הכותבים הם מנכ"ל ומנהלת בחברת הייעוץ הפיננסי Complex
דמיינו לעצמכם שהייתם נכנסים ליועץ השקעות ומספרים לו שהשקעתם את הפנסיה שלכם במספר מניות בודדות, שעלו במאות ואלפי אחוזים בשנים האחרונות.
נשמע מופרך? זו משמעות הטרנד הלוהט ביותר בשוק הפנסיה בישראל שבעקבותיו זרמו בשנה האחרונה למדד S&P 500 האמריקאי סכומי עתק. כ-70 מיליארד שקל שהיוו כמחצית ההפקדות החדשות לקרנות הפנסיה ובגמל קרוב ל-90% מההפקדות.
● למרות התשואות, אלטשולר ממשיך לאבד לקוחות גם בספטמבר
● מנהל חברת ההשקעות האלטרנטיביות מהגדולות בעולם: "אין זמן טוב מזה להשקיע בישראל"
הטרנד נובע משיווק אגרסיבי, בעיקר על ידי סוכנים הגוזרים עמלות שמנות מניודי החוסכים בין גופים מנהלים ומסלולים. אלה זיהו ודוחפים חזק אפיק השקעה מנצח לכאורה בכלכלת ארה"ב, שהניב תשואה שנתית ממוצעת של 13% בעשור האחרון וממוצע ארוך טווח של 11%.
אך האם המסרים השיווקיים אכן פוגשים את המציאות, והאם ההשקעה מתאימה לחוסכים כה רבים בישראל? לטעמנו התשובה שלילית.
7 בום: סיכון ריכוזיות עצום
הסיכון הגדול ביותר במדד ה-S&P 500 כיום לתפיסתנו הוא הריכוזיות הגבוהה בחשיפה למניות בודדות, אשר נמצאת ברמת שיא היסטורית.
די אם נזכיר את "שבע המופלאות": 7 המניות הגדולות ב-S&P 500 - אפל , אמזון , אלפאבית (גוגל) , מטא , מיקרוסופט , אנבידיה וטסלה - המהוות 31% מהמדד!
החשיפה הריכוזית מובהקת שכן כולן נמנות עם סקטור הטכנולוגיה, המהווה כיום יותר מ-40% מה-S&P 500.
הדבר נובע בעיקר מהראלי של מניות אלה בשנים האחרונות, שהוביל לעלייה חדה בערכן ובחלקן במדד, המשוקלל לפי שווי שוק.
כל אלו מובילים לכך שמדד S&P 500 מייצג כיום חשיפה ריכוזית ביותר למספר מניות בודדות בסקטור הטכנולוגיה, שנמצאות ברמת מחירים גבוהה אחרי גל עליות נרחב.
העבר ממש לא מלמד על העתיד
כלל האצבע הבסיסי בעולם ההשקעות אומר כי ביצועי העבר אינם מעידים על העתיד. להערכתנו, במקרה של ה-S&P 500 הסיכון לכך גבוה במיוחד, ממספר טעמים.
ראשית, הרכב המדד כיום שונה דרמטית וריכוזי בהרבה משהיה בעבר. להמחשת הפערים, שיעורן של עשר המניות הגדולות במדד הוא כ-37%, יותר מכפול ביחס למשקל של כ-17% לפני עשר שנים.
אמנם, מחקרים היסטוריים מראים כי שיעורי הריכוזיות אינם חסרי תקדים: 10 המניות הגדולות היוו כ-30% משוק המניות האמריקאי בשנות ה-30 ובתחילת שנות ה-60. אולם אז ריכוזיות זו נבעה לרוב מחשיפה למניות גדולות במדד, אך לא לסקטור ספציפי ובפרט הטכנולוגיה הרגיש לתנודתיות, שמטבע הדברים לא היה כה דומיננטי באותן שנים.
שנית, מרבית ביצועיו האחרונים של ה-S&P 500 נשענים כאמור על ריצה חסרת תקדים של שבע המניות הגדולות בשנים החולפות (להמחשה: אנבידיה שילשה את ערכה בשנה האחרונה). בהיעדרן, התשואה הייתה נמוכה בחצי עד חד ספרתית נמוכה.
הסיכון המרכזי הנובע מכך לחוסכים הינו שפוטנציאל הצמיחה של שבע המופלאות כבר מתומחר באופטימיות במחיריהן הגבוהים, כך שפוחת הסיכוי להמשך עליות חדות במניותיהן, שיצרו את התשואות הדו ספרתיות המשווקות לציבור החוסכים. מנגד דווקא הסיכון לתיקון ולירידות גובר.
ניתוחים היסטוריים מראים שחברות מתקשות לשמור על רמות גבוהות של צמיחה במכירות ושולי רווח גבוהים לאורך זמן, כפי שמתקיים כעת בשבע המופלאות. וכאשר צמיחת המכירות והרווחיות של המניות הגדולות במדד מואטת, זה מחלחל לצמיחת הרווחים והתשואות במדד כולו שמאטות. כך, ביצועי המדד צפויים לרדת בשנים הקרובות בקורלציה לירידת הריכוזיות בו, עם אובדן הערך במניות המובילות במדד.
משמעות הדבר היא שהרכב מדד S&P 500 ומחירי המניות בו כיום שונים מהותית מאלה שהניבו את התשואות הגבוהות בעשור האחרון ולפניו. זה לא רק הופך את ביצועי העבר לפחות מייצגים, אלא גם יוצר תנאים להיפוך מגמה.
אם התשואות יהיו אפסיות, כולם "יירטבו"
הסיכון לביצועי חסר ב-S&P 500 הומחש בשבוע שעבר בתחזית שלילית ביותר שפרסם בנק ההשקעות האמריקאי גולדמן זאקס, שלפיה המדד צפוי להניב בעשור הקרוב תשואה שנתית ריאלית של 1% בלבד!
יתרה מכך, בגולדמן צופים בהסתברות של 72% שה-S&P 500 יפגר בעשור הקרוב אחרי תשואות האג"ח הממשלתיות, ובסבירות של 33% שיניב פחות מהאינפלציה.
הנימוקים המרכזיים לכך, שלא במפתיע, הם הרמה הגבוהה הנוכחית של הריכוזיות במדד, ובפרט החשיפה הספציפית למניות הטכנולוגיה ששוויין כבר הרקיע שחקים.
ומה המשמעות מכך לציבור החוסכים בישראל? ספיגה של תשואת חסר משמעותית ב-S&P 500 בשנים הקרובות, ובפרט שנים ספציפיות שבהן המדד יניב תשואות שליליות משמעותיות. שכן בתוך הממוצעים המרשימים ארוכי הטווח, מסתתרות גם שנים עם תשואות שליליות דו ספרתיות, כגון ירידות של 20% בשנת 2022 ואפילו 37% בשנת 2008.
הסיכון מוגבר במיוחד לאלה שבוחרים לשים את כל הביצים בסל אחד. חשיפה מנייתית מלאה משמעה שאין בתיק פיזור לעוגנים יציבים בעת משבר, דוגמת אג"ח ממשלתיות וקונצרניות והשקעות אלטרנטיביות, שהן מטבען הרבה יותר יציבות ופחות תנודתיות. הסיכון גדול במיוחד עבור חוסכים מבוגרים לטווח קצר-בינוני. גם לחוסכים המעוניינים להשקיע את מלוא הפנסיה במניות לטווח ארוך, עדיף לדעתנו בהרבה להשקיע בתיק גלובלי מפוזר על פני השקעה במדד מניות ריכוזי אחד.
לעתיד, שאלת המפתח היא האם החוסכים המנוידים לאפיק ה-S&P 500 הם בעלי "בטן חזקה" מספיק לספוג הפסדים כבדים ותשואות חסר מתמשכות ולהוסיף להישאר בו לטווח ארוך. להערכתנו, ברגע שתתרחש ירידה משמעותית במדד, על רקע המשבר העולמי הבא או קשיים נקודתיים בחלק מענקיות הטכנולוגיה, חוסכים רבים עלולים לברוח ברגע הלא נכון ולקבע לעצמם תשואות חסר.
או אז, הסיכון הנובע מהנהירה ל-S&P 500 עלול להתגלגל לכלל החוסכים בישראל. זאת, מכיוון שצפוי להיווצר למשקיעים המוסדיים אתגר השקעה משמעותי לאותם סכומי עתק שיזרמו חזרה לאפיקים הכלליים. הגופים המוסדיים יצטרכו להתמודד עם אותם עודפי מזומנים, שיניבו תשואות חסר בהשקעות סולידיות נזילות, עד שיוכלו להשקיע אותם בהדרגה מחדש בתיק מפוזר, הכולל גם השקעות אלטרנטיביות ולא סחירות. כתוצאה, עלולות להיגרם תשואות חסר לאורך זמן גם לחוסכים שלא רכבו על טרנד ה-S&P 500.
הגורמים בטור זה עשויים להשקיע בני"ע או מכשירים המוזכרים בו. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.