על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
● זו כנראה הטעות הצבאית הגדולה ביותר של איראן
● היום שאחרי: בהולנד מאשימים נהגי מוניות ו"נערי טוסטוסים" באחריות לפרעות
1כך ארגונים פרו-פלסטינים קיצוניים מקימים תאים בבריטניה
"ארגון פרו-פלסטיני אקטיביסטי קיצוני מאמן חברים ב'הקמת תאים' ושימוש בטקטיקות אגרסיביות נגד חברות בריטיות הקשורות לתעשיית הנשק הישראלית", נכתב בסאנדיי טיימס הבריטי. "חברים חדשים מקבלים הוראות להתארגן בקבוצות של 'שלושה עד חמישה' אנשים 'אמינים', להשתמש בטלפונים חד פעמיים, לשלם במזומן עבור רכישות של כל מיני חפצים ולבצע פטרולים'. מדריך ההכשרה של 'Palestine Action' מסביר: 'לאחר שתרכיב את התא שלך, בחר לעצמך שם. זה יכול להיות על שם לוחם חירות פלסטיני, לשקף פעולה נגד מכונת המלחמה, או כל דבר אחר שמתאים'".
נכתב כי הקבוצה "הכריזה על יום הכשרה למתגייסים חדשים בסוף השבוע במנצ'סטר, עם מפגשים בברמינגהם ובלידס בהמשך", וכי "ימי ההכשרה יכללו לימוד על האופן שבו בריטניה מעורבת בפעולות התורמות לרצח עם מתמשך, 'תיאוריית הפעולה הישירה', השלכות משפטיות אפשריות ויספקו הזדמנות למשתתפים לפגוש אנשים בעלי דעות דומות", אמר אחד ממארגניו, בשיחה אנונימית בדוא"ל.
עוד נכתב כי "השפה והטקטיקות של הארגון מדאיגות ארגוני צדקה יהודיים ועסקים בבריטניה הקשורים למדינת ישראל שעובדיה תחת הכוונת. הארגון טוען כי הוא מוקדש לעצירת סחר הנשק הישראלי. בתחילת החודש פרצו חבריו לבניין הכימיה של אוניברסיטת מנצ'סטר וגנבו פסל של חיים ויצמן, הנשיא הראשון של ישראל, שהיה מרצה שם בתחילת שנות ה-1900". צוין כי בשבוע שעבר, הארגון פרסם ברשתות החברתיות תמונות המראות שהפסל נערף, עם הכיתוב: 'הפסל הראשון של ויצמן מת. בקרוב ימות גם הפרויקט הציוני שלו!'".
מתוך הסאנדיי טיימס הבריטי, מאת דיויד קולינס. לקריאת הכתבה המלאה.
2אלפי פליטים סורים ברחו מלבנון לאחר המתקפה הישראלית
"מאות אלפי פליטים סורים חזרו לארצם מאז פתחה ישראל בהפצצה אווירית מסיבית על שטחים רחבים של לבנון בספטמבר", נכתב באתר החדשות AP. "רבים שברחו ללבנון לאחר תחילת המלחמה בסוריה ב-2011 לא רצו לחזור. אבל עבור גורמים רשמיים בלבנון, זרם השבים מצטייר כתוצאה חיובית מהמלחמה בין ישראל לחיזבאללה, שהרגה יותר מ-3,000 בני אדם והביאה לעקירה של כ-1.2 מיליון בני אדם בלבנון. בסוריה מקווים שהפליטים החוזרים יוכלו להוביל ליותר סיוע בינלאומי והקלה מהסנקציות המערביות".
"לא חשבתי בכלל לחזור לסוריה", צוטטה ניסרין אל-עבד, ש"חזרה לעיר הולדתה בצפון מערב סוריה באוקטובר, לאחר 12 שנים כפליטה בלבנון. התקיפות האוויריות היו מפחידות, אבל מה שבאמת הדאיג אותה היה שבנותיה התאומות בנות ה-8 זקוקות לעירויים קבועים כדי לטפל בהפרעת דם נדירה. 'פחדתי שבלבנון, במצב הזה, לא אוכל להשיג להן טיפול', אמרה אל-עבד". נכתב כי "לפי סוכנות הפליטים של האו"ם, יותר מ-470 אלף בני אדם - כ-70% מהם סורים - חצו את הגבול מאז החלה ההסלמה בלבנון באמצע ספטמבר. סוכנות הביטחון הכללי של לבנון מעריכה שיותר מ-550 אלף בני אדם נמלטו, רובם סורים. רוב החוזרים נמצאים באזורים שבשליטת הממשלה בסוריה, על פי נתוני UNHCR, בעוד שעשרות אלפים עשו את דרכם לצפון-מזרח הנשלט על ידי הכורדים ומספר קטן יותר לצפון-מערב הנשלט על ידי האופוזיציה". עוד צוין כי "מנהיגים פוליטיים בלבנון, שאירחה על פי ההערכות 1.5 מיליון פליטים סורים לפני גל השיבה האחרון, קוראים כבר שנים לעקורים ללכת הביתה, ורבים לא רוצים שישובו".
מתוך אתר החדשות AP, מאת אבי סוול. לקריאת הכתבה המלאה.
3מה נותר מחמאס בעזה?
"מאז שיוסף ומשפחתו נמלטו לראשונה מהעיר עזה בתחילת השנה, הוא היה המום מכמה שחמאס נראה ללא פגע", נכתב בפייננשל טיימס. "יוסף, מהנדס תוכנה חילוני בן 43, נהג לעודד את אשתו לשמור את שערה חשוף, ולא העריץ את האיסלאמיסטים ששלטו בעזה במשך כמעט שני עשורים כתנועה חברתית ודתית המבטיחה חופש מהכיבוש הישראלי, וראו אך מעט התנגדות".
בזמן שיוסף ברח, צה"ל כבר הוציא חלק ניכר מעזה מהזרוע הצבאית של חמאס, והרג אלפים מפעיליו. גורמים ישראלים מאמינים כעת שהם השמידו חלק גדול מהכוח הצבאי של הארגון. אבל "מה שנותר מחמאס, כפי שמגלה המסע הארוך של יוסף דרך מחנות עקורים ברפיח ודיר אל-בלח, מתברר כהרבה יותר קשה להשמדה. הם 'מנסים לשלוט בהריסות', אמר יוסף, שביקש לשמור על אנונימיות, בראיון טלפוני מהאוהל בו הוא מתגורר כיום עם אשתו, שני ילדיו וקרובת משפחה. 'בכל מקום יש סימנים לנוכחות חמאס'. כאשר נזקק לשמיכות ומקום ללון באחד המחנות, נאמר לו לדבר עם עובד במשרד לפיתוח חברתי שאותו הכיר כמנהיג חמאס מקומי מצפון עזה. בערבים, האימאמים - כמעט כולם מונו בהתייעצות עם חמאס - מנסים לקחת את הגברים להריסות המסגדים הסמוכים כדי להתפלל".
נכתב כי "כשהיה שוד של תכשיטים, טלפונים ניידים וכסף במחנה אחר, התלונות הגיעו לידי שוטר מקומי שנראה לבוש בלבוש אזרחי מחאן יונס, עיר שנחשבה פעם למעוז חמאס. תוך יום או יומיים הופצו קטעי וידיאו בערוץ טלגרם המזוהה עם חמאס של הגנבים לכאורה שהוכו, עדות לאופן שבו שרידי משרד הפנים המנוהל על ידי חמאס מנסים לשמור על מראית עין של חוק וסדר. 'הם לא הולכים לשום מקום', אמר יוסף, שאף אמר לאשתו להתחיל לכסות את שערה וכעת מעמיד פנים שהוא מתפלל, מול גורמי חמאס. 'הם כאן, מחכים שהמלחמה תיפסק'". עוד צוין כי "גורמים ישראלים אומרים שהמתקפה של ישראל חיסלה 23 מתוך 24 הגדודים של הארגון, והפכה אותו מארגון בעל מבנה צבאי שיכול לירות אלפי רקטות עד לתל אביב, לתאים קטנים בסגנון גרילה. נראה כי הם פועלים באופן עצמאי ומנסים להתארגן בדרכים מפתיעות, כולל לאחרונה במחנה הפליטים ג'בליה בצפון עזה". נכתב כי "חמאס, תנועה פוליטית שהתבססה בהשראת האחים המוסלמים, תמיד הייתה יותר מסתם כוח צבאי מפחיד, והיא חלק מהמרקם החברתי הפלסטיני שניהל באופן פורמלי ובלתי פורמלי מגוון של משרדים ושירותים חברתיים. מה שנותר כעת הוא גבעול מוחלש מאוד אך עדיין עמיד של השלטון ההוא".
מתוך הפייננשל טיימס, מאת מהול סריבסטבה, אנדרו אינגלנד, נרי זילבר. לקריאת הכתבה המלאה.
4בלבנון טוענים שחיזבאללה לא קרס
"ישנם סימנים לכך שלצבא הכיבוש אין עוד רשימה של מטרות בעלות ערך גבוה בלבנון והוא אינו שש לעסוק בעימותים קרקעיים ללא יעדים ברורים, במיוחד לאחר שנתקל בהתנגדות עזה בכפרי הגבול", נכתב באל אח'באר הלבנוני. "משקיפים מציינים כי טענות קודמות על קריסת חיזבאללה אינן עולות עוד בדיונים צבאיים או מדיניים בישראל, וכי הצבא מציע כעת שהממשלה תוכל לקדם הסכם, תוך ציון הישגים צבאיים משמעותיים כדי למנוע מחיזבאללה לצאת למבצע דומה למבול אל-אקצא האחרון". עם זאת, "נרטיב זה מכיר גם בחוסנו של חיזבאללה, ומדגיש כי העדיפות הנוכחית היא להבטיח הישגים ביטחוניים הקשורים לגבולות, במקום לקבוע יעדים בלתי ניתנים להשגה, מאחר וחזרתם של התושבים לצפון לא תתאפשר ללא הסכם".
בנתיים, בניו ערב הסעודי צוטט סגן מזכ"ל חיזבאללה לשעבר, נעים קאסם. "חזרנו לכוחנו בשטח והחלפנו את הקדרים שלנו. אין תפקיד אחד פנוי", אמר בנאומו השלישי בטלוויזיה.
מאמר מערכת מתוך אל אח'באר. לקריאת הכתבה המלאה.
מתוך ניו ערב הסעודי, מאת ויטוריו מרסקה די סרקפריולה. לקריאת הכתבה המלאה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.