ח"כ שרון ניר, ישראל ביתנו (תשע עם גדי נס, רדיו צפון, 28.10.24) / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
המלחמה המתמשכת מביאה רבים לעסוק בתגמול למשרתי המילואים. ח"כ שרון ניר - שמקדמת הצעה כזו בעניין העדפת משרתי בקבלה לעבודה במגזר הציבורי - הסבירה את הרציונל. לדבריה, החובה לדאוג להטבות למשרתי המילואים נובעת גם מהעובדה שהנטל כולו נופל על שכבה יחסית מצומצמת: "רק 2% מהאוכלוסייה, בין 2 ל־3%, משרתים במילואים". עד כמה המספר הזה מדויק?
● בעקבות הסערה: האם דרישת החזרי החוב מהמילואימניקים העצמאים תופסק?
● הסיוע למשרתי המילואים: מה המדינה הבטיחה ומה ניתן בפועל?
עסקנו בכך בעבר - ואז מצאנו שנתונים מפורטים בעניין משרתי המילואים אפשר למצוא בדיון שהתקיים בכנסת במאי 2022. באותו דיון שהתקיים בוועדת משנה של ועדת חוץ וביטחון, תא"ל אמיר ודמני, ראש חטיבת תכנון ומנהל כוח־אדם בצה"ל, חשף את הנתונים: ישנם כ־490 אלף אזרחים בישראל שהוגדרו "משרתי מילואים", ואלה מהווים 17% מהאוכלוסייה הרלוונטית (גילאי 22 עד 45), או כ־5% מכלל אזרחי המדינה. כלומר, מדובר בנתון גבוה יותר מזה שבו נקבה הח"כית.
אלא שלצה"ל יש הגדרה נוספת שנקראת "משרתי מילואים פעילים". כאן מדובר רק במי שביצעו 20 ימי מילואים ומעלה בשלוש השנים האחרונות. אם מצמצמים את ההגדרה לאוכלוסייה הזאת הרי שמדובר בכ־120 אלף איש - ואלה כבר מהווים רק 4% מהאוכלוסייה הרלוונטית, או 1% בלבד מאזרחי המדינה. כלומר, קרוב לאחוזים שציינה ניר.
נתון אחר שנמצא בטווח שאותו הזכירה ניר הוא משרתי המילואים הקרביים. כאן מדובר לפי הנתונים שהוצגו ב־64 אלף איש בלבד, שמהווים 2.2% מן האוכלוסייה הרלוונטית.
ומה לגבי המלחמה הנוכחית? כצפוי, כאן המספרים גדולים בהרבה: על פי נתונים שפורסמו באתר צה"ל, נכון לספטמבר 2024, עמד מספר משרתי המילואים שגויסו למערכה על כ־300 אלף איש. כלומר, כ־10% מקבוצת הגיל הרלוונטית, או כ־3% מכלל האוכלוסייה.
מח"כ שרון ניר נמסר: "חיילי המילואים מהווים אחוזים בודדים מסך האוכלוסייה ואף ששירות המילואים הוא חובה המעוגנת בחוק, ניכר כי בפועל השירות הוא התנדבותי".
בשורה התחתונה: דבריה של ניר נכונים ברובם. על פי הנתונים הרשמיים של צה"ל שהוצגו ב־2022, מספר "משרתי המילואים הפעילים" עמד על כ־120 אלף איש, שמהווים כ־4% מקבוצת הגיל הרלוונטית, וכאחוז אחד בלבד מאוכלוסיית המדינה.
תחקיר: יובל אינהורן