאבד 0.9% ● מדד קוספי ננעל בירידות של 2% ומדד ניקיי ננעל בעליות של 0.1% ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?