ברקע הפרשה הביטחונית של הדלפת מסמכים הנחקרת כעת בישראל ניצבת גם מערכת יחסים ארוכת־שנים בין ראש הממשלה בנימין נתניהו ולשכתו לבין העיתון הגרמני "בילד", שהוא חלק מקבוצת התקשורת הפרו־ישראלית אקסל שפרינגר.
העיתון היומי הוא הנפוץ ביותר בגרמניה, עם מיליוני עותקים מודפסים מדי יום ובעל השפעה פוליטית רבה. קבוצת שפרינגר היא בעלת ערכים פרו־ישראלים מוצהרים, ועובדיה נדרשים לחתום על מסמך מחויבות לתמיכה בקיום מדינת ישראל, בין היתר.
● הפרשה הביטחונית: מתי מגבילים פגישת חשוד עם עורך דין ומה הסיכוי לכתב אישום
● החשוד ששמו הותר לפרסום, העבירות והגרסה שנחשפה בבית המשפט: כל מה שצריך לדעת על הפרשה הביטחונית
במיוחד מאז ה־7 באוקטובר 2023 התוותה מערכת העיתון, במעורבות פעילה של מו"ל העיתון מתיאס דופפנר, קו התומך בזכותה של ישראל להגן על עצמה בכל החזיתות, הקורא לממשלה הגרמנית להפגין סולידריות עמה ולתמוך בה צבאית. כמו כן, המערכת הציבה דגל ישראל שעדיין מתנופף בחזית בניין המערכת.
כך פעלה ההוצאה לאור במהלך מבצע "שומר חומות" לפני כשלוש שנים. לפי הדיווחים, דופפנר אמר לעובדים במערכת כי "אם למישהו יש בעיה עם הצבת הדגל... הוא מוזמן לחפש עבודה חדשה". דופננר ואלמנתו של אקסל שפרינגר, פרידה שפרינגר, הם אורחי כבוד בכל אירוע ישראלי או יהודי רם־דרג המתקיים בברלין.
בעבר נחשף כי ה"בילד" העביר לנתניהו ב־2005 את שרטוטי מחנה ההשמדה אושוויץ שנמצאו בעליית גג בברלין, ושנרכשו לשם תיעוד על־ידי המו"ל הגרמני. העורך הקודם של העיתון, קאי דיקמן, אמר בראיון לעיתונאית טל אלון מהמגזין "שפיץ" כי הוא עשה זאת כדי למנוע מהרשויות בגרמניה להחרים אותו לטובת הארכיונים הלאומיים. נתניהו השתמש בתוכניות הללו בנאום נגד איראן באו"ם באותה השנה.
הכתבה של הבילד שבמרכז החקירה
הרקע לפתיחת החקירה שמתנהלת כעת הוא פרסומים בתקשורת הזרה של מסמכים שכביכול נכתבו על־ידי יחיא סינוואר. החקירה החלה לאחר שהתגבש חשד משמעותי בשב"כ ובצה"ל, גם נוכח פרסום תקשורתי, לפיו מידע מודיעיני מסווג ורגיש נלקח מתוך מערכות צה"ל והוצא שלא כדין. בעקבות האמור נפתחה חקירה סמויה, במהלכה החשדות התחזקו באופן משמעותי.
שני כתבים חתומים על הכתבה של "בילד" שנמצאת במרכז החקירה: פיליפ פיאטוב, עיתונאי גרמני צעיר ממוצא יהודי, שמסקר נושאים אודות ישראל ויהודים, ומכהן כסגן עורך המערכת הפוליטית בעיתון; ופול רונצהיימר, כתב מלחמות של העיתון וסגן העורך. רונצהיימר היה הראשון מהעיתונות האירופית לראיין את נתניהו בלשכתו בנובמבר 2023, וגם לאחר מכן.
בכתבה שהתפרסמה ב־6 בספטמבר ושעומדת במרכז החשדות כעת, מציגים השניים את המסמך שהועבר להם ככזה המוכיח כי "מנהיג חמאס מתעתע בקהילה הבינלאומית... ואדיש לסיום המלחמה במהירות כפי שהוא אדיש לסבל האזרחים הפלסטינים". הם לא מציינים מהיכן קיבלו את המסמך, שהם מציגים כ"בלעדי". הם כותבים כי הוא "נמצא על מחשב שאמור להיות שייך לסינוואר", וכי "מנהיג חמאס אישר באופן אישי" את התוכן שלו.
כלי תקשורת שונים בגרמניה דיווחו בימים האחרונים על החשדות שמתבררים בישראל, ובמיוחד על המעורבות של ה"בילד" בפרשה. העיתון המתחרה "השפיגל" פרסם כמה ידיעות בימים האחרונים שבהן פירט על מעצר החשוד אלי פלדשטיין, העובדה שמעצרו הוארך על־ידי בית המשפט והחשד שלכתבי ה"בילד" הוצג מסמך ככזה הנכתב על־ידי סינוואר, מבלי שהיה כזה באמת.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.