תל אביב בראש: התאוששות מסוימת בשוק דירות היוקרה

מנתונים שפרסם הכלכלן הראשי באוצר עולה כי תל אביב הובילה ברבעון השני של השנה את שוק דירות היוקרה ללא עוררין • כמו כן, ברבעון השני נרכשו 111 דירות במחיר של 10 מיליון שקל ויותר, כמות דומה למספר הדירות הללו שנרכשו ברבעון המקביל של 2023

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

שוק דירות היוקרה מצוי בהתאוששות מסוימת ביחס לתחילת המלחמה, אך הוא עדיין מצוי ברמה נמוכה יחסית, בדומה לשאר שוק הנדל"ן למגורים.  כך עולה מסקירת הרבעון השני של שוק הנדל"ן, אותה כתב הכלכלן הראשי באוצר.

עוד עולה מהסקירה, כי בירושלים עלתה משמעותית רכישת הדירות על ידי תושבי חוץ, אך בסך הכל מספר הדירות שנרכשו ע"י תושבי חוץ בשלושת הרבעונים הראשונים למלחמה היה נמוך בצורה היסטורית.

10 מיליארד שקל: הנתון שמוכיח את תלות הרשויות בהיטלי ההשבחה
גם רוכשי הדירות ישלמו: בג"ץ מאמץ את פשרת האוצר והקבלנים סביב תיקון ההצמדה למדד

ברבעון השני של 2024 נרכשו 111 דירות במחיר של 10 מיליון שקל ויותר, כמות דומה למספר הדירות הללו שנרכשו ברבעון המקביל של 2023, וגידול של 39% בהשוואה לרבעון הראשון של השנה.

תל אביב ורמת השרון בראש

מחצית מהעסקאות בתקופה זו בוצעו בתל אביב. נתון מפתיע בסקירה הוא שהעיר השנייה במכירת דירות היוקרה הייתה רמת השרון, עם 10 עסקאות. כאשר בדרך כלל מי שמתמודדות על מקום השני בשוק היוקרה הן ירושלים והרצליה. אולם בירושלים נרשמה צניחה במספר העסקאות בפלח שוק זה.  

הכלכלן מסביר את הקפיצה בכמות דירות היוקרה שנרכשו ברבעון השני לעומת הרבעון הראשון, בכך שבחודשי המלחמה הראשונים, הייתה ירידה חדה בשוק הזה, לעומת הירידה בכלל שוק הנדל"ן. 

נתונים חלקיים לרבעון השלישי השנה, הכוללים את נתוני העסקאות בחודשים יולי-אוגוסט מצביעים מחד על המשך ההתאוששות בעסקאות בפלח שוק היוקרה שנרשמה חודש יולי, אך בחודש אוגוסט דווקא נרשמה האטה. יש לציין, כי גם בכלל השוק, חודש יולי היה חודש חזק יחסית, ואילו אוגוסט היה חלש. 

כאמור, תל אביב הובילה ברבעון השני של השנה את שוק דירות היוקרה ללא עוררין - בשיעור רגיל פחות או יותר של מספר הדירות היוקרתיות שנרכשו בה, ביחס לכלל הדירות הללו שנרכשו בישראל. 

רמת השרון כאמור הפתיעה במקום השני, והתברר, כי בניגוד למצב הרגיל בשוק זה, שבו חלק משמעותי מהדירות הנרכשות הן דירות חדשות, ברמת השרון המצב היה הפוך ו-7 מתוך ה-10 שנרכשו היו דירות יד שנייה. מדובר בעיקר בקוטג'ים שמצויים במערב העיר.

שתי ערים נוספות מהשרון מדורגות במקומות השלישי והרביעי בפלח שוק זה והן הרצליה ורעננה, עם 9 ו-8 עסקאות ברבעון השני השנה בהתאמה. 

כשהכלכלן הראשי הגיע לבדוק את המחירים הממוצעים של דירות היוקרה הוא מצא, כי ברמת השרון המחיר הממוצע הגיע ל-12 מיליון שקל, והוא היה הנמוך מבין הערים המובילות; ירושלים הובילה עם מחיר ממוצע לדירת יוקרה שנרכשה, שהגיע ל-23 מיליון שקל ותל אביב הגיעה אחריה עם ממוצע של 16 מיליון שקל ששולמו עבור דירת יוקרה שנרכשה ברבעון השני. 

תושבי חוץ רכשו ברבעון השני 458 דירות

ומה עם תושבי החוץ? ברבעון השני של 2024 הם רכשו 458 דירות, אמנם גידול של 43% בהשוואה לרבעון השני ב-2023 ושל 44% יחסית לרכישות ברבעון הראשון של השנה, אך בסופו של דבר מדובר בתוספת רכישות של 140 דירות, כך שקשה לכנות את הכמויות הללו "דרמה". האזור היחידי שבו כן ניכרת עלייה משמעותית ברכישת דירות אצל תושבי החוץ היה ירושלים, שבה הם רכשו 264 דירות (רוב הרכישות של תושבי החוץ בכל המדינה). בתל אביב מספר העסקאות דשדש. 

הכלכלן הראשי בדק גם את שיעור משקיעי הנדל"ן, שמכרו את דירותיהם בהפסדים ריאליים (כלומר מחיר המכירה היה נמוך ממחיר הרכישה הריאלי), ומצא, כי בדומה למצב מלפני המלחמה, האזור שרשם את השיעור הגבוה ביותר של מכירות בהפסד הוא הדרום, שבו כמעט רבע מהמשקיעים שמכרו את הדירות שלהם הפסידו עליהן. 

באר שבע הובילה את "טבלת ההפסדים" עם כ-27% ממכירות המשקיעים ברבעון השני שהניבו הפסדים ריאליים, אחריה אשקלון, עם כ-22%, אילת 18%, וקריית גת עם 17%. 

ואולם, גם ערים באזור המרכז השתרבבו לרשימה, ובראשן פתח תקווה, שגם בה כ-17% מהעסקאות שביצעו המשקיעים היו בהפסדי הון ריאליים, אם כי הכלכלן הראשי מסביר, כי בעיר בוצעו רק 47 עסקאות, כך שמדובר במדגם קטן מאוד וכנראה שלא מייצג. ואולם גם בבת ים, בני ברק ואשדוד נרשם שיעור גדול יחסית (כ-10%) של מכירת דירות בהפסד ריאלי ע"י משקיעים.