קיבוץ האון ליד הכנרת / צילום: איל יצהר
קיבוץ האון והמועצה האזורית עמק הירדן הגישו לבית המשפט העליון ערעור נגד פסקי הדין שניתנו בעתירות שהוגשו על-ידם נגד המכרזים של רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) בהאון.
● קיבוץ האון הפסיד בבית המשפט. כמה תעלה וילה ליד הכנרת?
● נדחתה עתירת קיבוץ האון; השופטים: "רצו למכור את המגרשים רק לתושבי עמק הירדן ולילדי חברי הקיבוץ"
נזכיר כי בקיבוץ ובמועצה ביקשו לבטל שלושה מכרזים פומביים שפרסמה רמ"י למכירת קרקעות בקיבוץ. במכרזים ישווקו בסך-הכול 248 מגרשים בשטח 300-500 מ"ר להקמת בתים צמודי קרקע. עד כה נסגרו מכרזים ל-171 יחידות דיור, חלקן לחיילי מילואים מחוסרי דיור. מחירי המינימום להגשת ההצעות במכרזים נעו בין 655 אלף שקל ל-1.1 מיליון שקל לפני עלויות פיתוח.
הקיבוץ והמועצה הגישו עתירה מינהלית נגד המכרזים, אולם השופט עראפת טאהא מבית המשפט המחוזי בנצרת דחה את עתירתם וכתב: "לא מצאתי כי במכרזים עצמם נפלו פגמים מהותיים המצדיקים פסילתם. עוד מצאתי כי המניע העומד בבסיס העתירה הוא רצונם של העותרים לכפות על רמ"י לשווק את המגרשים לתושבי המועצה האזורית עמק הירדן ולילדי חברי הקיבוץ המבקשים לחזור ולהתגורר בקיבוץ, ולא דאגה אמיתית לציבור".
לאחר שניתן פסק הדין של המחוזי פורסמו תוצאות מכרזי המקרקעין, והתברר כי המחיר הממוצע לרכישת מגרש במסגרת המכרז לכלל האוכלוסייה עמד על 2.4 מיליון שקל, לעומת 1.3 מיליון שקל בממוצע במגרשים שנועדו למשרתי המילואים חסרי הדיור. הזוכים במכרזים יידרשו לעבור ועדת קבלה, והמחירים אינם כוללים את עלות הפיתוח, שאינה ידועה עדיין ויכולה להוסיף סכומים משמעותיים לכל זוכה.
במקביל לערעור הגישו הקיבוץ והמועצה בקשה לעיכוב ההליכים הנוספים הקשורים למכרז, עד שבית המשפט ידון בהודעת הערעור עצמה. המכרזים עצמם נסגרו כבר באמצע ספטמבר, כך שכעת מדובר בעיכוב נוסף לזוכים.
"חוות-הדעת לא הוצגה בפני בית המשפט"
בערעור שהוגש עתה, באמצעות עו"ד אבנר צור ואילן גורודיסקי מסניף צפון של פירמת עורכי דין בלטר גוט אלוני ושות', טוענים המועצה האזורית עמק הירדן וקיבוץ האון כי "החלטת רמ"י לצאת למכרזים התקבלה שלא כדין ובניגוד להסכם שנחתם עם קיבוץ האון ואף בניגוד לעמדת הרשויות השונות, לרבות החטיבה להתיישבות ולחוות-דעת משפטית שנערכה על-ידי היועצת המשפטית של רשות מקרקעי ישראל באוגוסט 2021".
עוד הם טוענים כי חוות-דעת זו לא הוצגה בפני בית המשפט המחוזי כחלק מהתיק והוגשה רק בסיומו של ההליך, כשלמועצה לא ניתנה זכות תגובה.
עוד טענו במועצה ובקיבוץ האון כי במכרזים קיימים "שורה ארוכה של פגמים... שיש במשקלם המצטבר להדגיש את הפגימות שבמכרזים".
עו"ד גורודיסקי מסר לגלובס: "לגישתנו מדובר במקרה ייחודי שבית המשפט קמא, עם כל הכבוד, לא נתן את המשקל לייחודיות של המקרה ונתן פרשנות שגויה להסכם משנת 2012, שהביא לשינוי הסיווג של קיבוץ האון ועל המועצה האזורית כולה".
רמ"י: "ערעור קנטרני"
מרשות מקרקעי ישראל נמסר בתגובה: "צר לרשות מקרקעי ישראל שהמועצה והעומד בראשה, בניגוד להצהרותיהם, עושים כל שלאל ידם כדי לפגוע בחיילי המילואים ובמציעים הנוספים שזכו במכרז ובאפשרות לקבוע את ביתם ביישוב האון. לא מיותר לציין אף את קביעת כבוד בית המשפט המחוזי, לפיה כל התנגדות המועצה נובעת מהרצון להקצות את המגרשים לתושבי המועצה ולמקורבים ולא לכלל הציבור.
"רמ"י תמשיך לפעול לטובת כלל הציבור, ואנו מאמינים שבית המשפט העליון יאמץ את קביעות בית המשפט המחוזי, ואף הוא ידחה את הערעור הקנטרני וחסר הבסיס".