גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למרות המתיחות הגיאופוליטית, לענקיות הייעוץ המערביות יש עסקים גדולים בסין

דלויט, ארנסט אנד יאנג ואחרים חתמו בשנים האחרונות על אלפי חוזים ברחבי סין, כאשר וושינגטון ובייג'ינג מבקשות להתיר את הקשר בין הכלכלות

סניף PWC בשנחאי. נקנסה ב־62 מיליון דולר / צילום: Reuters, CFOTO/Sipa USA
סניף PWC בשנחאי. נקנסה ב־62 מיליון דולר / צילום: Reuters, CFOTO/Sipa USA

משרדי ייעוץ וביקורת מערביים, שעובדים כבר זמן רב בהיקף משמעותי בסין, מוצאים את עצמם לכודים יותר ויותר במתיחות הגיאופוליטית הגוברת בין בייג'ינג לוושינגטון.

מאחורי הרבה נשים חזקות בוול סטריט עומד עקר בית מסור
הטעויות שהביאו לתבוסה של קמלה האריס

חברות כמו PwC ו-BCG (Boston Consulting Group) מורשות לעבוד שם, אך צועדות על חבל דק בחיפוש אחר עסקים בסין. ממשלת סין, שהולכת ומגבירה את מעטה הסודיות האופף את כלכלתה משיקולי ביטחון לאומי, עיכבה לחקירה כמה יועצים מערביים בשנים האחרונות. בסבך הזה החברות עושות עסקים עם חברות בבעלות ממשלתית סינית, שנחשבות רגישות בארה"ב.

העקרונות הקומוניסטיים כחלק מהחוזה

בחודש שעבר קנסו הרשויות הסיניות את פעילותה של PwC במדינה ב-62 מיליון דולר, והטילו איסור של שישה חודשים על עסקיה. זאת בגלל ביקורת שערכה PwC על חברה סינית שעמדה במרכז משבר הנדל"ן במדינה. אלא שבערך באותו הזמן שבוצעה עבודת הביקורת, זכתה שם יחידה אחרת של PwC בחוזה של 200 אלף דולר עם ממשל מקומי בשינג'יאנג, שם טוענת ארה"ב שהתרחשו הפרות של זכויות אדם, על פי עותק של החוזה שבדק וול סטריט ג'ורנל.

Boston Consulting Group חתמה בשנה שעברה על עסקה בשווי של כ-530 אלף דולר תמורת ייעוץ לפקידי עירייה בבייג'ינג על הקמת מרכז בינה מלאכותית. לפי עותק של החוזה, זה נעשה בדיוק בשעה שממשלת ארה"ב מנסה להגביל את התקדמותה של סין בכל הנוגע לטכנולוגיה רגישה. על פי מסמכי המכרז, גורמים רשמיים בשיג'ינגשאן, מחוז ישן של בתי חרושת לפלדה במערב בייג'ינג, ביקשו מ-BCG לאשר כי היא מכירה את עקרונות המפלגה הקומוניסטית כדי שתוכל לקבל על עצמה את המשימה.

ההוצאה הכספית בסין על שירותי ייעוץ ממשרדי רואי החשבון מקבוצת "ארבע הגדולות" - KPMG, PwC, ארנסט אנד יאנג ודלויט; וכן ממקינזי, BCG וביין, גדלה ב-53% בין 2017 ל-2023, כך לפי ניתוח שערכה Kennedy Intelligence, חברת המחקר העוסקת בתעשיית הייעוץ.

חברות מערביות ניווטו במידה רבה את עסקיהן במתיחות הגואה בין סין למערב בעזרת מבנה ייחודי, שבו היחידות הסיניות שלהן, יחד עם אלו במדינות אחרות, מאוישות ומנוהלות על ידי צוותים מקומיים הנפרדים מבחינה חוקית מן המטה. ארבע החברות הגדולות משתמשות במודל של זכיינות: יחידות של מדינות מחלקות רווחים בין השותפים שלהן, אך משלמות עמלות רישוי ועמלות אחרות לחברות הגלובליות, וחולקות עמן טכנולוגיה, מיתוג וקניין רוחני.

רבות מן החברות קיבלו על עצמן עבודה בקנה מידה נרחב עבור סוכנויות ממשלתיות וחברות בשליטת סין, וחתמו על אלפי חוזים מאז 2017; כך על פי סקירה של מסמכי הצעות מחיר, פרסומים של החברות ורשומות אחרות. לפחות 100 מהחוזים נעשו עם זרועות או שותפים של חברות שארה"ב הטילה עליהן סנקציות, כך עולה מבדיקת הוול סטריט ג'ורנל. עשרות מן החוזים הם עם חברות שארה"ב הגדירה כחברות צבאיות סיניות.

הסנקציות הללו אוסרות על אמריקאים להשקיע באותן חברות סיניות, אך אינן משפיעות על עבודת הייעוץ.

נציגי ארבע החברות הגדולות סירבו לענות על שאלות בנוגע לחוזים ספציפיים, תוך ציון סודיות הלקוח. BCG ציינה כי "יש לה מערכות סיכונים וציות חזקות המבטיחות שהעבודה שלנו תעמוד בחוקים של כל המדינות שאנו פועלים בהן". החברה הוסיפה כי הצוות המקומי של המשרד תרגם כנדרש את ההנחיות, שדרשו עמידה בחוקים המקומיים. PwC China מסרה כי כל עבודתה "מתבצעת בהתאם לכל החוקים והתקנות החלים עליה". היחידות בסין של EY, KPMG ודלויט, וכן הרגולטורים הפועלים תחת מועצת המדינה של סין, המפקחים על הארגונים הממשלתיים במדינה, לא השיבו לבקשות להגיב.

צעדים קלים בלבד נגד חברות מדאיגות

אופיין המוגבל של הסנקציות האמריקניות מדגיש כיצד ניסתה וושינגטון לנהל תחרות אסטרטגית בין שתי המדינות באמצעות קמפיין הודעות, ונקטה צעדים קלים בלבד נגד החברות הסיניות המדאיגות ביותר, אמרו מומחי ביטחון לאומי. בספטמבר האחרון הציע ממשל ביידן לאסור על שימוש בחומרה ובתוכנה סיניות במכוניות בכבישי ארה"ב.

עם זאת, עבור חלק מן החברות, המתחים סביב העבודה עם חברות ממשלתיות סיניות עוררו חשיבה מחודשת של האסטרטגיה בסין. מקינזי, שנעשתה נתונה לפיקוח צמוד - בשל אירוח נופש בשינג'יאנג וניהול צוות חשיבה בסין, שייעץ לממשלה בתכנון לאומי - עברה למקד את עבודתה בסין בחברות רב-לאומיות וחברות במגזר הפרטי, כך לפי דובר החברה.

לאחר הביקורת הקודמת שספגה, הגנה החברה על מעשיה אך צמצמה התקשרויות מסוג זה. היא מינתה כמה מנהלים, לרבות אחד שניהל פעם את המשרד בסין, כדי להעריך את הסיכונים הגיאופוליטיים הכרוכים בפרויקטים - כך על פי גורמים המתמצאים בנושא. "אנו פועלים על פי מדיניות שירות הלקוחות המחמירה והמקיפה ביותר בתעשייה", אמר דובר מקינזי.

ארבע הגדולות עדיין אוכפות סטנדרטים של עבודה שהיחידות שלהם בסין מקבלות על עצמן, אמר מארק אוקונור, מנכ"ל Monadnock Research, העוקבת אחר תעשיית הייעוץ. "לו הרגישו שהשלוחה שלהם בסין עושה פעולות שאינן עולות בקנה אחד עם הדרך שבה הם עושים עסקים, הם היו יכולים לנטוש בקלות את השלוחה הזו", אמר.

חוזה אחד של ארנסט אנד יאנג כלל ייעול תהליכים אדמיניסטרטיביים עבור משרד אזורי במחוז יונאן של "החזית המאוחדת". זהו סניף של המפלגה הקומוניסטית של סין, האחראי על שמירת הסדר בקרב המיעוט האתני והקהילות הדתיות במדינה, בנוסף לפעילויות רגישות פחות כמו קידום אירועי תרבות.

בשנת 2022 חתמה דלויט על חוזה של מיליון דולר לפרויקט בנייה עבור יחידה של China National Offshore Oil Corp. על ארגון זה הוטלו סנקציות בשנת 2021 בגלל מה שגורמים אמריקאים מתארים כעבודה עם ממשלת סין וסיוע לה בתביעות טריטוריאליות חסרות יסוד בים הסיני הדרומי.

שאיפות הממשלה מול המציאות הנוכחית

אף שסין מנסה לצמצם את תלותה במערב, היא זקוקה לעזרה בניווט דרך המחסומים שהקימו וושינגטון ובירות מערביות אחרות, כדי שתוכל לשמור על קשריה עם שווקים מעבר לים. כך לדברי דקסטר רוברטס, ראש המחלקה לענייני סין במרכז מנספילד באוניברסיטת מונטנה. "במובנים מסוימים זקוקות היום רשויות וחברות סיניות ליועצים זרים אפילו יותר", אמר רוברטס.

הסתירה ניכרת היטב אצל שתי ספקיות הטלקום הגדולות של סין, China Mobile ו-China Telecom. מוקדם יותר השנה הנחו גורמים סיניים את שתי החברות להוציא בהדרגה שבבים זרים ממערכות הליבה שלהן. עם זאת, יחידות של שתי החברות חתמו על יותר מ-60 חוזים עם חברות ייעוץ מערביות מאז 2017, לרבות עם Deloitte ו-BCG, לייעוץ בתחומים שונים, החל מתכנון מותג ומימון השקעות לביקורות שנתיות ועד ל"זיהוי סיכונים".

הפנטגון זיהה את שתי חברות הטלקום כמסייעות למאמצי המודרניזציה של צבא סין, ייעוד שבגינו נאסרת השקעה אמריקאית בשתיהן.

מערכת היחסים בין יחידת סין של דלויט, אחת מחברות הייעוץ המערביות הפוריות בסין, לבין יתר פעילותה של החברה, הלכה ונעשתה מתוחה בשנים האחרונות, אמרו שותפים לשעבר. זאת נוכח הגברת המגבלות בבייג'ינג על המידע שעסקים מורשים לחלוק מחוץ למדינה.

השותפים הסיניים בדלויט הפסיקו בשנה שעברה להוציא את המחשבים שלהם מן הארץ בעת נסיעות, והמצגות שלהם בפני עמיתים במקומות אחרים באסיה התקצרו, העיד שותף לשעבר.

עם זאת, BCG עבדה לאחרונה על פרויקט שמקינזי ייעצה לו בעבר. בשנת 2018, לקחה מקינזי על עצמה פרויקט של מיליון דולר, בן שלושה חודשים, כדי לייעץ לפקידים מקומיים בנוגע ל-Huairou Science City, מרכז מדעי בבייג'ינג, שנועד לקדם שיתוף פעולה בין מחקר צבאי ואזרחי. בשנת 2022 נטלה BCG חוזה של כ-700 אלף דולר כדי לייעץ באותו פרויקט, כך עולה מהמסמכים. שנה לאחר מכן הסכימה BCG לעקוב אחר התקדמות התוכניות להפיכת מחוז מפעל הפלדה שיג'ינגשאן בבייג'ינג למרכז טכנולוגיה ובנקאות. מן המחוז הזה פעל המטה של ​​הוועדה המארגנת של אולימפיאדת החורף 2022, והוא גם אירח כמה מהמשחקים.

השכונה שהומצאה מחדש כוללת שדרות רחבות שלאורכן עצים, ובהן משרדים בשלבי בנייה ובתי קפה אלגנטיים, אלא שהם ריקים ברובם - עדות לשאיפות הממשלה אל מול המציאות הנוכחית שלה.

הממשל המוניציפלי של בייג'ינג לא הגיב לשאלות בנוגע לחוזה. השכונה שקטה. רק מסך דיגיטלי ענק מבזיק את התווים הסיניים "ביחד לקראת העתיד", סיסמה מאולימפיאדת החורף בבייג'ינג.

מארק מאורר ובריאן ספגלה תרמו למאמר

עוד כתבות

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה הולכות ותופחות. מה מונע אובדן שליטה?

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, ישרוטל 3%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה