הצעת החוק החדשה שעשויה לשנות את עתיד לשכת עורכי הדין

הממשלה תומכת בהצעת החוק של ח"כ חנוך מילביצקי מהליכוד, אשר עברה היום בקריאה טרומית, ולפיה השליטה בקביעת גובה דמי החבר ללשכה תעבור לידי שר המשפטים יריב לוין • בלשכת עורכי הדין מתנגדים: "דגל שחור מתנוסס מעל ההצעה שתגרום לקריסה"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת
שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רכיב מרכזי במהפכה המשפטית חוזר לכנסת. מדובר בהצעת חוק של ח"כ חנוך מילביצקי מהליכוד, ולפיה הסמכות לקבוע את גובה דמי החבר שגובה לשכת עורכי הדין מחבריה תעבור מהמועצה הארצית של הלשכה לידיו של שר המשפטים יריב לוין. ועדת השרים לחקיקה אישרה זה מכבר כי הממשלה תתמוך בהצעת החוק, והיום (ד') הצעת החוק עברה בכנסת בקריאה טרומית ברוב של 57 תומכים מול 51 מתנגדים.

עוד תקציבים ומשרות בדרך: "חוק הרבנים 2" עבר בקריאה ראשונה
לידיעת שליחי וולט: הצעת חוק חדשה תסדיר את מודל ההעסקה שלכם

לפי הצעת החוק, הליך האישור של גביית דמי החבר ישתנה, כך שבמקום שלשכת עורכי הדין תקבע אותו בהתייעצות עם שר המשפטים, השר הוא זה שיכריע בנושא תוך התייעצות בלתי מחייבת עם הלשכה. בנוסף, יוסרו הגבלות הקיימות כיום על גובה דמי החבר. בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב כי הדבר נועד להקנות לשר המשפטים "שיקול דעת מוגבר בעניין זה".

עוד נקבע בהצעת החוק כי הלשכה לא תהיה רשאית להשתמש בדמי החבר כדי לממן פעילויות תרבות ופנאי לעורכי הדין. לפי דברי ההסבר, "כל עוד הלשכה אינה וולונטרית, אין עניין לכפות על כולם לממן את מה שלא נדרש לתפקודיה ופעילותה".

ההשלכות של הצעת החוק, אם אמנם תעבור בכנסת, הן מרחיקות לכת. העברת השליטה בקביעת דמי החבר של הלשכה לידיו של לוין תאפשר לו לשלוט בפועל בתקציבה, ובכך לצמצם את העצמאות שלה. ללשכת עורכי הדין שני חברים בוועדה לבחירת שופטים, ואלה מזוהים עם המחנה הליברלי בוועדה. נציגי הלשכה מתנגדים לשאיפתו של לוין לבטל את שיטת הסניוריטי כדי לסכל את בחירתו של השופט יצחק עמית לנשיא בית המשפט העליון ולמינוי מועמדים המזוהים עם הממשלה לשופטים בעליון. 

מאז הודיע לוין בתחילת 2023 על יוזמות החקיקה שכינה "רפורמת המשילות", מובילה לשכת עורכי הדין קו נצי נגד הרפורמה. זאת, תחילה בהובלתו של ראש הלשכה לשעבר, אבי חימי, ולאחר מכן בהובלתו של ראש הלשכה הנוכחי, עמית בכר, אשר נבחר לתפקידו ביוני 2023.  

סמוך לבחירת בכר, אישרה הכנסת בקריאה טרומית הצעת חוק קודמת של מילביצקי, אשר נועדה לבטל את לשכת עורכי הדין במתכונתה הקיימת ולכונן במקומה גוף חדש שיישלט בידי הממשלה. הצעת החוק בנושא דמי החבר מוצגת בדברי ההסבר כ"הסדר ביניים", עד להקמת הגוף החדש. 

בלשכת עורכי הדין מתנגדים נחרצות למהלך. יו"ר הלשכה בכר התריע כי "מעל הצעת החוק מתנוסס דגל שחור של פגיעה אנושה בדמוקרטיה. מדובר בניסיון להחליש את לשכת עורכי הדין ולהוביל לסגירתה". לפי בכר, "ישנה סבירות גבוהה שלאור התנגדות הלשכה לתכנית הדגל של שר המשפטים, יחליט האחרון לבצע שימוש לרעה בכלי קביעת דמי החבר עד כדי מיטוט כלכלי של הלשכה". 

במענה לטענה המובאת בדברי ההסבר להצעת החוק, ולפיה תקציב הלשכה בהיקף של כ-100 מיליון שקל מתנהל בחוסר שקיפות, מסביר בכר כי מדובר ב"טענה כוזבת, תקציב הלשכה מפורסם מדי שנה בשקיפות באתר הלשכה ומוגש לשר המשפטים לצורך אישורו". לדבריו, שליטת לוין בדמי החבר תהיה "חרב על צוואר הלשכה, הסרת עוד מכשול בדרך להחלשת מערכת המשפט בדרך לסגירת לשכת עורכי הדין". 

במכון הישראלי לדמוקרטיה מתנגדים אף הם להצעת החוק. בחוות-דעת שחיברו ד"ר גיא לוריא, ד"ר עמיר פוקס ועו"ד דפנה בנבניסטי המכון נכתב כי מדובר "בפגיעה אנושה בעצמאות התקציבית של לשכת עורכי הדין. מדובר בניסיון להכפיף אותה למרותו של שר המשפטים, על ידי האיום המשתמע לעשות שימוש בסמכות השר כדי להחליט לצמצם את דמי החבר באופן שלא יאפשר את המשך פעילותה התקינה של הלשכה להביא למיטוטה הכלכלי המוחלט".