המנצח המסתמן של הבחירות בארה"ב: קריפטו

יציבות פוליטית צפויה להחזיר יוזמות חקיקה משמעותיות בארה"ב, שנעצרו עם הכניסה לסחרור הבחירות • כמות התרומות בקריפטו במרוץ לנשיאות ולקונגרס שברה שיאים, וכל השחקנים הפוליטיים נזהרים שלא להרגיז בוחרים

מטבעות דיגיטליים / אילוסטרציה: Shutterstock
מטבעות דיגיטליים / אילוסטרציה: Shutterstock

הכותב הוא יועץ משפטי המתמחה בקריפטו, בקרן ההון סיכון קוליידר

אחרי קמפיין בחירות סוער לנשיאות ולקונגרס האמריקאי, נראה שאחת המרוויחות העיקריות תהיה תעשיית הקריפטו.

אינפלציה או דפלציה: הפרמטרים שיכריעו את כיוון המחירים בתום המלחמה
למרות התשואות, אלטשולר ממשיך לאבד לקוחות גם בספטמבר

השינוי מגיע לאחר שבשנים האחרונות, ארה"ב איבדה את ההובלה בשוק המתפתח. בזמן שהאיחוד האירופי סיים לאמץ את חקיקת MiCA, בארה"ב יש חברות בתחום שנטשו את המדינה לאור קשיים בירוקרטיים וחוסר בהירות רגולטורית. הדוגמה המרכזית היא המדיניות העוינת מצד רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC) כלפי חברות קריפטו, אשר נקטה במספר משמעותי של הליכי אכיפה נגד חברות אמריקאיות. עם זאת, הבחירות לנשיאות זורעות תקווה חדשה, ואולי סוף סוף נראה את ארה"ב חוזרת להוביל ב-Web3.

יציבות היא ברכה לשוק הצומח

הפרישה של ג'ו ביידן מהמרוץ ביולי 2024 האריכה את תקופת חוסר הוודאות הפוליטית בארצות הברית, ולמעשה הבטיחה בכל תוצאה שתתקבל בבחירות הללו - ארה"ב תצטרך להמתין להקמת ממשל חדש אשר יתחיל לפעול במלוא העוצמה רק לקראת קיץ 2025.

עם זאת, הבחירות מסיימות תקופה של אי-יציבות פוליטית בארה"ב. הציפייה לממשל חדש שמסוגל לקדם יוזמות חקיקה, גם בתחום הקריפטו, יחד עם קונגרס קבוע שיוכל לפעול על רגולציה מקיפה, עשויים להוות גורם ישיר לשיפור האקוסיסטם בקריפטו בארה"ב. זה לא יקרה באופן מיידי, ובטווח הקצר ייתכן שהמים עדיין יהיו סוערים, שכן ההשבעה לנשיאות תתקיים רק בעוד כמה חודשים והממשל הקבוע יזדקק לתקופת הסתגלות. כך, תפקוד תקין של הממשלה וגופי החקיקה יהיה חיוני ליצירת ודאות רגולטורית לשוקקריפטו בארה"ב.

יוזמות החקיקה המשמעותיות

בתחום הרגולציה, ראינו מספר יוזמות חקיקה דו-מפלגתיות שהתקדמו בקונגרס - כלומר, הן זוכות לתמיכה משני צדי המפה הפוליטית, ומושפעות פחות מתנודות הרוב בקונגרס. היוזמות נמצאות בשלבים שונים של תהליך החקיקה, וחלקן נמצאות בהליך מתקדם. תשומת הלב של השיח הפוליטי אשר עברה להתרכז בבחירות ובחילופי הממשל עיכב את קידומן לכדי חוק, והותיר את תעשיית הקריפטו במעין "לימבו". הציפייה היא שלאחר הבחירות יוזמות אלה יחזרו להתקדם.

אחד החוקים המרכזיים נקרא FIT21, ובא להגדיר את תחומי האחריות השונים בקשר לנכסים דיגיטליים בין ה-SEC, הידועה כרשות קשוחה, לרשות למסחר בסחורות, ה-CFTC. המאפיינים המרכזיים של החוק הם הפרדה ברורה יותר בהגדרת נכסים דיגיטליים כסחורות או ניירות ערך, תוך הפחתת חוסר הוודאות הרגולטורי השורר כיום. בנוסף, החוק יבהיר את סמכויות הפיקוח והאכיפה של הרשויות השונות, ויאפשר לנכסים דיגיטליים להרשם אצל הרגולטור המתאים. החוק עבר את בית הנבחרים בתמיכה דו-מפלגתית, ומחכה לאישור הסנאט.

חוק נוסף הוא חוק החדשנות הפיננסית (Lummis-Gillibrand), גם הוא חוק שבא להקים מסגרת רגולטורית רחבה לנכסים דיגיטליים, כולל מיסוי והגנה על הצרכן. החוק מציג מדיניות מס ברורה לעסקאות בנכסים דיגיטליים, וקובע ועדות שיעזרו לייצר כללים עתידיים לנכסים דיגיטליים. החוק הוצג בוועדות החקיקה בתמיכת שני צידי המפה הפוליטית, אך טרם הגיע להצבעה.

חוק המטבעות היציבים (סטייבלקוין) בא ליצור מסגרת בטוחה למטבעות יציבים (נכסים דיגיטליים המגלמים מטבעות פיאט כמו דולר ויורו - על הבלוקצ'יין). נכסים אלו משמשים לתשלומים, והחוק יאפשר להגן על הצרכנים באמצעות דרישות רזרבה ושקיפות. מדובר בתחום בו ארצות הברית נמצאת הרחק מאחור לעומת מדינות אחרות בעולם, כמו האיחוד האירופי (לאחר אימוץ MiCA), יפן, וסינגפור אשר כבר העבירו בחוק מתווה רגולטורי למטבעות יציבים, ואנגליה נמצאת בשלב מתקדם לאימוץ חקיקה.

שני המועמדים מראים נכונות לתמוך בתעשייה

על פניו, טראמפ הוא המועמד המועדף למצביעים שקריפטו נמצא בראש מעיינם. הנשיא לשעבר הצהיר בפלטפורמת X שיהפוך את אמריקה לבירת הקריפטו של העולם, ומבטיח להקים "מועצת קריפטו נשיאותית". טראמפ השתמש רבות ב-NFT כדי לגייס כספים, ולאחרונה משפחת טראמפ אף לקחה חלק בפרויקט DeFi חדש בשם World Liberty Financial.

לעומתו, קמלה האריס נראית לכאורה פחות נלהבת לאמץ את קריפטו כאג'נדת בחירות. בפועל, במהלך קמפיין הבחירות שלה, האריס הזכירה את הבלוקצ'יין כאחת הטכנולוגיות בהן ארה״ב צריכה להוביל, ביחד עם AI. קבוצת המדיניות Crypto4Harris נמצאת בקשר עם הקמפיין של האריס, מייעצת להם בנושאים שונים הקשורים לקריפטו, ואף נפגשת עם מועמדים פוטנציאלים לראשות ה-SEC, הנחשבים כתומכי קריפטו.

זכור אולי לשמצה הוא הקמפיין קצר הטווח שהאריס השיקה במיוחד לגברים שחורים, שם הציגה הטבות בפעילות בקריפטו (לאחר מכן הקמפיין עודכן ופתוח לכל האמריקאים, בלי הבדלי גזע דת ומין).

אז מי מהם המועמד המועדף לתעשייה? אין לדעת. המבקרים יגידו שטראמפ שבעיקר משתמש בקריפטו כדי לגייס כספים ולפזר רטוריקה ״פרו-ביטקוין״ כדי לרצות את הפלג הליברטריאני במפלגה הרפובליקנית (הידוע בחיבתו לביטקוין), ולעומתו האריס מתמקדת בגיבוש מדיניות בתחום.

התפקיד של קריפטו בבחירות 2024 וההשפעה הפוליטית

המרוץ לנשיאות של 2024 הדגיש את נוכחותו ההולכת וגדלה של הקריפטו במימון פוליטי בארה"ב, ומיצב אותו ככוח פוליטי משמעותי. כמעט 50% מהתרומות התאגידיות הגיעו ממקורות הקשורים לקריפטו, כאשר חברות כמו קוינבייס וריפל הזרימו מעל 119 מיליון דולר ל-Fairshake SuperPAC - תנועה הדומה ל-AIPAC אשר תומכת במועמדים ידידותיים לקריפטו מכל צדדי המפה הפוליטית. Fairshake וקבוצות דומות מינפו תקציבים כדי לזכות בתמיכה דו-מפלגתית ולהעלות את הנכסים הדיגיטליים לדיון מרכזי במדיניות.

השפעתו הפוליטית הגוברת של הקריפטו השנה מצביעה על אסטרטגיה ארוכת טווח לעיצוב מדיניות. ארגוני קריפטו השקיעו משאבים גם במרוצים לתפקידי קונגרס. לכן ניתן לצפות כי דמויות פוליטיות משני צדי המפה ינסו לפנות לקהל הבוחרים על ידי קידום נושאים הקשורים לקריפטו בשנים הקרובות, גם אם רק למטרות רווח פוליטי עתידי.