גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לידיעת משקיעי הנדל"ן בחו"ל: איפה המחיר בשיא והיכן יש מקום לעליות

מחקרים שנעשו לאחרונה מלמדים כי ביוון קצב העליות עדיין גבוה אבל מתמתן, בקפריסין עלו המחירים ב־14% ברבעון הראשון, ובפורטוגל ההערכות הן כי המחירים קרובים לשיא ● לידיעת משקיעי הנדל"ן הישראלים שמחפשים להרחיב את הפורטפוליו שלהם במדינות הים התיכון

אתונה. עלייה שנתית של 9.1% במחירי הדיור / צילום: Shutterstock
אתונה. עלייה שנתית של 9.1% במחירי הדיור / צילום: Shutterstock

כבר יותר מ־20 שנה משודרת בערוץ 4 הבריטי סדרת הדוקו A PLACE IN THE SUN, שבמסגרתה זוגות בריטיים מחפשים לעצמם בתי נופש בחו"ל, בעיקר במדינות הים התיכון.

אמנם זוהי סדרת לייף סטייל, אבל יש בה לקח חשוב לישראלים שמחפשים עכשיו יעדי השקעה: הרבה לפני שישראלים "גילו" את ארצות הים התיכון כיעד להשקעות נדל"ן, אלפים רבים מגוש האירו גילו אותן והפכו אותן לפופולריות.

טור סופ"ש | שעתם של הספקולנטים: תסתכלו על הביטקוין, מחירי הדירות ושווי המשרדים
מציעים לכם דירה להשקעה בחו"ל ב-200 אלף אירו? כמה היא באמת תעלה לכם
עד 40% ביוון: חושבים לקנות נדל"ן בחו"ל? קחו בחשבון גם את מיסי הירושה במדינה

במילים אחרות, הגל הנוכחי של ישראלים שקונים נדל"ן ביוון, בקפריסין ובפורטוגל אינו הראשון "לגלות" את ארצות הים התיכון, והשאלה לאן יגיעו המחירים.

לפיכך, גם אם רכישת הדירות מבוצעת לצורך שימוש עצמי, כדירות נופש או אולי כ"דירות מקלט" שמשמשות ישראלים בתקופה הקשה הזו - הרכישות אינן ייחודיות, ולכן רמת הסיכון שלהן גבוהה יחסית.

אלפי ישראלים השקיעו, או לפחות מביעים עניין בנכסים במקומות הללו, שמתאפיינים בעיקר במחירים נמוכים. אולם עד כמה טובות השקעות בנכסי מגורים ביעדים ים תיכוניים כמו קפריסין, פורטוגל או יוון? סקירות שערכו באחרונה כמה גופים כלכליים גדולים מעוררות סימני שאלה אודות כדאיות רכישת נכסים במקומות הללו, גם אם לא לצרכי השקעה.

הנה כמה דוגמאות לבדיקות מאקרו כלכליות על ענפי הנדל"ן שנערכו באחרונה ע"י מוסדות כלכליים מכובדים, שצריכות לעמוד כחלק מבסיס קבלת ההחלטות שלכם.

יוון: קרן המטבע מזהירה, "נכנסת לבועה"

על פי הבנק המרכזי של יוון, בשבע השנים האחרונות עלו מחירי הדירות הממוצעים במדינה הזו בכ־50%, וזאת אחרי ירידות של כ־40% שנרשמו שם בין 2008 ל־2017, בעקבות המשבר הכלכלי החמור שפקד את המדינה.

על פי אתר Global Property guide, קצב עליית המחירים השנתי ביוון מוסיף להיות גבוה גם ב־2024, אך ירד מ־15% בשנה שעברה ל־9%; כלומר עליות המחירים עדיין גבוהות מאוד, אך במגמת התמתנות.

הבנק המרכזי של יוון מצא כי בסלוניקי נרשמה העלייה השנתית הגבוהה ביותר של מחירי דירות - 12.1% בין הרבעון השני של 2023 לרבעון השני של השנה; באתונה היא הגיעה ל־9.1%, בערים אחרות ל־7.3% ואילו באזורים אחרים ביוון היא הגיעה ל־10.4%.

עוד נמצא, כי מחירי הדירות החדשות ביוון עלו ב־10.7% בעוד שמחירי דירות יד שנייה עלו ב־8.3%.

האם העליות בשוק היווני נראות סבירות? קרן המטבע הבינלאומית סבורה שהן גבוהות מדי. בדוח שלה על הנדל"ן היווני מתחילת השנה ציינה הקרן כי נראה ששוק הנדל"ן היווני נכנס למה שמכונה "טריטוריית בועה", לאחר ראלי העליות בן שש השנים שהחל ב־2017.

להערכת הקרן, עליות המחירים בתקופה האחרונה נבעו גם מביקושי נדל"ן שמגיעים מתושבי חוץ שהגדילו משמעותית את השקעותיהם בשוק הנדל"ן. זאת, במידה רבה עקב "ויזת הזהב" שיועדה למשקיעי נדל"ן לרכישת נכסים במחירים מינימליים של רבע מיליון אירו. ויזה זו מאפשרת לאוחזים בה להתגורר ביוון למשך פרק זמן ארוך, ולהנות מהטבות משמעותיות, שלא ניתנות לתיירים רגילים.

באחרונה החמירה יוון את תנאי קבלת ויזה הזהב, אך עדיין נשאלת השאלה, מה קורה בשוק הנדל"ן שם, באילו מקומות המחירים עלו בצורה לא סבירה, וכיצד מתנהלים היחסים בין ביקושים להיצעים בכל אחד מהמקומות.

משקיעים זרים יכולים להסביר חלקית גם את העליות הגדולות יותר במחירי הדירות החדשות מאשר בדירות יד שנייה.

פורטוגל: עליית המחירים הגבוהה ביותר מ־18 מדינות

סוכנות הדירוג Morningstar DBRS מצאה בדוח שפרסמה בתחילת השנה, כי מחירי הדיור בפורטוגל עלו בין הרבעון האחרון של 2018 לרבעון השלישי של 2023 ב־60% - העלייה הגבוהה ביותר מבין 18 מדינות שהסוכנות בדקה. עם זאת, הסוכנות מציינת כי ככל הנראה אין מדובר בבועה, אלא "רק" במחירים שהגיעו לשיא. השאלה אם זה צריך לנחם במשהו משקיע שמעוניין לרכוש לעצמו דירה בימים אלה, ומן הסתם ציפה לעליות מחירים נוספות.

מחקר של CaixaBank מחודש מאי האחרון, מצא שאזור ליסבון רבתי מרכז 18% מהעסקאות במדינה, וכי 23% מהרוכשים באזור זה הם זרים - בראש הרשימה אמריקאים ואחריהם צרפתים ובריטים.

סוכנות הדירוג ציינה עוד כי במדינות נוספות שהיא ניתחה מחירי דירות הגיעו לשיא. בין המדינות שצוינו בדוח נמצאות יוון (שוב), בלגיה, ספרד ואיטליה, וגם בשוויץ מחירי הדיור נמצאים בשיא של כל הזמנים. כמה מהקונים הזרים מודעים מראש לשוק שאליו הם נכנסים?

קפריסין: אינדיקטורים להאטה בשוק הנדל"ן

כמה נתונים שיכולים לעניין משקיעים פורסמו לפני כשלושה חודשים על ידי הבנק המרכזי של קפריסין.

ביולי פרסם הבנק דוח מרתק על שוק הנדל"ן המקומי, שמתבסס על נתוני הרבעון הראשון של השנה. מתברר כי עליות המחירים השנתיות של הדירות באי הגיעו ברבעון הראשון של השנה לכ־14%.

על פי הדוח, אינדיקטורים שונים מורים כי שוק הנדל"ן הקפריסאי נמצא בהאטה. מספר העסקאות גדל באיטיות, במקביל לגידול בהיצע נכסים למגורים להשכרה ולמכירה, עלייה בריביות המשכנתאות לדיור וירידה בעלויות בנייה.

המחוז המוביל בעליית מחירי הדירות הוא פאפוס, שבו המחירים עלו בין סוף 2020 לרבעון הראשון של 2024 ב־51%, אחריו לימסול, שמחירי הדירות בה עלו ב־39%, לרנקה עם עלייה של 38%, פמגוסטה ב־33% ואילו מחירי הדירות בניקוסיה עלו בתקופה הזו ב־14%.

שוב ניכרת השפעת משקיעי החוץ על מחירי הדירות במקומות פופולריים. מנתוני הבנק המרכזי של קפריסין עולה כי השוק הקפריסאי, שבו ברבעון הראשון של השנה בוצעו 3,600 עסקאות - רווי בתושבי חוץ. לייתר דיוק - 40% מהשוק הזה הם תושבי חוץ ומרביתם לא מגיעים מגוש האירו.

ויש מקומות שבהם תושבי החוץ ממש שולטים בשוק הדירות: 63% מרוכשי הדירות ברבעון הראשון בפאפוס, 50% מהרוכשים בפמגוסטה, 46% בלרנקה, 37% בלימסול ו־17% בניקוסיה. ניכרת ההלימה בין המקומות שבהם הם פועלים לבין ממדי עליות המחירים ומשקיע פוטנציאלי חייב להביא את הדברים בחשבון.

נקודות למחשבה: האם יהיו קונים לדירות בעת המימוש

האם במדינות הללו, שכה אהודות על המשקיעים הישראלים בתקופה האחרונה, נוצרות מלכודות למשקיעי נדל"ן? גלי השקעות כאלה באים והולכים ועמם גם המחירים משתנים בצורה פרועה. השאלה שמשקיע ישראלי יצטרך לבדוק היא האם ניתן יהיה בעתיד למכור את הדירות הללו גם לתושבים מקומיים, או שיתברר שהן אינן מתאימות לצרכים שלהם, או שמחיריהן אינם תואמים את השוק המקומי. משקיע ישראלי צריך גם להביא בחשבון שקנייה של נכס באירופה נעשית באירו, כך שהוא חשוף גם לשער המטבע.

כל מה שכתבנו אין משמעו שלא כדאי להשקיע במקומות הללו, או שבהכרח שוקי הנדל"ן שלהם עתידים לקרוס. זה בא להצביע על נקודות מעוררות סימני שאלה. האתרים הבינלאומיים שמופנים למשקיעי חוץ מעדיפים להדגיש את עליות המחירים הנאות שנרשמו במדינות עד כה, אבל בסופו של דבר - העליות העתידיות הן הדבר שצריך לעמוד בפני המשקיע הנוכחי.

לסיום, השוואה שערכנו בין מדדי מחירי הדירות השונים במדינות שסקרנו, לבין זה של ישראל, העלתה שהשקעה בנכס בישראל בשנים האחרונות הניבה למשקיעים תשואות יפות גם ביחס למקומות ההם.

ההבדלים, כמובן, הם מחירי הדירות, שבקפריסין, בפורטוגל וביוון נמוכים באופן משמעותי מזה שבישראל, ומאפשרים גם למשקיעים עם פחות כסף להיכנס להשקעה.

אבל בעוד שמחיר נמוך מקל מאוד על מימוש עסקה - הוא אינו ערובה להצלחת ההשקעה.

עוד כתבות

גיורא בר-דעה, לשעבר מנכ''ל קבוצת שטראוס / צילום: איל יצהר

שנתיים וחצי אחרי הריקול, בשטראוס החליטו: נושאי המשרה לא ייתבעו

ועדת התביעות הבלתי תלויה קבעה כי התהליכים הניהוליים בשטראוס והנהלים לפני אירוע הריקול ב-2022 היו תקינים; וכי לא הוצגו ראיות להפרת חובת אמונים של מי מחברי הדירקטוריון, נושאי המשרה או בעלי התפקידים בחברה ● לפיכך, נקבע כי אין מקום להגיש נגדם תביעות

ביטקוין / אילוסטרציה: Shutterstock

מחזיקים מטבע דיגיטלי בחו"ל? בקרוב, המידע עליכם יגיע בקלות לרשות המסים

ישראל מצטרפת לתקן ה־CRAF של ה־OECD, במסגרתו ישתפו המדינות במידע בנושא קריפטו ● המנגנון ייכנס לתוקף ב־2027, וברשויות עובדים על הטמעתו ● מומחה למיסוי: "הכרחי להשלים המהלך בגילוי מרצון" ● לאחרונה הגבירה רשות המסים את פעילות האכיפה בנושא

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; הביטקוין מתקרב למחיר של 98 אלף דולר

הדאקס יורד ב-0.1% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה מעורבת ● הביטקוין לא עוצר: נסחר סביב מחיר 97,000 דולר ● אסטרטג שווקים מזהיר מפני בריחת משקיעים משוק האג"ח האמריקאי ● והאם הריבית בארה"ב תרד מהר יותר מהתחזיות?

חריש / צילום: Shutterstock

הצלחה חלקית: מכרז קרקע ל-50 דירות בחריש נותר ללא הצעות

אושרה להפקדה תוכנית לבניית כ-500 דירות חדשות בחולון ● יזמים הגישו הצעות רק ל-167 מתוך 216 הדירות ששווקו במכרז בחריש ● חברת גבאי רוכשת את חברת מיי טאון התחדשות עירונית ● חדשות השבוע בנדל"ן

עופר ינאי / צילום: ראובן קפוצ'נסקי

המגעים לא הבשילו: עופר ינאי נסוג מרכישת 10% מרשת 13

רשת 13 ועופר ינאי הודיעו כי המו"מ לרכישת 10% מהחברה ע"י איש העסקים וכניסתו לבעלות ברשת 13 - לא הבשיל

ג'נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה / צילום: ap, Eric Risberg

אנבידיה שוב עקפה את הציפיות; המניה ירדה במסחר המאוחר

זהו הרבעון התשיעי ברציפות בו החברה עקפה את ציפיות האנליסטים ● החברה הרוויחה 81 סנט למניה, ההכנסות היו 35 מיליארד דולר, זינוק של 94% לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה ● ההכנסות ממרכזי הנתונים היו 30.1 מיליארד דולר, יותר מפי שניים מהרבעון המקביל ● תחזית ההכנסות לרבעון הרביעי, אף שהיא גבוהה מממוצע תחזיות האנליסטים, מאכזבת את המשקיעים

אלי פלדשטיין / צילום: רשתות חברתיות

פגיעה בביטחון המדינה: הוגש כתב האישום נגד אלי פדלשטיין

פלדשטיין נאשם במסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה - העבירה החמורה ביותר בתחום הריגול שהעונש המרבי עליה הוא מאסר עולם ● כתב אישום הוגש גם נגד איש המילואים המואשם שהעביר לפלדשטיין את המסמך ● המדינה מבקשת להאריך את מעצרם עד לתום ההליכים המשפטיים

מלחמת המטבעות בין האירו לדולר חוזרת / אילוסטרציה: Shutterstock

מלחמת המטבעות חוזרת: האירו נחלש מול הדולר, וזאת לאו דווקא בשורה טובה לשקל

הדולר מתחזק בעקביות מול רוב המטבעות מאז הבחירות בארה"ב, ומתקרב לנקודת שוויון מול האירו ● מי שעשויה להרוויח מהמצב היא גרמניה שנקלעה לתקופה קשה, ופיחות במטבע יהפוך את היצוא שלה לאטרקטיבי יותר ● וגם: הסיבות לכך שהשקל דווקא מתחזק

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

ארדואן הכריז על חרם? המפעל של דלתא בטורקיה עובד כרגיל

מדוחות חברת דלתא עולה כי בבעלותה מפעל לייצור גרביים בטורקיה, שאחראי ל-3% מהכנסותיה – ופעילותו לא נפגעה למרות הצהרות נשיא טורקיה ● גוגל ואוניברסיטת רייכמן פותחות שלוחה חיפאית לבית הספר להייטק, וקבוצת מר פותחת מפעל שלישי בדרום ● אירועים ומינויים

טלי בן עובדיה / צילום: רמי זרנגר

מנכ"לית זמנית לחדשות: הפיתרון של רשת 13 לחילוקי הדעות בדירקטוריון

רשת 13 מעוניינת למנות את טלי בן עובדיה כמנכ"לית זמנית של החדשות ● ברקע, התנגדות שני דירקטורים מטעם הציבור למינויה הקבוע בחברה ● מחר דירקטוריון רשת יתכנס והמינוי הזמני יעלה להצבעה

שני כבלי תקשורת באירופה נחתכו: האם המתיחות ביבשת עלולה להגיע לישראל?

המתיחות באירופה מעמיקה עד קרקעית הים, עם חיתוכם של שני כבלי תקשורת מרכזיים באורח מסתורי ● בישראל חוששים מפגיעה דומה בתשתית הימית המיושנת ממילא

מטוס ארקיע בנתב''ג / צילום: Shutterstock

החברות הישראליות קיבלו אישור להפעיל טיסות ישירות לניו יורק, אבל יש להן תנאי

מינהל התעופה הפדרלי אישר לחברות ישראליות, לצד אל על, להפעיל טיסות לניו יורק ● במשרד התחבורה דוחפים, אך בארקיע ככל הנראה לא מעוניינים, ובישראייר מתנים זאת בביטול "חוק טיבי" המטיל על חברות התעופה חובות צרכניות ● מה יקרה למחירים אם יוסרו המכשולים?

גוגל כרום / אילוסטרציה: Shutterstock, Evan Lorne

משרד המשפטים האמריקאי לוחץ על גוגל להיפרד מדפדפן כרום

משרד המשפטים האמריקאי מבקש מבית המשפט הפדרלי להורות לגוגל למכור את דפדפן האינטרנט כרום, כפתרון לתיק ההגבלים העסקיים המתנהל נגד החברה ● בבקשה נכתב כי אילוץ החברה למכור את כרום יסייע ליצירת תנאים שווים יותר עבור המתחרים בתחום ● באוגוסט האחרון נקבע כי גוגל מחזיקה במונופול בשוק החיפוש

סייארה. מימין: תמר בר-אילן ויותם שגב שהקימו את החברה / צילום: מנש כהן

בתוך כחצי שנה: חברת הסייבר הישראלית שהכפילה את השווי שלה ל-3 מיליארד דולר

את סבב הגיוס הנוכחי של סייארה הובילו הקרנות אקסל וספייר ונצ'רס בהשתתפות משקיעים קיימים, בהם סקויה וקרן ההון סיכון האמריקאית רד פוינט ● סבב הגיוס הקודם של החברה, שנערך באפריל האחרון, היה לפי שווי חברה של 1.4 מיליארד דולר ● לפני כחודש רכשה סייארה סטארט-אפ צעיר גם הוא בתחם אבטחת המידע בשווי של 162 מיליון דולר

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בזן: רווח של 95 מיליון דולר בשלושת החודשים, והפסד ברבעון

קבוצת בתי זיקוק נפט דיווחה על הפסד של 15 מיליון דולר לעומת רווח ברבעון המקביל לאור צמצום רווחי הזיקוק ● מנכ"ל בזן מדגיש: "בתקופת הדוח חלה ירידה בסביבת המרווחים, אך מרווחי הסולר והבנזין נותרו ברמה גבוהה ביחס לממוצע הרב-שנתי"

תומר ראב''ד יו''ר קבוצת בזק / צילום: אוראל כהן

משפרות רווח ומקטינות חוב: מניות התקשורת בת"א זינקו בעשרות אחוזים

לאחר תוצאות חזקות לפרטנר שהובילו לזינוק במניה, מדווחת בזק על תוצאות בהתאם לתחזיות, עם גידול בעסקי הליבה ● היו"ר תומר ראב"ד: "העניין מצד משקיעים זרים גדל, אבל עדיין אין משהו משמעותי" ● וגם: המהפך הקטן בשוק הסלולר

יו''ר תע''א, עמיר פרץ, לצד המנכ''ל בועז לוי / צילום: התעשייה האווירית

התעשייה האווירית: ההכנסות מישראל זינקו ל־33% מהנתח

בתשעת החודשים הראשונים של השנה זינק הרווח הנקי של התעשייה האווירית בכ־74% לשיא של כ־416 מיליארד דולר ● רק ברבעון הנוכחי נרשמו מכירות בכ־4.3 מיליארד דולר, והרווח הנקי זינק לכ-122 מיליון דולר

שוטר במכרה זהב לא־חוקי בבוריטיקה, קולומביה / צילום: Reuters, LUISA GONZALEZ

כנופיית סמים גנבה 3 טונות של זהב במבצע שוד מושלם כל כך, שהוא עדיין נמשך

במהלך השנים האחרונות, ארגון פשע שודד את אחד ממרבצי הזהב הגדולים ביותר בקולומביה השייך לענקית כרייה סינית ● החברה מעריכה כי נגנב ממנה זהב בשווי של כ־200 מיליון דולר ומפנה אצבע מאשימה לממשלה: "איך ייתכן שהרשויות לא פועלות נגד זה?"

מטה אנבידיה בסנטה קלרה, קליפורניה / צילום: Associated Press, Jeff Chiu

אנבידיה עקפה את התחזיות בפעם התשיעית רצוף, אז למה המניה ירדה?

החברה הגדולה בעולם במונחי שווי שוק פרסמה אמש את דוחותיה הרבעוניים ועקפה שוב את כל התחזיות ● למרות זאת, המניה איבדה גובה במסחר המאוחר כתוצאה ממספר חששות של המשקיעים: קצב הצמיחה עדיין מסחרר אך נמוך מבעבר, והחברה מתקשה לעמוד בביקושים לשבב המתקדם שלה

זירת הנפילה בנהריה היום (ה') / צילום: תיעוד מבצעי מד״א

נקבע מותו של בן ה-30 שנפצע אנוש מרסיסים בנהריה

סמל גור קהתי, לוחם בגולני, נפל בהיתקלות עם מחבלים בדרום לבנון, במהלכה נהרג גם האזרח זאב ארליך שהוכנס ללבנון בניגוד לנהלים ● קצין לוחם מחטיבת גולני נפצע קשה באירוע • מוקדם יותר פורסם כי איתן בן עמי, לוחם ביחידת המילואים של מגלן, נפל בקרב בדרום לבנון • עכו: רקטה פגעה בגן ילדים בעיר • עדכונים בולטים