גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המספרים נחשפים: לכמה ישראלים יש עד עשרת אלפים דולר בביטקוין?

הניצחון של דונלד טראמפ בבחירות דחף את הביטקוין לשיא היסטורי של מעל 89 אלף דולר. בוול סטריט ובוול סטריט כבר מתמחרים את השיאים הבאים ● ובארץ? נתונים חדשים של בנק ישראל חושפים כמה ביטקוין מחזיקים הישראלים ואיפה ● וגם: מתי המוסדיים יצטרפו לשוק?

בוול סטריט כבר חולמים על שיא חדש, אבל בישראל המוסדיים חוששים מביטקוין / אילוסטרציה: Shutterstock
בוול סטריט כבר חולמים על שיא חדש, אבל בישראל המוסדיים חוששים מביטקוין / אילוסטרציה: Shutterstock

עם דחיפה קלה מדונלד טראמפ, הביטקוין שבר ביום ראשון עוד שיא דרמטי כשחצה את רף המחיר של 80 אלף דולר למטבע. מאז, בתוך פחות מ־24 שעות הוא כבר הספיק לזנק ל־88 אלף דולר. אם התנופה תמשיך, המטבע הדיגיטלי בדרך לאחת השנים הטובות שלו אי-פעם.

המדינה סוגרת את הפרצות במיסוי הקריפטו. מי יצטרך לשלם מס על רווחים?
"נשיא הקריפטו חזר": זו הסיבה שהביטקוין שובר שיאים
ניתוח | זה היה אחד השבועות הטובים שהיו לוול סטריט. מה צפוי בהמשך? 

מתחילת השנה עוד ליום שני הביטקוין זינק ביותר מ־95%, ובשוק כבר מתמחרים את השיא הבא. הנשיא הנכנס דונלד טראמפ, האיש שמיתג את עצמו בתור "נשיא הקריפטו", וקרא לציבור: "אל תמכרו את הביטקוין שלכם", פיזר שורה של הבטחות שנועדו לחזק את הביטקוין. חזרתו של טראמפ לבית הלבן הספיקה לקהילת הקריפטו כדי שיקפיצו את המטבעות המובילים. מאז יום הבחירות, 5 בנובמבר, הביטקוין זינק ב־20%, והאית'ריום ביותר מ־31%.

לפי אתר CNBC, בבורסות הנגזרים השונות כבר מתמחרים את השיא הבא, עם הימורי אופציות בסך 2.8 מיליארד דולר על מחיר של 90 אלף דולר לפחות. ביום ראשון בבוקר זה היה נשמע רחוק, אבל היום כבר מדובר ביעד קרוב. וטלה לונדה, ראש מחלקת המחקר ב־K33 Research, אמר ל־CNBC: "שוק האופציות נוטה מאוד לכיוון המשך התנופה. אופציות call (שמתמחרות עלייה במחיר הנכס, א"כ) נסחרות בפרמיה מעל אופציות put (שמתמחרות ירידה במחיר, א"כ". או במילים אחרות: יש יותר ביקוש להימור על עליית הביטקוין מאשר לירידה שלו. חלק מהמשקיעים, אף מצפים שעד סוף השנה המטבע ישבור את רף 100 אלף הדולרים.

מנגד, יש החוששים שהשוק קפץ מהר מדי, ומציינים כי פער גדול בין השיא הנוכחי לבין ממוצע המחיר בחודשים האחרונים עלול לדחוף משקיעים לממש את הביטקוין, לגרוף רווחים ולגרור צניחה בערך המטבע.

הביטקוין נכנס למיינסטרים יותר מתמיד

ניצחונו של טראמפ חותם את השנה בה הביטקוין נכנס למיינסטרים יותר מתמיד.

במשך כשנתיים, מסוף 2021 ועד שלהי 2023, שוק הביטקוין היה מנומנם. עליית האינפלציה ואחריה גם הריבית, בשילוב שורה של שערוריות שהתפוצצו בענף ובראשן זו של סם בנקמן פריד ובורסת FTX, הובילו לצניחה באמון המשקיעים בחלום המבוזר.

אבל אז, לקראת סוף 2023, חל מהפך. רשות ניירות ערך בארה"ב (ה־SEC) קידמה לראשונה הנפקה של קרנות סל שיעקבו ישירות אחרי הביטקוין. הבשורה הקימה לתחייה את השוק, ובינואר 2024 מהלך הושלם. שורה של בתי השקעות ובהן פידלטי, גרייסקל וענקית הנכסים הגדולה בעולם בלקרוק, נכנסו רשמית לשוק המבוזר והביטקוין הצטרף למערכת הפיננסית המסורתית.

בינתיים בארץ: המוסדיים חוששים מקריפטו?

אבל בזמן שמעבר לים נראה שמשקיעי הקריפטו באופוריה, והגופים הגדולים ביותר הכניסו את הביטקוין לתיק שלהם, בארץ התמונה שונה לגמרי.

הגופים המוסדיים (בתי ההשקעות וחברות הביטוח המנהלים את החסכונות ארוכי הטווח של הציבור), עדיין חוששים מכניסה להשקעות במטבעות הקריפטו. לפי דוח היציבות של בנק ישראל האחזקות של תושבי ישראל בערכים נומינליים במטבעות קריפטוגרפיים מוערכות ב־1.5 מיליארד דולר, ששווים לכ־0.1% מתיק הנכסים הפיננסים שבידי הציבור.

ברבעון הראשון של השנה, ישראל התייצבה במקום ה־22 מבין מדינות ה־OECD באימוץ קריפטו, כך לפי נתונים שפרסם בנק ישראל. בחישוב השקעה במטבעות דיגיטליים ביחס לתוצר, ישראל נמצאת במקום נמוך יותר מרוב מדינות ה־OECD, אבל גבוה משמעותית מארה"ב, שהייתה במקום השלישי מהסוף (37). עם זאת, הנתונים הללו נתונים כאמור לשלושת החודשים הראשונים של השנה, לפני הפריצה הגדולה של טראמפ במירוץ לנשיאות.

בבנק ישראל ציינו כי "ניתוח של ארנקים פרטיים עם זיקה ישראלית שמחזיקים ביטקוין, מגלה כשלושת אלפים ארנקים כאלה, רובם מכילים נכסים בשווי שנמוך מ־10,000 דולר. רק כ־60 ארנקים כוללים סכום שגבוה מזה".

היקף ההשקעות של המוסדיים במטבע כחלק מתיקי ההשקעות ארוכי הטווח שלהם עדיין זעום, ואם כבר הוא נעשה במניות של חברות שפועלות בתחום, ולא ישירות במטבעות הדיגיטליים. זאת, בין היתר בשל הקשיים בקבלת אישורים רגולטוריים נדרשים בנושא לאורך השנים.

אחרי שנים של יחס חשדני למטבעות קריפטוגרפיים, בקיץ אישרה רשות ניירות ערך תיקון בתקנון הבורסה לניירות ערך המאפשר לראשונה לחברי הבורסה שאינם בנקים (בעיקר לגופים המוסדיים), להעניק ללקוחותיהם שירותי מסחר ומשמורת במטבעות קריפטו.

בנוסף בוחנים בימים אלה ברשות ניירות ערך תשקיפים לקרנות נאמנות שיעקבו אחרי חוזים עתידיים על מטבעות קריפטו. הצפי הוא שבמחצית הראשונה של 2025 יאושרו התשקיפים ואז יוצעו לציבור קרנות נאמנות שיעקבו אחרי מחיר המטבע, דרך חוזים עתידיים.

עו"ד נמרוד ספיר, מנכ"ל איגוד בתי ההשקעות אומר כי "אני חושב שבחיסכון הפנסיוני יש היגיון בהגבלה, אבל בחיסכון הוולונטרי של הציבור, אני בהחלט חושב שיש היגיון בלאפשר לציבור להשקיע במגוון המוצרים המוסדרים והמפוקחים. כדוגמת קרנות נאמנות, תיקי השקעות מנוהלים וגם בקופות הגמל להשקעה. שם צריך לשחרר את הרגולציה. צריך לזכור שיש לזה יתרונות משמעותיים למדינה. כי אם הציבור ישקיע בקריפטו באמצעות המוצרים המפוקחים זה גם יותר בטוח וגם כל המורכבות של גביית המס מוסדרת".

גורם מוסדי עימו שוחחנו מסכים: "הפנסיה לא צריכה להיות מושקעת בקריפטו זה נכס מסוכן מדי. מצד שני במוצרים שהציבור יכול לבחור אם להשקיע בהם, אני כן חושב שצריך 'לשחרר'".

אז למה המוסדיים לא מציעים מוצרים כאלה? "הם לא רוצים להשקיע בביטקוין", אומר מנהל בכיר באחת מקרנות הגידור הישראליות. לפני מעל שלוש שנים (מרץ 2021) אלטשולר שחם השקיע 100 מיליון דולר בקרן הביטקוין הגדולה בעולם. אבל שנה לאחר מכן התבטא ראש רשות שוק ההון דאז, משה ברקת ואמר כי הוא חושב שהביטקוין הוא לא השקעה מתאימה לקרן הפנסיה. לאחר מכן התיאבון של המוסדיים לתחום הצטנן משמעותית.

מה מפחיד את המוסדיים בהשקעה בביטקוין? "בהשקעה ישירה הם צריכים לקנות ארנק דיגיטלי, להכניס מטבעות, ואז לשמור עליו. כל גוף מוסדי רועד מפחד בתרחיש כזה, שאם ישקיע ישירות ככה, ויחטפו לו את הארנק, זה יפגע באמון החוסכים. זה השתנה מרגע שתעודות סל נכנסו לתמונה, אבל זה עדיין תחום שהוא נלמד".

"כולם מחפשים את נקודת הכניסה לשוק"

אלי מיזרוח, מנכ"ל סילבר קסטל, בית השקעות בנכסים דיגיטליים שפועל מול הגופים המוסדיים שמעוניינים להשקיע במטבעות קריפטו אומר לגלובס כי "בארץ עוד לא רואים כניסה משמעותית של מוסדיים לתחום. אנחנו עוד לא רואים אותם נכנסים. אבל כולם מחפשים את נקודת הכניסה שלהם לתחום. האתגר כאן זה סיכון מוניטין. אם יבוא מוסדי וישים קצת כסף בביטקוין, הוא לא ישים אחוז גדול מהתיק, ויהיה לו קשה להקצות לזה אנליסט בתחום בשל ההיקף הנמוך מהתיק. אם הוא נכנס בתקופה לא טובה, והיות וזה נכס תנודתי, הוא עלול להפסיד הרבה כסף ואז לחטוף כותרת לא נוחה בעיתון.

"המוסדיים בחו"ל נכנסים יותר לקריפטו, גם כי הרגולציה שם יותר מקלה עליהם, וגם כי הסכומים יותר גדולים אז שווה לייצר צוות אנליסטים שיבחן את ההשקעות. בשורה התחתונה, הכניסה של מוסדיים בארה"ב ובקנדה יותר מהירה ממה שרואים בישראל".

עוד כתבות

דני לוי, מפקד מחוז חוף / צילום: דוברות המשטרה

האם מספר הנרצחים בחברה הערבית ירד תחת כהונת המפכ"ל דני לוי

המפכ"ל הטרי התגאה בתוצאות שהביא בלחימה בפשיעה בחברה הערבית. אבל עוד מוקדם לחגוג ● המשרוקית של גלובס

מאט גייטס, מועמדו של טראמפ לתפקיד התובע הכללי / צילום: Reuters, Mike Blake

מאט גייטס הסיר את מועמדותו לתפקיד התובע הכללי של דונלד טראמפ

גייטס, שמועמדותו לוותה בביקורת רבה, על רקע חקירה פדרלית שהתנהלה נגדו בחשד לקיום יחסי מין עם קטינה, הודיע שיוותר על התפקיד ● "אישור המינוי שלי הפך, שלא בצדק, להסחת דעת מהעבודה הקריטית של טראמפ/ואנס", צייץ גייטס ברשת X

מנות טריות, צבעוניות וטעימות להפליא בבר הנמוך בעולם / צילום: אסף ורומי - תיירות קלי''ה

אחד החופים היפים בישראל נמצא במקום שלא חשבתם עליו

מוזיאון שמאגד 30 אמני גרפיטי מכל הארץ, תצפית עוצרת נשימה, תערוכה לאורך כביש 90 ובר כיפי שמיועד גם לילדים ● יום בקיבוץ קלי"ה שבים המלח ● חגית אברון תופרת יום

איור: גיל ג'יבלי

TSMC במקום אנבידיה? הנוסחה שתעזור לכם לבחור מניות לטווח ארוך

וורן באפט בנה את הונו מזיהוי של מניות ערך בסקטורים מסורתיים בתקופות משבר, אבל האם זו הבחירה העדיפה לכל משקיע? ● מה היתרונות והחסרונות של כל אחד מסוגי המניות, ואילו חברות מאפשרות למשקיעים ליהנות מכל העולמות? ● שאלת השבוע

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

מירי רגב לא האריכה את הקדנציה, ועכשיו חברת נתיבי איילון פועלת ללא יו"ר

מקסין פסברג, שמונתה ליו"ר הדירקטוריון ב־2021 ע"י מרב מיכאלי, עזבה השבוע את תפקידה, לאחר שרגב בחרה שלא להאריך לה את הקדנציה ● הטענות המושמעות בענף נגד רגב הן שהיא נוהגת להשתלט על חברות תשתית ממשלתיות דרך יו"ר הדירקטוריון, המנכ"ל ושומרי הסף

בנק מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר

מזרחי טפחות: הרווח הנקי זינק ב-30% ל-1.4 מיליארד שקל

התשואה על ההון הגיעה לרמה גבוהה ביותר עד כה בקרב הבנקים הגדולים - 19% ● בדומה למתחרים, מזרחי טפחות הציג צמיחה חדה באשראי לציבור

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בזן: רווח של 95 מיליון דולר בשלושת החודשים, והפסד ברבעון

קבוצת בתי זיקוק נפט דיווחה על הפסד של 15 מיליון דולר לעומת רווח ברבעון המקביל לאור צמצום רווחי הזיקוק ● מנכ"ל בזן מדגיש: "בתקופת הדוח חלה ירידה בסביבת המרווחים, אך מרווחי הסולר והבנזין נותרו ברמה גבוהה ביחס לממוצע הרב-שנתי"

אילוסטרציה: Shutterstock

90% מתקציב הפרסום מושקע בדיגיטל: כך נערכו מנהלי השיווק לחודש הקניות

ימי הקניות המסורתיים של נובמבר נמתחים השנה על פני כל החודש לאור התחרות הבינלאומית, לצד התמקדות בהפגת מתחים בשל המלחמה והגדלת תקציבי דיגיטל מעבר לרגיל ● מנכ"לים ומנהלי שיווק בחברות מובילות משתפים עם גלובס את האסטרטגיות שעובדות עבורם

ח''כ טלי גוטליב / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ח"כ טלי גוטליב רוצה לקדם חוק שימנע את העמדתה לדין

ועדת השרים תדון בהצעת חוק פרטית שתגביל העמדה לדין של חברי כנסת, אשר הוגשה ע"י ח"כ טלי גוטליב, נגדה מתנהלת חקירה פלילית בעקבות התבטאויות ● ההצעה מבקשת לקבוע כי לא תיפתח חקירה פלילית נגד חבר כנסת, ולא ידון בית המשפט בתביעה אזרחית נגד חבר כנסת, אלא אם הכנסת אישרה זאת ברוב של 90 ח"כים, ורק במקרים בהם המעשה לא נעשה במסגרת מילוי תפקידם

גוגל כרום / אילוסטרציה: Shutterstock, Evan Lorne

משרד המשפטים האמריקאי לוחץ על גוגל להיפרד מדפדפן כרום

משרד המשפטים האמריקאי מבקש מבית המשפט הפדרלי להורות לגוגל למכור את דפדפן האינטרנט כרום, כפתרון לתיק ההגבלים העסקיים המתנהל נגד החברה ● בבקשה נכתב כי אילוץ החברה למכור את כרום יסייע ליצירת תנאים שווים יותר עבור המתחרים בתחום ● באוגוסט האחרון נקבע כי גוגל מחזיקה במונופול בשוק החיפוש

צביקה נטר, מייסד ומנכ''ל אינוביד / צילום: אוראל כהן

בפרמיה של 94%: חברת הטכנולוגיה אינוביד נמכרת ותהפוך לפרטית

המיזוג, עם חברת Flashtalking שבבעלות Mediaocean, מתבצע לפי שווי של כ-525 מיליון דולר לאינוביד ● אינוביד מוזגה ל-SPAC בשנת השיא 2021, לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר ● המנכ"ל צביקה נטר: "זו הזדמנות לרוץ מהר קדימה"

גאוטם אדאני, ראש קבוצת אדאני / צילום: APSEZ

כתב אישום על הונאת ענק: הבעלים ההודי של נמל חיפה מסתבך

המיליארדר גאוטם אדאני ושני בכירים נוספים מואשמים בקשירת קשר לביצוע עבירה, בפרשה בה לפי החשדות הם השיגו מימון מגורמים בארה"ב ובעולם "על בסיס מסמכים שיקריים" ● בנוסף הם מואשמים בכך שהסכימו לשלם שוחד של כ-250 מיליון דולר לגורמים ברשויות בהודו

ג'נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה / צילום: ap, Eric Risberg

אנבידיה שוב עקפה את הציפיות; המניה ירדה במסחר המאוחר

זהו הרבעון התשיעי ברציפות בו החברה עקפה את ציפיות האנליסטים ● החברה הרוויחה 81 סנט למניה, ההכנסות היו 35 מיליארד דולר, זינוק של 94% לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה ● ההכנסות ממרכזי הנתונים היו 30.1 מיליארד דולר, יותר מפי שניים מהרבעון המקביל ● תחזית ההכנסות לרבעון הרביעי, אף שהיא גבוהה מממוצע תחזיות האנליסטים, מאכזבת את המשקיעים

מטה אנבידיה בסנטה קלרה, קליפורניה / צילום: Associated Press, Jeff Chiu

אנבידיה עקפה את התחזיות בפעם התשיעית רצוף, אז למה המניה ירדה?

החברה הגדולה בעולם במונחי שווי שוק פרסמה אמש את דוחותיה הרבעוניים ועקפה שוב את כל התחזיות ● למרות זאת, המניה איבדה גובה במסחר המאוחר כתוצאה ממספר חששות של המשקיעים: קצב הצמיחה עדיין מסחרר אך נמוך מבעבר, והחברה מתקשה לעמוד בביקושים לשבב המתקדם שלה

מלחמת המטבעות בין האירו לדולר חוזרת / אילוסטרציה: Shutterstock

מלחמת המטבעות חוזרת: האירו נחלש מול הדולר, וזאת לאו דווקא בשורה טובה לשקל

הדולר מתחזק בעקביות מול רוב המטבעות מאז הבחירות בארה"ב, ומתקרב לנקודת שוויון מול האירו ● מי שעשויה להרוויח מהמצב היא גרמניה שנקלעה לתקופה קשה, ופיחות במטבע יהפוך את היצוא שלה לאטרקטיבי יותר ● וגם: הסיבות לכך שהשקל דווקא מתחזק

יו''ר ה-SEC, גארי גנסלר / צילום: ap, Mariam Zuhaib

יו"ר רשות ניירות הערך האמריקאית, יפרוש ביום השבעת טראמפ לנשיא

גארי גנסלר יעזוב עם כניסתו הרשמית של טראמפ לבית הלבן, ב-20 לינואר ●  טראמפ הבטיח במהלך הקמפיין שידיח את ננסלר, עתה הוא יכול לבחור מיידית מחליף ● המועמדת המרכזית לתפקיד היא עורכת דין לשעבר ב-SEC, המייצגת כיום חברות בלוקצ'יין ● גנסלר: "ה-SEC עמדה במשימתה ואכפה את החוק ללא פחד או העדפה"

מורגן סטנלי, ניו יורק / צילום: Shutterstock

במורגן סטנלי מסמנים שתי מניות מבטיחות. לאחת מהן צופים זינוק של 660%

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● רויאלטי פארמה וטנאיה ת'רפיוטקס הן שתי מניות ביוטק די מדשדשות בוול סטריט ● אבל לאחרונה, בנק ההשקעות הענק מורגן סטנלי פרסם עליהן המלצה חריגה, בה הוא צופה זינוק של 98% בראשונה ו־660% בשנייה ● בינתיים, שאר המשקיעים לא ממהרים להשתכנע

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

חילן מסכמה רבעון חזק עם עלייה ברווח וההכנסות, אך המניה יורדת

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • חברת ה-IT חילן מציגה דוחות חיוביים, אך מנייתה יורדת בכ-4% ● גם קבוצת עזריאלי מסיימת רבעון חיובי עם הכנסות של 1.2 מיליארד שקל

בנימין נתניהו ויואב גלנט / צילום: חיים צח-לע''מ

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הוציא צווי מעצר נגד נתניהו וגלנט

בית הדין בהאג קיבל את בקשת התובע כרים חאן להוציא צווי מעצר נגד רה"מ נתניהו ושר הביטחון לשעבר גלנט בגין פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות במלחמה בעזה ● "יסוד סביר להאמין כי נתניהו וגלנט נושאים באחריות פלילית להכוונת התקפה נגד אוכלוסייה אזרחית" ● עוד נטען כי השניים מנעו סיוע הומינטרי ואחראים ל"הרעבה כשיטת לוחמה" ● לשכת רה"מ: "ההחלטה אנטישמית השקולה למשפט דרייפוס המודרני"

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

148% בשלושה שבועות: המניה הישראלית שהפתיעה והקשר לשורטיסטים

מניית הביטוח הדיגיטלי למונייד יותר מהכפילה את ערכה בעקבות דוחות כספיים שהפתיעו את השורטיסטים והגדילו את הביקוש למניה ● גם בחירתו של טראמפ ותחזיות ההנהלה תרמו לזינוק