גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המספרים נחשפים: לכמה ישראלים יש עד עשרת אלפים דולר בביטקוין?

הניצחון של דונלד טראמפ בבחירות דחף את הביטקוין לשיא היסטורי של מעל 89 אלף דולר. בוול סטריט ובוול סטריט כבר מתמחרים את השיאים הבאים ● ובארץ? נתונים חדשים של בנק ישראל חושפים כמה ביטקוין מחזיקים הישראלים ואיפה ● וגם: מתי המוסדיים יצטרפו לשוק?

בוול סטריט כבר חולמים על שיא חדש, אבל בישראל המוסדיים חוששים מביטקוין / אילוסטרציה: Shutterstock
בוול סטריט כבר חולמים על שיא חדש, אבל בישראל המוסדיים חוששים מביטקוין / אילוסטרציה: Shutterstock

עם דחיפה קלה מדונלד טראמפ, הביטקוין שבר ביום ראשון עוד שיא דרמטי כשחצה את רף המחיר של 80 אלף דולר למטבע. מאז, בתוך פחות מ־24 שעות הוא כבר הספיק לזנק ל־88 אלף דולר. אם התנופה תמשיך, המטבע הדיגיטלי בדרך לאחת השנים הטובות שלו אי-פעם.

המדינה סוגרת את הפרצות במיסוי הקריפטו. מי יצטרך לשלם מס על רווחים?
"נשיא הקריפטו חזר": זו הסיבה שהביטקוין שובר שיאים
ניתוח | זה היה אחד השבועות הטובים שהיו לוול סטריט. מה צפוי בהמשך? 

מתחילת השנה עוד ליום שני הביטקוין זינק ביותר מ־95%, ובשוק כבר מתמחרים את השיא הבא. הנשיא הנכנס דונלד טראמפ, האיש שמיתג את עצמו בתור "נשיא הקריפטו", וקרא לציבור: "אל תמכרו את הביטקוין שלכם", פיזר שורה של הבטחות שנועדו לחזק את הביטקוין. חזרתו של טראמפ לבית הלבן הספיקה לקהילת הקריפטו כדי שיקפיצו את המטבעות המובילים. מאז יום הבחירות, 5 בנובמבר, הביטקוין זינק ב־20%, והאית'ריום ביותר מ־31%.

לפי אתר CNBC, בבורסות הנגזרים השונות כבר מתמחרים את השיא הבא, עם הימורי אופציות בסך 2.8 מיליארד דולר על מחיר של 90 אלף דולר לפחות. ביום ראשון בבוקר זה היה נשמע רחוק, אבל היום כבר מדובר ביעד קרוב. וטלה לונדה, ראש מחלקת המחקר ב־K33 Research, אמר ל־CNBC: "שוק האופציות נוטה מאוד לכיוון המשך התנופה. אופציות call (שמתמחרות עלייה במחיר הנכס, א"כ) נסחרות בפרמיה מעל אופציות put (שמתמחרות ירידה במחיר, א"כ". או במילים אחרות: יש יותר ביקוש להימור על עליית הביטקוין מאשר לירידה שלו. חלק מהמשקיעים, אף מצפים שעד סוף השנה המטבע ישבור את רף 100 אלף הדולרים.

מנגד, יש החוששים שהשוק קפץ מהר מדי, ומציינים כי פער גדול בין השיא הנוכחי לבין ממוצע המחיר בחודשים האחרונים עלול לדחוף משקיעים לממש את הביטקוין, לגרוף רווחים ולגרור צניחה בערך המטבע.

הביטקוין נכנס למיינסטרים יותר מתמיד

ניצחונו של טראמפ חותם את השנה בה הביטקוין נכנס למיינסטרים יותר מתמיד.

במשך כשנתיים, מסוף 2021 ועד שלהי 2023, שוק הביטקוין היה מנומנם. עליית האינפלציה ואחריה גם הריבית, בשילוב שורה של שערוריות שהתפוצצו בענף ובראשן זו של סם בנקמן פריד ובורסת FTX, הובילו לצניחה באמון המשקיעים בחלום המבוזר.

אבל אז, לקראת סוף 2023, חל מהפך. רשות ניירות ערך בארה"ב (ה־SEC) קידמה לראשונה הנפקה של קרנות סל שיעקבו ישירות אחרי הביטקוין. הבשורה הקימה לתחייה את השוק, ובינואר 2024 מהלך הושלם. שורה של בתי השקעות ובהן פידלטי, גרייסקל וענקית הנכסים הגדולה בעולם בלקרוק, נכנסו רשמית לשוק המבוזר והביטקוין הצטרף למערכת הפיננסית המסורתית.

בינתיים בארץ: המוסדיים חוששים מקריפטו?

אבל בזמן שמעבר לים נראה שמשקיעי הקריפטו באופוריה, והגופים הגדולים ביותר הכניסו את הביטקוין לתיק שלהם, בארץ התמונה שונה לגמרי.

הגופים המוסדיים (בתי ההשקעות וחברות הביטוח המנהלים את החסכונות ארוכי הטווח של הציבור), עדיין חוששים מכניסה להשקעות במטבעות הקריפטו. לפי דוח היציבות של בנק ישראל האחזקות של תושבי ישראל בערכים נומינליים במטבעות קריפטוגרפיים מוערכות ב־1.5 מיליארד דולר, ששווים לכ־0.1% מתיק הנכסים הפיננסים שבידי הציבור.

ברבעון הראשון של השנה, ישראל התייצבה במקום ה־22 מבין מדינות ה־OECD באימוץ קריפטו, כך לפי נתונים שפרסם בנק ישראל. בחישוב השקעה במטבעות דיגיטליים ביחס לתוצר, ישראל נמצאת במקום נמוך יותר מרוב מדינות ה־OECD, אבל גבוה משמעותית מארה"ב, שהייתה במקום השלישי מהסוף (37). עם זאת, הנתונים הללו נתונים כאמור לשלושת החודשים הראשונים של השנה, לפני הפריצה הגדולה של טראמפ במירוץ לנשיאות.

בבנק ישראל ציינו כי "ניתוח של ארנקים פרטיים עם זיקה ישראלית שמחזיקים ביטקוין, מגלה כשלושת אלפים ארנקים כאלה, רובם מכילים נכסים בשווי שנמוך מ־10,000 דולר. רק כ־60 ארנקים כוללים סכום שגבוה מזה".

היקף ההשקעות של המוסדיים במטבע כחלק מתיקי ההשקעות ארוכי הטווח שלהם עדיין זעום, ואם כבר הוא נעשה במניות של חברות שפועלות בתחום, ולא ישירות במטבעות הדיגיטליים. זאת, בין היתר בשל הקשיים בקבלת אישורים רגולטוריים נדרשים בנושא לאורך השנים.

אחרי שנים של יחס חשדני למטבעות קריפטוגרפיים, בקיץ אישרה רשות ניירות ערך תיקון בתקנון הבורסה לניירות ערך המאפשר לראשונה לחברי הבורסה שאינם בנקים (בעיקר לגופים המוסדיים), להעניק ללקוחותיהם שירותי מסחר ומשמורת במטבעות קריפטו.

בנוסף בוחנים בימים אלה ברשות ניירות ערך תשקיפים לקרנות נאמנות שיעקבו אחרי חוזים עתידיים על מטבעות קריפטו. הצפי הוא שבמחצית הראשונה של 2025 יאושרו התשקיפים ואז יוצעו לציבור קרנות נאמנות שיעקבו אחרי מחיר המטבע, דרך חוזים עתידיים.

עו"ד נמרוד ספיר, מנכ"ל איגוד בתי ההשקעות אומר כי "אני חושב שבחיסכון הפנסיוני יש היגיון בהגבלה, אבל בחיסכון הוולונטרי של הציבור, אני בהחלט חושב שיש היגיון בלאפשר לציבור להשקיע במגוון המוצרים המוסדרים והמפוקחים. כדוגמת קרנות נאמנות, תיקי השקעות מנוהלים וגם בקופות הגמל להשקעה. שם צריך לשחרר את הרגולציה. צריך לזכור שיש לזה יתרונות משמעותיים למדינה. כי אם הציבור ישקיע בקריפטו באמצעות המוצרים המפוקחים זה גם יותר בטוח וגם כל המורכבות של גביית המס מוסדרת".

גורם מוסדי עימו שוחחנו מסכים: "הפנסיה לא צריכה להיות מושקעת בקריפטו זה נכס מסוכן מדי. מצד שני במוצרים שהציבור יכול לבחור אם להשקיע בהם, אני כן חושב שצריך 'לשחרר'".

אז למה המוסדיים לא מציעים מוצרים כאלה? "הם לא רוצים להשקיע בביטקוין", אומר מנהל בכיר באחת מקרנות הגידור הישראליות. לפני מעל שלוש שנים (מרץ 2021) אלטשולר שחם השקיע 100 מיליון דולר בקרן הביטקוין הגדולה בעולם. אבל שנה לאחר מכן התבטא ראש רשות שוק ההון דאז, משה ברקת ואמר כי הוא חושב שהביטקוין הוא לא השקעה מתאימה לקרן הפנסיה. לאחר מכן התיאבון של המוסדיים לתחום הצטנן משמעותית.

מה מפחיד את המוסדיים בהשקעה בביטקוין? "בהשקעה ישירה הם צריכים לקנות ארנק דיגיטלי, להכניס מטבעות, ואז לשמור עליו. כל גוף מוסדי רועד מפחד בתרחיש כזה, שאם ישקיע ישירות ככה, ויחטפו לו את הארנק, זה יפגע באמון החוסכים. זה השתנה מרגע שתעודות סל נכנסו לתמונה, אבל זה עדיין תחום שהוא נלמד".

"כולם מחפשים את נקודת הכניסה לשוק"

אלי מיזרוח, מנכ"ל סילבר קסטל, בית השקעות בנכסים דיגיטליים שפועל מול הגופים המוסדיים שמעוניינים להשקיע במטבעות קריפטו אומר לגלובס כי "בארץ עוד לא רואים כניסה משמעותית של מוסדיים לתחום. אנחנו עוד לא רואים אותם נכנסים. אבל כולם מחפשים את נקודת הכניסה שלהם לתחום. האתגר כאן זה סיכון מוניטין. אם יבוא מוסדי וישים קצת כסף בביטקוין, הוא לא ישים אחוז גדול מהתיק, ויהיה לו קשה להקצות לזה אנליסט בתחום בשל ההיקף הנמוך מהתיק. אם הוא נכנס בתקופה לא טובה, והיות וזה נכס תנודתי, הוא עלול להפסיד הרבה כסף ואז לחטוף כותרת לא נוחה בעיתון.

"המוסדיים בחו"ל נכנסים יותר לקריפטו, גם כי הרגולציה שם יותר מקלה עליהם, וגם כי הסכומים יותר גדולים אז שווה לייצר צוות אנליסטים שיבחן את ההשקעות. בשורה התחתונה, הכניסה של מוסדיים בארה"ב ובקנדה יותר מהירה ממה שרואים בישראל".

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

ישראייר וארקיע ינחתו באמריקה? התוכנית של משרד התחבורה להגדלת היצע הטיסות לארה"ב

משרד התחבורה מקדם מהלך שיאפשר לארקיע ולישראייר להפעיל טיסות לצפון אמריקה ● כיום אל על היא היחידה שפעילה בקו, וכניסת חברות נוספות תקל על העומסים ותביא ככל הנראה לירידה משמעותית במחירים

פתיחת מסחר של חברת פאגאיה בנאסד''ק ביוני 2022 / צילום: עידו איז'ק  - יח''צ

מניית פאגאיה צנחה 36% לאחר הדוחות, למונייד זינקה: מה גורם לתנודתיות הגבוהה

עלייה או ירידה של עשרות אחוזים במניות טכנולוגיה ישראליות לאחר שדיווחו על תוצאותיהן בוול סטריט, הפכה לעניין שבשגרה ● בין הסיבות שמונים בשוק לתופעה: משקיעים בעלי אופי ספקולטיבי שממהרים להגיב לדוחות, תגובה לתוצאות הבחירות בארה"ב ותמחור המניות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; פרטנר זינקה ב-15% וסלקום עלתה ב-10%

ת"א 35 עלה ב-0.2%, ת"א 125 הוסיף 0.4% ות"א 90 קפץ ב-1% ● אל על תיכנס בעוד שבועיים למדד מדד MSCI ישראל, מיטרוניקס ופריון יצאו מהמדד ● אנלייט העלתה את תחזית ההכנסות והרווח ● בג'יי.פי.מורגן מסמנים את האינדיקטור שיכול להצביע על סיום הראלי בוול סטריט ● תחזית: הדולר ימשיך להתחזק מול האירו ומול מטבעות זרים נוספים

תומר שפריצר, סמנכל בארבע עונות מקבוצת אי.בי.אי / צילום: MN תקשורת

מנהל ההשקעות שממליץ: הכינו את התיק שלכם לקראת הקאמבק של השקל

לדברי תומר שפריצר, סמנכ"ל סוכנות ארבע עונות, "זה כלל לא תרחיש קיצוני שנחזור ל־3.3 שקלים לדולר אחרי המלחמה" ● הוא חושש מנהירת המשקיעים למסלולי S&P 500, ומשוכנע שהכלכלה הישראלית בדרך לפריצה ● וחשוב לו להזכיר ללקוחות: "אתם לא באפט"

איור: גיל ג'יבלי

תחלקו ל־12: איך קרה שרק הישראלים פיצחו את שיטת התשלומים?

בסופר, בקניון וכמעט בכל חנות, השאלה "האם לחלק לתשלומים", עולה בכל עסקה ● אבל השיטה שעבור הישראלים נחשבת שיגרתית, כמעט ולא קיימת בארה"ב ובאירופה ● איך קרה שהקדמנו את העולם והאם השינוי בדרך? ● שאלת השבוע

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; הביטקוין שבר שיא חדש

האינפלציה בארה"ב עדיין רחוקה מהיעד של הפדרל ריזרב ● ישראליות בוול סטריט: אמדקוס עמדה בתחזיות, סימילרוב צמחה מעל הצפי • הביטקוין חצה את רף ה-92 אלף דולר למטבע, מחיר הזהב ירד ב-5% מאז הבחירות • בג'יי.פי.מורגן מסמנים את האינדיקטור שיכול להצביע על סיום הראלי בוול סטריט • תחזית: הדולר ימשיך להתחזק מול האירו ומול מטבעות זרים נוספים

פריקת סחורה / צילום: Shutterstock

עם עובדים ברמאללה ומשקיע מקטאר: הישראלית שהכפילה את ערכה בשבועיים

פרייטוס שפיתחה מערכת לתמחור אוטומטי של הובלת סחורות בים, צנחה אמנם ביותר מ־80% לאחר מיזוגה ל־SPAC בנאסד"ק, אך לאחרונה התאוששה חלקית בעקבות המלצה באתר משקיעים ● נכתב שם שהיא אמנם אינה רווחית, אך משקפת פוטנציאל מצד הפלטפורמה שלה

עו''ד עמית בכר, ח''כ חנוך מילביצקי, השר יריב לוין / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

לשכת עורכי הדין נערכת למאבק על הישרדותה

הצעת החוק לפיה שר המשפטים ישלוט בתקציב הלשכה באמצעות קביעת דמי החבר, עברה בקריאה טרומית בנימוק כי התשלום גבוה מהעולם והתקציב מתנהל בחוסר שקיפות ● היו"ר עמית בכר תוקף: "לא ניכנע לסחיטה באיומים, השר לוין איבד את כל הבלמים"

חבר הכנסת צביקה פוגל, יוזם הצעת החוק / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בלי עבירות שחיתות: החוק שיאפשר למשטרה להפעיל רוגלות אושר בטרומית

הצעת החוק של ח"כ צביקה פוגל מעוצמה יהודית מתירה למשטרה לחדור לטלפונים ולמחשבים של אזרחים בעת חקירת עבירות חמורות – למעט עבירות שוחד ושחיתות ציבורית ● האופוזיציה נעדרה מההצבעה בטענה להליך בלתי תקין סביב הצבת הנושא על סדר היום ● הסנגוריה הציבורית: "פגיעה חמורה בזכות לפרטיות"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

הצעת החוק החדשה שעשויה לשנות את עתיד לשכת עורכי הדין

הממשלה תומכת בהצעת החוק של ח"כ חנוך מילביצקי מהליכוד, אשר עברה היום בקריאה טרומית, ולפיה השליטה בקביעת גובה דמי החבר ללשכה תעבור לידי שר המשפטים יריב לוין ● בלשכת עורכי הדין מתנגדים: "דגל שחור מתנוסס מעל ההצעה שתגרום לקריסה"

מימין: ניר ארקין מארקין קפיטל, אורי אפשטיין מכפר עזה, ישי צדוק מקבוצת צדוק ותומר כץ מרכס נדל''ן / צילום: אלעד גוטמן

קיבוץ כפר עזה, רכס נדל"ן וקבוצת צדוק יקימו אזור תעסוקה בעלות של כ-250 מיליון שקל

בירושלים שווקו 120 יח"ד תמורת כ־49.5 מיליון שקל ● כ־1,000 דירות שווקו במחיר מטרה בבאר יעקב – כל ההצעות היו נמוכות ממחירי השומה ● אושרה תוכנית לשכונה המערבית בחורפיש ● קיבוץ כפר עזה חתם על עסקה להקמת מתחם תעסוקה באזור התעשייה שלו ● חדשות השבוע בנדל"ן

דודי אמסלם, הליכוד / צילום: יוסי זמיר

האם דוח המבקר על המשרד לשת"פ אזורי לא נוגע לכהונת השר אמסלם?

כמה עדכנית הביקורת על המשרד לשת"פ אזורי? יותר ממה שהשר בראשו חושב ● המשרוקית של גלובס

יהודה פוליקר / צילום: שלומי יוסף

סכסוך הדיירים שחושף את הזמר שירוויח מיליונים מהתמ"א בכיכר המדינה

תביעה שהגישו 11 בעלי דירות בבניין ברחוב בילטמור 7 בת"א, הסמוך לכיכר המדינה, נגד שתי בעלות דירות אחרות, חושף את הסכומים החלומיים להם יזכו בעלי הדירות בבניין שבו יתבצע פרויקט תמ"א 38 מסוג הריסה ובנייה ● בין בעלי הדירות נמצא גם הזמר יהודה פוליקר, שבבעלותו לא פחות מ-5 יחידות במבנה, ואשר ביצוע הפרויקט צפוי להניב לו נכסים בשווי של כ-20 מיליון שקל

מנהיג צפ''ק, קים ג'ונג און מבקר יחידת כוחות מיוחדים בבסיס צבאי סודי במדינתו / צילום: Reuters, KCNA

מדוע חיילים צפון־קוריאניים מוכנים למות ברוסיה

אלפי חיילים צפון־קוריאניים פרוסים לאורך קו החזית הרוסי ● חיילים וקצינים לשעבר, שערקו משורות צבא קוריאה הצפונית, מספרים כי החיילים יעשו הכל למען המנהיג קים ג'ונג און - אך יוצאים גם כדי להימלט מהתנאים הקשים בבית ולקבל הצצה לעולם החיצון

יצחק תשובה / צילום: תמר מצפי

יצחק תשובה ומנהלים בקבוצת דלק ישלמו 27 מיליוני שקלים על כשלים בדיווח

הפיצוי יתבצע במסגרת הסכם פשרה בתביעה ייצוגית שהוגשה נגד נושאי משרה בדלק עקב דיווח למשקיעים שבוצע באיחור סביב שיעבודים והלוואות של הקבוצה ● חברות הביטוח, ובראשן הפניקס, יישאו בתשלום

דנו בן חור, יועץ למנכ''ל הלמ''ס בסוגיות מתודולוגיות. / צילום: הלמ''ס

מחירי הטיסות באמת ירדו? בלמ"ס מנסים להגן על השינוי שהכניס את המדד לסחרור

לפני כשנה שינתה הלשכה לסטטיסטיקה את שיטת מדידת מחירי הטיסות, ומאז הסעיף נע בחדות ומטלטל את המדד ● האנליסטים מתקשים לחזות את האינפלציה, וגם המודלים מפספסים, אך יוצר המתודולוגיה החדשה לא מתרגש: "עדיף שהמדד יהיה נכון, לא שיהיה לחזאים קל" ● וגם: השינוי המסתמן בחישוב מחירי הדירות

סטיב וויטקוף, השליח המיוחד של טראמפ למזרח התיכון / צילום: ap, Evan Vucci

ידיד קרוב אך חסר ניסיון: זה השליח המיוחד של טראמפ למזרח התיכון

טראמפ ממנה את סטיב וויטקוף, איש נדל"ן יהודי ושותף בעסקי קריפטו, לשליח מיוחד למזרח התיכון ● ידידות אישית אמיצה של עשרות שנים התגלתה כאשר וויטקוף שיחק גולף עם טראמפ בשעה שמתבקש פוטנציאלי ארב ליד הגדר בפלורידה

אילוסטרציה: Shutterstock

להפיל את האתר ולברוח: מתקפות סייבר בשיטה ישנה ואפקטיבית מתרחבות

תקיפות DDoS שמעמיסות על המערכות עד קריסתן הזמנית מלוות אותנו עוד מראשית עידן האינטרנט ● לאחרונה נרשמת עלייה בשימוש בשיטה זו על מנת לפגוע באתרים ישראליים ולהשבית שירותים קרדינליים כגון סולקי אשראי ● מה יוצא מזה לתוקפים, ואיך אפשר להתמגן?

ישיבת הממשלה לאישור תקציב המדינה לשנת 2025 / צילום: מעיין טואף / לע״מ

S&P: המלחמה תימשך, והתאוששות כלכלת ישראל תידחה ל-2026

עפ"י הדוח של S&P, הגירעון בתקציב צפוי להגיע ל-9% מהתוצר בסוף 2024, ולהישאר ברמה גבוהה של 5%-6% מהתמ"ג עד 2027 ● החברה, שהורידה את דירוג האשראי של ישראל ל-A בחודש שעבר עם תחזית שלילית, לא נקטה הפעם צעדי דירוג חדשים

הצפי למדדים גבוהים מטיל ספק ביכולתו של בנק ישראל להוריד את הריבית בקרוב

למרות הקושי לחזות: מה צפוי במדד המחירים לצרכן ביום שישי?

התחזיות צופות המשך זינוק ברמת המחירים עד לסוף השנה, ובבנק ישראל מעריכים שהאינפלציה תגיע עד ל־3.8% ● "אוקטובר הוא חודש שהיו בו חגים, ולאחריהם נצפות התייקרויות. היסטורית, זהו חודש שבו נראית עלייה באינפלציה", אומר יוני פנינג, אסטרטג ראשי בבנק מזרחי טפחות