גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינה סוגרת את הפרצות במיסוי הקריפטו. מי יצטרך לשלם מס על רווחים?

תזכיר חוק חדש של רשות המסים מבהיר את מעמד הקריפטו בישראל ואת הדיווח הנדרש עליו ● מומחים מזהירים כי הצעד יסגור את הדלת בפני משקיעים, שעלולים "לנקוט צעדים דרסטיים" ● מה קובע התיקון, מתי ישולם מס על רווחים ועל מי הוא צפוי בעיקר להשפיע?

שי אהרונוביץ', מנכ''ל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר
שי אהרונוביץ', מנכ''ל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר

כבר שנים שרשות המסים מנסה להגיע אל הרווחים הישראליים המסתובבים בשוק הקריפטו וחייבים במס בישראל. לפני כשבוע הצביע דוח מבקר המדינה כי מיסוי שכזה עשוי להכניס למדינה 3 מיליארד שקל, אותם היא מאבדת כתוצאה מאי־אכיפה מספקת בתחום. 

המספרים נחשפים: לכמה ישראלים יש עד עשרת אלפים דולר בביטקוין?
ניתוח | זה היה אחד השבועות הטובים שהיו לוול סטריט. מה צפוי בהמשך? 
מנהל רשות המסים חשף: השינוי שהכניס למדינה 4 מיליארד שקל 

כבר ב־2018 פרסמה רשות המסים נייר עמדה לפיו מטבע דיגיטלי נחשב ל"נכס" לצרכי מס והמשקיעים במטבעות הדיגיטליים יחוייבו במס רווחי הון בגובה 25% על רווחיהם, כל עוד פעילותם אינה עולה לכדי עסק. כעת, ימים ספורים לאחר פרסום דוח מבקר המדינה, מפרסמת הרשות תזכיר חוק חדש בו היא מעגנת את עמדתה מלפני שש שנים בחקיקה, וגם מבהירה מתי הרווחים מזירת הקריפטו נחשבים ל"ישראלים" לצרכי תשלום מס.

מה אומר תזכיר החוק, על מי הוא ישפיע והאם מאות מיליוני שקלים מרווחי קריפטו צפויים להיכנס כעת לקופת המדינה? מומחי מיסוי וקריפטו עונים לשאלות, ובדרך מעלים גם חשש כי הדבר יסגור את הדלת בפני משקיעים רבים, ואלו "עלולים לנקוט צעדים דרסטיים על מנת לא להיכלל במעגל המדווחים ומשלמי המסים".

מה קובע תזכיר החוק?

תזכיר החוק שפירסמו רשות המסים ואגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר מגדיר מהו נכס דיגיטלי, וקובע כי מטבע קריפטו ונכסים דיגיטליים, בהם אסימון דיגיטלי או NFT, יסווג כ"נכס" בפקודת מס.

מדובר בעיגון חקיקתי לעמדת מיסוי שפורסמה כטיוטה כבר בתחילת 2017 וכעמדה רשמית של רשות המסים בתחילת 2018, ולפיה מחויבים המשקיעים במטבעות הדיגיטליים במס רווחי הון בגובה 25%, כל עוד פעילותם אינה עולה לכדי עסק. במקרה שהפעילות עולה כדי עסק יחויב העוסק במס דו־שלבי כחברה או במס שולי לפי מדרגות המס ליחיד.

בנוסף, קובע תזכיר החוק את הכללים שלפיהם ייקבע מתי רווח שהופק מנכס דיגיטלי ייחשב לרווח שהופק בישראל. קביעה זו דרמטית להכרעה היכן ישולם המס על רווחי הקריפטו מאחר שעל פי פקודת מס הכנסה, רווח הון חייב במס אם הופק על ידי תושב ישראל או אם הופק בישראל, על ידי תושב ישראל או תושב חוץ.

 

מתי ישולם מס על רווחי קריפטו בישראל?

על פי תזכיר החוק, רווח הון שהופק ממכירת נכס דיגיטלי ייחשב לרווח שהופק בישראל אם מוכר הנכס היה תושב ישראל במועד הרכישה של הנכס הדיגיטלי. בנוסף, נקבע כי אם הנכס הדיגיטלי משקף זכות, במישרין או בעקיפין, לרכוש שנמצא בישראל, או לתושב ישראל, המוכר יהיה חייב במס רווח הון עבור הרווח ממכירתו.

עו"ד איתי ברכה, שותף מנהל בבוטיק המס ברכה ושות', מסביר בנוסף לכך כי "התיקון בעניין מקום הפקת ההכנסה, נועד להתגבר על פרשנות לפיה מיקום הנכס הינו מחוץ לישראל, המביא לעיתים לפטור ממס בישראל. עוד נועד התיקון להסדיר את המצב המשפטי המעורפל ביחס לעולה חדש המחזיק מטבעות קריפטו ומבצע את מכירתם לאחר העלייה. על פי התיקון המוצע, ככל שהמטבעות שברשותו אינם מקנים בעלות במישרין או בעקיפין בנכס או חברה בישראל, יהיה העולה החדש פטור ממס בישראל במכירת המטבעות אותם רכש טרם עלייתו".

בעניין זה, מציין ברכה, כי יש לשים לב שככל וירכוש העולה החדש מטבעות חדשים לאחר עלייתו, וכיוון שבאותו המועד הוא ייחשב כבר כתושב ישראל, מכירת מטבעות אלו יהיו חייבים במס בישראל, בניגוד לפטור הקיים לעולה חדש ביחס לניירות ערך זרים אותם רוכש העולה החדש גם לאחר מועד עלייתו. לדבריו, "מדובר בעיוות מס".

על מי ישפיע התיקון?

לפי עו"ד ברכה, "התיקון ישפיע על כל סוחרי ומחזיקי הקריפטו אשר עד היום סברו, בעצמם או על ידי קבלת חוות דעת כזו או אחרת, כי ניתן להגדיר את הביטקוין כמטבע ולא כנכס, ומשכך עליית שווי הביטקוין שברשותם תהיה פטורה ממס בישראל".

האם התיקון יוביל לתשלומי מס של מאות מיליוני שקלים מרווחי קריפטו?

ההערכות ברשות המסים מדברות על כך שבשנים האחרונות נגרעו מקופת המדינה מיליארדי שקלים מרווחים שמומשו בזירת הקריפטו ולא שולם עליהם מס. באוצר וברשות המסים מקווים כי אסדרת החקיקה בתחום תקנה יתר וודאות לתחום פעילות זה, ותסייע לצמיחתו והתפתחותו בישראל, ולצד זאת תבטיח ניהול מושכל של הסיכונים הגלומים בפעילות זו למשק, כגון העלמת מס ושימוש בנכסים דיגיטליים לצורך הלבנת הון. כלומר: תגביר את גביית המס בזירת הקריפטו.

עו"ד (רו"ח) רחלי גוז־לביא, שותפה מנהלת ושותפת מסים בכירה בעמית פולק מטלון מציינת, כי "התיקון עשוי להגדיל את מעגל המדווחים, היות שהוא יקבע בחקיקה את סיווג המטבע הדיגיטלי כנכס וכן שמי שרכש בעת היותו תושב ישראל נכס דיגיטלי ויעזוב את ישראל יהיה חייב במס בישראל בעת מכירת הנכס. בנוסף, משקיעים באסימונים הקשורים לרכוש בישראל או בחברות ישראליות יצטרכו לשלם מס רווחי הון בעת מימוש הרווחים".

מהי הביקורת על התיקון?

עו"ד ורו"ח רון צרפתי, סמנכ"ל בפלטפורמת הקריפטו הישראלית Bit2C, אומר כי "העובדה שהתיקון נוקט בגישה מצמצמת מאוד ומוגזמת לעניין הגדרת 'נכס דיגיטלי', לפיה רק מטבע קריפטו שהונפק על ידי גוף מדינתי מוסמך ייחשב כ'מטבע חוץ' אשר יקנה פטור ממס לעניין רווחי הון, עלולה לשפוך את התינוק עם המים. זאת מאחר ומטבעות קריפטו שכבר קיימים בשוק מזה שנים, כדוגמת הביטקוין, לעולם לא יקנו פטור ממס בישראל למי שמתעשר ממכירתם. הגדרה מצמצמת וחד משמעית זו תסגור את הדלת בפני משקיעים רבים אשר עלולים לנקוט צעדים דרסטיים על מנת לא להיכלל במעגל המדווחים ומשלמי המסים".

עו"ד ברכה מצטרף לביקורת. "רשות המסים מתעלמת לחלוטין מהחסמים הקיימים בתחום, ומכשלים בחקיקה בישראל בתחום המקשים על פעילות סוחרי הקריפטו. תיקון חקיקה נכון, ראוי שיביא, מצד אחד, לוודאות מיסויית גדולה יותר, אך מנגד, יביא לפתרון בעיות והסרת חסמים הקיימים כיום. החסם המרכזי בישראל הוא היכולת לקלוט את התמורה ממסחר בקריפטו במערכת הבנקאית בישראל. מדובר בחסם משמעותי אשר מוביל את סוחרי הקריפטו להחזיק את את רווחיהם מחוץ לישראל, או לחילופין למצוא פתרונות אלטרנטיביים לצורך העברת הכסף לישראל תוך תשלום עמלות גבוהות ביותר לחברות שונות".

עו"ד עידן בן־יעקב, חבר בוועדת הקריפטו הארצית בלשכת עורכי הדין, מוסיף כי "נוסח תזכיר החוק המוצע מייצר לקונה מהותית לגבי אופן יצירת וקביעת החבות לתשלום המס. על פי הנוסח המוצע, מבססת רשות המיסוי את חבות התשלום על הזיקה למדינת ישראל, בניגוד לרווחי הון, למשל, אשר בהם ברוב המקרים המיסוי מבוסס על תושבות הנישום - נקודה מהותית בכל הקשור לנכסים דיגיטליים. כמו כן, נקודת הייחוס צריכה להיות מועד המכירה, בה מתבצע אירוע המס (ומימוש הרווח), ולא הרכישה - ולפי זה לחשב את המס. כך מקובל ברוב הנחות המוצא לגבייה וחיוב במס, ויש לעשות כך גם במקרה של נכס דיגיטלי".

עוד כתבות

פרופ' הייתם עמל / צילום: איגור פרברוב

החוקר שפורץ דרך בגילוי המקור לאוטיזם

פרופ' הייתם עמל מהאוניברסיטה העברית, המכהן בימים אלה כפרופסור אורח בהרווארד, מצא קצה חוט שיכול להוביל לפיצוח הקשר בין מולקולה שמאפיינת זיהום סביבתי להתפתחות אוטיזם ● בעקבות התגלית שלו, קיבל קונסורציום חוקרים בהשתתפותו מענק חריג לבחינת השפעתם של חומרים מזהמים על העלייה במספר המאובחנים בתסמונת ● בראיון לגלובס, הוא מסביר מדוע המחקר רלוונטי גם לאלצהיימר ומגלה מה יחזיר אותו לישראל

יחסים מסוכנים / עיבוד: Shutterstock

זו כנראה מערכת היחסים החשובה ביותר בעולם, עכשיו היא עושה קאמבק

שיחות חשאיות, מפגשים מבודדים וחקירת עבר בדבר קנוניה אפשרית ● עם כניסתו של טראמפ לבית הלבן תעמוד במוקד תשומת הלב העולמית מערכת היחסים ההדוקה שלו עם מנהיג המעצמה היריבה פוטין ● האם החיבה ההדדית ביניהם תכריע את המלחמה באוקראינה ואיך היא צפויה להשפיע על אירופה כולה?

אמיר שלכט, אייל הררי, דורון ארזי / צילום: איל יצהר, ליאורה כץ

הישראלית שרשמה תשואה של פי 2 מההנפקה וזאת שזינקה ב-15%

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש • גלובל-אי הציגה דוח רבעוני חזק שבעקבותיו אופנהיימר וג'פריס העלו את מחיר היעד של המניה ● גם אלוט סגרה שבוע חיובי לאחר שפרסמה דוחות חזקים ● וסרגון ממשיכה במומנטום החיובי כשקפצה ב-15% ביום שישי האחרון

מיליי מניף מסור בעצרת בחירות / צילום: Associated Press, Natacha Pisarenko

שנה לכהונת נשיא ארגנטינה: האינפלציה נבלמת, הצמיחה בדרך, אבל המחיר כבד

כשנבחר לנשיא ארגנטינה הבטיח חאבייר מיליי מהפכה כלכלית ● שנה אחרי, מיליי קיצץ שליש מהוצאות הממשלה, האינפלציה נבלמה והשכר הריאלי עולה ● אלא שהמהלכים גבו מחיר, ושיעור העוני זינק מ-42% ל-53% ● כעת מקווים שם שהקירבה שלו לטראמפ תשמש כמנוף כלכלי

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

המפקח הכריע: מתי ניתן לחייב בעלי דירות להשתתף בשיפוץ?

מה הסמכות של בית משפט אזרחי לדון במזונות, אחרי שהוגשה תביעת גירושים בבית הדין הרבני? ● קונה התחרט ביום חתימת החוזה על הבית, בית המשפט הכריע אם לרוכשים מגיע פיצוי ● שני בעלי דירות סירבו להשתתף בשיפוץ הבניין, והמפקח נאלץ להתערב ● 3 פסקי דין בשבוע

סיכום שווקים / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

המשקיעים נוהרים לאפיק הזה בבורסה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

עליות חדות בבורסה בת"א הפכו את אוקטובר לחודש התשיעי שבו נרשמות תשואות חיוביות מתחילת השנה ● קצת יותר משנה מפרוץ המלחמה, חששות המשקיעים נעלמו כמעט לחלוטין בשוק החוב הקונצרני המקומי ● וגם: האופציות החדשות של משקיעי הביטקוין

פעילות צה''ל בדרום לבנון / צילום: דובר צה''ל

לוחם גולני נפצע קשה בדרום לבנון, דיווחים בסוריה: ישראל תקפה באזור חומס

חמאס פרסם שתי תמונות שמוכיחות לכאורה את טענתו שחטופה נהרגה, צה"ל: לא ניתן לאמת או להפריך זאת ● בישראל ובאמירויות חושדים ששליח החב"ד שנעדר היה במעקב של גורמים עוינים, ושמדובר באירוע טרור ● לפי דיווחים בלבנון, לפחות 7 נהרגו ועוד עשרות נפצעו בתקיפה האווירית על בניין בן 8 קומות בביירות • עוד דווח שיעד התקיפה הוא מוחמד חיידר, ראש אגף המבצעים בחיזבאללה • במקביל, כמה רקטות שוגרו מלבנון לעבר חיפה והקריות - נזק נגרם בכמה מוקדים, אין נפגעים • כל העדכונים

תמיר מנדובסקי / צילום: ניר סלקמן

"זו הייתה פצצה מתקתקת": מחבר הספר "השקעות לעצלנים" מגלה מי הייתה המניה הראשונה שלו

תמיר מנדובסקי, מחבר רב־המכר "השקעות לעצלנים" שנמכר ביותר מ־165 אלף עותקים, מסביר בפודקאסט של גלובס למה לא כדאי להתמקד במניות בודדות, ואיך הפחד הגדול שלו התגשם שנה אחרי השקת הספר: "המשבר של 2022 היה הסיוט שלי"; וחושף את דעתו על ביטקוין: "אנשים משקיעים בזה מתוך ספקולציה"

שיגור הלוויין 'אופק 13' / צילום: דוברות משרד הביטחון

האינטרסים, התדמית והכסף הגדול: למה כל כך חשוב לצרפת להשאיר את ישראל מחוץ לתערוכות הנשק?

ממשלת צרפת כבר ניסתה לשים מקל בגלגלים של השתתפות ישראל בתערוכות ביטחוניות, ולא הצליחה ● כעת היא הסירה את הכפפות והפסיקה להסתתר מאחורי מארגני האירוע, ומטרתה היא למנוע השתתפות ישראלית בסלון האווירי בפריז ● הכסף, החשיפה, הקשרים: מה רוצים הצרפתים להשיג בתערוכות הללו, ולמה הן רוצות את ישראל בחוץ

נתב''ג. משבר תעופה חמור / צילום: טלי בוגדנובסקי

השמיים נופלים: מה יעצור את משבר התעופה החמור שאליו נקלעה המדינה

יותר משנה מפרוץ המלחמה, ונראה כי החזית מול חברות התעופה הזרות רק מסתבכת ● במשרד התחבורה עדיין לא הצליחו להעביר את התיקונים הנדרשים בחוק, ובדרך לגיבושו ניתנה הצצה ללחצי לוביסטים ופוליטיקאים ● בינתיים הבעיה לא קרובה לפתרון, ובעוד שהחברות הישראליות ממשיכות ליהנות מהמצב, בכירים בענף אומרים: "המשבר ייגמר רק כשהמלחמה תיגמר"

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

נעילה ירוקה בוול סטריט: דאו ג'ונס עלה בכאחוז

הביטקוין לא עוצר: נסחר ביותר מ-99 אלף דולר ● נעילה חיובית באירופה ● יו"ר הרשות לניירות ערך האמריקאית, גארי גנסלר, יעזוב את תפקידו ב-20 לינואר ● משרד המשפטים האמריקאי קבע כי על גוגל למכור את הדפדפן כרום

ראסל קרואו כהרמן גרינג, ימינו של אדולף היטלר, מתוך ''נירנברג'' / צילום: Scott Garfield, IMDB

על משפטי נירנברג, שהעסיקו שורה של יוצרי קולנוע

השבוע לפני 79 שנה מנהיגי המשטר הנאצי הועמדו לדין על פשעיהם בפני בית הדין הצבאי הבינלאומי, במשפטים שבסופם רק מעטים הוצאו להורג ● משפטי נירנברג עיצבו לא רק את פני המשפט הבינלאומי אלא גם השפיעו עמוקות על הוליווד

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מהו הצירוף שזכה בתואר הסיסמה הגרועה ביותר למחשב בשנת 2024?

בעקבות איזו מלחמה כתב מארק נופלר את שירו "אחים לנשק", מה מודדים ביחידת מידה טסלה, ואיזה עץ נחשב לגבוה בעולם? ● הטריוויה השבועית

פיטר הגסת', שר ההגנה המיועד של ארה''ב. על זרועו קעקוע של צלב ו'ישו' בעברית / צילום: מתוך עמוד האינסטגרם של פיטר הגסת'

התנ"ך העברי הוא עכשיו הפק"ל הפוליטי של בכירי ממשל טראמפ

האנגלו־פרוטסטנטים תמיד אהבו את התנ"ך העברי, לפעמים כדי הגזמה. עכשיו הוא חלק מן הפק"ל של בכירי ממשל טראמפ ● הבה ניזכר בהיסטוריה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה חיובית בת"א; שטראוס וקנון קופצות בכ-6% כל אחת

מדד ת"א 35 עולה ב-0.6% ● השקל התחזק מול הדולר בסוף השבוע האחרון ● בבנק אוף אמריקה מעריכים כי מניית אנבידיה תגיע ל-190 דולר ● מחיר הביטקוין נושק למחיר של 100 אלף דולר, ויש המעריכים כי התיקון יגיע אך מחירו עשוי להכפיל ולשלש את מחירו בשנים הקרובות ● וגם: מה צפוי בהחלטת הריבית הקרובה בארץ?

מנות טריות, צבעוניות וטעימות להפליא בבר הנמוך בעולם / צילום: אסף ורומי - תיירות קלי''ה

אחד החופים היפים בישראל נמצא במקום שלא חשבתם עליו

מוזיאון שמאגד 30 אמני גרפיטי מכל הארץ, תצפית עוצרת נשימה, תערוכה לאורך כביש 90 ובר כיפי שמיועד גם לילדים ● יום בקיבוץ קלי"ה שבים המלח ● חגית אברון תופרת יום

נתונים חדשים של רשות המסים הקפיצו את סך ההון של הישראלים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

מי צריך משכורת? עשרות אלפי הישראלים שעושים כסף מכסף

במשך עשרות שנים, הלמ"ס קבעה מי עני ועשיר בישראל בעיקר לפי תלוש השכר ● נתונים חדשים שפרסמה רשות המסים הקפיצו באחת את סך ההכנסות מהון של אזרחי ישראל ● הבעיה האמיתית היא שרק לאחת מכל עשר משפחות יש הכנסה מהון, והיתר נאנקות תחת העומס

טים קוק / צילום: Reuters, Manuel Orbegozo

שתי השקות הענק עדיין לא טלטלו את השוק. למה מנכ"ל אפל בטוח שזה עוד יקרה

גם אחרי 13 שנה כמנכ"ל החברה בעלת השווי הגבוה בעולם יש מה שמלחיץ את טים קוק ● השנה הייתה זו השקת שניים מהמוצרים הגדולים שפותחו בזמן כהונתו - שהוא בטוח שיזכו לקבלת פנים קרירה ● זה לא מפריע לו להמשיך לשכנע את העולם שהם ישנו את החיים של כולנו ● בראיון לוול סטריט ג'ורנל, שגלובס מביא בבלעדיות, הוא משתף בעצה האחרונה מסטיב ג'ובס ובפיצ'רים המועדפים עליו

שכונת הארגזים, תל אביב / צילום: גיא יחיאלי

אחרי 30 שנה: אלפי דירות בפרויקט פינוי־בינוי יקומו בשכונת הארגזים בת"א

בימים אלה נשלחים לתושבי השכונה בדרום העיר מכתבי הסכמה לפינוי, שיניבו לרובם דירות חדשות והטבות כלכליות בשווי של לפחות 1.5 מיליון שקל ● מאסופה של צמודי קרקע לא חוקיים יהפוך המתחם בן 163 דונם לשכונת מגדלים של כ־2,000 יחידות דיור

קואגות מתקשרות אחת עם השניה בפארק הלאומי מוקלה, היכן שנמצא הפרויקט הייחודי להחזרת הקואגה / צילום: Shutterstock, Louis Lotter Photography

האם מדענים החזירו לחיים חיה שנכחדה, או פשוט יצרו זברה פחות מפוספסת?

מסע של כמעט 40 שנה לשחזר את הקואגה שנכחדה מעל פני האדמה מסתמן כהצלחה ● "כשמסתכלים על בעלי החיים המשוחזרים - הם מהווים סמל לתקווה", ציין אחד החוקרים ● אבל לא כולם מתרשמים, מבקרי המאבק לשחזור בעלי חיים טוענים כי המאבק הניב לא יותר מאשר חיקוי שטחי