דונלד טראמפ בכנס / צילום: Reuters, Brian Snyder
הביטקוין קופץ הבוקר ב-10% לרמת שיא של 75.2 אלף דולר. השיא האחרון נרשם בחודש מרץ אז חצה את רף ה-73 אלף דולר, לאורך רוב השנה האחרונה הוא נסחר בטווח של 60-70 אלף דולר.
● ארה"ב נערכת לבחירות, ובשווקים נושאים עיניים להחלטת הריבית השבוע
● ההיסטוריה מלמדת: איך ישפיעו הבחירות בארה"ב על השווקים?
טראמפ נחשב כידידותי יותר לתעשיית הקריפטו. הוא הצהיר שיהפוך את אמריקה לבירת הקריפטו של העולם, ומבטיח להקים "מועצת קריפטו נשיאותית". מטבע הדוג'קוין שמזוהה עוד יותר עם ניצחון של טראמפ, בין השאר בזכות תמיכתו של אילון מאסק בטראמפ, מזנק ב-26% ולמעשה מכפיל את שוויו בחודש האחרון.
"התחום שהכי ייהנה הוא הביטקוין. לטראמפ יש קבוצת אוהדים/ תומכים שחלקם קצת קונספירטיביים, והם רוצים לראות את ארה"ב כבירת הקריפטו, על חשבון שליטת הבנקים המרכזיים" אומר שמואל בן אריה , דירקטור ומנהל השקעות ראשי שוק מקומי, בפיוניר ניהול הון, שמציין כי "הקריפטו טוב לכל תיאוריות הקונספירציה. רואים זאת כמובן כבר כעת בשוק".
מנגד, החוזים על הנפט יורדים ב-1.5%, אלה על הנחושת יורדים ביותר מ-2%.
אבל לא רק שוק הקריפטו, עליות נרשמות גם בחוזים העתידיים במסחר בוול סטריט עם עליות של עד 1.6% בחוזים על שלושת המדדים המובילים. החוזים על מדד המניות הקטנות, ראסל 2000, מזנקים בשעה זו ב-2.6%. מנגד, נרשם זינוק גם בתשואות האג"ח של ממשלת ארה"ב ל-10 שנים, שקופצות כעת ל-4.4%, כאשר ההנחה היא שבחירה של טראמפ עלולה להוביל לעלייה מחודשת באינפלציה ולכן האטה בקצב הורדות הריבית של הפד. נציין כי מחר (חמישי) הפד יקבל את החלטת הריבית הבאה שלו. הקונצנזוס בשוק הוא שהריבית תרד בעוד רבע אחוז לרמה של 4.5%-4.75%, אך השוק כבר פחות בטוח שהפד ימשיך להוריד את הריבית בכל אחת מהפגישות הבאות.
אמש ננעל יום המסחר בוול סטריט גם כן במגמה חיובית. הנאסד"ק עלה ב-1.4%, ה- S & P 500 הוסיף לערכו כ-1.2% והדאו ג'ונס עלה ב-1%.
המרוויחים והמפסידים מבחירתו של טראמפ
ההיסטוריה מלמדת כי לזהות הנשיא הנבחר אין השפעה ארוכת-טווח על השווקים". למרות הפיתוי לקשור בין תוצאות הבחירות לשווקים, המניות הציגו ביצועים טובים תחת נשיאים רפובליקאים ודמוקרטים כאחד " אומרים בחברת אדוארד ג'ונס, שמנהלת נכסים בהיקף 2 טריליון דולר ויש לה כ־8 מיליון לקוחות.
ועדיין, בטווח הקצר שוק ההון נוטה להגיב לבחירות. על פי נתוני מורנינגסטאר מאז בחירות 1984, השוק נוטה דווקא לרדת ביום שלאחר הבחירות ב-0.5%, אך בימים בהם הוא עולה לאחר הבחירות הוא צפוי לעלות ביותר מ-1%. אלא שאם מרחיבים את טווח ההסתכלות לרמה של חודש, השוק היה חיובי ברוב השנים, כעבור שלושה חודשים כבר נרשמו עליות של 3.4% בממוצע, חצי שנה אחרי נרשמו עליות של 5.1% בממוצע, והעלייה כבר הגיעה ל-16.4% בממוצע שנה לאחר הבחירות.
גלעד קייזר, מנהל מניות חו"ל בחטיבת ההשקעות, מגדל ביטוח ופיננסים מדגיש כי "חזרתו של טראמפ טובה לשוק ההון האמריקאי. בראש וראשונה הורדת מס החברות שנמצאת באג'נדה של טראמפ תגדיל את רווחיות החברות ותעזור למדדים להגיע לשיאים חדשים".
רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי בבנק מזרחי טפחות, מציין כי "בצורה דיכוטומית, יישום המדיניות המוצהרת - אתגר לפד וככל שתיושם - ענפים ונכסים מוטי אינפלציה יכולים לצאת נשכרים, אך כמובן שכל התרחישים מבוססים על דברים שנאמרו במצע הרפובליקאים ועל דעות וגישות שטראמפ מזוהה עמן. אולם, עוצמתם, היקפם ועצם יציאתם לפועל תלוי בשורה ארוכה של גורמים, כגון מאזן הכוחות בין שני בתי הנבחרים. ייתכן גם כי המדיניות בפועל תהיה שונה מזו המוצהרת וכמובן אין לשכוח כי למשך החודשיים הקרובים עדיין יושב נשיא דמוקרטי בבית הלבן".
מניית טראמפ מדיה
המרוויחים המיידיים הם מי שהימרו על מניית טראמפ מדיה. בחודש האחרון המניה (שקודם לכן איבדה 75% מערכה ממאי ועד ספטמבר) מטפסת וקרובה להשלים זינוק של 210% מאז סוף חודש ספטמבר, וכאמור גם המטבעות הדיגיטליים.
הקונצנזוס בשוק מעריך כי ניצחון של טראמפ יוביל לעלייה במניות האנרגיה המסורתית (נפט וגז) וכי גם תעשיית הנשק האמריקאית צפויה לצמוח תחת נשיא רפובליקאי.
"טראמפ מזוהה עם הגדלת הוצאות ממשלתיות, הפחתת מס, אנרגיה פוסילית והטלת/הגדלת מכסי יבוא, מה שיאתגר את קשרי סחר החוץ של ארה"ב. כבר כיום נמצאת ארה"ב עם יחס חוב תוצר של מעל 120% ויחס גירעון תקציבי לתוצר גבוה מ-6%. שני המספרים הללו גבוהים פי 2 מאמות-המידה שכל מדינה מפותחת חותרת על פני זמן", אומר מנחם.
קייזר מוסיף כי טראמפ חיובי בצורה מובהקת לסקטורים כמו הפיננסים והאנרגיה, התעשייה והבריאות: באשר לסקטור הפיננסים הוא מציין כי "צפויה הקלה ברגולציה. הבנקים יידרשו לפחות הון עצמי לעומת הדרישות של ברזל 3, יותר אפשרויות למיזוגים ורכישות בסקטור".
בן אריה מפיוניר מסכים ומציין כי "מדובר אומנם שהפיננסים הוא תחום מפתיע שייהנה אך הסיבה היא שטראמפ מדבר על הפחתת רוגלציה והקלה למוסדות הפיננסים, מה שאמור להפוך את מניות הבנקים ליותר רווחיות.
באשר לסקטור האנרגיה קייזר מציין כי "מדיניות טראמפ היא להגדיל את ההיצע ואת מספר הקידוחים ייתן רוח גבית לחברות שירותי הקידוח". על התעשייה הוא מציין כי "חזרת הייצור לארה"ב והעדפת חברות פנים-אמריקאיות מול חברות גלובליות מחוץ לארה"ב. בבריאות תחת טראמפ תהיה פחות מעורבות ממשלתית ופחות לחץ על חברות התרופות והמחירים מה שיעזור לחברות הפארמה הגדולות".
בן אריה: "האנרגיה הישנה והמזהמת, שתיהנה משיפור ברווחיות. מנגד, תחום האנרגיה החדשה הולך להיפגע בעיקר כי הייתה ציפייה שאם האריס תיבחר תהיה רוח גבית וסבסוד לתחום".
"התעשייה השנייה היא תעשיית הנשק, אני לא מאמין שטראמפ יעשה שלום עולמי אלא הכל יישאר אותו דבר אבל בעיקר כי אף אחד לא ייקח את הנשק הפרטי לאדם האמריקאי מהשורה, ומה שהיה הוא שיהיה ולכן די ברור שהוא ייהנה מכך".
מנגד, מניות האנרגיה המתחדשת נחשבות כסקטור שעלול לסבול מבחירתו של טראמפ. אפשר להבין את זה שכן גם ההתבטאויות שלו מעידות על כך, כאשר למשל טען כי הוא יסיט כספים מ"הונאת האנרגיה הירוקה", כשהוא מתכוון למימון הפרויקטים של אנרגיות מתחדשות ומעוניין להעביר אותם לפרוייקטים של גשרים וסכרים. לדברי קייזר, "כל תחום האנרגיה הירוקה עלול לסבול מהורדת הסובסידיות שקידמו הדמוקרטים"
אלא שבמקרה הזה, הריבית היא הפקטור המשמעותי יותר לסקטור. זו גם הסיבה שמניות הסקטור, כמו אנפייז וסולאראג' צללו בעשרות אחוזים בשנתיים האחרונות. הריבית הגבוהה הקפיצה את העלויות וגרמה לצרכנים להאט את הרכישות בצורה כה משמעותית, שהובילה גם לנפילה במכירות.
באשר לסקטור הצריכה אומר קייזר כי "האריס קידמה תוכנית להיטיב עם המעמד הנמוך ולמסות את העשירים, נצחון טראמפ והטלת מכסים יעשה רע לחנויות הריטייל הקטנות כגון - חנויות הכל בדולר".
תחום הרכבים החשמליים עלול לחוות אכזבה שכן תחת ממשל דמוקרטי הוא היה צפוי ליהנות מהמשך סובסידיות על ידי ממשל דמוקרטי - הן לציבור והן מענקים ליצרנים של כלי רכב מונעי בנזין כדי לסייע להם לעבור לתחום החשמלי, ומנגד מיד קשה יותר וביטול סובסידיות תחת ממשל רפובליקאי.
אלא שמנחם ממזרחי טפחות מסייג ותוהה האם תוצאות הבחירות כבר מתומחרות בשווקים: "לבסוף, היות והגישה של טראמפ והרפובליקאים כלפי רוב הנושאים מוכרת, סביר כי ככל שהשוק תמחר היבחרות של טראמפ, ההשלכות השונות, לטוב ולרע, על הסקטורים השונים כבר מתומחרות, לפחות חלקית. לכן, מבחינת מאזן סיכונים - סיכויים, יש יותר סיכוי לתגובות יתר של השוק במקרה והיכן שתהיינה הפתעות, מאשר יישום של האג'נדה הידועה כיום".
ומה באשר לדולר?
"הציפייה היא לירידת ריבית בהחלטה הקרובה, מה שייצור כוחות מנוגדים על שער הדולר" אומר יונתן ברנד, מנכ"ל אולטרה פיננסים. לדבריו "מצד אחד, טראמפ נתפס כידידותי לעסקים, דבר המהווה אות חיובי לכלכלה וכתוצאה מכך לשער הדולר. לצד התחזקות הדולר מול מטבעות אחרים, אנו גם צופים עלייה חדה בערך הביטקוין ומטבעות קריפטוגרפיים נוספים. לגבי יחס הדולר לשקל, צפויה היחלשות של השקל, זאת הן בשל התחזקות הדולר והן בעקבות פיטורי גלנט וההפגנות הסוערות מאמש. בטווח הרחוק, על רקע צפי להורדת ריבית, ייתכן ששער הדולר ייחלש בחודשים הקרובים".
באשר לשוק איגרות החוב של ארה"ב מציין אור פוריה, יו"ר פוריה פיננסים כי אלה "דווקא נסחרות בירידות שערים חדות (ובעליית תשואות) שדווקא צפויה להעיב על שוק המניות, כתוצאה מעליית האטרקטיביות של איגרות החוב אשר מהוות אלטרנטיבה לשוק המניות."
בן אריה מפיוניר מוסיף כי "גם אם הפד יוריד את הריבית פעם אחת מחר, בהמשך יהיה עיכוב או אף עצירה בתוואי הורדות הריבית. בעיקר כי לא יודעים מי יהיה שר האוצר ומה תהיה המדיניות שלו, האם תומכת או מדכאת אינפלציה".