התקיפות האוויריות של ישראל בשבת לפנות בוקר הרסו יותר מאשר תשתית צבאית קריטית של איראן. הן גם פגעו במוניטין של הציוד הצבאי הרוסי, שכבר ספג מהלומה עקב ביצועים גרועים במהלך הפלישה של מוסקבה לאוקראינה.
● הביקוש עולה, וטילי ההגנה האווירית של הפנטגון הולכים ואוזלים
● כותרות העיתונים| מכון מחקר לבנוני אחרי התקיפה הישראלית: "איראן מתקשה להגן על שטחה"
ציוד ההגנה האווירית של איראן מתוצרת רוסית עצר רק מעט מן הטילים שישראל שיגרה מ-100 מטוסי קרב, אם בכלל, לפי גורמים אמריקאים וישראלים. בין האבדות של איראן בתקיפות, היו שלוש מערכות ההגנה האווירית S-300 הרוסיות שלה. ישראל פגעה מוקדם יותר השנה במערכת S-300 האחרת היחידה של איראן.
ההרס מגיע בנוסף לתקיפות דומות על מערכות S-300 של כוחות אוקראינים הנלחמים ברוסיה, בתוספת אבדות מביכות אפילו יותר למוסקבה. קייב פגעה במערכות S-400 מתקדמות יותר, לרבות תקיפות במאי ובאוגוסט, שהרסו רכיבים או מתחמים שלמים של מיירטי מטרות אוויריות.
ה-S-400, שנפרס לראשונה בשנת 2007, הוא ציוד ההגנה האווירית המתוחכם ביותר של רוסיה - המענה שלה למערכת הפטריוט האמריקאית. מזה שנים, אנליסטים ביטחוניים מערביים מודאגים מכך שהוא מחליש באופן משמעותי את העליונות האווירית ארוכת־השנים של מדינות נאט"ו ובעלות בריתן. מערכות ה-S-300 עודכנו שוב ושוב מאז שהוכנסו לשימוש בסוף שנות ה-70.
שתי המערכות הרוסיות משמשות כמה מבעלות בריתה הקרובות ביותר של מוסקבה, כולל סין ובלארוס, ואת לקוחות הנשק הגדולות שלה, בהן הודו, וייטנאם ואלג'יריה.
מדינות אלו אינן מתמודדות בהכרח עם אויבים פוטנציאליים שיכולותיהם ההתקפיות שוות לזו של ישראל. הדיוק של התקפות סוף השבוע של ישראל נגד מערכות ה-S-300 וחלקים קריטיים במתקני ייצור הטילים של טהראן, הדגים שוב את חדירתה המודיעינית העמוקה של ישראל לאיראן, שהודגשה גם על־ידי חיסולו של המפקד המדיני של חמאס בטהראן באוגוסט ובפגיעות קודמות בתוכנית הגרעין שלה.
אין מערכת הגנה מפני טילים שהיא בלתי־חדירה. רוסיה פגעה במערכת פטריוט אחת לפחות באוקראינה. לישראל יש את מערכת ההגנה מפני טילים המתקדמת בעולם, אולם איראן ובעלות בריתה הצליחו לחדור אליה במהלך תקיפות טילים ומזל"טים השנה.
לביצועי המערכות הרוסיות לא תהיה השפעה מיידית על הייצוא הצבאי של מוסקבה, משום שהיא משתמשת בכל כלי נשק שהיא יכולה לייצר - מה שמוביל לתסכול בקרב חלק מהלקוחות. ייצוא הנשק הרוסי פחת משמעותית מאז פלישתה רחבת־ההיקף לאוקראינה ב-2022, לפי המכון הבין־לאומי לחקר השלום בשטוקהולם.
מכירות הנשק של מוסקבה למדינות אחרות ירדו ב-52% בשנה שעברה ביחס ל-2022, לפי SIPRI, בהתבסס על החישובים שלה של ערכי הייצוא. כמות נמוכה של הזמנות ממתינות "מרמזת שיצוא הנשק הרוסי צפוי להישאר הרבה מתחת לרמה שהושגה בין 2014-2018, לפחות לטווח הקצר", נכתב בדוח של SIPRI.
"הפלישה של רוסיה לאוקראינה הייתה אסון ליחסי הציבור של התעשייה הביטחונית שלה", אמר איאן סטורי, עמית בכיר במכון ISEAS-Yusof Ishak, צוות חשיבה בסינגפור. "הלקוחות הקבועות של רוסיה איבדו אמון בתעשייה הביטחונית של המדינה ומחפשות ספקים חדשים", אמר.
ללקוחות הגדולות ביותר של רוסיה אין חלופות רבות לטווח הקרוב, ולכן סביר להניח שהן לוחצות על מוסקבה שתספק פרטים על האירועים האחרונים, אמרו אנליסטים.
"מובן שתשאל את הספק שלך שאלות" לגבי רמות הביצועים והאמצעים הננקטים לשיפורן, אמר דאגלס בארי, עמית בכיר לחלל ותעופה צבאיים ב-International Institute of Security Studies, מכון חשיבה בלונדון.
המרוויחות הפוטנציאליות מהצרות של רוסיה כוללות את דרום קוריאה, ישראל, ארה"ב וסין, אומרים אנליסטים.
הודו צמצמה בשנים האחרונות את רכישות הנשק הרוסי
בין הלקוחות הקריטיות ביותר של רוסיה - והחשופות ביותר - היא הודו, שהיוותה יותר משליש מהייצוא הצבאי של רוסיה מ-2019 ועד לשנה שעברה, לפי SIPRI. הודו הייתה בין הלקוחות המובילות של מוסקבה מאז המלחמה הקרה, כאשר היחסים עם ברית המועצות היו הדוקים.
הודו קיבלה שלוש מערכות S-400 מתוך חמש שהזמינה. היחידות שנמסרו ממוקמות לאורך הגבולות עם פקיסטן וסין, על־פי גורמי ביטחון הודיים.
חיל האוויר ההודי מצפה שרוסיה תספק את השתיים הנותרות עד סוף השנה הבאה. הרשויות ההודיות לחצו על מוסקבה במספר הזדמנויות להאיץ את אספקת המערכת, שלדברי גורמים רשמיים התעכבה בגלל המלחמה באוקראינה.
גורמים הודיים אמרו שהם אינם רואים במתקפת ישראל באיראן אזהרה עבורם.
"אי אפשר להשוות בין S-400 לשום מערכת הגנה אווירית אחרת בעולם", אמר גורם ביטחוני הודי נוכחי. "מה שיש לאיראן זו גרסה נחותה. אין לנו שום דאגה בנוגע לטכנולוגיה המתקדמת או לביצועים שלה", אמר הגורם על ה-S-400.
ובכל זאת, הודו צמצמה בשנים האחרונות את רכישות הנשק הרוסי ופעלה לפיתוח מערכות משלה, באופן עצמאי ובשיתוף פעולה עם מדינות אחרות. הייבוא ההודי של ציוד צבאי רוסי בתקופה שבין 2019 ל-2023 ירד ב-34% בהשוואה לתקופה של חמש השנים שקדמו לכך, כך על־פי SIPRI.
הודו מסתמכת על S-400 כמיירטים ארוכי־טווח. עבור מערכות לטווח קצר ובינוני, היא משתמשת בציוד שפותח עצמאית ובציוד שחלקו פותח בשיתוף עם ישראל.
הרשויות ההודיות מפתחות גם מערכת טילי קרקע-אוויר ארוכי טווח בייצור מקומי, שצפויה להיות בעלת טווח דומה לזה של S-400, על־פי גורמי הביטחון.
התקיפה של ישראל באיראן לא עברה בהודו ללא התייחסות, אמר גורם ביטחוני אחר. "אבל הודו אינה תלויה רק בטכנולוגיה הרוסית. הסל שלה מגוון".
פליז סולומון ולורנס נורמן תרמו למאמר זה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.