סניף של רשת ספאר / צילום: גלית חתן
חצי שנה אחרי פתיחת הסניף הראשון של רשת ספאר ההולנדית בישראל, שנערכה בכפר סבא, בוטל ההסכם לפתיחת הסניף השני במרכז המסחרי ישפרו פלאנט בקריית יהודית בבאר שבע, שהיה אמור להתחיל בפעילות בחודשים הקרובים.
● בעקבות חרם צרכנים אנטי־ישראלי: קרפור מפסיקה את פעילותה בירדן
● לא מצליחים למצוא שמנת על המדפים? זו הסיבה
הסניף היה אמור להיפתח עד סוף השנה, אולם סכסוך בין הצדדים הוביל לביטול ההסכם, כאשר הדעות חלוקות לגבי הסיבות לביטול. ישפרו דיווחה בתחילת השבוע לבורסה כי ב־7 בנובמבר הודיע לה זכיין ספאר ישראל, עמית זאב, על הביטול בגין הפרות חוזה על־ידי ישפרו, וכי יום למחרת הודיעה החברה לזאב כי ההסכם מבוטל בשל הפרות יסודיות מצדו.
ההפרות שמציינת ישפרו הן אי־העמדת ערבות בנקאית, אי־מסירת שטר חוב חתום על־ידי שני ערבים והימנעות מתחילת ביצוע עבודות ההתאמה במושכר. בדיווח מציינת ישפרו כי הביטול של זאב נחשב בעיניה כהפרת חוזה.
במכתב הביטול ששלח זאב לישפרו, שהגיע לידי גלובס, מצוין כי המצב הנוכחי של הנכס אינו מאפשר להפעיל בו סופרמרקט. זאת ברקע העובדה שהמקום לא קיבל היתר בנייה, ושישפרו כלל לא הגישה בקשה להיתר כזה, למרות שהחוזה בין הצדדים נחתם הרבה קודם לכן. עוד צוין כי מדובר בסיכון עצום בדרך של ביצוע השקעות נוספות בנכס, שמצבו אינו מאפשר שימוש.
לדברי מקורב לספאר, מסירת המפתחות הייתה אמורה להתבצע בחודש יוני, אולם מכיוון שלא ניתנו עד היום היתרים מעיריית באר שבע, ולא בוצע כל סיכום עמה בנוגע לאפשרות הפעלת הסופר עד מתן האישור, בחברה סירבו להפעיל את המקום.
כיום פועלות במתחם קשת טעמים ושופרסל. הפעלת סופרמרקט נוסף דורשת היתרים חדשים, בין היתר בשל שינוי המבנה, הזזת דיירים, סגירת אחת מדלתות הקניון והקמת רמפה להכנסת סחורה וכניסת ספקים. מדובר בהליך שאמור לקחת מספר חודשים מרגע הגשת הבקשה.
מקורבים לישפרו טוענים כי העיכוב חל בעקבות אי־הגשת התוכניות מצד ספאר, אולם בספאר אומרים כי התוכניות הוגשו זה מכבר, וכי בחברה נדהמו לגלות כי ישפרו לא הגישה עדיין לעירייה בקשה להיתר.
"ההחלטה לבטל את החוזה מול הזכיינית המקומית בבעלות עמית זאב נעשתה בשל כך שזאב לא עמד בהתחייבויותיו החוזיות מול ישפרו", אומרת אורטל צור, מנהלת הנכסים של ישפרו. "טענתו של זאב על בעיות בהיתר היא טענה מגוחכת. הקניון עם היתר בנייה מלא למסחר, ובנכס נמצאים שוכרים מובילים כגון סופר־פארם, אליטל ועוד.
"לא ראינו סניפים אחרים של ספאר נפתחים לאחרונה, בשום אתר. ייתכן כי הרקע לקשיים של זכיינית ספאר הוא פרישת משפחת מירלשווילי מהזכיינית והיעדר חלופות או אשראי, אבל לא ישפרו צריכה לתת הסברים לכך שלא העניקו לה בטוחות".
מחפשים נכס חלופי
מספאר נמסר בתגובה כי "לצערנו, לא ניתן לפתוח את הסניף המתוכנן בקניון ישפרו פלנט בבאר שבע, מאחר שהקניון הפר את ההסכם ולא הצליח לספק את ההיתרים הנדרשים. אנו נמשיך לחפש חלופות בבאר שבע, במטרה לעמוד ביעד ולהעניק לתושבים מוצרים איכותיים שמיובאים מכל העולם".
זאב עצמו אומר לגלובס כי "אם ישפרו יצליחו למצוא מישהו שיסכים לפתוח סופרמרקט במקום שחוקית לא ניתן להפעיל בו סופרמרקט, אז אשמח בשבילם. יום אחרי שביטלתי את ההסכם, ישפרו ניסו להציג לציבור תמונה הפוכה מהמציאות, ולכן שלחו לי מכתב מגוחך שלפיו הם מבטלים הסכם שכבר ביטלתי. הדרישות שלהם קשורות למסירת הסופר שמעולם לא קרתה בגלל רשלנות של ישפרו, וברור שמדובר בתרגיל. התחלנו לחפש נכס חלופי לפתיחת סניף בבאר שבע".
הסניף של ספאר בכפר סבא נפתח בחודש מרץ 2024 בהשקעה של 10 מיליון שקל, והוא עדיין היחיד בארץ של הרשת, כאשר היעד שהוצב היה פתיחת כ־10 סניפים בשלוש שנים. לגלובס נודע כי בחברה מנהלים משא־ומתן על שלוש חנויות בתל אביב, שתיים מהן בגודל של כ־250 מ"ר, והשלישית - כ־1,000 מ"ר. אם המשא־ומתן יבשיל, הן צפויות להיפתח בחודשים הקרובים.
הסכמים נוספים נחתמו בקריית אונו בסניף שאמור להיפתח בסוף 2025; ובקריית ים לתחילת 2026. שני הסניפים צפויים להתפרס על פני כ־2,000 מ"ר.
עיריית באר שבע: "נפגשנו עם ספאר"
זאב, מנכ"ל יינות ביתן לשעבר, סיכם בתחילת 2023 עם שופרסל, בראשה עמדו אז אורי וטרמן ואיציק אברכהן, כי השניים יקימו חברה משותפת שהייתה אמורה להיות מוחזקת ב־19.9% על־ידי שופרסל וב־80.1% על־ידי זאב, ולקבל את הזיכיון להפעלת חנויות תחת מותג SPAR וכן ליבוא ושיווק בלעדיים של מוצרי SPAR בישראל. מאוחר יותר באותה השנה בוטל ההסכם.
משקיע נוסף שיצא מהשותפות גם הוא לאחרונה הוא חברת ק.ד. שבבעלותו של יצחק מירלשווילי, שרכש 20% ממניות החברה תמורת השקעה של 14 מיליון שקל.
SPAR היא קואופרטיב שהוקם ב־1932 בהולנד שמטרתו לאגד קמעונאים עצמאיים בכל העולם, אשר מבצעים רכש משותף מספקים, מפתחים מוצרים של המותג הפרטי וסוחרים אחד עם השני גם במוצרים של המותגים הגדולים ביבוא מקביל. תחת הלוגו של SPAR פועלות כ־14 אלף חנויות בפורמטים שונים, מחנות נוחות ועד היפרמרקט, ב־48 מדינות. המחזור השנתי של הרשת עומד על כ־43 מיליארד אירו.
מעיריית באר שבע נמסר: "עיריית באר שבע תומכת ומקדמת עסקים חדשים בתחומה, ובהתאם לכך הצוותים המקצועיים מסייעים ומלווים באופן צמוד את בעלי העסקים. גם במקרה זה ליוו נציגי העירייה באופן שוטף את נציגי המבוקשים, לרבות פגישה עם נציגי ספאר בארץ. ככל שהבקשה תקודם על־ידם במסגרת ההליכים המקובלים, עיריית באר שבע תמשיך לפעול יחד עם המבקשים להוצאת ההיתר בהקדם".