גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גנרל איראני ניסה לרצוח אותה. היא עברה 21 בתים בארבע שנים

מאסי עלינג'אד לא היססה להשמיע ביקורת על המשטר האיראני בכלי התקשורת שעבדה בהם, חשפה שחיתויות והובילה את מחאת החיג'אב ● אלא שאז גורמים בשלטון יצאו במסע נקמה נגדה - ומאז היא נמלטת ● לאחרונה הוגש כתב אישום נגד הגנרל שניסה לחסל אותה ● ראיון מיוחד

מאסי עלינג'אד / צילום: Reuters, Caitlin Ochs
מאסי עלינג'אד / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

 

ארבע השנים האחרונות של מאסי עלינג'אד נראות כאילו נלקחו מסרט, כזה שקצת קשה לאפיין ונע בין אימה, דרמה, טרגדיה ומתח. בזמן הזה היא עברה לא פחות מ־21 בתים, המשטר האיראני ניסה לחטוף אותה, ולפני כשבועיים אף הוגש כתב אישום בארה"ב נגד כמה דמויות באיראן שניסו לחסל אותה לפני שנתיים, ובראשן מפקד מחלקת הריגול הנגדי במשמרות המהפכה בריגדיר גנרל (מקביל לתא"ל) רוחוללה בזכאנדי. הסרט הזה ממשיך להיכתב גם בימים אלה, כשמרבית הנאשמים בפרשה עדיין חופשיים.

יותר מעשור של הבטחות: למה לישראל עדיין אין מערכת לייזר ליירוט רקטות? 
מנתח פלסטי, ראפר ויהודי דתי: הכירו את ד"ר מיאמי 
WSJ | מאחורי הרבה נשים חזקות בוול סטריט עומד עקר בית מסור 

"בשנים האחרונות נאלצתי לצפות בבני משפחתי בטלוויזיה הממלכתית, שם כפו עליהם להוקיע אותי בפומבי", היא מספרת בכאב בראיון מיוחד למגזין G. "כשאחי נאסר לשנתיים בשל פעילותי זה קרע לי את הנפש. חוסר היכולת לשוחח עם אמא שלי ייסר אותי. בבית שבו גרתי בברוקלין שתלתי עץ דובדבן מלבלב לכבודה, אבל אז בשל האיומים נאלצתי לעזוב אותו. זה הרגיש כאילו נטשתי את אמא שלי בפעם השנייה. זה היה נורא. בארה"ב אני חופשייה ובטוחה, לעתים שמחה - אבל עדיין מתמודדת עם אובדן מדי יום".

כדי להבין למה האיראנים לא מפסיקים לרדוף אותה, צריך לחזור אל העבר שלה. עלינג'אד צמחה בתקשורת המקומית וצברה מעמד שאף אפשר לה לראיין את הנשיא לשעבר מוחמד ח'אתמי. אלא שלפני 15 שנה המשטר החל "לסגור" עליה בעקבות פרסומים שלה על חברי פרלמנט. בעקבות כך היא נאלצה להימלט לבריטניה ולאחר מכן לארה"ב. כיום היא עובדת ברשת שידורי הרדיו והטלוויזיה האמריקאית VOA בפרסית וגם יש לה בה תוכנית משלה.

עלינג'אד מראיינת את הנשיא לשעבר מוחמד ח'אתמי, 2005. חיים שהשאירה מאחור / צילום: ap, Hassan Sarbakhshian

 

גם המעבר הגיאוגרפי לא מנע ממנה לנסות להשפיע על מולדתה. לאורך השנים האחרונות היא הובילה ברשתות החברתיות את מחאת החיג'אב, כשהעלתה תמונות של נשים איראניות ללא כיסוי ראש. כעת, כשמדינת ישראל נלחמת באיראן ובזרועותיה, היא מתפנה לשתף את מחשבותיה על המלחמה שמתחוללת בין המדינות, על המקום שבו גדלה, על המשפחה שהשאירה מאחור ועל אורח החיים החריג שגזרה על עצמה.

30 אלף דולר עבור מותה

עלינג'אד גדלה במשפחה בכפר הקטן כומי קולה שבמחוז מנדראן בצפון איראן, סמוך לים הכספי. משפחתה נחשבת לדתית מאוד, והיא נדרשה לעטות חיג'אב אפילו בתוך הבית. על אף הרקע האישי הזה היא הייתה פעילה חברתית מגיל צעיר. בגיל 20, כשכבר הייתה נשואה והרה, היא נעצרה עם בעלה דאז ועם אחיה בגין הפצת עלונים וריסוס גרפיטי ביקורתי.

את הקריירה העיתונאית שלה היא החלה בשנת 2001, בעיתון "חמשאהרי". בתוך שמונה שנים היא עבדה בעוד כמה עיתונים רפורמיסטיים, כאלה שבבוא העת המשטר סגר. לאחר מכן היא הפכה לכתבת הפרלמנטרית של סוכנות הידיעות ILNA. באתר Iran Wire מדווח כי במסגרת תפקידה גרמה חוסר נוחות לחברי פרלמנט, כשחשפה מענקים שהיו מקבלים לרגל ראש השנה. בעקבות אלה נאסרה גישתה לפרלמנט. ב־2009 התקיימו הבחירות לנשיאות שבהן ניצח מחמוד אחמדינג'אד. המשטר נקט אלימות קשה נגד מוחים ועיתונאים, ועל אף זאת מאסי חשפה את זהותם של נרצחים.

כשהיא הרגישה כי המשטר מתקרב לסגירת חשבונות איתה, היא נמלטה ב־2009 לבריטניה. כעבור חמש שנים היא עזבה לארה"ב, וכיום היא אזרחית אמריקאית.

איך נראית שגרת חיים של אישה שיודעת כי משמרות המהפכה מעוניינים לפגוע בה?
"איזו שגרה? קשה לנהל שגרה כשאת נדרשת לעבור בתים 21 פעמים בארבע שנים בלבד בגלל איומים ביטחוניים. אני גם נוסעת רבות במטרה להעביר מסר של סולידריות לחבריי הגולים וכדי להגן על עמי. בעקבות כך השגרה היומית היחידה שלי היא בדיקה אובססיבית של ההודעות והדואר האלקטרוני ועדכון קבוע של חשבונות המדיה החברתית, בין ראיונות, כנסים, סדנאות והכנה לתוכנית הטלוויזיה שלי".

עתה, היא מצליחה לנשום קצת, לאחר שהוגש כתב אישום בארה"ב נגד כמה דמויות באיראן בגין הניסיון לחסל אותה. "אני מאושרת לראות אנשים רמי־דרג נושאים באחריות לפשעיהם, ושהרשויות בארה"ב לוקחות זאת ברצינות ולא מתעלמות. מנגד, אני כועסת מלראות את משטר האייתוללות נועז בתכנון מזימות באופן כה פתוח".

מה את יודעת על בזכאנדי, הגנרל שהואשם?
"הוא היה אחד מהגנרלים הבכירים שעבדו עם קאסם סולימאני, והיה מעורב בתכנון החיסולים של הרפובליקה האסלאמית נגד אויביה. נודע לי שהוא גם היה אמון על התנקשות בחיי אזרחים ישראלים בכל רחבי העולם".

מכתב האישום שהוגש עולה כי איראן גייסה צעיר ממוצא אזרבייג'ני שמתגורר בניו יורק, חאלד מחדייב, כדי שיתנקש בחיי עלינג'אד, והוצעו לו עבור הפעולה 30 אלף דולר. הוא היה חלק מרשת שכוללת גם אדם אחר ממוצא אזרבייג'ני, רפעת אמירוב. מחדייב נלכד סמוך לביתה, כאשר ברכבו נמצאו רובה קלצ'ניקוב ו-66 קליעים.

חוליית החיסול תכננה, לפי כתב האישום, למשוך את עלינג'אד מביתה באמצעות בקשה לקטוף פרחים מגינתה ואז לירות בה. "משרד המשפטים מאשים שמונה אנשים, כולל פקיד צבאי איראני, במאמציהם להשתיק ולהרוג אזרחית אמריקאית בשל הביקורת שלה על המשטר האיראני", מסר התובע הכללי מריק גרלנד. "לא נסבול מאמצים של משטר אוטוריטרי כמו איראן לערער את זכויות היסוד של כל אמריקאית".

כמו כן, זו לא הפעם הראשונה שמנסים לפגוע בעלינג'אד. בשנת 2021 המשטר ניסה לפתות את משפחתה כדי לגרום לה עצמה להגיע לטורקיה וכן רכש סירות מהירות במטרה לחטוף אותה ולהעביר אותה לוונצואלה. משם שאפו שם להעלות אותה על מטוס לאיראן. אבל נראה שאת מאסי זה לא מרתיע.

"אני משתמשת בתוכנית הטלוויזיה שלי ובחשבונות המדיה החברתית כדי לעודד ולגייס את העם האיראני להתקומם נגד משטר האייתוללות המדכא", מסבירה עלינג'אד. "אני מתמקדת בנשים, כי אני מאמינה שכשנשים מתנגדות לחוקים שהטיל המשטר האסלאמי, כמו חובת עטיית החיג'אב, הן מערערות את עצם הלגיטימיות שלו. זה גורם למשטר לכעוס עליי מאוד ולרצות להרוג אותי. אני קוראת לעצמי 'אישה מתה מדברת' (Dead Woman Talking) לא בגלל שאני שלמה עם המוות, אלא מתוך הכרה בסכנות שמקיפות אותי".

"רוצה להפיל את המשטר"

במסגרת המאבק שלה עלינג'אד מתמקדת בזכויות הנשים באיראן. רק לפני כמה ימים קיבלנו שוב תזכורת לחשיבות הסוגיה, כאשר צעירה איראנית צעירה הסירה את בגדיה ברחובות טהרן כמחאה על ההטרדות שספגה ממשטרת הצניעות לאחר שלא לבשה חיג'אב. מאז היא נעצרה ועד כתיבת שורות אלו לא ידוע היכן היא.

ובכל זאת, זו לא הצרה היחידה של איראן, שמאופיינת בלא מעט בעיות פנימיות. כך למשל, שיעור העוני שם קרוב ל־33%, ושיעור האבטלה הרשמי הוא 7.7%. גם בתחום הנדל"ן אין סיבות לאופטימיות לדור הצעיר. לפי הבנק המרכזי, המחיר הממוצע למ"ר דיור בטהרן הגיע ל־885 מיליון ריאל (כ־1,500 דולר).

סוכנות הידיעות האיראנית ISNA פרסמה כי 51% מהדירות בטהרן הן בשכירות. יתרה מכך, הלשכה האיראנית לסטטיסטיקה העריכה את קצב עליית מחירי הדיור באוגוסט האחרון ב־43% בשנה. המשמעות היא כי אותם שוכרים יידרשו לעבוד במשך 48 שנה כדי לרכוש דירה.

לכל הבעיות של המדינה מתווספת גם קריסת המטבע האיראני: ב־1978, רגע לפני המהפכה האסלאמית, 70 ריאל בלבד הספיקו לדולר. ב־2018, בטרם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נסוג מהסכם הגרעין, שער ההמרה דולר/ריאל הגיע לכ־40 אלף ריאל לדולר. כיום הוא עומד על כ־710 אלף ריאל.

כשאנחנו שואלים את עלינג'אד על ההבדלים בין התקשורת האיראנית לאמריקאית היא מסכמת במילים "חופש, חופש, חופש". לדבריה, "בארה"ב אין משטרת מחשבות. אין משטרת מוסר. אין חשש לעונש אם תסטה מעבר לקווים מסוימים שהוגדרו. על אף הקיטוב שאנחנו רואים בארה"ב זה לא בר־השוואה לצנזורה שחוויתי באיראן.

"אני רוצה להפיל את המשטר. אני רוצה לראות איראן חופשית, משגשגת וחילונית, ואני מוכנה לסכן את חיי עבור זאת. אסלאמיסטים מסוימים אומרים שהם לא מפחדים מהמוות, והם אוהבים מוות. אולם אני מסכנת את חיי, כי אני אוהבת את החיים".

מפגינות בעד המשטר, בטהרן השבוע. ''אני מוכנה להסתכן כדי לראות איראן חילונית ומשגשגת'' / צילום: ap, Vahid Salemi

"רק פלח צר רוצה מלחמה"

מלבד שלל הנושאים שתמיד מעניינים באיראן, השנה האחרונה הורידה את המסכות מפני הרפובליקה האסלאמית. מתקפת 7 באוקטובר הביאה את משטר האייתוללות להפעיל את שלל זרועות התמנון, בראשות חיזבאללה והמורדים החות'ים, בניסיון להביא לשרידות משטר חמאס ברצועת עזה. עם זאת, כשנה חלפה, והתכנון האיראני קורס כמגדל קלפים: חמאס הוכרע צבאית, חיזבאללה ספג מכות אנושות בהנהגה המדינית והצבאית, והמורדים החות'ים מתמודדים עם נזקי תקיפות ישראליות נגד תשתיות הנפט.

"השהות בארה"ב שינתה את ראייתי על דברים רבים בהקשר הזה. זה פתח לי את הראש", משתפת עלינג'אד. "אך במלוא הכנות תמיד ידעתי כי העוינות כלפי ישראל היא דבר שהמציא המשטר, ושהסימפטיה לפלסטינים לא בהכרח צריכה להיתרגם לאיבה נגד ישראל".

מהן העמדות של העם האיראני כלפי ישראל?
"אני בטוחה שיש כאלה שמחזיקים בדעות חיוביות, בדיוק כמו שיש כאלה בעלי דעות שליליות. אולם אני מאמינה כי הרוב מעדיף שלום ללא קשר להשקפה. במילים אחרות, מלחמה נותרה בחירה בלעדית של פלח אוכלוסייה צר. אני בטוחה כי דמוקרטיה תביא איראנים רבים לשנות את עמדותיהם השליליות על ישראל, כשכלי תקשורת עצמאיים יתחילו לאתגר ולהפריך שקרים ונרטיבים של המשטר האסלאמי".

עלינג'אד מציינת כי המלחמה הנוכחית אפשרית רק בגלל שמשטר אסלאמי שולט במדינה. לתפיסתה, היא נובעת מרצון הרפובליקה האסלאמית לשמור על אחיזתה בשלטון, אף שרוב העם האיראני לא מעוניין בכך. "העם רוצה להיות חופשי ומשגשג ולחיות בשלום עם שכניו. אין לו סיבה לשנוא את ישראל. מוטב לפלסטינים כי יתקיימו ללא 'התמיכה' שאיראן נותנת לחמאס לאורך השנים. זו לא תמיכה אמיתית, אלא ניסיון לחטוף את הנושא הפלסטיני ולהפוך אותו לכלי לטובת המזימות של המשטר".

עלינג'אד בעצרת לעידוד ההפגנות. ''השגרה היחידה שלי היום היא בדיקה אובססיבית של הדוא''ל'' / צילום: Reuters, Ken Cedeno/Sipa USA

במצב הנוכחי היא רואה תוצאות טראגיות של שאיפות משטר האייתוללות. "הם מעוניינים להילחם בישראל עד לפלסטיני, הסורי, העיראקי, הלבנוני והתימני האחרון. הם אפילו רוצים לסכן את חייהם של איראנים רבים במלחמה חסרת התכלית הזאת כדי לשמור על כוחם. כולנו ראויים ליותר מזה, הרבה יותר מזה. לכולנו מגיע שלום ושגשוג".

את רואה במלחמה הנוכחית הזדמנות לישראל?
"אני חושבת שהמלחמה הנוכחית חשפה הן את השבריריות והן את הצביעות של המשטר, והיא נותנת לעם האיראני הזדמנות לאתגר אותו. אני גם חושבת כי קבוצת האופוזיציה מוכרחה ליטול את ההובלה ולהתחיל לפעול יחד: זה רגע לאחדות ולאיתור היסודות המשותפים להפלת המשטר. אנחנו נדרשים לשלוח לעם האיראני מסר של תקווה, וצריכים להציג לקהילה הבינלאומית שישנן אלטרנטיבות בנות־קיימה למשטר המולות".

עלינג'אד מפרטת כיצד ההתפתחויות במלחמה מקשות על הרפובליקה האסלאמית. "בנקודה כלשהי אנשים מסוימים במשטר מאמינים שהמלחמה טובה לאיראן, אבל בעקבות ההתרסקות של חיזבאללה בלבנון - אני חושבת שהם שוקלים זאת מחדש. עם זאת, זה עשוי להיות מאוחר מדי. מתקפת הטילים על ישראל הייתה מיס-קלקולציה. העובדה שישראל לקחה את הזמן בטרם פעולת התגמול צריכה להיות סיבה משמעותית לדאגה עבור המשטר. זה אולי לא יפיל אותו, אבל זה חושף אותו יותר לעם ולעולם, ורבים יבינו כי הם צריכים להציל את איראן ממנו - מהאידיאולוגיה הרעילה, דרך השחיתות ועד החישובים השגויים".

"העם האיראני מעוניין בשלום"

לדעת רבים, אחת ממטרות המלחמה הנוכחית של טהרן היא הסטת תשומת הלב העולמית מתוכנית הגרעין של משטר האייתוללות. לפי סוכנות הידיעות רויטרס, דוח של סבא"א (הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית) הצביע כי משטר האייתוללות צבר עוד 22.6 ק"ג אורניום מועשר ל־60% וסך הכול הגיע ל־165.7 ק"ג. על כן, בארגון מעריכים כי לטהרן חסרים רק שני ק"ג כדי להגיע לכמות תיאורטית, שאם תועשר יותר, תספיק לארבע פצצות גרעין.

אף שמשטר האייתוללות לא מצהיר על כך בריש גלי, עלינג'אד חושבת כי איראן שואפת להגיע לנשק גרעיני. "תחת המשטר הזה זו בחירה אסטרטגית. הדבר היחיד שיעצור את הדחף הזה הוא מעבר למשטר דמוקרטי".

מדוע ארה"ב לא מצטרפת לתקיפת איראן?
"הפוליטיקה הפנימית בתוך ארה"ב סבוכה כרגע. אנשים משמאל ומימין כנראה יתנגדו לצעד כזה בשלב הנוכחי, אבל זה עשוי להשתנות".

לסיום, האם לדעתך זה תרחיש סביר שאיראן תחזור להיות ידידה של ישראל?
"באיראן דמוקרטית זה לא רק סביר, אלא גם התרחיש ההגיוני ביותר. מרבית העם האיראני מעוניין בשלום עם ישראל, אפילו אלה שעשויים להחזיק בתפיסה שלילית על ישראל. הרוב מבינים כי שלום עם ישראל הוא האינטרס הלאומי שלנו".

עוד כתבות

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; הביטקוין מתקרב למחיר של 98 אלף דולר

הדאקס יורד ב-0.1% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה מעורבת ● הביטקוין לא עוצר: נסחר סביב מחיר 97,000 דולר ● אסטרטג שווקים מזהיר מפני בריחת משקיעים משוק האג"ח האמריקאי ● והאם הריבית בארה"ב תרד מהר יותר מהתחזיות?

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בזן: רווח של 95 מיליון דולר בשלושת החודשים, והפסד ברבעון

קבוצת בתי זיקוק נפט דיווחה על הפסד של 15 מיליון דולר לעומת רווח ברבעון המקביל לאור צמצום רווחי הזיקוק ● מנכ"ל בזן מדגיש: "בתקופת הדוח חלה ירידה בסביבת המרווחים, אך מרווחי הסולר והבנזין נותרו ברמה גבוהה ביחס לממוצע הרב-שנתי"

גיורא בר-דעה, לשעבר מנכ''ל קבוצת שטראוס / צילום: איל יצהר

שנתיים וחצי אחרי הריקול, בשטראוס החליטו: נושאי המשרה לא ייתבעו

ועדת התביעות הבלתי תלויה קבעה כי התהליכים הניהוליים בשטראוס והנהלים לפני אירוע הריקול ב-2022 היו תקינים; וכי לא הוצגו ראיות להפרת חובת אמונים של מי מחברי הדירקטוריון, נושאי המשרה או בעלי התפקידים בחברה ● לפיכך, נקבע כי אין מקום להגיש נגדם תביעות

אולם תצוגה של טסלה. בקרוב במידטאון / צילום: Reuters, Sun xinming

שכירות ל-10 שנים: איפה יוקם אולם התצוגה החדשה של טסלה בישראל

טסלה תקים מתחם חדש ב-מידטאון תל אביב ● חברת הרכב חתמה עם ישראל קנדה על הסכם השכירות ● פתיחת אולם התצוגה, שתכנונה כולל השקעה של מיליוני שקלים, מתוכננת במהלך הרבעון השני של 2025

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

אושר בטרומית: הקמת גוף מודיעין חלופי תחת משרד ראש הממשלה

לפי ההצעה, המחלקה תוצב תחת משרד ראש הממשלה, שיקבע את סמכויותיה ואת אופן הפיקוח עליה ● כמו כן, ועדת השרים לענייני ביטחון לא תקבל החלטה ללא קבלת חוות-הדעת של המחלקה

חיילים אוקראינים נחים לאחר ירי על עמדות רוסיות במחוז דונייצק, סוף אוקטובר / צילום: Reuters, Fermin Torrano

ביום ה-1,001 של הפלישה הרוסית: האם אוקראינה עוברת את סף העייפות?

תחקיר בי.בי.סי מתאר דמורליזציה חמורה בצבא האוקראיני: עריקה של עשירית מהחיילים, כמעט 100,000 ● סקר מראה כי רוב האוקראינים רוצים משא ומתן לשלום מייד ● רוסיה אינה מחוסנת. כלכלנים מעמידים בספק את יכולתה לעמוד במשימות הצבא מעבר לאמצע 2025

טלי בן עובדיה / צילום: רמי זרנגר

מנכ"לית זמנית לחדשות: הפיתרון של רשת 13 לחילוקי הדעות בדירקטוריון

רשת 13 מעוניינת למנות את טלי בן עובדיה כמנכ"לית זמנית של החדשות ● ברקע, התנגדות שני דירקטורים מטעם הציבור למינויה הקבוע בחברה ● מחר דירקטוריון רשת יתכנס והמינוי הזמני יעלה להצבעה

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

ארדואן הכריז על חרם? המפעל של דלתא בטורקיה עובד כרגיל

מדוחות חברת דלתא עולה כי בבעלותה מפעל לייצור גרביים בטורקיה, שאחראי ל-3% מהכנסותיה – ופעילותו לא נפגעה למרות הצהרות נשיא טורקיה ● גוגל ואוניברסיטת רייכמן פותחות שלוחה חיפאית לבית הספר להייטק, וקבוצת מר פותחת מפעל שלישי בדרום ● אירועים ומינויים

ביטקוין / אילוסטרציה: Shutterstock

מחזיקים מטבע דיגיטלי בחו"ל? בקרוב, המידע עליכם יגיע בקלות לרשות המסים

ישראל מצטרפת לתקן ה־CRAF של ה־OECD, במסגרתו ישתפו המדינות במידע בנושא קריפטו ● המנגנון ייכנס לתוקף ב־2027, וברשויות עובדים על הטמעתו ● מומחה למיסוי: "הכרחי להשלים המהלך בגילוי מרצון" ● לאחרונה הגבירה רשות המסים את פעילות האכיפה בנושא

מלחמת המטבעות בין האירו לדולר חוזרת / אילוסטרציה: Shutterstock

מלחמת המטבעות חוזרת: האירו נחלש מול הדולר, וזאת לאו דווקא בשורה טובה לשקל

הדולר מתחזק בעקביות מול רוב המטבעות מאז הבחירות בארה"ב, ומתקרב לנקודת שוויון מול האירו ● מי שעשויה להרוויח מהמצב היא גרמניה שנקלעה לתקופה קשה, ופיחות במטבע יהפוך את היצוא שלה לאטרקטיבי יותר ● וגם: הסיבות לכך שהשקל דווקא מתחזק

זירת הנפילה בנהריה היום (ה') / צילום: תיעוד מבצעי מד״א

נקבע מותו של בן ה-30 שנפצע אנוש מרסיסים בנהריה

סמל גור קהתי, לוחם בגולני, נפל בהיתקלות עם מחבלים בדרום לבנון, במהלכה נהרג גם האזרח זאב ארליך שהוכנס ללבנון בניגוד לנהלים ● קצין לוחם מחטיבת גולני נפצע קשה באירוע • מוקדם יותר פורסם כי איתן בן עמי, לוחם ביחידת המילואים של מגלן, נפל בקרב בדרום לבנון • עכו: רקטה פגעה בגן ילדים בעיר • עדכונים בולטים

גאוטם אדאני, ראש קבוצת אדאני / צילום: APSEZ

כתב אישום על הונאת ענק: הבעלים ההודי של נמל חיפה מסתבך

המיליארדר גאוטם אדאני ושני בכירים נוספים מואשמים בקשירת קשר לביצוע עבירה, בפרשה בה לפי החשדות הם השיגו מימון מגורמים בארה"ב ובעולם "על בסיס מסמכים שיקריים" ● בנוסף הם מואשמים בכך שהסכימו לשלם שוחד של כ-250 מיליון דולר לגורמים ברשויות בהודו

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

חילן מסכמה רבעון חזק עם עלייה ברווח וההכנסות, אך המניה יורדת

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • חברת ה-IT חילן מציגה דוחות חיוביים, אך מנייתה יורדת בכ-4% ● גם קבוצת עזריאלי מסיימת רבעון חיובי עם הכנסות של 1.2 מיליארד שקל

מטה אנבידיה בסנטה קלרה, קליפורניה / צילום: Associated Press, Jeff Chiu

אנבידיה עקפה את התחזיות בפעם התשיעית רצוף, אז למה המניה ירדה?

החברה הגדולה בעולם במונחי שווי שוק פרסמה אמש את דוחותיה הרבעוניים ועקפה שוב את כל התחזיות ● למרות זאת, המניה איבדה גובה במסחר המאוחר כתוצאה ממספר חששות של המשקיעים: קצב הצמיחה עדיין מסחרר אך נמוך מבעבר, והחברה מתקשה לעמוד בביקושים לשבב המתקדם שלה

איראן וסעודיה מתקרבות, והמדינה שקוראת לחרם על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן שוקלת להפסיק ייצור דלק גרעיני, הצבא הלבנוני יאלץ להחליט האם להתעמת עם חיזבאללה או לסכן את המימון מארה"ב ואיראן וסעודיה מתקרבות ● כותרות העיתונים בעולם 

בנק מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר

מזרחי טפחות: הרווח הנקי זינק ב-30% ל-1.4 מיליארד שקל

התשואה על ההון הגיעה לרמה גבוהה ביותר עד כה בקרב הבנקים הגדולים - 19% ● בדומה למתחרים, מזרחי טפחות הציג צמיחה חדה באשראי לציבור

המדינה שמגנה את ישראל אבל רוכשת ממנה נשק במיליארד אירו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: הולנד רכשה מתחילת המלחמה נשק מישראל במיליארד אירו, הקול הלבנוני הקרוב ביותר לאוזנו של טראמפ, אוסטרליה סירבה להכניס את איילת שקד, האזהרה המטרידה ליהודים בברלין ומדוע העימות בין ישראל לאיראן לא גלש עדיין למלחמה ● כותרות העיתונים בעולם 

איור: גיל ג'יבלי

TSMC במקום אנבידיה? הנוסחה שתעזור לכם לבחור מניות לטווח ארוך

וורן באפט בנה את הונו מזיהוי של מניות ערך בסקטורים מסורתיים בתקופות משבר, אבל האם זו הבחירה העדיפה לכל משקיע? ● מה היתרונות והחסרונות של כל אחד מסוגי המניות, ואילו חברות מאפשרות למשקיעים ליהנות מכל העולמות? ● שאלת השבוע

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בתל אביב; ישראייר קופצת בכ-7% לאחר הדוחות, בזן יורדת ב-5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.1% ● השקל מתחזק קלות מול המטבעות הזרים ● הביטקוין לא עוצר: מתקרב למחיר של 98,000 דולר ● אסטרטג שווקים מזהיר מפני בריחת משקיעים משוק האג"ח האמריקאי ● פוריה פיננסים: הפסקת אש בגזרה הצפונית צפויה להוביל להתחזקות של השקל בטווח הקצר ● והאם הריבית בארה"ב תרד מהר יותר מהתחזיות?

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

מירי רגב לא האריכה את הקדנציה, ועכשיו חברת נתיבי איילון פועלת ללא יו"ר

מקסין פסברג, שמונתה ליו"ר הדירקטוריון ב־2021 ע"י מרב מיכאלי, עזבה השבוע את תפקידה, לאחר שרגב בחרה שלא להאריך לה את הקדנציה ● הטענות המושמעות בענף נגד רגב הן שהיא נוהגת להשתלט על חברות תשתית ממשלתיות דרך יו"ר הדירקטוריון, המנכ"ל ושומרי הסף