גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברה הישראלית שמייצרת תחליף לסוכר: "אבקה לבנה שעושה טוב לאנשים"

חברת אמאי שהוקמה על ידי אילן סמיש לוקחת חלבון מתוק מהטבע ומתכננת ממנו גרסה שק"ג ממנה יכול להחליף 3 טונות סוכר ● בשנה הקרובה היא צפויה לקבל אישור אחרון לשיווק המוצר בארה"ב, וסמיש מאמין כי "זה הסימן שלו ממתינות החברות הגדולות כדי לחתום איתנו"

אילן סמיש, מייסד ומנכ''ל ''אמאי חלבונים'' / צילום: איל יצהר
אילן סמיש, מייסד ומנכ''ל ''אמאי חלבונים'' / צילום: איל יצהר

פרס נובל לכימיה לשנת 2024 ניתן לחוקרים שפיתחו שיטות לתכנון ממוחשב של חלבונים, וייעדו אותן ככל הנראה לתכנון תרופות.

אך אחד המוצרים הראשונים שתוכננו בביולוגיה חישובית שיגיע בקרוב לשוק, מיועד למטרות אחרות. מדובר בממתיק שמפותח בחברת אמאי. את החברה הקים ד"ר אילן סמיש, מומחה לתכנון חישובי של חלבונים, ומחבר אחד הספרים המובילים בתחום. כאשר ביקש ליישם את הידע שלו לחברה, בחר לתכנן חלבון מתוק, בהשראת אחד ממעט מאוד חלבונים מתוקים בטבע, ה-Serendipity Berry Sweet Protein.

אמאי פיתחה גרסה יציבה יותר, פשוטה יותר להפקה וגם מתוקה יותר של החלבון. בתהליך הייצור שלה היא מהנדסת שמרים גנטית, כדי שיבטאו את החלבון, מתסיסה אותם יחד עם אוויר, כדי שלא ייווצר אלכוהול, ואז מפיקה את החלבון מהתוצרים שמפריש השמר. התהליך הזה יקר, אבל החברה צריכה כמות מאוד קטנה של חלבון כדי ליצור מתיקות שוות-ערך לסוכר. קילו של החלבון יכול להחליף מבחינת מתיקות שלושה טונות סוכר.

"בסוף התהליך, אנחנו מקבלים אבקה לבנה שעושה לאנשים טוב", אומר סמיש.

 

מדוע דרוש ממתיק חדש לשוק?
"הבעיות הבריאותיות של הסוכר ידועות. לאחרונה, ארגון הבריאות העולמי פרסם אזהרה גם לגבי ממתיקים בעצימות גבוהה, כמו סכרין, אספרטם וסטיוויה, בטענה כי לא נמצאה להם תועלת ארוכת-טווח בשמירה על המשקל. החשש הוא שהם נמצאים באינטראקציה עם הקולטנים למתוק במערכת העיכול, משנים את תמהיל חיידקי המעי ומפורקים בכבד".

"כשאני מביט במראה אני רואה מכונת חלבונים"

מדוע מספר זאת סמיש בשמחה? "המוצר שלנו הוא חלבון. כך גם גוף האדם. כשאני מביט במראה אני רואה מכונת חלבונים. ברגע שהגוף נתקל בחלבון, הוא מייד מפרק אותו לחומצות אמינו שהוא מכיר, כדי לבנות ממנו את כל מכונות החלבונים שהוא צריך. החלבון שלנו קיים בצורתו המקורית כמעט רק בפה. הוא מפורק במהירות לחומצות אמינו שהגוף מכיר היטב, ולכן אנחנו לא צופים לו תופעות לוואי".

לאילו מוצרים הממתיק שלכם מתאים?
"לסוכר יש שתי פונקציות. הוא גם ממתיק, וגם תופס מקום במזון ונותן לו מרקם מסוים שאנשים אוהבים. במוצר כמו שוקולד, שחצי ממנו הוא סוכר, אם נרצה להוציא את הסוכר ולהחליף אותו בהמתקה שלנו ובחומר ממלא מקום אחר, המחיר לא יהיה תחרותי. עם זאת, אנחנו מתאימים למוצרים כמו שתייה מתוקה, רטבים וממרחים, מסטיקים, תמציות טעם וסוכריות ויטמינים, שבהם החיסכון במקום כדי להכניס את הוויטמין הוא דווקא יתרון, ואלה שוקי ענק".

בניסויים שערכה החברה בבעלי חיים היא אכן לא מצאה תופעות לוואי למוצר. אמאי החלה גם בניסויים בבני אדם במטרה להראות השפעות ארוכות-טווח מיטיבות על משקל וסוכרת ועל תמהיל חיידקי המעי, אך היא אינה זקוקה להם כדי לקבל את אישורי השיווק.

קיימים בשוק עוד חלבונים מתוקים?
"חלבון התאומטין כבר קיים בכ-500 מוצרים, ומאוד מצליח ביפן. שמים אותו, למשל, בשייק שיליה. כן, שיליה של הריון - באסיה מאוד מאמינים בסגולות הבריאותיות שלה. התאומטין ממסך את הטעם, אבל הוא מאוד יקר. הוא מופק מפרי שנמצא רק בג'ונגלים באפריקה.

"חלבון נוסף בשם ברזאין, המופק גם הוא מפרי, גם הוא יקר משלנו, ויש לו טעם לא נקי, אבל אני מאמין שיהיה לו שוק. הוא קצת דומה לסטיוויה, בכך שאם הוא מהווה 100% מההמתקה של כוס תה, הוא לא טעים, אבל אם הוא מחליף חלק מן הסוכר, אפשר לקבל מוצר מופחת סוכר וטעים. אבל אנשים שכבר טעמו סטיוויה בתה ולא אהבו, עלולים אחר כך להירתע כשהם רואים שמוצר מכיל אותה".

תעשיית המזון, אומר סמיש, מוטרדת מאוד מהמיסוי על הסוכר ומירידת צריכת הסוכר על ידי האוכלוסייה. "אנחנו כמעט המדינה היחידה שבה אין מס על סוכר, בדגש על משקאות ממותקים; המדינה היחידה שעוברת על מצוות 'נשמרתם לנפשותיכם'", הוא אומר. "גורמים שמייצרים סוכר חוששים מהפנייה של הציבור נגדם ורוצים לגדר סיכונים. אנחנו מאפשרים להם להפחית סוכר במוצרים שלהם, אבל עדיין להשתמש בו, ונוסף על כך, השמרים שלנו אוכלים סוכר, וזה מעניין מבחינתם. אחד המשקיעים המובילים שלי הוא סוחר סוכר גדול ברמה הבינלאומית.

"חברות המזון הפחיתו סוכר במוצרים שלהן כדי להימנע מ'מדבקות אדומות' למיניהן, והציבור מפחית את גודל המנות המכילות סוכר. הם רוצים את אותה תחושה של הנאה, ולכן לא עוברים כרגע בהמוניהם לשוק הדיאט, אבל מגבילים את הכמות".

"ארה"ב היא רק 8% משוק ההמתקה"

אמאי קיבלה לאחרונה שניים מתוך שלושה אישורים רגולטוריים שלהם היא זקוקה כדי לשווק את המוצר בארה"ב, והיא צפויה לקבל את השלישי במהלך 2025. עוד לפני כן מצפה סמיש להתחיל לשווק את המוצרים שלה במדינות אחרות. "ארה"ב היא רק 8% משוק ההמתקה. אינדונזיה, למשל, היא שוק לא פחות גדול. ההייטק הקלאסי לא מתעניין בה, אבל שוק המזון - מאוד. אנחנו גם בקשר עם גורמים באמירויות, לייצר באבו דאבי ולהגיע כך לעולם הערבי". היום הייצור מתקיים בהודו, עם כוונות להתרחב לברזיל. "הודו היא יצרנית הסוכר הגדולה בעולם, הרוב לצריכה עצמית. ברזיל היא יצואנית הסוכר הגדולה".

בדצמבר 2022 דווח כי החברה עומדת לפני גיוס של 100 מיליון דולר. הגיוס הזה לא התרחש, ודווקא לא בגלל איומי הרפורמה המשטרית, אלא בגלל המלחמה באוקראינה, שפגעה בנכסי אחד המשקיעים הפוטנציאליים.

מאז 2022 חלה התקררות מסוימת בתחום הפודטק, ובכל זאת אמאי חוזרת כעת לגיוס בגודל דומה, לאחר שקיבלה בתקופה שחלפה מימון ביניים בסך של כ-9 מיליון דולר מן המשקיעים הקיימים שלה וממשקיעים המקושרים אליהם. היום מעסיקה החברה 50 עובדים.

נקודת הציון הבאה צפויה להיות חתימה על הסכמים עם חברות גדולות. החברה יצרה שיתופי פעולה עם חברות כמו פפסיקו, דנונה וחברת מיץ החמוציות אושן ספריי.

בינתיים עוד לא הבשילו שיתופי הפעולה האלה להכרזה משותפת על כוונה להשיק מוצר. זו ההתפתחות שאמאי מחכה לה. "אני מאמין שאישורי ה-FDA הם הסימן שהחברות הגדולות מחכות לו כדי לחתום איתנו", אומר סמיש.

הוא מעריך כי מועד סביר להשקה של תוספי מזון יהיה כבר במחצית הראשונה של 2025, ושל מוצרי מזון, ברבעון השלישי של 2026. "החברות האלה נערכות הרבה זמן מראש".

קול בולט במחאה נגד הרפורמה המשפטית

סמיש מוכר אולי לחלק מהקוראים כאחד הקולות הבולטים במחאת ההייטק נגד הרפורמה המשטרית. סרטון מנאום שלו בכנסת הפך ויראלי. הוא ציטט מישעיהו: "והיה באחרית הימים נכון יהיה הר בית ה' בראש ההרים ונישא מגבעות וינהרו אליו כל הגויים". וכעת, אמר, "הגויים נוהרים בבריחה מהר בית הסטארט-אפ ניישן".

הוא אינו דתי, אך היה נשוי לאישה דתייה, והוא סיפר בנאום כי בניו מנישואיו הראשונים, הלומדים בישיבות מובילות, בחרו בקואליציה. "אך בוחריך מבינים כי רימו אותם".

אין לך חשש כי הפעילות שלך במחאה תשפיע על אמאי?
"ההשפעה היא רק לטובה. הדירקטוריון, המשקיעים והשותפים הפוטנציאליים שלי חושבים שצריך להילחם על הסטארט-אפ ניישן ומעריכים את המאבק שלנו".

ב-7.10 איבדה חברת אמאי את ד"ר ליליה גורביץ' וסילקובסקי, מנהלת תחום הביולוגיה המולקולרית, שנרצחה במסיבה בקיבוץ רעים. "זה היה אובדן מאוד משמעותי", אומר סמיש. "רק היום, אחרי שנה שלמה, הצלחנו למצוא את מי שיחליף אותה בתפקיד.

"מספר עובדים שלנו איבדו קרובי משפחה בעזה, ויש לנו עובדים במילואים. אחרי 7.10 אמרנו - אפשר לחזור לעבוד, אבל מי שלא יכול, עוד לא חייב. וכמעט כולם חזרו, ועשו כל תפקיד בכל שעה כדי להראות לעולם שאנחנו יכולים למרות הכול וגם כדי להיות ביחד. האחדות שמדברים עליה בעם, ולא קיימת, כן קיימת באמאי".

עוד כתבות

עמית שגיא, סמנכ״ל שיווק דאטה ודיגיטל של ישראכרט, בכנס אחריות עסקית של גלובס / צילום: כדיה לוי

סמנכ"ל השיווק של ישראכרט: "ארגונים הם חלק מאקו־סיסטם כלכלי: כשהוא טוב - למותגים טוב"

עמית שגיא דיבר בכנס האחריות העסקית של גלובס על החשיבות של השקעה בתחום ה-ESG, והציג מודל להטמעת אסטרטגיית ESG ברת־קיימא בארגונים ● שגיא: "אנחנו ניזונים מהסביבה ומהקהילה, ואנחנו חייבים להחזיר"

צילומים: שלומי יוסף, מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט, כדיה לוי, קובי גדעון/לע''מ, דני שם טוב/דוברות הכנסת, ארכיון Group 11

מחדל ה-AI הממשלתי: כך התדרדרה ישראל למקום ה-30 בדירוג העולמי

בין סעודיה לצ'כיה, הרבה מתחת למלזיה, פורטוגל, איטליה וספרד - ישראל התדרדרה בכל מדדי הבינה המלאכותית העולמיים ● מבקר המדינה חושף את מחדלי הממשלות מאז 2018, את הניהול החובבני, חוסר התקצוב ומכין את הקרקע לעימות בין משרד ראש הממשלה לרשות החדשנות ומשרד המדע בשליטה על תקציבים

פאנל בהשתתפות אירה פרידמן, שגית למפרט וונסה קצ'רגינסקי / צילום: כדיה לוי

אחריות עסקית בעידן טראמפ: "הוא רוצה שארה"ב לא תצא מהמשחק"

הנשיא הנבחר של ארה"ב דונלד טראמפ פעל בכהונתו הראשונה נגד תקנות סביבתיות ● כעת, לאחר שנבחר בשנית, כנס אחריות עסקית של גלובס הקדיש פאנל לשאלה כיצד צפוי להשתנות התחום בתקופת כהונתו השנייה של טראמפ

יו''ר הפד, ג'רום פאוול ונשיא ארה''ב הנבחר, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Carlos Barria

אם טראמפ ינסה לפטר את פאוול, יו"ר הפד מוכן למאבק. כמה רחוק הוא ילך?

לנשיא ארה"ב המיועד וליו"ר הבנק המרכזי האמריקאי יש היסטוריה מתוחה ● כבר ב–2018, כשטראמפ העלה אפשרות לפטר אותו, הביע ג'רום פאוול נכונות לפנות לבית המשפט, גם אם יצטרך לממן את המהלך מכיסו ● עכשיו טראמפ חוזר לבית הלבן, והגזרה הזו צפויה להתחמם שוב

המעבדות בביה''ס לרפואה באוניברסיטת רייכמן / צילום: רמי סיני

90 אלף שקל בשנה: המל"ג אישר לאוניברסיטת רייכמן להקים בית ספר לרפואה

אחרי השקעה של עשרות מיליוני דולרים בתמיכת קרן רקנאטי, בניית מעבדות, גיוס מרצים ושריון שדות קליניים, וגם לחץ של שר החינוך קיש, בית הספר לרפואה צפוי לצאת לדרך כבר בפברואר השנה

אילוסטרציה: Shutterstock

קבוצה איראנית מאיימת במתקפת סייבר בתוך 72 שעות; בנק ישראל קיים פגישת היערכות בשוק

ברקע מתקפות הסייבר האחרונות, בנק ישראל קיים הערכת מצב עם מערך הסייבר הלאומי, בה השתתפו גם גופים בתחום הפיננסיים ● במקביל, קבוצה שמיוחסת למודיעין האיראני מאיימת כי בעוד 72 שעות תתקיים מתקפת סייבר נוספת, וקוראת לישראלים למשוך את כספם מהבנקים ● בינתיים אין סיבה להקשיב לאיומים

דונגפנג BOX / צילום: יח''צ

דלק מוטורס תרכוש את פעילות יבוא רכבי דונגפנג; אלו הדגמים שבדרך

החברה תרכוש את פעילות היבוא של יצרנית הרכב הסינית מידי מטרו מוטור, בתמורה ל-110 מיליון שקל ● בתחילת השנה, הודיעה דונגפנג על כוונתה להיכנס לאירופה באמצעות מספר מותגים, שצפויים להגיע גם לישראל ● אלו הדגמים שבדרך

סניף של רשת ספאר / צילום: גלית חתן

מה עובר על ספאר ישראל: ביטול ההסכם בבאר שבע והתוכניות לתל אביב

סניף שני של רשת ספאר ההולנדית היה אמור להיפתח עד סוף השנה בישפרו באר שבע, אולם סכסוך עם הזכיין הישראלי הוביל לביטול ההסכם ● שני הצדדים מאשימים זה את זה בכישלון המהלך ומדברים על טענות "מגוחכות" ● במקביל, בספאר מתכננים לפתוח 5 סניפים חדשים

ד''ר רות דגן, שותפה, ראש תחום איכות הסביבה ושינוי אקלים, הרצוג / צילום: כדיה לוי

למי שיעלה על הרכבת: ההזדמנות האדירה במעבר לכלכלה נטולת פחמן

במהלך כנס האחריות העסקית של גלובס, הסבירה ד"ר רות דגן מדוע אימוץ רגולציה בתחום הסביבתי צריך להיות חלק בלתי נפרד מהאסטרטגיה של תאגידים ● איך בחירתו של דונלד טראמפ יכולה להשפיע?

באי הכנס במרכז הרצוג פוקס נאמן / צילום: תמר מצפי

כ-200 מנהלים לקחו חלק בכנס האחריות העסקית של גלובס

במהלך הכנס, שנערך במרכז הכנסים של הרצוג פוקס נאמן בתל אביב, נידונו נושאים כמו קיימות, שקיפות ואחריותיות, במטרה לספק תובנות וכלים הנדרשים בתקופות של אי ודאות כמו זו המאפיינת את ישראל ● אירועים ומינויים

עבודות להרחבת מסילת הברזל / צילום: דוברות רכבת ישראל

הפקעות קרקע לתשתיות: המדינה משלמת "עשירית מהשווי של הקרקע"

עורכי הדין רונית אלפר וצבי שוב טוענים כי הפיצוי שניתן לבעלי הקרקעות המופקעות לצורך המטרו ופרויקטים אחרים מחושב לפי ערכים נמוכים, וכי ההליכים הארוכים גורמים להפסד כספי נוסף לבעלי הקרקע

אילוסטרציה: Shutterstock

להפיל את האתר ולברוח: מתקפות סייבר בשיטה ישנה ואפקטיבית מתרחבות

תקיפות DDoS שמעמיסות על המערכות עד קריסתן הזמנית מלוות אותנו עוד מראשית עידן האינטרנט ● לאחרונה נרשמת עלייה בשימוש בשיטה זו על מנת לפגוע באתרים ישראליים ולהשבית שירותים קרדינליים כגון סולקי אשראי ● מה יוצא מזה לתוקפים ואיך אפשר להתמגן?

מייק האקבי, השגריר הבא של ארה''ב בישראל / צילום: ap, Nati Harnik

נוצרי אדוק ואוהב ישראל: זה השגריר של טראמפ למדינה

מושל ארקנסו לשעבר, מייק האקבי, יהיה השגריר הבא של ארה"ב בישראל בממשל טראמפ החדש ● "מייק היה משרת ציבור נפלא, מושל ומנהיג באמונה במשך שנים רבות. הוא אוהב את ישראל ואת אזרחי ישראל, והאהבה היא הדדית. מייק יעבוד ללא לאות כדי להביא שלום למזרח התיכון", כתב טראמפ בפוסט ברשתות החברתיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בבורסה בתל אביב; קמטק זינקה ב-6%, נאייקס נפלה ב-10%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1% ● קרן פימי 7 רוכשת את מניות פולירם שהוחזקו על ידי קרן פימי 5 ● מיטב: המשקיעים הזרים תומכים בשקל, אילולא הם, השקל היה חלש הרבה יותר ● שיאים בוול סטריט: מדד ה-S&P 500 חצה את רף ה-6,000 לראשונה, דאו ג'ונס מעל 44,000, הביטקוין בכ-89,000 דולר ● האנליסט הבכיר שצופה: "מדד ה-S&P 500 יגיע ל-10,000 נקודות עד סוף העשור"

אילוסטרציה: Shutterstock

רגע לפני סוף שנה: הטבות המס שכדאי להכיר בתיק ההשקעות

שנת 2024 מתקרבת לסיומה, השווקים רותחים, ולמשקיעים כדאי לוודא שהם מנצלים את ההזדמנות האחרונה להפחתות מס ולהגדלת הטבות מיסוי בתיק ● איך תקטינו את מס השבח, מה התקרה המעודכנת להפקדה פטורה ומה הסטטוס של המס שתשלמו על האופציות שקיבלתם

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה


המסחר בבורסה צפוי להיפתח הבוקר במגמה מעורבת עם נטיה לירידות ● היום יתפרסם בארה"ב מדד המחירים לצרכן ● הביטקוין יורד מעט הבוקר, מחיר הזהב ירד ב-5% מאז הבחירות ● בג'יי.פי.מורגן מסמנים את האינדיקטור שיכול להצביע על סיום הראלי בוול סטריט ● תחזית: הדולר ימשיך להתחזק מול האירו ומול מטבעות זרים נוספים ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

הצעת החוק החדשה שעשויה לשנות את עתיד לשכת עורכי הדין

הממשלה תומכת בהצעת החוק של ח"כ חנוך מילביצקי מהליכוד, אשר תעלה להצבעה מחר, ולפיה השליטה בקביעת גובה דמי החבר ללשכה תעבור לידי שר המשפטים ● בלשכת עורכי הדין מתנגדים: "דגל שחור מתנוסס מעל ההצעה שתגרום לקריסה"

אילון מאסק לצד נשיא ארה''ב הנבחר, דונלד טראמפ, בעצרת בחירות בפנסיבלניה, בחודש שעבר / צילום: Reuters, Carlos Barria

טראמפ הודיע רשמית: אילון מאסק ימונה לתפקיד בממשל החדש

טראמפ הכריז על הקמת "המחלקה ליעילות ממשלתית", אותה יובילו מאסק ואיש העסקים ויוק רמסוואמי ● המחלקה תפעל לטובת צמצום הבירוקרטיה הממשלתית, כגוף חיצוני שיספק ייעוץ והכוונה לבית הלבן ● מאסק צייץ ב-X: "נפרסם טבלה של ההוצאות המטופשות ביותר של כספי המיסים שלכם. זה יהיה טרגי ומבדר כאחד"

ישיבת הממשלה לאישור תקציב המדינה לשנת 2025 / צילום: מעיין טואף / לע״מ

S&P: המלחמה תימשך והתאוששות כלכלת ישראל תידחה ל-2026

על פי הדוח של S&P, הגירעון בתקציב צפוי להגיע ל-9% מהתוצר בסוף 2024, ולהישאר ברמה גבוהה של 5%-6% מהתמ"ג עד 2027 ● החברה, שהורידה את דירוג האשראי של ישראל ל-A בחודש שעבר עם תחזית שלילית, לא נקטה הפעם בצעדי דירוג חדשים

מייקל סיילור / צילום: ap, Rebecca Blackwell

פשוט להשקיע בביטקוין: כך ניתן להצטרף לטיסת המטבע הדיגיטלי

רכישת קרנות סל זרות, מסחר ישיר בארנק חם וקר או בחירה במניה הלוהטת בוול סטריט, שהיכתה אפילו את התשואה של הביטקוין עצמו ● כל הדרכים וכן היתרונות והחסרונות בחשיפה לבהלת המטבע הדיגיטלי