גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ליברלים נקלעים לסמטה ללא מוצא

מה צריכים לעשות מתנגדי משטר בזמן מלחמה? להעדיף את מצפונם על החוק או את החוק על מצפונם?

אלכסיי נבלני. הבוגד הנאמן או הפטריוט הבוגדני / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko
אלכסיי נבלני. הבוגד הנאמן או הפטריוט הבוגדני / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

מתנגדי המשטר הרוסי עומדים לערוך עצרת בברלין נגד המלחמה שארצם מנהלת באוקראינה. חלקם שוחררו רק באחרונה ממחנות הכפייה של פוטין, במסגרת עסקת חליפין עם המערב.

פרשנות | עבדים היינו לכתר הבריטי - ועכשיו מגיעים לנו פיצויים
פרשנות | מי רוצים לפרק את מדינת הלאום

הם מוחים בלב שלם נגד העריצות, שחטפה את חירויותיהם והפיחה מלחמה נגד ארצות שכנות. אבל הם אינם רוצים שיחשבו אותם לאנטי-רוסים. ב-2014, כאשר פוטין כבש את חצי האי קרים, אלכסיי נבלני תמך בו. נבלני הוא גיבור דורנו. הוא הקריב את חייו על מזבח המאבק נגד העריצות. אבל מבקריו האוקראינים חושבים שהוא לקה באותה פתולוגיה, המוציאה את רוסיה אל מלחמות התפשטות, ומחברת אותה אל משטרי דיכוי.

זוכרים את המונח הרוסי דיסידנט, או מתנגד השלטון, שהרעיד נימים בימי המלחמה הקרה? ברכינו פקו כאשר היינו פוגשים אותם, לאחר שיצאו מן הגולאג. גבורתם והקרבתם היו אליבי לכל פחדני המין האנושי.

הם היו מעטים ביחס לאוכלוסיית ברית המועצות. אנדריי סחרוב, הידוע שבהם, אמר אז שלא היו אפילו אלף דיסידנטים בכל האימפריה הסובייטית. כמובן, בזמן התמוטטותה צצו מיליוני מתנגדים. תמיד היה הפוטנציאל, אבל הפחד החריש את קולם.

שטות היא לבקר את מי שנאלמו מחמת הפחד. גם אנשים הגונים מפחדים. האם אנחנו יודעים מה היינו עושים אילו הועמדנו במבחן ההתנגדות למשטר דיכוי? רק קומץ מאיתנו היו עומדים בו.

מה זו בכלל נאמנות?

שאלה מטרידה מאוד היא דרגת הנאמנות שעל דיסידנטים לרחוש, אם בכלל, לארץ ששליטיה מתעללים בהם. היש צורך לרחוש לה נאמנות? מה זו בכלל נאמנות? אגב, אני מדבר לא רק על רוסיה, אלא על כל מצב המצדיק דילמה כזאת.

רוסיה נמצאת במלחמה. קשה לטעון ברצינות שזו מלחמה קיומית, אלא באותו המובן שמלחמתו של הרודן מסכנת את קיומה ואת רווחת תושביה. אבל רבבות רוסים נופלים בחזית בהאמינם שהם מגינים על ביטחונה הלאומי של ארצם. הם חושבים את הציות לחוקיה לחובה אזרחית.

האם הם ראויים להכרת טובה מצד מתנגדי המשטר, או רק לחמלה? האם ההתנגדות ליעדי המלחמה צריכה להביא את המתנגדים לתמיכה באויב? (מאות רוסים לוחמים עכשיו בשורות הצבא האוקראיני נגד ארצם).

האם מעשה של בגידה הוא בשביל דיסידנט להביע תמיכה בהבסת ארצו בשדה הקרב, מפני שזו הדרך היחידה לשנותה? כך היא השתנתה פעמיים במאה ה־20, לאחר תבוסה צבאית (ב־1904 וב־1917). המשטר איבד אז את סמכותו המוסרית, התבוסות השילו את הפחד מפניו, וכך התאפשר השינוי.

מִתַּרְבּוּת הדיסידנטים נובעת כפירה בעצם זכותה של מערכת פוליטית ליצור פרמטרים של התנהגות חברתית. כמובן, לא כל הדיסידנטים ברוסיה, יהודים ולא-יהודים, היו ליברלים. היו ביניהם מי שהתחילו כליברלים נועזים ונון-קונפורמיסטים ברוסיה, ונעשו לאומנים בישראל.

"לעזאזל מצפונך!"

אני חוזר וקורא את דברי עמוס שוקן בוועידת 'הארץ' בלונדון. אני מבין בהחלט מדוע הוא נידון ברותחין. הפרזותיו היו מיותרות ומסיחות דעת, דווקא מפני שהוא איש רב-אומץ, ודווקא מפני שהוא נושא על כתפיו ועל כתפי משפחתו פרויקט חשוב של הליברליזם הישראלי המתכווץ.

לפני כמעט 40 שנה ראיינתי מתנגדי משטר לבנים בדרום אפריקה של האפרטהייד. "ליברלים ללא תקווה טובה" קראתי לרשימה ההיא (במוסף 'הארץ'), שבה תיארתי את מצוקתם של אנשים, ששללו מעיקרו את משטר האפליה הגזעית, אבל השתתפו במרוצת השנים במוסדות הפרלמנטריים שהמשטר הזה יצר ללבנים בלבד. הם התמודדו בבחירות ללבנים, זכו בייצוג (אם כי מעולם לא התקרבו לסכן את המונופול של מייסדי האפרטהייד), והביעו את דעותיהם באומץ. אבל הם עשו זאת על פי כללי המשטר.

לבסוף, ב-1986, כמה מן הלבנים החליטו שמספיק ודי. הם הבינו, שהשתתפותם אינה מקרבת את קץ השיטה, אבל היא מגבילה את יכולתם לפעול נגדה. הם פרשו אפוא, לא כדי לחולל מהפכה אלימה, אלא כדי למצוא בני שיח חדשים לשם שינוי בדרכי שלום. ישראל בגבולות 1967 אינה שוות ערך של דרום אפריקה. עדיין לא. אבל אפשר ללמוד.

רצה הגורל והאפרטהייד התחיל להתמוטט מאליו ב-1989. תרומת הדיסידנטים ההם לא הייתה עוד חיונית. אלמלא התמוטט, האם הם היו מגיעים אל רגע הבגידה? זאת אומרת אל אקט של התכחשות מלאה לחוק? ואל שיתוף פעולה עם האויב המוצהר, נגד המדינה שהם היו אזרחיה?

הם כמובן לא היו חושבים את עצמם לבוגדים. אבל האומנם הייתה להם הרשות לפטור את עצמם מחובת הציות לחוק? אני נזכר באנתוני בלאנט, היסטוריון בריטי ידוע של האמנות. ב־1979 התגלה שהוא ריגל במשך שנים לטובת הסובייטים. "פעלתי על פי מצפוני", הוא התגונן. צהובון בריטי אולטרה-ימני, דיילי אקספרס, הגיב בכותרת ענקית בעמודו הראשון: "לעזאזל מצפונך!" (Damn Your Conscience).

מה איומות הן הסכנות הנובעות מהתיימרותם של יחידים להתכחש לחוק. מה איומות הן הסכנות הנובעות מחוסר נכונותם של יחידים לקרוא תיגר על החוק. מה חסרת מוצא היא הסמטה שאליה נקלעים ליברלים, המוכנים להטיל ספק בצדקת ארצם, אבל באשר הם ליברלים מוכרחים גם להטיל ספק בצדקתם שלהם.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני . ציוצים (באנגלית) בטוויטר

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; מדד הבנקים עלה ב-1.3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק קלות מול המטבעות הזרים ● הביטקוין לא עוצר: מתקרב למחיר של 98,000 דולר ● אסטרטג שווקים מזהיר מפני בריחת משקיעים משוק האג"ח האמריקאי ● פוריה פיננסים: הפסקת אש בגזרה הצפונית צפויה להוביל להתחזקות של השקל בטווח הקצר ● והאם הריבית בארה"ב תרד מהר יותר מהתחזיות?

תמיר מנדובסקי / צילום: ניר סלקמן

"במקום לחפש את המניה הלוהטת הבאה, פשוט תקנו את הכלכלה כולה"

תמיר מנדובסקי, מחבר רב המכר "השקעות לעצלנים" שנמכר ביותר מ־165 אלף עותקים, מסביר בפודקאסט של גלובס למה לא כדאי להתמקד במניות בודדות, איך הפחד הגדול שלו התגשם שנה אחרי השקת הספר: "המשבר של 2022 היה הסיוט שלי" וחושף את דעתו על ביטקוין: "אנשים משקיעים בזה מתוך ספקולציה" ● וגם: מה הייתה המניה הראשונה שהוא קנה? "זו הייתה פצצה מתקתקת"

קמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

חברות הרכב שפכו כסף בהפסקת הפרסומות, אבל פרטנר היא הזכורה ביותר השבוע

בזמן שבסלקום מוותרים על הפרזנטור הקבוע, המתחרה פרטנר שומרת על סטטיק ומתמקמת גבוה בדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● נינט מובילה את אירוקה למקום השני בזכירות כבר בשבוע הראשון באוויר, ומזרחי-טפחות עולה ברשת 13 בלבד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; גוגל ירדה ב-4.5%, אינוביד זינקה ב-86%

דאו ג'ונס עלה ב-1% ● יו"ר הרשות לניירות ערך האמריקאית, גארי גנסלר יעזוב את תפקידו ב-20 לינואר ● משרד המשפטים האמריקאי קבע שעל גוגל למכור את הדפדפן כרום ●  אינוביד הודיעה על מיזוג שיהפוך אותה לחברה פרטית ● הביטקוין לא עוצר: נסחר סביב 98,000 דולר ● סופר מיקרו קומפיוטר השלימה זינוק של 60% מתחילת השבוע ● בג'יי.פי מורגן מסמנים שתי מניות מעניינות לקראת 2025

טנק רוסי בעמדת תקיפה באוקראינה / צילום: ap, משרד ההגנה הרוסי

אחרי שאיבדה יותר מ-3,500 טנקים, רוסיה מצאה פתרון יצירתי

אזרבייג'ן מגדילה את תקציב הביטחון שלה ● תעשיית הקולנוע הרוסית נרתמת לטובת חיל השריון של פוטין ● קוריאה הצפונית מגבירה את הסיוע לרוסיה ● וגם: הכצב"ם יוצא הדופן שמתכננת סין ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פולקסווגן גולף 1.5 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-178 אלף שקל: האם הגולף החדשה תשחזר את ההצלחה?

המודל המחודש של פולקסווגן שומר על הממדים והעיצוב המוכרים, ומציע שדרוג לטכנולוגיה ולתא הנוסעים ואיכויות דינמיות גבוהות ● אלא שהמחיר מתרחק מהטריטוריה העממית ● מבחן דרכים

טים קוק / צילום: Reuters, Manuel Orbegozo

ההימור הגדול והעצה האחרונה של סטיב ג'ובס: מנכ"ל אפל מדבר

גם אחרי 13 שנה כמנכ"ל החברה בעלת השווי הגבוה בעולם יש מה שמלחיץ את טים קוק ● השנה הייתה זו השקת שניים מהמוצרים הגדולים שפותחו בזמן כהונתו - שהוא בטוח שיזכו לקבלת פנים קרירה ● זה לא מפריע לו להמשיך לשכנע את העולם שהם ישנו את החיים של כולנו ● בראיון לוול סטריט ג'ורנל, שגלובס מביא בבלעדיות, הוא משתף בעצה האחרונה מסטיב ג'ובס ובפיצ'רים המועדפים עליו

וואצאפ / צילום: Shutterstock

לא אוהבים הודעות קוליות? הפיצ'ר של וואטסאפ שיחסוך לכם כאב ראש

וואטסאפ תשחרר בהדרגה במהלך השבועות הקרובים כלי פנימי שיתמלל את הקלטות השמע ● הכלי יאפשר גישה להודעות השמע עבור משתמשים שאינם יכולים לפתוח את ההקלטה, למשל אם הם נמצאים במקום רועש או בפגישה

מילואימניקים בשטחי הכינוס / צילום: Associated Press, Ohad Zwigenberg

השינוי שהאוצר מתכנן בתגמול למשרתי המילואים

התוכנית שמנסים לקדם בימים אלו באוצר, מבקשת להגביל את היכולת של המילואימניקים לקבל תגמול על השירות ועל שכר עבודה במקביל ● מטרת התוכנית היא לצמצם את עלויות התשלום העודפות ולייעל את מערך המילואים

נתונים חדשים של רשות המסים הקפיצו את סך ההון של הישראלים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

מי צריך משכורת? עשרות אלפי הישראלים שעושים כסף מכסף

במשך עשרות שנים, הלמ"ס קבעה מי עני ועשיר בישראל בעיקר לפי תלוש השכר ● נתונים חדשים שפרסמה רשות המסים הקפיצו באחת את סך ההכנסות מהון של אזרחי ישראל ● הבעיה האמיתית היא שרק לאחת מכל עשר משפחות יש הכנסה מהון, והיתר נאנקות תחת העומס

יירוטים בשמי הצפון / צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

לאחר כ-40 דקות: הסתיים המרדף אחר הכטב"מים

אזעקות הופעלו בקריות, באזור המפרץ ובעכו: כטב"ם אחד נפל דרומית לנהריה - אין נפגעים • בלבנון מדווחים על תקיפות בדאחיה בביירות • צה"ל תקף באזור צור שבדרום לבנון • קצין נפצע קשה בקרב בדרום רצועת עזה • צה"ל ושב"כ חיסלו את מפקד היחידה הרקטית של הג'יהאד האיסלאמי • 101 חטופים עדיין בעזה | היום ה-413 למלחמה • עדכונים בולטים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

קלע דוד תכלל בעסקה? פרטים חדשים על עסקת ההגנה האווירית בין ישראל ליוון

פרטים חדשים שמתפרסמים בתקשורת היוונית שופכים אור על עסקת ההגנה האווירית הגדולה שנמצאת במו"מ בין ישראל לבין יוון ● על פי הדיווחים, הבקשה כוללת הצעות מחיר עבור מערכות מכ"ם והגנה אווירית מדגם ברק MX של התעשייה האווירית וספיידר של רפאל

עסקאות השבוע

אחרי שלושה חודשים על המדף: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בשדרות?

הדירה בשטח של 110 מ"ר נמכרה תמורת 1.3 מיליון שקל ● הרוכשים הם בני זוג שעלו לארץ לפני כחמש שנים, והמוכרים הם משקיעים שלא גרו בעיר ורצו לממש את הכסף כדי לקנות במקום אחר ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

נתב''ג. משבר תעופה חמור / צילום: טלי בוגדנובסקי

השמיים נופלים: מה יעצור את משבר התעופה החמור שאליו נקלעה המדינה

יותר משנה מפרוץ המלחמה ונראה כי החזית מול חברות התעופה הזרות רק מסתבכת ● במשרד התחבורה עדיין לא הצליחו להעביר את התיקונים הנדרשים בחוק, ובדרך לגיבושו ניתנה הצצה ללחצי לוביסטים ופוליטיקאים ● בינתיים הבעיה לא קרובה לפתרון, ובעוד שהחברות הישראליות ממשיכות ליהנות מהמצב, בכירים בענף אומרים: "המשבר ייגמר רק כשהמלחמה תיגמר"

הקמפיין האחרון של פוקס עם עדן גולן / צילום: צילום מסך

קבוצת פוקס נכנסת להפסקת הפרסומות של ערוץ 14

לפי נתוני יפעת בקרת מדיה, מאז אוגוסט קבוצת האופנה של הראל ויזל מפרסמת בערוץ 14, אם כי במינון נמוך ● קולקציית הסופגניות של רולדין הושקה בבית החולים השיקומי בשיבא-תל השומר, ולספארי ברמת גן יש מנכ"ל חדש

המגדל נפתח ב-2006 והיה הבטחה גדולה בשוק מגורי היוקרה במרכז מיאמי / צילום: mondialrealty.com

תעלומת נדל"ן במיאמי: מי רוכש את הדירות בבניין שהמיליארדר רוצה?

קן גריפין, המנכ"ל של קרן הגידור סיטדל, רוצה להקים את מטה החברה על שטח של כ-16 דונם במיאמי ● הבעיה: בניין דירות בן ה-22 קומות שניצב במרכז השטח, ובמשך השנתיים האחרונות נקנה דירה אחרי דירה על ידי רוכש אנונימי ● בנתיים בעלי הדירות בבניין בטוחים: גריפין הוא הקונה האנונימי

מפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

מה מונע ממפרץ חיפה להתחזק כמטרופולין, ומה אפשר לעשות?

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם: התוכנית לפיתוח מפרץ חיפה

פרופ' הייתם עמל / צילום: איגור פרברוב

החוקר שפורץ דרך בגילוי המקור לאוטיזם

פרופ' הייתם עמל מהאוניברסיטה העברית, המכהן בימים אלה כפרופסור אורח בהרווארד, מצא קצה חוט שיכול להוביל לפיצוח הקשר בין מולקולה שמאפיינת זיהום סביבתי להתפתחות אוטיזם ● בעקבות התגלית שלו, קיבל קונסורציום חוקרים בהשתתפותו מענק חריג לבחינת השפעתם של חומרים מזהמים על העלייה במספר המאובחנים בתסמונת ● בראיון לגלובס, הוא מסביר מדוע המחקר רלוונטי גם לאלצהיימר ומגלה מה יחזיר אותו לישראל

הפגנת תמיכה בפלדשטיין מחוץ לבית המשפט המחוזי / צילום: כדיה לוי

אחרי ההפגנה: הפרקליטות עונה לטענות על רדיפה בפרשת הדלפת המסמכים מלשכת רה"מ

דובר ראש הממשלה לשעבר אלי פלדשטיין הואשם במסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה וזכה לתמיכה מצדם של חברי כנסת מהימין בטענה כי רודפים אותו ● הפרקליטות פרסמה היום מסמך בתשובה לטענות ● עיקרי הדברים: ההדלפה עליה הואשם לא נוגעת למה שמכונה "מסמך סינוואר" ולאחר שהמסמך נאסר לפרסום על ידי הצנזורה על פלדשטיין היה לדעת כי פרסום המסמך פוגע בביטחון המדינה

אתר בנייה שנסגר ל־30 יום באזור המרכז / צילום: דוברות המשטרה

אין פועלי בנייה? עשרות שוהים בלתי חוקיים נעצרו באתרים בשבועות האחרונים

אמנם פלסטינים מנועים מכניסה לישראל מאז תחילת המלחמה, אולם בפועל שוהים בלתי חוקיים נתפסים כמעט כל יום באתרי בנייה מסוגים שונים, בעיקר קטנים