גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יותר מארה"ב ורוסיה, שניים רק לאוקראינה: המספרים של תקציב הביטחון נחשפים

מדינת ישראל עומדת להוציא כ־6.5% מהתוצר על ביטחון בשנה הבאה - נתון ששני רק לאוקראינה בעולם המערבי ● כך נבלמה מגמה של עשרות שנים, ומומחים מעריכים שהגידול יימשך גם לאחר המלחמה ● פרופ' אסטבן קלור מה־INSS: "כדי למנוע הישנות של העשור האבוד צריך להבטיח את צמיחת המשק"

כוחות צה''ל בג'באליה / צילום: דובר צה''ל
כוחות צה''ל בג'באליה / צילום: דובר צה''ל

תקציב הביטחון שאישרה הממשלה לשנת 2025 יעמוד על 117 מיליארד שקל, המהווים 6.5% מהתוצר. מדובר בתוספת של 15 מיליארד שקל מעבר להצעה המקורית של האוצר ותוספת של קרוב ל־60 מיליארד שקל ביחס לשנה "רגילה". זהו אמנם תקציב דומה לזה של השנה הנוכחית, אך עדיין גבוה בקנה מידה בינלאומי. אוקראינה מוליכה בעולם עם שיעור גדול פי ארבעה, אבל ההשקעה הישראלית מתוך התוצר גדולה משל אימפריות צבאיות כמו רוסיה וארה"ב, ומשל כלל מדינות ברית נאט"ו. 

כותרות העיתונים | טילים בליסטיים ליותר מ-2,000 ק"מ: האם איראן תסיר מגבלה היסטורית?
153 מטוסים השתתפו בתרגיל, וזו רק אחת המלחמות שיכולות לטלטל גם את הכלכלה העולמית

ברמה ההיסטורית, נתון זה רחוק מלהיות חסר תקדים. לאחר מלחמת ששת הימים (1967), הצריכה הביטחונית מתוך התוצר זינקה ל־19.7%. לאחר מכן, ממלחמת יום הכיפורים (1973) ובשנתיים לאחריה חל טיפוס לשיא של 28.7% - ומאז החלה ירידה עקבית. 

פרופ' אסטבן קלור מהאוניברסיטה העברית וחוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), מציין כי עד פרוץ המלחמה באוקטובר אשתקד, תקציב הביטחון ירד בעקביות לרמה שקרובה ל־4% מהתוצר. "ההשלכות של הימשכות תקציב ביטחון גבוה הן משמעותיות, בגלל שזה בא על חשבון דברים אחרים. על כן, חשוב מאוד שהממשלה תדע לנווט את שאר ההוצאות שלה למקורות שהם תומכי צמיחה. אם בעבר היינו יכולים להפנות מקורות לדברים שאינם מובילים לצמיחה של המשק, כרגע הנטל הלא־ביטחוני נהיה יותר כבד כי צריך להפנות הוצאות רבות על ביטחון.

"בשנות ה־70, תקציב הביטחון היה מעל 20% מהתוצר וזה הביא לעשור האבוד, כי המשק לא יכול היה לשאת בעלויות כה משמעותיות", מסביר פרופ' קלור. "אני מציע שלא נגיע לרמות כאלה. אנחנו מדברים כעת על עלייה מכ־4% לקרוב ל־7% שהן עלויות משמעותיות, אבל אלו אמורות להבטיח ביטחון סביר לתושבי מדינת ישראל. במטרה למנוע הישנות של העשור האבוד חשוב לדעת מה עושים עם ההוצאות האזרחיות. לאן מפנים את ההוצאות האחרות מהתקציב, כדי שנוכל להבטיח את הוצאות הביטחון, אבל גם את צמיחת המשק שתבטיח את קיום המדינה. אם מגדילים בצורה לא פרופורציונלית את תקציב הביטחון ולא מפנים למנועי צמיחה, ניקלע למצב כלכלי לא יציב ומסוכן למשק הישראלי".

במידה רבה, תקציב הביטחון הוא זה שיקבע את הגירעון הצפוי בישראל בשנים הבאות. "לפני המלחמה סוכם מתווה תקציבי רב־שנתי למשרד הביטחון ל־2027־2023, אבל 7 באוקטובר ערבב את הקלפים", אומר תא"ל (מיל') מוטי בסר, שכיהן כיועץ הכספי לרמטכ"ל וכראש אגף התקציבים של משרד הביטחון בשנים 1997־2000. "בעבר, שאפנו לראות ירידה מתמדת של השיעור מהתוצר ולהגיע בטווח הארוך ל־3%. כעת, אנחנו מתרחקים מכך שנות אור".

תא"ל (מיל') בסר מעריך כי גם לאחר המלחמה תימשך ההוצאה הביטחונית המוגדלת. "עבור שיקום היכולות תידרש, להערכתי, תוספת של 10 מיליארד שקל בשנה. כלומר, על פני שמונה שנים, אני רואה תוספת לתקציב הביטחון של 100־80 מיליארד שקל לתקציב השוטף. לתקציב הביטחון יש גם עלויות כלכליות עקיפות. הארכת שירות חובה, לדוגמה, דוחה כניסת צעירים לאקדמיה ולשוק העבודה. שירות מילואים בממדים שלא הכרנו מסיט תשומות עבודה מהמגזר האזרחי לצבאי, ופוגע בתוצר העסקי. יידרשו גם להגדלת מו"פ הביטחוני, ואם מצרפים אותו לייצור הביטחוני - זה יוריד מהתעשייה וההייטק".

המלחמה שלא נגמרת

מדינה שמתמודדת עם השפעות מלחמה ממושכת היא אוקראינה. תקציב הביטחון של קייב שממילא היה גבוה השנה (22.1% מהתוצר) צפוי לצמוח ל־26.3% בשנה הבאה. נוסף על כך, הסיוע המערבי לנשיא וולודימיר זלנסקי מסתכם בכ־10%־12% מהתוצר. כך לפי דניל מונין ממכון ווילסון, שייעץ לזלנסקי בשנה שעברה בתחומי המיסוי והפנסיות.

לצורך ההשוואה, לפי דוח "עלויות המלחמה" שפרסם מכון ווטסון באוניברסיטת בראון, ארה"ב השקיעה בשנה הראשונה של מלחמת חרבות ברזל לא פחות מ־17.9 מיליארד דולר בסיוע צבאי לישראל, ששווים לכ־3.8% מהתוצר.

מן העבר השני של המלחמה באוקראינה עומדת רוסיה. הנשיא ולדימיר פוטין החליט לקדם תקציב ביטחון חסר תקדים לשנת 2025 בסך 13.5 טריליון רובל (כ־145 מיליארד דולר), זינוק של כ־25% מבשנה הקודמת - בדרך לסכום ששווה ל־6.3% מהתמ"ג. תקציב הביטחון הרוסי לשנה הבאה צפוי להיות גדול פי כ־2.5 מב־2022, השנה הראשונה של המלחמה. לפחות לפי שעה, במוסקבה מקווים להקטין את סך תקציב הביטחון בכ־5% עד שנת 2026.

בנאט"ו הגיעו ליעד

מול האיום הרוסי שבא לידי ביטוי כבר ב־2014 עם סיפוח חצי האי קרים, מדינות ברית נאט"ו הציבו באותה שנה יעד של תקציב ביטחון ששווה, לפחות, ל־2% מהתוצר של כל חברה.

בהשפעת מלחמת רוסיה־אוקראינה, חלה מגמת שיפור דרסטית בעמידה ביעד. לאחר שב־2021, שנה לפני פרוץ המלחמה, רק שש מדינות מבין 32 מדינות נאט"ו עמדו ביעד - כיום 23 מהן נמצאות מעל רף ה־2%. הבולטות בשיעורים הנמוכים הן ספרד (1.28% מהתוצר ב־2024), סלובניה ולוקסמבורג (1.29% כל אחת).

יואב גלנט / צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון

ברמה הרוחבית, התקציב המצרפי של מדינות נאט"ו עלה השנה ב־18%, כשהתקציב הממוצע של חברות הברית עומד על 2.71% מהתוצר. כך לפי מאמר של קלרה פלקנק, מתמחה במרכז הגאו־כלכלה של המועצה האטלנטית. מי שמובילה את המגמה בנאט"ו היא פולין, שתקציב הביטחון שלה זינק בתוך שלוש שנים מ־2.22% מהתוצר לכ־4.12% השנה. אחריה ניצבות אסטוניה (3.43%), ארה"ב (3.38%, לאחר ירידה מ־3.53% ב־2021) ולטביה (3.15%).

מדינה שבה לא חל שינוי משמעותי על אף המלחמה באוקראינה היא בריטניה, בה שיעור תקציב הביטחון מתוך התוצר עלה ב־0.04% בלבד בשלוש השנים האחרונות ל־2.33%. בתקופת הממשלה הקודמת בהנהגת המפלגה השמרנית, תוכננה עליית תקציב ביטחון ב־4.5% במונחים ריאליים לכ־57.1 מיליארד ליש"ט (כ־73.8 מיליארד דולר). עתה, נמצאת בשלטון ממשלת הלייבור שהתחייבה להגדיל את שיעור ההשקעה בביטחון ל־2.5%, אבל עד 2030.

בניגוד לבריטניה, מדינה חברת נאט"ו מחוץ לאיחוד האירופי שעברה תהליך צמיחה משמעותי בתקציבי הביטחון היא טורקיה. תחת הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן, תקציב הביטחון מהווה כיום 2.09% מהתוצר הטורקי, בהשוואה ל־1.58% לפני עשור ו־1.86% ב־2020. לשנה הבאה קידם ארדואן עלייה של 17.5% ל־47 מיליארד דולר.

מי שמשפיעה על תקציב הביטחון של ארה"ב לא פחות מרוסיה, מהמלחמה במזרח התיכון ומכל עימות אחר ברחבי העולם, היא סין. תקציב הביטחון של בייג'ינג לשנת 2024 עמד על 1.66 טריליון יואן (כ־231.36 מיליארד דולר), עלייה של 7.2% מהשנה שעברה. הפעם האחרונה שבה הבנק העולמי ביצע השוואה בין תקציבי הביטחון כשיעור מהתוצר של ארה"ב וסין הייתה ב־2022, אז תקציב הביטחון של בייג'ין היה כ־203.57 מיליארד דולר.

הבנק העולמי מצא באותה עת, כי סין משקיעה 1.6% מהתוצר שלה בביטחון, לעומת 3.5% בארה"ב. כיום, לפי רויטרס, תקציב הביטחון של ארה"ב עומד על 886 מיליארד דולר - פי ארבעה מסין. זהו הפרש גדול במיוחד, אבל גם במקרה הסיני המגמה היא ברורה, שהרי שי ג'ינפינג מוביל מדיניות שבה תקציב הביטחון צומח מדי שנה בשיעור חד־ספרתי מאז 2016.

מדינה שהתנהלות סין הביאה אותה לשינוי מדיניות מובהק היא יפן, שבאופן מסורתי תקציב הביטחון היווה 1% ואף פחות מהתוצר שלה. בשלוש השנים החולפות שבהן פומיו קישידה כיהן כראש הממשלה, תקציב הביטחון היפני צמח מכ־5.1 טריליון ין (כ־33 מיליארד דולר) ב־2021 לכ־8.9 טריליון ין (כ־58 מיליארד דולר), שמהווים כ־1.6% מהתוצר. בתכנון ארוך הטווח, מתכוונת יפן להתיישר עם יעדי נאט"ו - ולהגיע ל־2% מהתוצר עד 2027.

עוד כתבות

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

דיווח בקטאר: חמאס השיב בחיוב להצעה - עם תיקונים קלים

דיווח בערוץ אל-ערבי הקטארי: חמאס העביר תשובה חיובית להצעה להפסקת האש בעזה - עם בקשה לתיקונים ● סמל אסף זמיר מדימונה נפל מירי נ"ט בדרום רצועת עזה, יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית ● צה"ל מאשר: השגנו אחיזה מבצעית בכ-65% משטח הרצועה ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן