בניין בזק / צילום: חן כליפה לוי צילומי אוויר
בשנים האחרונות התבססו בתעשיית ה-IT המקומית (שירותי טכנולוגיית המידע) שלוש חברות גדולות שנסחרות בבורסה. לאורך השנים, מטריקס שבשליטת פורמולה הייתה הגדולה ביותר - גם בשווי, גם בעובדים וגם בהכנסות, אך לאחרונה חילן שבשליטת אבי באום עקפה אותה בשווי השוק. השלישית בשוויה היא וואן טכנולוגיות, שנסחרת בשווי 4 מיליארד שקל. וואן נכנסה "לשוק של הגדולים" לפני כשלוש שנים, כשרכשה ב־250 מיליון שקל את המתחרה טלדור, וכעת היא משלימה עסקה נוספת.
● אולי לא הכרתם את החברה הזו, אבל היא רושמת שיא מסחרר בוול סטריט
● ניתוח גלובס | עסקאות של מיליארדים: כך הפך נדל"ן למגורים לסחורה הכי לוהטת
החברה דיווחה על עסקה שבמסגרתה היא רוכשת מקבוצת התקשורת בזק את בזק אונליין, העוסקת בהקמה, ניהול ותפעול של מוקדי שירות טלפוניים. תמורת בזק אונליין, וואן תשלם 50 מיליון שקל ברוטו (נמוך משוויה של החברה בספרי בזק, שעומד על 57 מיליון שקל), והסכום בפועל יהיה אף נמוך יותר, משום שהחברה צפויה עוד לחלק דיבידנד בסך 15 מיליון שקל לבזק, והסכום יקוזז מהתמורה בעסקה. את העסקה הובילה רוסאריו קפיטל.
מדובר בעסקה הגיונית לשני הצדדים: בבזק, הפעילות אינה בליבת העסקים וכמעט שאין לה השפעה על פעילות הקבוצה, ועבור וואן מדובר בפעילות סינרגטית. ואכן, מניית וואן זינקה היום בכמעט 3%, ומשלימה עלייה של 36% בשנה. בזק עלתה ב־1.9%.
מדובר בהסכם שיגדיל את מצבת העובדים בוואן דרמטית. האם מדובר בגידול משתלם? בהודעת בזק על העסקה נכתב ש־2,400 עובדי בזק און ליין ימשיכו בתפקידיהם. אמנם חברות שירותי ה־IT עתירות עובדים, אך במקרה זה המשמעות לוואן היא גידול של כ־33% במספר העובדים, מ־7,052 שהועסקו בה בתחילת השנה. לעומת זאת, נתוני ההכנסות והרווח של בזק אונליין מצביעים על תרומה הרבה פחות גדולה לעסקי וואן.
במחצית הראשונה של 2024, הכנסות וואן היו 1.95 מיליארד שקל, והרווח התפעולי היה 149 מיליון שקל. לעומת זאת, הכנסות בזק אונליין במחצית הראשונה היו כ־102 מיליון שקל, והרווח התפעולי הגיע לכ־1.6 מיליון שקל. המשמעות היא שאם מצרפים (פרופורמה) את התוצאות, התוספת לוואן היא של 5.2% בהכנסות ושל 1% ברווח התפעולי.
מוכנה לשלם בשביל לנגוס במטריקס
איך החברה מצדיקה את הפער הזה? כנראה שבוואן מזהים הזדמנות ומעריכים שיוכלו לשפר משמעותית את תוצאות החברה הנרכשת, בזכות סינרגיה לפעילות הקיימת מול הלקוחות הקיימים, והפניית משאבים לפיתוח הפעילות. גם מבחינה טכנולוגית, ייתכן שבוואן מזהים יכולת לפתח את עסקי בזק אונליין, וזאת על רקע הטרנספורמציה בשוק מוקדי השירות והשימוש הגובר בפתרונות כמו צ'אט־בוטים ו־AI. לפי הערכות, השוק בתחום מוקדי השירות מרוכז יחסית, וכיום יש בו רק מספר חברות בולטות, בהן תקשוב ובאבקום (שבשליטת מטריקס). יכול להיות שבוואן מעריכים שיוכלו להגדיל את נתחי השוק של בזק אונליין, שתמשיך להיות מנוהלת על-ידי אבי אטיאס.