אנשי טראמפ מבטיחים ״לשחרר את אמריקה מן הביורוקרטיה״

שלושה ימים לפני הבחירות לנשיאות ארה״ב המרוץ בין דונלד טראמפ וקמלה האריס מתחמם • אנשיו של טראמפ מפריחים רמזים עבים ודקים על השינויים שהם מתכננים במידה והוא ייבחר • אחרי שנים שהדמוקרטים קיבלו את קולות המוסלמים, סקר חדש מראה שהם מעדיפים מועמדת מפתיעה • שלוש מדינות שהדמוקרטים יהיו חייבים לנצח בהן • ואיך נתוני התעסוקה שפורסמו היום משפיעים על דעת הקהל • יומן בחירות

דונלד טראמפ / צילום: ap, John Locher
דונלד טראמפ / צילום: ap, John Locher

שלושה ימים לפני הבחירות לנשיאות ארה"ב, המרוץ בין דונלד טראמפ וקמלה האריס מעלה הילוך. האירועים הגדולים, הסיפורים הקטנים, וכל העדכונים שכדאי לדעת. יומן בחירות, סיקור מיוחד.

19:00 - הוצאות הפרסום בבחירות בארה"ב: 10.5 מיליארד דולר

מספרים עוצרי נשימה על הוצאות הפרסום בבחירות בארה"ב.

רשת הרדיו הציבורית NPR מדווחת היום, כי 10.5 מיליארד דולר הוצאו במערכת הבחירות הנוכחית בכל המירוצים, "מן הנשיאות עד חברי מועצות מקומיות". זו עלייה של מיליארד דולר לעומת הבחירות הקודמות.

הדמוקרטים הוציאו כמעט מיליארד דולר יותר מן הרפובליקאים, יתרון שאינו מבטיח להם ניצחון, אם נאמין לסקרים. הנתונים האלה נוגעים לתקופה מ-1 בינואר 2023.

ב-23 מ-50 המדינות, ההוצאות עברו את הרמה של 100 מיליון דולר. אבל מדינה אחת שברה את כל השיאים: פנסילבניה, שבה הוצאו 1.2 מיליארד דולר על רכישת פרסומות בחירות. אין זה מקרה. נראה שהבחירות לנשיאות אמנם יוכרעו בפנסילבניה.

ואף כי יש 50 מדינות, 80% מן ההוצאות בבחירות לנשיאות היו בשבע מדינות, המתוארות כ'שדה המערכה' (battleground). על פי הסקרים, הפרשי הניצחון במדינות האלה עומדים להיות קטנים, או זעירים, או מיקרוסקופיים. בכל השאר, התוצאות פחות או יותר צפויות. הנשכרות העיקריות הן תחנות טלויזיה מקומיות.

6:58 - בשעה שמתחזק הרושם כי דונלד טראמפ יהיה הנשיא הבא של ארה"ב, אנשיו מפריחים רמזים עבים ודקים על השינויים שהם מתכננים.

יושב ראש בית הנבחרים מייק ג'ונסון מבטיח את "מאת הימים הרדיקליים ביותר" שנראו אי פעם בתחילתה של נשיאות חדשה. הוא מניח שהרפובליקאים ישלטו לא רק בבית הלבן, כי אם גם בשני בתי הקונגרס, כפי שנוטים רוב הסקרים להראות. הרפובליקאים מתכוונים "לכוון מבער" לעבר רשויות הפיקוח, ולשחרר את אמריקה מהתערבותה של הביורוקרטיה, ש"מגפיה מונחים על צווארם של יוצרי מקומות עבודה". 

השאלה הדרמטית ביותר שג'ונסון נשאל ביממה האחרונה נוגעת לעתיד הביטוח הרפואי המקיף, שהותקן בימי נשיאותו הראשונים של ברק אובמה. 50 מיליון אמריקאים צורפו בזכותו אל מעגל המבוטחים. 

ג'ונסון נשמע אומר אתמול, "לא יהיה Obamacare", שם הגנאי שהרפובליקאים העניקו בשעתם לחוק. בבחירות אמצע הקדנציה של 2010, הדמוקרטים הובסו בגלל התנגדות רחבת ממדים לחוק הבריאות. טראמפ ניסה לבטל אותו בתחילת נשיאותו, אבל נכשל; והרפובליקאים ציננו מאז את התלהבותם הפומבית לביטול. הפופולריות של החוק גברה מאוד מאז.

הכרזתו של ג'ונסון, שנמסרה כבדרך אגב, מעניקה לדמוקרטים הזדמנות של הרגע האחרון לנסות ולהלך אימים על הבוחרים, בייחוד אלה שאין להם ביטוח בריאות פרטי. ג'ונסון עצמו הכחיש לאחר מעשה שהוא אמר מה שהוא נשמע אומר.

שעות אחדות אחר כך ג'ונסון נשאל אם במסגרת יוזמות החקיקה הרדיקליות, הרפובליקאים מתכננים גם לבטל את 'פקודת השבבים' (CHIPS Act) שיזם הנשיא ביידן כדי לעודד ייצור שבבים ומוליכים-למחצה על אדמת ארה"ב. ג'ונסון השיב, "אני מניח שאנחנו נבטל".

למרבה המבוכה, לצידו עמד ציר קונגרס רפובליקאי המנסה חזור ולהיבחר במחוז בחירה במדינת ניו יורק, שהחוק עומד להעשיר באמצעות סובסידיות נדיבות ליצרני שבבים. הציר התנער מייד מדברי ג'ונסון, והתפתח ביניהם דו-שיח משונה, שבמהלכו ג'ונסון ניסה לעגל קצוות. השניים הסכימו לבסוף שא את עצם החוק טראמפ ןג'ונסון רוצים לבטל, אלא הם רק רוצים לקלף אותו מקליפת הסובסידיות שהחוק מציע לשם פיתוח טכנולוגיה 'ירוקה'.

הרוב הרפובליקאי בבית הנבחרים הוא קטנטן, ואבדן של חמישה מושבים (מתוך 435) יעביר את השליטה בבית לידי הדמוקרטים. אם זה יקרה, תאבון החקיקה של טראמפ יעוקר במידה ניכרת.

22:32 - 65 מיליון כבר הצביעו; מספר הנשים גואה

יום הבחירות הוא אמנם ב-5 בנובמבר, אבל יותר משליש בעלי זכות הבחירה כבר הצביעו. הערב מספרם עמד על 65 מיליון (על פי רשת NBC).

הם מצביעים באמצעות מעטפות חתומות בדואר, או בקלפיות מוקדמות הפזורות על פני כל ארה"ב. חוקי הבחירות שונים ממדינה למדינה. אחדות עודדו הצבעה מוקדמת, אחרות השתדלו לדחות אותה. אבל היא אפשרית עכשיו בכל 50 המדינות ובעיר הבירה וושינגטון.

אין כמובן סקרי יציאה מהצבעה מוקדמת, אבל נעשה ניסיון בלתי פוסק לנתח את המספרים. למשל, 54% מאלה שהקדימו להצביע הן נשים. זה חשוב, מפני שחלקן של נשים באוכלוסייה הוא 52%. אם יותר נשים הצביעו מחלקן היחסי, ואם היחס הזה יישמר עד סוף ההצבעה, זה עשוי להיטיב עם קמלה האריס. הסיבה: פער המגדרים.

עניין רב שנים בפוליטיקה האמריקאית הוא שהרבה יותר נשים מצביעות לטובת הדמוקרטים, והרבה יותר גברים מצביעים לטובת הרפובליקאים. לכאורה, אם יותר נשים מצביעות, יותר נשים יצביעו לטובת האריס. הפרשים של אחוז או שניים עשויים בהחלט להכריע את הכף במדינות הקריטיות, שבהן הפרשי הניצחון וההפסד עשויים לעמוד על כמה אלפי קולות.

אבל חישובים אחרים מראים עלייה ניכרת במספר הרפובליקאים המשתתפים בהצבעה המוקדמת. ב-2020, טראמפ עשה מאמץ מיוחד להניא את תומכיו מלהצביע באמצעות הדואר לאחר שהאשים כי ההצבעה הזו מועדת לזיופים. הפעם הוא מעודד אותם להצביע.

21:27 - "53% הסתברות של ניצחון טראמפ"

Decision Desk HQ, חברה המתמחה בחיזוי פוליטי ומפרסמת הסתברויות בבחירות לנשיאות ולקונגרס, מעמידה היום את סיכויי נצחונו של טראמפ על 53%, ירידה זעירה לעומת אתמול.

בחמש משש מדינות מפתח היא מעריכה כי לטראמפ יש סיכוי עדיף, בין 51% ל-65%. להאריס יש סיכוי עדיף רק באחת.

 

לפי החיזוי הזה, טראמפ יקבל 275 אלקטורים, חמישה יותר מן המינימום הנחוץ לניצחון. כאשר ניצח ב-2016 הוא קיבל 304 אלקטורים. ב-2020, ביידן קיבל 306. הפעם נראה שהמירוץ הוא הצמוד ביותר זה רבע מאה.

בבחירות הקריטיות לקונגרס, החברה מעניקה הסתברות של 70% לניצחון רפובליקאי בסנאט. הסנאט נמצא בידי הדמוקרטים זה ארבע שנים. גם בבית הנבחרים יש לרפובליקאים יתרון זעיר של הסתברות, אבל המירוץ צמוד הרבה יותר. הרפובליקאים שולטים בבית הנבחרים זה שנתיים.

אם הם ישתלטו הן על הבית הלבן והן על שני בתי הקונגרס תינתן להם היכולת להעביר שינויי חקיקה רדיקליים.

חזאים אחרים מעניקים לטראמפ שיעורי הסתברות גבוהים יותר, ונצטט אותם בהמשך.

20:57 - הרוסים באים - ומזייפים

הביון האמריקאי מאמין, כי מצא ראיה לנסיון התערבות רוסי במהלך הבחירות לנשיאות: וידיאו שבו נראה מהגר מהאיטי, הטוען שהוא הצביע מספר ניכר של פעמים לטובת קמלה האריס בשני מחוזות של מדינת ג'ורג'יה, בדרום ארה"ב.

מזכיר המדינה של ג'ורג'יה, בראד ראפנספרגר, בעצמו רפובליקאי, הממונה על תקינות הבחירות במדינה, הכריז עוד אתמול שהווידיאו הוא "בבירור מזויף", וכנראה תוצר של נסיון רוסי "לזרוע מחלוקת ותוהו-ובוהו ערב הבחירות".

 

סוכנות הידיעות AP מביאה היום אישור מפי מקור ביון בוושינגטון, שאת הווידיאו יצרו "משפיענים רוסיים", והוא חלק של "מאמץ רוסי מקיף יותר לעורר שאלות חסרות שחר על תקינות הבחירות, וליצור קרע בין אמריקאים".

טראמפ טוען מאז ומעולם שתהליך הבחירות בארה"ב נגוע בזיופים. הוא מייחס את תבוסתו ב-2020 לזיוף, אף כי כל בתי המשפט דחו את הטענה. אנשיו מכשירים את הקרקע לערעור על תוצאות הבחירות, אם הוא יפסיד בהן. טראמפ גם דוחה זה שנים את הטענה שהביון הרוסי מנסה לעזור לו להיבחר.

20:22 - חדשות שטראמפ חיכה להן: האטה ביצירת מקומות עבודה

החדשות הכלכליות האחרונות של הבחירות: ירידה ניכרת במספר מקומות העבודה החדשים באוקטובר. היו צפויים 100,000, נוצרו רק 12,000. אבל המספר נורא פחות ממה שהוא נראה: תוצאת עיוות של מזג האויר (סופות ההוריקן בפלורידה) והשביתה הנמשכת בבואינג.

 

שיעור האבטלה עומד בעינו, 4.1%, נמוך בכל קנה-מידה היסטורי. הבורסה לא התרשמה מן הסטטיסטיקה המאכזבת. היא מצפה להמשך הורדות הרבית - ולנצחון טראמפ.

יהיו המספרים אשר יהיו, הרושם של מצב כלכלי רע מוסיף להעכיר את מצב רוחם של האמריקאים, אף כי עיון לא שטחי בסטטיסטיקה מעמיד את הרושם בספק. לכלכלת ארה"ב נוספו בשנה האחרונה 2.2 מיליון מקומות עבודה, אם כי קצב התרבותם פחת בחודשים האחרונים. ההאטה הזו הביאה את הבנק המרכזי להחלטה להתחיל להוריד את הרבית, לפני ששה שבועות.

טראמפ, בכל מקרה, מיהר להכריז שהדוח החדש הוא "קטסטרופה", והוא מעיד עד כמה "קמלה האריס שברה את כלכלתנו".

19:54 - היעד: פנסילבניה

סקרי הרגע האחרון נוטים לאשר, ששדה הקרב החשוב ביותר של הבחירות לנשיאות הוא פנסילבניה, המדינה השביעית בגודלה בארה"ב, החצויה בין החוף המזרחי למערב התיכון.

אם אמנם הבחירות יהיו צמודות כפי שמראים הסקרים, סביר להניח שהן יוכרעו בשלוש מדינות במערב התיכון: פנסילבניה, וויסקונסין ומישיגן. מן החלוקה המסתמנת בחבר האלקטורים אפשר להסיק, שהדמוקרטים חייבים לנצח בכל השלוש. סקרים של הרגע האחרון בוויסקונסין ובמישיגן מראים תיקו סטטיסטי בין המועמדים; אבל סקרים בפנסילבניה מראים יתרון של טראמפ.

 

אם הסקרים האלה יתממשו, נראה שבאמצעות פנסילבניה טראמפ יעבור את משוכת 270 האלקטורים. זה מספר הקסמים הנחוץ לניצחון.

19:09- המצביעים המוסלמים נוטשים את האריס

התרחקות המצביעים המוסלמים מן המועמדת הדמוקרטית לנשיאות לובשת ממדים של מנוסה. סקר דעת קהל חדש של 'המועצה ליחסים אמריקאיים-אסלאמיים' (CAIR) מראה, כי 42% מן המוסלמים תומכים במועמדותה של ג'יל סטיין לנשיאות.

סטיין היא המועמדת של מפלגת הירוקים, שולית לחלוטין, שהתמיכה הארצית בה נעה סביב אחוז אחד, אבל היא הצטיירה בשבועות האחרונים כאמצעי של מחאה פוליטית בין ערבים ומוסלמים, הרוצים להעניש את האריס ואת המפלגה הדמוקרטית על תמיכתם ב"ג'נוסייד בעזה".

הסקר מראה כי האריס נמצאת רק אחוז אחד אחרי סטיין, אבל בשנים קודמות הדמוקרטים נהנו מתמיכה עצומת ממדים. על פי הערכה, ב-2020 הצביעו 86% מהם בעד ג'ו ביידן.

 

להצבעתם תיתכן השפעה על תוצאות הבחירות במדינות קריטיות שבהן הפרשי הניצחון וההפסד יהיו קטנטנים, בייחוד במישיגן, שבה המוסלמים הם 2.4% של האוכלוסייה, פי שניים ויותר מחלקם היחסי בכלל האוכלוסייה של ארה"ב. שני המועמדים, האריס וטראמפ, חרשו את מישיגן בשבועות האחרונים.