גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראל מגיעה לוועידת האקלים עם מס הרכישה הגבוה בעולם על רכב חשמלי

משלחת ישראלית מכובדת נשלחה לוועידת האקלים השנתית של האו"ם, שמתקיימת השבוע בבאקו, אבל לנוכח הגזירות שיוטלו בתחילת השנה על ענף הרכב החשמלי והטעינה - ספק אם יהיו לה הישגים להציג ● דאגה במשרד האנרגיה: "התחזיות יעודכנו משמעותית כלפי מטה"

התקציב להקמת תחנות טעינה מהירות בוטל / צילום: Shutterstock
התקציב להקמת תחנות טעינה מהירות בוטל / צילום: Shutterstock

השבוע נפתחת בבאקו, בירת אזרבייג'ן, ועידת האקלים ה־29 של האו"ם, שמכונה COP. סוגיית איכות הסביבה לא ניצבת כיום בראש סדר העדיפויות הלאומי של ישראל וגם יחסינו עם האו"ם כבר ראו ימים יותר טובים, בלשון עדינה. אך עדיין זהו האירוע הסביבתי השנתי החשוב ביותר בעולם, ולישראל אין חסינות מהשלכות משבר האקלים. לפיכך גם השנה משתתפת באירוע משלחת ישראלית גדולה ומכובדת עם תקצוב ממשלתי של יותר מ־6 מיליון שקל.

הטייקון שהימר נכון וזכה בגדול: מה ירוויח אילון מאסק?
בלעדי | הדיל הסודי של מירי רגב ומשרד האוצר נחשף

כמו בכל ועידות COP לדורותיהן, הפחתת הזיהום מתחבורה תופסת מקום חשוב באג'נדה. לא מעט פורומים בוועידה עתידים לעסוק ספציפית בסוגיית הרכב החשמלי, הטעינה ונושאים נלווים. אלא שבתחום הזה ישראל מגיעה השנה לאירוע בידיים כמעט ריקות ובעיתוי בעייתי: שבועות בודדים לפני הכניסה לתוקף של גזירות מס וקיצוצי תקציב, שעתידים לפגוע פגיעה מהותית בצמיחה העתידית של הפלח החשמלי ובתוכניות להפחתת הפליטה מכלי רכב.

מפולת של מסים

בוועידת COP הקודמת הציגה ישראל רקורד מרשים בכל הנוגע למעבר לרכב חשמלי. מס קנייה נמוך בהשוואה לרכב בנזין, בשיעור ממוצע של כ־40%, הטבה משמעותית באגרה השנתית והטבה מכובדת במס הביאו לחדירה מואצת של הרכב החשמלי, עם כמעט 24% מהמכירות. אבל בינואר 2025 כמעט כל ההטבות הנ"ל עתידות להיעלם או להתכווץ משמעותית, והתיעדוף של רכב חשמלי צפוי לבצע פניית פרסה.

השוואה בין רוב מדינות העולם לבין ישראל בכל הנוגע לעידוד רכב חשמלי מגלה שלושה הבדלים עיקריים. הראשון הוא בגובה המסים. מתחילת ינואר 2025, כל רכב חשמלי פרטי שייובא לישראל יישא עליו מס קנייה של 83%. גם בניכוי הטבת "המס הירוק" בגובה עד 18 אלף שקל מקבלים שיעור מס קנייה אפקטיבי ממוצע של כ־75%.

זהו מס הרכישה הגבוה ביותר בעולם על רכב חשמלי, בעוד שברוב מדינות העולם כלי רכב חשמליים פטורים לחלוטין ממס רכישה ובלא מעט מדינות יש בנוסף פטור ממע"מ, מאגרה שנתית, ממסי דרך ועוד, לצד מס מופחת לרכבי ציים חשמליים.

אבל זו רק ההתחלה. מדינות רבות מעניקות ללקוחות פרטיים ומוסדיים תמריצים ישירים לרכישת רכב חשמלי בדמות סובסידיות, שגובהן נע בין אלפי דולרים בודדים ליותר מ־8,000 דולר. אמנם המגמה הכללית של ממשלות בעולם היא להפחית בהדרגה את גובה הסובסידיות הממשלתיות, ומדינות כמו גרמניה אף ביטלו אותן לחלוטין, אך הטבות המס הנלוות בכל זאת מעניקות עידוד משמעותי לרכישה, שעדיין חיוני לאור מחירם הגבוה של כלי הרכב החשמליים.

ההבדל השני בינינו לבין העולם הוא, שברוב המדינות קיים בידול בין כלי רכב חשמליים "עממיים" וזולים יחסית, שזכאים להטבה, לבין כלי רכב חשמליים יוקרתיים, שאינם זכאים לה. הרף המבדיל נע בין מחיר רכב של עד כ־40 אלף דולר (דרום קוריאה) לבין עד כ־80 אלף דולר (בארה"ב).

בידול כזה היה קיים חלקית בעבר בישראל באמצעות תקרה משתנה לגובה הטבת המס השקלית במס הקנייה על רכב חשמלי, שהשתנתה בהתאם למחירו. אבל החל מ־2025 גזירות המס שיוטלו על רכב חשמלי עירוני שעולה 130 אלף שקל, יהיו זהות לאלה שמוטלות על ג'יפ חשמלי ב־900 אלף שקל. כלומר המיסוי יהיה רגרסיבי ו"יעניש" יותר את החשמליות הזולות.

ההבדל השלישי הוא התייחסות הממשלה ל"ערך הסביבתי" של רכב חשמלי. בכל העולם, ובעבר גם בישראל, נמדדת ההשקעה הממשלתית בהטבות לרכב חשמלי אל מול הערך הכספי של תועלות ציבוריות כמו הפחתת פליטת גזי החממה, הקטנה הפגיעה הבריאותית באוכלוסייה וכו'. אבל כיום ממשלת ישראל מתמחרת את המעבר לרכב החשמלי באופן שלילי על פי אובדן הכנסותיה מבלו על בנזין. בתקציב החדש שהוצג החודש כתוב במפורש כי המעבר לרכב חשמלי יגרום למדינה "נזק" מאובדן ההכנסות מבלו על בנזין, שנאמד בכ־850 מיליון שקל בשנתיים הבאות.

כל זה, נזכיר, לפני הטלת מס הנסועה, שהאוצר עדיין שואף ליישם ב־2026 ואמור לגבות עוד מיליארד שקל בשנה מבעלי רכב חשמלי.

פורקים את הטעינה

עוד נושא שזוכה להתמקדות גלובלית בוועידת COP, הוא הצורך בהרחבת העידוד של ממשלות לפרישה של רשתות טעינה בשטחן. האיחוד האירופי, למשל, מגיע לוועידה עם הישג מרשים של רגולציה ל"תשתית תדלוק לאנרגיה חילופית", שנכנסה לתוקף בתחילת השנה. במרכזה "חוק ה־60 קילומטר", יעד שהוצב לכל מדינות האיחוד שלפיו המרחק המרבי בין עמדות טעינה מהירות לא יעלה על 60 ק"מ.

ישראל עדיין רחוקה מיעד כזה, אבל זה לא הפריע לאוצר לבטל לחלוטין במסגרת התקציב החדש הקצאת 100 מיליון שקל להקמת תחנות טעינה מהירות. מחיקת התקציב כבר הביאה החודש לעצירת חלק מהתוכניות להקמת עמדות טעינה על ידי המגזר הפרטי, וייתכן שאף תביא ליציאת שחקניות משוק הטעינה. כך או כך, התוצאה תהיה הגדלה מהותית ביחס בין מספר כלי הרכב החשמליים לבין נקודות הטעינה.

אבל, מישהו שכח לעדכן זאת במסמך ההישגים המכובד למראה שישראל מציגה השנה בוועידה. במסמך הזה כתוב במפורש כי אחת הדרכים ליישום היעד הממשלתי להפחתת פליטת גזי החממה מרכב פרטי היא "הפצה של תשתית טעינה" בתמיכה ממשלתית.

במקום אחר באותו מסמך מצוטטת החלטת הממשלה 181 מפברואר 2023, שבה נכתב: "יש להטיל על משרד האנרגיה, בהסכמת אגף התקציבים באוצר, לגבש בתוך שישה חודשים תכנית לפריסת עמדות טעינה במרחב הציבורי. התוכנית תגובש, בין היתר, בשים לב להמלצות צוות בראשות מנכ"ל משרד התחבורה ובהשתתפות נציגי משרדי האנרגיה, הפנים והאוצר, מינהל התכנון והשלטון המקומי, בנוגע להשפעת פיזור עמדות הטעינה על מדיניות החניה במרחב".

תוכנית כזו אכן הוכנה ובידי הממשלה קיים מיפוי עדכני עם מיקומים רבים שבהם יש צורך משמעותי בהקמת תמיכה לעמדות טעינה מהירות. אבל כאמור, התקציב המיועד לנושא בשנים 2025 ו־2026 נמחק. בשורה התחתונה, כל המהלכים הללו עתידים לבלום או להסיג לאחור את ההישגים של ישראל בהקטנת הפליטה מהתחבורה. אבל כנראה שכאשר התותחים רועמים, איכות הסביבה שותקת.

ממשרד האנרגיה נמסר: "עלייה קיצונית במס הקנייה על כלי רכב חשמליים תנחית מכה משמעותית על הענף. עליית המס תעלה את מחירם באופן ניכר, בדגש על כלי הרכב העממיים. אנו צופים שמהלך זה יביא להאטה דרמטית בקצב החדירה שלהם לשוק. ברור שאם המיסוי יעלה ל־83%, תחזיות המשרד לחדירת כלי הרכב החשמליים יעודכנו בהתאם ולצערנו, בצורה משמעותית כלפי מטה. המשרד סבור שיש לקדם מתווה הדרגתי ומתון להעלאת מס הקנייה כפי שאישרה הממשלה בפברואר 2024, ובמקביל לאמץ רגולציה שתחייב את היבואנים לשווק כלים מופחתי פליטות".

עוד כתבות

מטוס אל על ממריא מנתב''ג / צילום: Shutterstock

המספרים של אל על חשפו: הקווים הכי משתלמים ובכמה עלתה ההכנסה מנוסע?

חברת התעופה רשמה שיאים חדשים של הכנסות ורווח, בעיקר בזכות הדומיננטיות שלה בטיסות לארה"ב ולאירופה ● ההכנסה הממוצעת מנוסע עלתה בשיעור דו-ספרתי, ובקופת המזומנים של החברה נצברו כבר יותר ממיליארד דולר ● גם בכירי אל על נהנים מהפריחה בעסקיה, עם תוספת של מיליון שקל כמעט לשכרם

אלי פלדשטיין / צילום: רשתות חברתיות

פגיעה בביטחון המדינה: הוגש כתב האישום נגד אלי פדלשטיין

פלדשטיין נאשם במסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה - העבירה החמורה ביותר בתחום הריגול שהעונש המרבי עליה הוא מאסר עולם ● כתב אישום הוגש גם נגד איש המילואים המואשם שהעביר לפלדשטיין את המסמך ● המדינה מבקשת להאריך את מעצרם עד לתום ההליכים המשפטיים

חריש / צילום: Shutterstock

הצלחה חלקית: מכרז קרקע ל-50 דירות בחריש נותר ללא הצעות

אושרה להפקדה תוכנית לבניית כ-500 דירות חדשות בחולון ● יזמים הגישו הצעות רק ל-167 מתוך 216 הדירות ששווקו במכרז בחריש ● חברת גבאי רוכשת את חברת מיי טאון התחדשות עירונית ● חדשות השבוע בנדל"ן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בתל אביב; ישראייר קופצת בכ-6% לאחר הדוחות, בזן יורדת ב-5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.2% ● השקל מתחזק קלות מול המטבעות הזרים ● הביטקוין לא עוצר: מתקרב למחיר של 98,000 דולר ● אסטרטג שווקים מזהיר מפני בריחת משקיעים משוק האג"ח האמריקאי ● פוריה פיננסים: הפסקת אש בגזרה הצפונית צפויה להוביל להתחזקות של השקל בטווח הקצר ● והאם הריבית בארה"ב תרד מהר יותר מהתחזיות?

מטה אנבידיה בסנטה קלרה, קליפורניה / צילום: Associated Press, Jeff Chiu

אנבידיה עקפה את התחזיות בפעם התשיעית רצוף, אז למה המניה ירדה?

החברה הגדולה בעולם במונחי שווי שוק פרסמה אמש את דוחותיה הרבעוניים ועקפה שוב את כל התחזיות ● למרות זאת, המניה איבדה גובה במסחר המאוחר כתוצאה ממספר חששות של המשקיעים: קצב הצמיחה עדיין מסחרר אך נמוך מבעבר, והחברה מתקשה לעמוד בביקושים לשבב המתקדם שלה

רס''ן במיל' זאב (ז'אבו) חנוך ארליך ז''ל / צילום: דובר צה''ל

זאב ארליך, אזרח ישראלי בן 71, נהרג בהיתקלות בלבנון

רס"ל (במיל') איתן בן עמי, לוחם ביחידת המילואים של מגלן שבעוצבת הקומנדו, נפל בקרב בדרום לבנון ● השליח האמריקאי עמוס הוכשטיין הגיע לישראל - אחרי ביקור בן יומיים בביירות ● מזכ"ל חיזבאללה בנאום: "יכולים להמשיך לאורך זמן" ● מטח לקריית שמונה הוביל להרס רב, ואחד הבתים בעיר נחרב לחלוטין • ארה"ב לעיראק: מיצינו את כל המאמצים מול ישראל למנוע תקיפה בשטחכם ● עדכונים שוטפים

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בזן: רווח של 95 מיליון דולר בשלושת החודשים, והפסד ברבעון

קבוצת בתי זיקוק נפט דיווחה על הפסד של 15 מיליון דולר לעומת רווח ברבעון המקביל לאור צמצום רווחי הזיקוק ● מנכ"ל בזן מדגיש: "בתקופת הדוח חלה ירידה בסביבת המרווחים, אך מרווחי הסולר והבנזין נותרו ברמה גבוהה ביחס לממוצע הרב-שנתי"

ביטקוין / אילוסטרציה: Shutterstock

מחזיקים מטבע דיגיטלי בחו"ל? בקרוב, המידע עליכם יגיע בקלות לרשות המסים

ישראל מצטרפת לתקן ה־CRAF של ה־OECD, במסגרתו ישתפו המדינות במידע בנושא קריפטו ● המנגנון ייכנס לתוקף ב־2027, וברשויות עובדים על הטמעתו ● מומחה למיסוי: "הכרחי להשלים המהלך בגילוי מרצון" ● לאחרונה הגבירה רשות המסים את פעילות האכיפה בנושא

טלי בן עובדיה / צילום: רמי זרנגר

מנכ"לית זמנית לחדשות: הפיתרון של רשת 13 לחילוקי הדעות בדירקטוריון

רשת 13 מעוניינת למנות את טלי בן עובדיה כמנכ"לית זמנית של החדשות ● ברקע, התנגדות שני דירקטורים מטעם הציבור למינויה הקבוע בחברה ● מחר דירקטוריון רשת יתכנס והמינוי הזמני יעלה להצבעה

המדינה שמגנה את ישראל אבל רוכשת ממנה נשק במיליארד אירו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: הולנד רכשה מתחילת המלחמה נשק מישראל במיליארד אירו, הקול הלבנוני הקרוב ביותר לאוזנו של טראמפ, אוסטרליה סירבה להכניס את איילת שקד, האזהרה המטרידה ליהודים בברלין ומדוע העימות בין ישראל לאיראן לא גלש עדיין למלחמה ● כותרות העיתונים בעולם 

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

צים הרוויחה מעל מיליארד דולר ברבעון; המניה מזנקת בוול סטריט

חברת הספנות צים מדווחת על זינוק של 117% בהכנסות, לאחר שמחירי ההובלה הוכפלו, ומעלה שוב את התחזית השנתית ● תחלק דיבידנד של 440 מיליון דולר ● המנכ"ל אלי גליקמן: "אין אף חברה ישראלית שהרוויחה סכום כזה ברבעון" ● "אני נזהר בדבריי על אנליסטים, אבל הם בד"כ מומחים להסביר מה היה בעבר, וקשה להם לצפות את העתיד"

מילואימניקים בשטחי הכינוס / צילום: Associated Press, Ohad Zwigenberg

השינוי שהאוצר מתכנן בתגמול למשרתי המילואים

התוכנית שמנסים לקדם בימים אלו באוצר, מבקשת להגביל את היכולת של המילואימניקים לקבל תגמול על השירות ועל שכר עבודה במקביל ● מטרת התוכנית היא לצמצם את עלויות התשלום העודפות ולייעל את מערך המילואים

יו''ר תע''א, עמיר פרץ, לצד המנכ''ל בועז לוי / צילום: התעשייה האווירית

התעשייה האווירית: ההכנסות מישראל זינקו ל־33% מהנתח

בתשעת החודשים הראשונים של השנה זינק הרווח הנקי של התעשייה האווירית בכ־74% לשיא של כ־416 מיליארד דולר ● רק ברבעון הנוכחי נרשמו מכירות בכ־4.3 מיליארד דולר, והרווח הנקי זינק לכ-122 מיליון דולר

ג'נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה / צילום: ap, Eric Risberg

אנבידיה שוב עקפה את הציפיות; המניה ירדה במסחר המאוחר

זהו הרבעון התשיעי ברציפות בו החברה עקפה את ציפיות האנליסטים ● החברה הרוויחה 81 סנט למניה, ההכנסות היו 35 מיליארד דולר, זינוק של 94% לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה ● ההכנסות ממרכזי הנתונים היו 30.1 מיליארד דולר, יותר מפי שניים מהרבעון המקביל ● תחזית ההכנסות לרבעון הרביעי, אף שהיא גבוהה מממוצע תחזיות האנליסטים, מאכזבת את המשקיעים

בנק מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר

מזרחי טפחות: הרווח הנקי זינק ב-30% ל-1.4 מיליארד שקל

התשואה על ההון הגיעה לרמה גבוהה ביותר עד כה בקרב הבנקים הגדולים - 19% ● בדומה למתחרים, מזרחי טפחות הציג צמיחה חדה באשראי לציבור

גוגל כרום / אילוסטרציה: Shutterstock, Evan Lorne

משרד המשפטים האמריקאי לוחץ על גוגל להיפרד מדפדפן כרום

משרד המשפטים האמריקאי מבקש מבית המשפט הפדרלי להורות לגוגל למכור את דפדפן האינטרנט כרום, כפתרון לתיק ההגבלים העסקיים המתנהל נגד החברה ● בבקשה נכתב כי אילוץ החברה למכור את כרום יסייע ליצירת תנאים שווים יותר עבור המתחרים בתחום ● באוגוסט האחרון נקבע כי גוגל מחזיקה במונופול בשוק החיפוש

שוטר במכרה זהב לא־חוקי בבוריטיקה, קולומביה / צילום: Reuters, LUISA GONZALEZ

כנופיית סמים גנבה 3 טונות של זהב במבצע שוד מושלם כל כך, שהוא עדיין נמשך

במהלך השנים האחרונות, ארגון פשע שודד את אחד ממרבצי הזהב הגדולים ביותר בקולומביה השייך לענקית כרייה סינית ● החברה מעריכה כי נגנב ממנה זהב בשווי של כ־200 מיליון דולר ומפנה אצבע מאשימה לממשלה: "איך ייתכן שהרשויות לא פועלות נגד זה?"

בנייה בישראל. ''הוצאות חריגות שוחקות את הרווחיות של היזמים'' / צילום: Shutterstock

קבלני הביצוע נשארו בלי רווח, ויזמי הנדל"ן נדרשים לפתוח את החוזים והכיס

חברות הביצוע דורשות מהיזמים לפתוח חוזי בנייה סגורים וקבועים מראש, בשל התייקרויות בשוק מעבר למדדי הלמ"ס ● תוספות התשלום מגיעות כיום לעד 5% מעלויות פרויקטים ● בדניה סיבוס דורשים מלמ"ס לעדכן את המדדים, "ואם הדברים לא ייפתרו, נשקול הגשת בג"ץ"

טנק רוסי בעמדת תקיפה באוקראינה / צילום: ap, משרד ההגנה הרוסי

אחרי שאיבדה יותר מ-3,500 טנקים, ברוסיה מצאו פתרון יצירתי

אזרבייג'ן מגדילה את תקציב הביטחון שלה ● תעשיית הקולנוע הרוסית נרתמת לטובת חיל השריון של פוטין ● קוריאה הצפונית מגבירה את הסיוע לרוסיה ● וגם: הכצב"ם יוצא הדופן שמתכננת סין ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

אושר בטרומית: הקמת גוף מודיעין חלופי תחת משרד ראש הממשלה

לפי ההצעה, המחלקה תוצב תחת משרד ראש הממשלה, שיקבע את סמכויותיה ואת אופן הפיקוח עליה ● כמו כן, ועדת השרים לענייני ביטחון לא תקבל החלטה ללא קבלת חוות-הדעת של המחלקה