גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בוזזות משאבי טבע ומתדלקות מלחמות: היבשת שהפכה לחצר האחורית של רוסיה סין ואיראן

רוסיה פרסה כוחות במדינה עשירה באורניום והשתלטה על מכרות זהב במדינה אחרת ● איראן מספקת לסודאן אמל"ח, וגם המל"טים הטורקיים מציפים את שמי אפריקה ● סין, לעומתן, מחלקת הלוואות כדי ליצור תלות ארוכת טווח ● כך מאבק על כוח והשפעה מעצב את עתיד היבשת

הפגנה בעד רוסיה וההפיכה הצבאית בניז'ר / צילום: ap, Sam Mednick
הפגנה בעד רוסיה וההפיכה הצבאית בניז'ר / צילום: ap, Sam Mednick

מאבק העוצמה הרכה מהווה מערכה תמידית בין מעצמות ומדינות גדולות וקטנות כאחד. הוא מתרחש בכל מקום בעולם, אך יבשת שמהווה מוקד למאבק זה היא אפריקה. זה בא לידי ביטוי בפעילות נרחבת של מעצמות כמו רוסיה וסין, וגם של מדינות כדוגמת איראן, איחוד האמירויות וטורקיה.

153 מטוסים השתתפו בתרגיל, וזו רק אחת המלחמות שיכולות לטלטל גם את הכלכלה העולמית
●  אזהרה לאיראן: הכוחות החדשים שארה"ב שלחה למזרח התיכון
הטעויות שהביאו לתבוסה של קמלה האריס

מחקר של מכון אפריקה ללימודים אסטרטגיים מצא, כי קרוב ל-60% מהקמפיינים של הדיסאינפורמציה ביבשת הם במימון מדינתי. המובילה בדירוג המפוקפק, שכולל גם את סין ואיחוד האמירויות, היא רוסיה - שנכון למרץ השנה מימנה 80 קמפיינים מתועדים ב-22 מדינות. אלו מסתכמים יחד ל-40% מפעילות הדיסאינפורמציה באפריקה, כשהמטרה בלפחות 19 מדינות היא ערעור המשטרים הדמוקרטיים.

11 סומליה

מהווה בסיס פעילות של טורקיה באפריקה

12 סודאן

מקבלת אמל"ח וסיוע צבאי מאיראן

13ניז'ר

כוחות צבאיים רוסיים שוהים במדינה

הפרוטקשן הרוסי וההלוואות מסין

מדינה אסטרטגית שבה הפעילות הביאה לתוצאות היא ניז'ר, שבה התבצעה הפיכה צבאית באוגוסט אשתקד. זוהי מדינה נחשלת באופן קיצוני, שדורגה במקום ה-189 מתוך 191 בדירוג הפיתוח האנושי של האו"ם בשנת 2022, אך גם מהווה מפיקה של 5% מכלל האורניום בעולם. כך, היא הפכה לספקית של 25% מתצרוכת האורניום של האיחוד האירופי. מאז, מוסקבה הידקה את מערכת היחסים עם החונטה הצבאית המקומית, וכעת שוהים כוחות צבאיים רוסיים במדינה שממוקמת דרומית לאלג'יריה וללוב.

בבסיס הפעילות הביטחונית של רוסיה באפריקה עומד "פרוטקשן" בקנה מידה מדינתי. הנשיא ולדימיר פוטין מפעיל שכירי חרב רוסים, ואלו שואבים הכנסות ענק ממשאבי הטבע של המדינות. לפי דוח "זהב הדם", בתוך שנתיים הצליחה רוסיה לגרוף זהב בשווי 2.5 מיליארד דולר מהיבשת. לוחמים רוסים שהיוו חלק מכוח ואגנר, לדוגמה, השתלטו על מכרה זהב במאלי. וכך, בזמן שמוסקבה זקוקה לכסף להנעת מכונת הפלישה לאוקראינה - היא משיגה אותו בדרך עקיפה.

בתפיסה המדינית, רוסיה מחזרת אחרי מדינות אפריקה שמהוות את גוש ההצבעה הגדול ביותר באו"ם: 54 מתוך 193 החברות המצביעות. עם זאת, מבחינת סחר טרם הצליחו במוסקבה להשוות את עצמם ליתר מעצמות העולם. בזמן שהיקף הסחר של מדינות אפריקה עם ארה"ב עמד על 65.7 מיליארד דולר ועם סין על 19.9 מיליארד דולר, זה עם רוסיה הסתכם בכ-18.4 מיליארד דולר.

סין מקדימה את רוסיה באפריקה לא רק בתחום הסחר. בשנת 2013 ייסדה בייג'ינג את יוזמת "החגורה והדרך", תוכנית ענק שבמסגרתה הושקעו סכומי עתק בהקמת תשתיות כמו נמלי ים ושדות תעופה בכ-150 מדינות. מחקר של אוניברסיטת פודאן בשנגחאי על התוכנית מצא כי מתוך כלל ההשקעות ב-2023, 44% היו לאזור הסאב-סהרה באפריקה ו-19% במזרח התיכון וצפון אפריקה, כאשר הסקטורים הנרחבים ביותר היו מתכות (35%) ותחבורה (27%).

הסינים הקימו פרויקטים ב-53 מדינות באפריקה מאז 2013. ביבשת לבדה נחתמו ב-2023 עסקאות ב-21.7 מיליארד דולר במסגרת "החגורה והדרך", בהן נמלים, מסילות רכבת ואנרגיות מתחדשות. הכלי שבו משתמשים בבייג'ינג לטובת יצירת תלות ארוכת טווח בהם היא הלוואות, כאשר בין השנים 2022-2000 הפכה סין למלווה הגדולה ביותר באפריקה עם סך כולל של 170 מיליארד דולר.

עוד זירה ליריבות בין איראן לאיחוד האמירויות

ידידתן של רוסיה וסין, איראן, מנסה אף היא להרחיב את השפעתה באפריקה. הרפובליקה האסלאמית אמנם מעודדת קהילות שיעיות זעירות בהיקפן במדינות כמו ניגריה, אבל חלק הארי של המוסלמים ביבשת הם סונים. על כן, טהרן פונה לשיטות פעולה אחרות מאלו שמוכרות בישראל עם חיזבאללה בלבנון, למשל, וממש מבססת את מערכת היחסים עם מדינות וגורמים שונים על העברת אמל"ח, ידע צבאי וכן קנייה ומכירה של סחורות.

איראן כורעת תחת נטל הסנקציות מאז שנשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ נסוג מהסכם הגרעין ב-2018. היא אמנם הגיעה בשנה שעברה לשיא בהיקף ההכנסות מנפט מאז ההחלטה, שעמד על כ-35.9 מיליארד דולר, אך מוקד הביקושים לנפט האיראני הוא סין, מה שמגביל את כניסת מטבע החוץ והסחר הבינלאומי בסחורות של איראן. סין רוכשת 85%-90% מ-1.5 מיליון החביות שאיראן מייצאת ביום, כך לפי חברת ניטור התנועה הימית "ארגוס". בניסיון לשפר את המצב, איראן קיימה באפריל פסגת סחר עם יותר מ-40 מדינות אפריקאיות.

בד בבד, איראן מחמשת מדינות שונות, בהן סודאן. המנהיג עבד אל-פתאח אל-בורהן מתמודד עם מלחמת אזרחים, ומצא את מבטחו בידי איראן שבין החודשים דצמבר 2023 ליולי 2024 סיפקה לו תשע אספקות סיוע צבאי. זה כלל כטב"מים מדגם מוהאג'ר 6, ארטילריה וציוד נוסף, כך לפי אתר "סודאן וור מוניטור". במשטר האייתוללות קיוו שבדרך זו יוכלו לקבל אישור להקמת בסיס חיל ים בפורט סודאן שבים האדום, מול ערב הסעודית, אבל סורבו.

איראן לא המציאה את הרעיון של פיתוח יחסים עם מדינות באפריקה עבור יצירת נוכחות בתחום הנמלים. ענקית הנמלים האמירותית דובאי פורטס מעסיקה כיום יותר מ-20 אלף עובדים בנמלים ובמרכזים לוגיסטיים במדינות שונות באפריקה, בהן מצרים, אלג'יריה, מוזמביק, ניגריה, רואנדה, סנגל ודרום אפריקה. יתרה מכך, מנהיג איחוד האמירויות מוחמד בן זאיד מחזיק גם בנוכחות קבע אצל ישויות שלא מוכרות על ידי הקהילה הבינלאומית, בהן נמל ברברה בסומלילנד שבסומליה.

בדומה לזירות רבות, גם בסודאן איחוד האמירויות היא יריבה של איראן. כוחות התגובה המהירה, המורדים העיקריים במשטר אל-בורהאן, הפכו לכלי השפעה אמירותי. במסגרת זאת, התפתחה מערכת יחסים קרובה בין מוחמד בן זאיד לבין מנהיג כוחות התגובה המהירה, מוחמד חמדאן דגאלו. ב"וושינגטון פוסט" פורסמה כתבה נרחבת על מלחמת האזרחים בסודאן, ובכותרתה נטען כי "המלחמה מתודלקת במשלוחי אמל"ח סודיים מאיחוד האמירויות ואיראן". הנפגעים העיקריים הם כמובן אזרחי סודאן: 10.2 מיליון מהם נעקרו מבתיהם, לפחות 15 אלף נהרגו ויותר מ-750 אלף בסכנת רעב.

"דיפלומטיית המל"טים" של טורקיה

מדינה מזרח תיכונית נוספת שמשתמשת באמל"ח מתוצרתה לטובת הרחבת השפעתה באפריקה היא טורקיה. בשנים האחרונות סיפקה אנקרה למדינות שונות, בהן אתיופיה, ניז'ר ולוב, מל"טים במסגרת מה שמכונה "דיפלומטיית המל"טים" של טורקיה. אולם, בסיס הפעילות הטורקית באפריקה הוא בסומליה, מדינה מרוסקת שקרוב ל-70% מאוכלוסייתה מתחת לקו העוני. לכן, האינטרסים שלה עם הממשל במוגדישו ושל איחוד האמירויות עם סומלילנד הפוכים.

רק השנה חתמו טורקיה וסומליה על שני הסכמים אסטרטגיים: הראשון ביטחוני והשני בתחום הנפט והגז. ההסכמים נובעים מכך שלפי המועצה האטלנטית, סומליה מפסידה מדי שנה חצי מיליארד דולר מדיג בלתי חוקי שמבצעים איראנים וסינים. לצד זאת, עתודות של 30 מיליארד חביות נפט כמעט ולא מופקות מאז פרוץ מלחמת האזרחים ב-1991.

טורקיה החליטה לנצל את ההזדמנות, ובשבוע שעבר קיימו נשיא סומליה חסן שייח' מוחמוד ושר האנרגיה ומשאבי הטבע הטורקי אלפרסלן בייראקטר טקס בנמל מוגדישו לרגל הגעת ספינת המחקר הסייסמי "אורוץ' רייס". בתפיסה של שני הצדדים מדובר בסיטואציה של Win-Win: טורקיה תאתר, תפיק ותרכוש נפט בתנאים אטרקטיביים, ואילו סומליה תיהנה מהכנסות לא ממומשות מול אנקרה ולקוחות פוטנציאליים אחרים.

עוד כתבות

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית / צילום: כדיה לוי

ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית: "כמות העסקים בחברה הערבית נמצאת במגמת צמיחה"

בכנס אחריות עסקית של גלובס הציג חסן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, את האתגרים והשינויים שעוברים על החברה הערבית בישראל ● בנוסף הוא ציין כי העובדים הערבים מתאפיינים בוותק ממוצע של 140% בהשוואה לעובדים הכלליים, וכי "כמות העסקים בחברה הערבית נמצאת במגמת צמיחה"

מנכ''ל רפאל, יואב תורג'מן / צילום: סיון פרג'

מבקר המדינה: ברפאל לא תחקרו כראוי מספר אירועי סייבר

בדוח צוין בין היתר כי כמה מסמכי תחקור אירועי סייבר לא התייחסו להפקת לקחים נדרשת, וכי רפאל לא קבעה את התדירות לביצוע הסקרים ומבדקי החדירה הנדרשים ● אנגלמן: "לתעשיות הביטחונית אין פריבילגיה שלא ללכת על הצד המחמיר בהגנת סייבר" ● רפאל בתגובה: "כלל הפערים שצוינו בדוח קיבלו מענה"

רו''ח אפי סנדרוב, המנהל המורשה של חברת סלייס / צילום: באדיבות מגדל

מתווה ההסדר של סלייס: המיליונים שנעלמו ואיך יחולק הכסף שאותר

המנהל המורשה בחברת הגמל שקרסה הגיש לבית המשפט את מתווה ההסדר שגיבש, ומציין כי ייתכן ולא ניתן יהיה להשיב את כל הכספים ● מקרב עמיתי ה"קרנות האדומות" שכספם נויד לחו"ל, הראשונים לקבל החזרים יהיו אלה שלא קיבלו הלוואות ולכן מצבם חמור יותר ● שיוך הכספים שאותרו יתבצע עד ה-30 ביוני 2025, ותביעה נגד גיא שנצר, שגייס מיליונים מעמיתי סלייס, תוגש עד סוף החודש הקרוב

פאנל בהשתתפות רותם נחמני, טלי תובל ונוי קדם מדמון ובהנחיית שירלי קנטור / צילום: כדיה לוי

בין קמפיין דלתא, דרך בזק ועד קרן הרפתנים של תנובה: ההתגייסות של המותגים במלחמה

בפאנל שנערך היום בנושא "מותגים מתגייסים" בכנס אחריות עסקית של גלובס, נבחנה השאלה כיצד השיווק יכול לעשות אימפקט, וכיצד פעילות ה-ESG שהחברות מפתחות בשנים האחרונות סייעה בשנת המלחמה האחרונה לייצר פתרונות שיווקיים

אילוסטרציה: Shutterstock

הכל פוליטי, גם הבינה המלאכותית

על פי דוח מבקר המדינה, פיתוח ה־AI בישראל עמד בסדר עדיפות ממשלתי נמוך, זכה לתקציב מזערי ונוהל על ידי גורמי מקצוע חסרי שיניים ● כעת, ברקע הביקורת הנוקבת של מבקר המדינה, מנסים במשרד רה"מ להוכיח שכל מה שנוסה כאן לא עבד, ועל כן יש להתחיל מחדש

מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock

כמה באמת עולה להחליף פנס ליונדאי? השיטה שמקפיצה את מחירי ביטוחי הרכב

מחירי הביטוח זינקו בשנתיים האחרונות בגלל העלייה בגניבות הרכב והזינוק בתשלום על חלקי חילוף ● רשות שוק ההון רוצה לשנות את שיטת חישוב התשלום למוסכים, שמפעילים לחץ על הפוליטיקאים כדי שזה לא יקרה ● וגם בחברות הביטוח לא מאמינים שזה יצליח

תום (תומאס) לי, שותף ומנהל המחקר ב־Fundstrat Global Advisors / צילום: Reuters, BRENDAN MCDERMID

המדד שעקף את הראלי של S&P 500 והכלכלן שחוזה: הוא יעלה בעוד 100%

מדד המניות הקטנות ראסל 2000 רשם את השבוע הטוב ביותר שלו זה 4 שנים ועקף את תשואת מדד הדגל האמריקאי לשנה האחרונה ● תום לי, כלכלן בכיר בוול סטריט, צופה כי המדד בדרך להכפיל את שוויו ● אלה החברות הישראליות שצפויות להרוויח משובו של הראסל

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: חיים צח / לע''מ

הפרקליטות מתנגדת לדחיית עדות נתניהו: "נוגד את האינטרס הציבורי"

צוות ההגנה של נתניהו ביקש לדחות בחודשיים וחצי את עדותו הקבועה לתחילת דצמבר ● בבקשה נכתב כי מאז שהוחלט על מועד עדותו של רה"מ, התרחשו "שורת אירועים יוצאי דופן שהפכו את הכנתו למסירת עדות לבלתי אפשרית בסד הזמנים הנוכחי" ● הפרקליטות: "הטעמים המפורטים בבקשה הנוכחית כבר הונחו בפני בית משפט זה ונלקחו בחשבון בקביעת מועד פרשת ההגנה"

נדב שובל, מייסד אופן ווב / צילום: באדיבות חברת אופן ווב

בית המשפט הכריע: נדב שובל ישאר מחוץ לחברה שהקים

בית המשפט המחוזי דחה את בקשת מייסד אופן ווב, נדב שובל, לבטל את פיטוריו מתפקיד המנכ"ל ● בפסק הדין כתב השופט אריאל צימרמן כי "דירקטוריון אופן ווב החליט שוב ושוב כי שובל לא ימשיך בתפקידו כמנכ"ל. לשובל אין זכות קנויה לשמש כמנכ"ל" ● מנדב שובל נמסר: "אנחנו לומדים את הפסיקה ושוקלים את כל האפשרויות החוקיות שעומדות לפנינו"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

הצעת החוק החדשה שעשויה לשנות את עתיד לשכת עורכי הדין

הממשלה תומכת בהצעת החוק של ח"כ חנוך מילביצקי מהליכוד, אשר תעלה להצבעה מחר, ולפיה השליטה בקביעת גובה דמי החבר ללשכה תעבור לידי שר המשפטים ● בלשכת עורכי הדין מתנגדים: "דגל שחור מתנוסס מעל ההצעה שתגרום לקריסה"

בקבוקי מי עדן / צילום: יח''צ מי עדן

טמפו חוברת לשותפים בהצעה לרכישת מי עדן

מכירות מי עדן מוערכות בכ-600 מיליון שקל בשנה והנתח שלה בשוק המבורקד עומד על כ-38% ● טמפו דיווחה כי התקשרה בהסכם עם שותפות נוספות שהגישו הצעה לרכישת 100% ממניות מי עדן במסגרת מכרז

אלי אדדי / צילום: רמי זרנגר

המהלך הראשון של מנכ"ל סלקום החדש: שיתוף פעולה אסטרטגי עם HOT

סלקום הודיעה על שיתוף פעולה עם HOT, במסגרתו ישתפו ביניהן תוכן וייצרו ממשק משותף ● לאחרונה הודיעו yes ופרטנר על מהלך דומה ● בשני המקרים, דרוש אישור של רשות התחרות ● החשש: פגיעה בשירות ועליית מחירים כתוצאה מהתכווצות מספר השחקנים בשוק

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה


המסחר בבורסה צפוי להיפתח הבוקר במגמה מעורבת עם נטיה לירידות ● היום יתפרסם בארה"ב מדד המחירים לצרכן ● הביטקוין יורד מעט הבוקר, מחיר הזהב ירד ב-5% מאז הבחירות ● בג'יי.פי.מורגן מסמנים את האינדיקטור שיכול להצביע על סיום הראלי בוול סטריט ● תחזית: הדולר ימשיך להתחזק מול האירו ומול מטבעות זרים נוספים ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

כוחות צה''ל בהיערכות לכניסה לדרום לבנון / צילום: דובר צה''ל

השליח האמריקני לישראל ולבנון: "סיכוי לסגור הסכם בקרוב"

זיו בלפור בן ה-52 ושמעון נג'ם בן ה-54 הם ההרוגים מפגיעת הרקטה במחסן בנהריה • 3 רקטות נורו למרכז בשעות אחר הצהריים, 2 מהן יורטו • עם עין פצועה: הבכיר האיראני שנפגע מהביפר הצטלם לראשונה • מעבר כיסופים נפתח להעברת משאיות סיוע הומניטרי לרצועה • 4 לוחמי צה"ל נפלו בקרבות בצפון הרצועה • כל העדכונים

באי הכנס במרכז הרצוג פוקס נאמן / צילום: תמר מצפי

כ-200 מנהלים לקחו חלק בכנס האחריות העסקית של גלובס

במהלך הכנס, שנערך במרכז הכנסים של הרצוג פוקס נאמן בתל אביב, נידונו נושאים כמו קיימות, שקיפות ואחריותיות, במטרה לספק תובנות וכלים הנדרשים בתקופות של אי ודאות כמו זו המאפיינת את ישראל ● אירועים ומינויים

עמית שגיא, סמנכ״ל שיווק דאטה ודיגיטל של ישראכרט, בכנס אחריות עסקית של גלובס / צילום: כדיה לוי

סמנכ"ל השיווק של ישראכרט: "ארגונים הם חלק מאקו־סיסטם כלכלי: כשהוא טוב - למותגים טוב"

עמית שגיא דיבר בכנס האחריות העסקית של גלובס על החשיבות של השקעה בתחום ה-ESG, והציג מודל להטמעת אסטרטגיית ESG ברת־קיימא בארגונים ● שגיא: "אנחנו ניזונים מהסביבה ומהקהילה, ואנחנו חייבים להחזיר"

פיצוץ ברובע הדאחייה בלבנון לאחר תקיפת חיל האוויר / צילום: Reuters, Mohamed Azakir

דיווחים בלבנון: תקיפות עוצמתיות בבירה ביירות

התרעות רבות הופעלו בצפון מחשש לחדירות כלי טיס עוינים, בדרום: יורטה רקטה ששוגרה מעזה - וכטב"ם ששוגר מתימן • השגריר דנון הציג במועצת הביטחון: "האובססיה להשמצת ישראל מנותקת מהמציאות" • סבב המינויים של טראמפ: ראש CIA חדש, שר הגנה שפרשן בפוקס ניוז - ותפקיד לאילון מאסק • זיו בלפור ושמעון נג'ם הם ההרוגים מפגיעת הרקטה בנהרייה • כל העדכונים

סניף של רשת ספאר / צילום: גלית חתן

מה עובר על ספאר ישראל: ביטול ההסכם בבאר שבע והתוכניות לתל אביב

סניף שני של רשת ספאר ההולנדית היה אמור להיפתח עד סוף השנה בישפרו באר שבע, אולם סכסוך עם הזכיין הישראלי הוביל לביטול ההסכם ● שני הצדדים מאשימים זה את זה בכישלון המהלך ומדברים על טענות "מגוחכות" ● במקביל, בספאר מתכננים לפתוח 5 סניפים חדשים

אילוסטרציה: Shutterstock

משקיע נדל"ן פרטי או עוסק מורשה? הקו הדק שעלול לעלות לכם ביוקר

משקיעים שיסווגו כעוסקים בפעילות עסקית עלולים לשלם מע"מ על מכירה והשכרה של נכסים ● באילו נסיבות ייקבע מי משקיע, ומה אומרת הפסיקה

אילוסטרציה: Shutterstock

להפיל את האתר ולברוח: מתקפות סייבר בשיטה ישנה ואפקטיבית מתרחבות

תקיפות DDoS שמעמיסות על המערכות עד קריסתן הזמנית מלוות אותנו עוד מראשית עידן האינטרנט ● לאחרונה נרשמת עלייה בשימוש בשיטה זו על מנת לפגוע באתרים ישראליים ולהשבית שירותים קרדינליים כגון סולקי אשראי ● מה יוצא מזה לתוקפים ואיך אפשר להתמגן?