עדכון חדש שפרסם רו"ח אפי סנדרוב, המנהל המורשה שמינתה רשות שוק ההון בדצמבר 2023 לחברת הגמל הקורסת סלייס, מצביע על התקדמות מסוימת - גם אם איטית - בהליך האיתור וההשבה של כספי החוסכים. במרכז הפרשה כ-890 מיליון שקל שהשקיעו עמיתי סלייס בקופות גמל לניהול אישי (IRA), ואשר נעלמו אחרי שהופקדו בקרנות שזכו לכינוי "אדומות" - כאלה שהכספים בהן הושקעו בקרנות בלתי מפוקחות בחו"ל, ולא נודע מה עלה בגורלם.
● אחרי שיותר מ-2 מיליארד שקל נעלמו: איך להימנע מהשקעה מסוכנת בנכס אלטרנטיבי
● פרשנות | פרשת סלייס: שלוש פרצות עיקריות בחוק שאפשרו הסתבכות פיננסית בהיקף כזה
לפי העדכון, כ-60 מיליון שקל הושבו עד כה לחשבונות הבנק של סלייס, וזאת מתוך סכום של כ-520 מיליון שקל שאותרו באמצעות בדיקות וחקירות. מקרב אלה, כ-137 מיליון שקל גויסו מחוסכים תמורת מתן הלוואות בתנאים נוחים.
רשות שוק ההון עמדה בדוח שפרסמה בחודש שעבר על כך שסלייס ידעה על גיוס הכספים בשיטה זו, והוסיפה כי מאחורי השיטה עמדו סוכני ביטוח אשר חלקם החזיקו באינטרסים כלכליים בקרנות ההשקעה שאליהן נותבו הכספים.
עוד עולה מהעדכון היום (ד') כי נחתמו הסכמים עם חלק מיזמי הקרנות על-מנת שהאחרונים ימסרו מידע ויעבירו את השליטה בנכסים שניהלו לידי רו"ח סנדרוב.
הקופות המסלוליות יימכרו להפניקס
בית המשפט המחוזי בתל אביב, אשר החקירות וההליכים בנושא סלייס מתנהלים תחת פיקוחו, אישר הבוקר את מכירת הקופות המסלוליות של החברה לקבוצת הפניקס . מדובר בקופות גמל, קרנות השתלמות וקופות חיסכון לכל ילד, המנהלות נכסים בהיקף של כ-1.18 מיליארד שקל עבור יותר מ-90,000 עמיתים, ואשר לגביהן לא עלו חשדות לאי-סדרים משמעותיים או להיעלמות כספים. שווי העסקה מוערך בכ-5 מיליון שקל.
העסקה צפויה לכלול את מיזוג הקופות של סלייס לתוך מסלולי השקעה של הפניקס, לצד הסבה תפעולית של זכויות העמיתים לתוך מערכות התפעול של הפניקס.
לפי רו"ח סנדרוב, בימים אלה הוא מכין תביעות אזרחיות נגד גורמים המעורבים בפעילות הקופות ה"אדומות". מהלך זה, ככל שייצא לפועל, יצטרף לתביעות ייצוגיות שהוגשו זה מכבר נגד חלק מהמעורבים, ובהם סוכנויות ביטוח שנטלו חלק בגיוס כספי החוסכים.
הסכמות עם המנכ"ל לשעבר ועם בעלי השליטה
עוד עולה מעדכון המנהל המורשה כי הושגו הסכמות עם המנכ"ל לשעבר של סלייס, אסף גולדברג, אשר סיים את תפקידו עם התפוצצות הפרשה, ועם בעלי השליטה והדירקטורים לשעבר, שמעון ושי גולדברג. הסכמות אלה, אשר אושרו על-ידי בית המשפט, נועדו לסייע בגיבושה של תוכנית ההסדר לסלייס שמגבש בימים אלה סנדרוב, ואשר צפויה להיות מוגשת בקרוב לבית המשפט.
הניסיונות מצד סנדרוב להשיג שליטה בחלק מהכספים שנעלמו עולה מסוגיה נוספת בעדכון, ולפיה נחתם הסכם עם קרן השקעות פרטית, המנהלת חלק מהנכסים של קרן זרה, ואשר בו התחייבה הקרן שלא להעביר כספים המצויים ברשותה אלא בתיאום עם המנהל המורשה. בנוסף הוטלו עיקולים על חשבונות בנק ונכסי מקרקעין הקשורים למפעילי הקרנות או לקרנות עצמן, והוטלו צווי עיכוב יציאה מהארץ נגד חלק מהמעורבים בהן.
סנדרוב מזכיר כי כאשר נכנס לתפקידו, הוא הופתע לגלות כי אין במשרדי סלייס דוחות כספיים לגבי קרנות ההשקעה הזרות, וכי סלייס לא קיבלה מהן מידע לגבי כספי העמיתים ולגבי השווי העדכני שלהם.
ניהלה כ-3.8 מיליארד שקל
סלייס ניהלה בסך-הכול כ-3.8 מיליארד שקל בקופות ה-IRA, אשר כללו את הקופות התקינות (ה"לבנות") ואת הקופות ה"אדומות". מתוך סכום זה, סנדרוב מעדכן כי עד כה בוצעו הליכים של שיוך חשבונות לעמיתים, כולל פדיונות ומימוש השקעות, בהיקף של 3.2 מיליארד שקל.
ועדת הכספים של הכנסת הייתה אמורה לדון השבוע בפרשת סלייס ובהתנהלותה של רשות שוק ההון בנושא, זאת בעקבות דיון קודם שקיימה הוועדה ביוני האחרון. אלא שיו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, החליט ברגע האחרון לבטל את הדיון, לאות הזדהות עם המחאה של משפחות החטופים שהשתתפו בישיבה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.