השקעה בקריפטו / אילוסטרציה: Shutterstock
המדינה לא פועלת בצורה אפקטיבית על־מנת להגיע אל מיליארדי השקלים הטמונים בשוק הקריפטו, כאשר היקף המס שיכול להגיע למדינה עומד על 3 מיליארד שקל. כך עולה מדוח מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, שמפנה את האצבע המאשימה לרשות המסים, שלא עשתה את רוב הצעדים הנדרשים לשיפור יכולת גביית המס, זאת בזמן שנטל החוב של ישראל הולך ומתעצם בשל המלחמה וצורכי הביטחון. המבקר הדגיש את הצורך לבחון מיצוי של מיסוי שוק הקריפטו, בטרם תעלה הממשלה את נטל המס על הציבור.
● לדוח מבקר המדינה המלא
המבקר בחן את הנושא בשנים 2018-2022, וגילה כי במהלך התקופה נרשמו רק 500 דיווחים בממוצע בשנה לרשות המסים על פעילות בשוק הקריפטו מתוך פוטנציאל של כ-200 אלף בעלי ארנק קריפטו - כך שרק 0.25% מהפעולות מדווחות לרשות. מדובר במספר הנמוך ביותר מבין ההערכות השונות, כאשר ההערכה המקסימלית של המבקר מעלה את מספר בעלי הארנקים לכ-1.7 מיליון.
● דוח מבקר המדינה 2024 | הפסקות חשמל ונזקים במילארדים: דוח חמור של מבקר המדינה על משק החשמל
● דוח מבקר המדינה 2024 | המבקר: הממשלה לא מטפלת בריכוזיות הגבוהה בענף המזון
● דוח מבקר המדינה 2024 | מבקר המדינה: 7 עובדים בלבד מפקחים על הליכי חדלות פירעון במיליארדי שקלים
● דוח מבקר המדינה 2024 | מבקר המדינה: מטיל ספק בנחיצות המשרד לשיתוף פעולה אזורי
הדוח מעלה כי מאז 2018 הוציאה רשות המסים רק שלושה פרסומים בנושא המיסוי בשוק הקריפטו, ולא טרחה לעדכן את הכללים שפרסמה. כך, לא חלו ההתאמות הנדרשות עם הזמן, למרות התפתחות משמעותית בשוק.
יתרה מכך, הרשות נכשלה בהסדרה של הוראת ניהול ספרי חשבונות, ובכך נמנעה היכולת לאתר ליקויים בספרי חשבונות בתחום ולהפעיל סנקציות. התוצאה, לפי הדוח, היא "חוסר ודאות בנוגע לאסדרה, הפוגע ביכולת חברות ויחידים לפעול בישראל, ועלול להביא להסטת הפעילות למדינות אחרות".
לא משתפים פעולה עם העולם
למרות ששוק הקריפטו הוא בינלאומי, ומדינות רבות צריכות לפעול ברמה הרגולטורית בנושא המיסוי שלו, נראה שבישראל לא משתפים פעולה עם רשויות מקבילות אחרות.
המבקר מציין כי למרות השלמת הכלים המשפטיים והתפעוליים במסגרת דיווח על הכנסות מקריפטו על ידי ארגון ה-OECD, אשר נועדו לאפשר חילופי מידע בתחום, ישראל טרם התחייבה למהלך. כמו כן, רשות המסים לא ביצעה צעד משמעותי לשם תחילת חילופי המידע המיועדים בשנת 2027. כך, אומר המבקר, "גדל הסיכון שישראל תיכנס לרשימה השחורה של המדינות מעלימות המס של ארגון ה-OECD".
הדוח ציין לטובה כי רשות המסים החלה לפרסם כללי מיסוי לתחום מוקדם יחסית, כבר בשנת 2017, ובכך הייתה מהמדינות הראשונות שעשו זאת. בנוסף, ברשות המסים החלו בפברואר האחרון קורס בתחום הקריפטו, הנועד להשמיש נציגים בכל משרד שומה.
המבקר סיכם כי על רשות המסים לפעול בשיתוף פעולה עם כלל הגורמים, על מנת לגבש ולפרסם כללי מיסוי ברורים. כמו כן, המבקר הטיל על שר האוצר להשלים הכנת תזכיר חוק המקדם את האסדרה בתחום המיסוי, כפי שנקבע בהחלטת הממשלה בעבר.
"בהירות בתחום המיסוי בכוחה לשפר את אמון הציבור ברשות המסים, לאפשר להתוות את הדרך שתאפשר לכלכלה הישראלית בתחום הקריפטו לצמוח, ולאפשר למדינת ישראל לשמור על מעמדה כמעצמה טכנולוגית. כך, היא תוכל ליהנות מפירות הצמיחה, מהעלאת שיעור הדיווח וממימוש פוטנציאל גביית המס על הכנסות מפעילות בקריפטו", סיכם המבקר.
מרשות המסים נמסר בתגובה: "הרשות הייתה מהראשונות בעולם שפרסמו כללי מיסוי בתחום הקריפטו, כשפרסמה בסוף שנת 2017 הוראת ביצוע שסווגה את המטבעות הקריפטוגרפים כנכס הוני. מאז פרסמה הרשות פרסומים נוספים ובשנה האחרונה פועלת ביתר שאת להתאמת כללי המס לתחום הקריפטו באמצעות קידום חקיקה שתתרום להגברת הוודאות שתביא להגדלת היקפי הדיווח. כמו כן הרשות משקיעה תשומות רבות במישור המודיעיני והחקירתי, באמצעות כלים טכנולוגים, לאיתור נישומים הפועלים במטבעות דיגיטליים.
"הטיפול בנושא הקריפטו מערב שאלות רגולטוריות שאינן תלויות ברשות, כגון הפקדת כספי קריפטו ותשלום המסים עצמם שנתקלים בסירוב של המערכת הבנקאית. כחלק מההתמודדות עם קשיים אלה פרסמה רשות המסים ביום ה-1.1.2024 בשיתוף בנק ישראל, רשל"ה, משרד המשפטים והמשטרה נוהל הוראת שעה לקבלת כספי מסים בשל רווח ממימוש אמצעי תשלום מבוזר ומקיימת דיונים עם הרשויות הרלוונטיות בדבר פישוט הנוהל ובנוסף שיחות עם נציגי בנקים מסחריים למציאת חלופות לנוהל. כמו כן, הרשות פועלת מול היועמ"ש לפרסום נוהל גילוי מרצון שיאפשר דווח על ידי מי שהפיקו רווחים ממבעות קריפטוגרפים.
"רשות המסים מברכת על הדוח המעמיק של המבקר וכבר פועלת על מנת ליישם את המלצותיו".