גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה באמת עולה להחליף פנס ליונדאי? השיטה שמקפיצה את מחירי ביטוחי הרכב

מחירי הביטוח זינקו בשנתיים האחרונות בגלל העלייה בגניבות הרכב והזינוק בתשלום על חלקי חילוף ● רשות שוק ההון רוצה לשנות את שיטת חישוב התשלום למוסכים, שמפעילים לחץ על הפוליטיקאים כדי שזה לא יקרה ● וגם בחברות הביטוח לא מאמינים שזה יצליח

מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock
מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock

"ההוצאה על כלי רכב היא מן ההוצאות הגדולות של משקי הבית", קבע מבקר המדינה בשנת 2022. אבל כולנו מרגישים את זה גם בלי דברי המבקר. מחירי ביטוחי הרכב בישראל זינקו ב-54% בממוצע מאז שנת 2019, והמשמעות היא שאתם משלמים 2,100 שקל יותר בממוצע בכל שנה כדי לבטח את הרכב, כך על פי נתוני Wobi, אתר להשוואה וקניית מוצרי ביטוח. החלק של הביטוח המקיף זינק בלא פחות מ-75%.

הדיל עם האוצר וההסכמות עם החרדים: מאחורי הקמת הרשויות המטרופוליניות 
הנתונים שמגלים: מחצית מגניבות הרכב הן של הדגמים הללו 

כעת, רפורמה שמנסה לפתור את הבעיה עלולה שוב לרדת לטמיון, ותלויה בעיקר ברצונם הטוב של יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן ושרת התחבורה מירי רגב, אך אלה בינתיים גוררים רגליים.

ההערכות בשוק היא שהפרמיה הממוצעת כיום לביטוח רכב בישראל עומדת על כ-5,600 שקל בשנה (לעומת 3,500 לפני חמש שנים) ויש מי שמשלמים גם 7,500 שקל ויותר לכלי רכב אחד. הסיבות לזינוק בביטוחי הרכב הן שתיים, אך בפועל הן תלויות זו בזו. האחת היא גניבות הרכב, שהכפילו את עצמן והגיעו ליותר מ-19 אלף גניבות בשנת 2023, על פי מרכז המחקר והמידע של הכנסת. השנייה היא התנהלות מפוקפקת למדי של הקפצת מחירי חלקי החילוף לרכב ודרישת התשלום מחברות הביטוח, שמשפיעות גם הן על המוטיבציה לגנוב רכב, לצורכי השגת חלקי חילוף.

הערכה בהתאם למחירון

הבעיה החלה בשנת 2015, כאשר משרד התחבורה חייב את שמאי הרכב להעריך את גובה הנזק לכלי הרכב, במקרה של תאונה, בהתאם למחיר המחירון של יבואני הרכב, ולא בהתאם למחיר האמיתי שבו ניתן לקנות את חלקי החילוף בשוק.

מדובר בפער של עשרות אחוזים. המוסכים, שמודעים היטב לפער הגדול בין המחירים, רוכשים את החלפים במחירים שנמוכים ב-60% ויותר מהיבואן הרשמי, שאותו הם מגישים לחברות הביטוח. כך, למשל, מנתונים שהגיעו לגלובס עולה, כי גם השנה, 2024, רכשו מוסכים מכסה של תא מטען עבור טויוטה קורולה במחיר של 1,016 שקל, בעוד שהמחיר הרשמי עמד על 2,708 שקלים, פער של 62%.

במקרה אחר, פנס שמאלי ראשי ליונדאי i30 נקנה בפועל ב-393 שקלים, בעוד שהמחיר הרשמי עמד על 1,535 שקלים, פער של 74%. ברכב BMW שילם המוסך על פגוש קדמי 5,556 שקלים, לעומת מחיר מחירון של 12,303 שקל, ובמקרה של סקודה קודיאק, המוסך רכש דלת שמאלית קדמית ב-4,561 שקלים אך דרש עליה 10,606 שקלים.

כך נהנו המוסכניקים לכאורה מרווחים גבוהים במשך מספר שנים, אלא שב-2022, חברות הביטוח עלו על ה"'טריק", ולאחר שהפסידו באותה שנה 1.5 מיליארד שקל, החלו לשלם על דעת עצמן סכומים נמוכים בהרבה, בהתאם למחיר שבו חברת הביטוח עצמה הייתה יכולה לרכוש את החלפים, ולעיתים אף רכשו אותם בעצמן. בסיכום חמש השנים האחרונות, חברות הביטוח רשמו רווח קטן יחסית, של מיליארד שקל, וגם הוא רק בזכות השקעות. בלעדיהן, הן הפסידו חצי מיליארד שקל.

בוועדת הכלכלה של הכנסת טענו המוסכים, בעיקר אלה שאין להם הסדר תיקונים מול חברות הביטוח, שהעלויות האמיתיות שלהם גבוהות בהרבה, והם חייבים לשקלל בתוך "עלות החלק" גם עלויות נוספות, כמו שעות עבודה ומשכורות, רכב חלופי לאדם שעבר תאונה ואפילו תשלומים לא חוקיים לסוכני הביטוח, כדי למשוך לקוחות. בישראל יש יותר מ-5,200 מוסכים, ועל פי מרכז המחקר והמידע של הכנסת, 1,209 מתוכם הם מוסכים לתיקון תאונות ו-725, כ-60%, הם מוסכי הסדר.

לאחר דוחות בנושא של מבקר המדינה ורשות התחרות, שהטילו כל אחד את האחריות להפקעת מחירי החלפים על יבואני הרכב, החליטה הממשלה בפברואר 2023 לשנות את שיטת החישוב, כך שהערכת שמאי הרכב תתבסס על המחיר האמיתי של חלקי החילוף בשוק, ולא המחיר הגבוה והלא אמיתי של יבואני הרכב.

מה כוללת הרפורמה?

הרפורמה, שיוצאת לדרך בהסכמה של משרד התחבורה, רשות שוק ההון, רשות התחרות ועוד, בנויה משני שלבים. בשלב הראשון, שהחל לפני מספר חודשים, חברות הביטוח חייבות לשלם בינתיים על התיקונים יותר ממה שהיו רוצות לשלם בעצמן, וזאת עד 1 במאי 2025. עד אז אמורה שרת התחבורה מירי רגב לחתום על תקנות שישנו את בסיס החישוב של השמאים למחיר השוק, שחברות הביטוח יצטרכו לשלם מעליו עוד כ-15%-31%, כדי לכסות את העלויות הנוספות של המוסכים. "בתמורה" להורדת התשלומים למוסכים חברות הביטוח יצטרכו להסכים לעבוד עם כל מוסך שעומד בתנאי איכות מפוקחים, ולהפוך אותם ל"מוסך הסדר", מה שיוזיל את העלויות למוסך.

רונן לוי, יו"ר איגוד המוסכים, מתבטא בחריפות: "כולם מסכימים שהשוק מעוות אבל זו רפורמה של חיסול מוסכים ולא רפורמה של מחירים. המחירים זה תירוץ. מחירי החלפים הם לא הסיבה להפסדים של חברות הביטוח. המילה תחרות היא זריית חול בעיני הציבור.

בניגוד לרשות שוק ההון ורשות התחרות, שמאמינות שהרפורמה תפתור את הבעיה והמחירים לצרכן יירדו, הגורמים בעלי האינטרס בשוק לא מאמינים שהרפורמה הנוכחית, עוד אחת מני רבות בתחום, תצליח יותר מניסיונות קודמים. "לא תשלם פחות בגלל הרפורמה, וגם לא בגלל רפורמה אחרת, אלא רק אם יהיה פיקוח מחירים", קובע לוי. בחברות הביטוח מסכימים, אך שם טוענים שהסיבה הפוכה: "המוסכים יעקפו את זה. הם פשוט יחליפו יותר חלקים, וכך התשלום שלהם יגיע לאותו סכום", אומר בכיר בענף הביטוח.

ביטן ורגב יפילו?

רגע לפני חגי תשרי, ח"כ דוד ביטן, יו"ר ועדת הכלכלה, החליט לשנות כיוון, ואחרי שתמך ברפורמה הודיע כי הוא לא מוכן לפגוע במוסכים. השינוי הפתאומי, מסבירים בשוק, התרחש בעקבות לחץ כבד עליו מצד המוסכים לשפר את גובה העמלה. לדברי גורם בכיר במסדרונות הממשלה: "ביטן רואה רק את צעקת המוסכים. הם מסתכלים על הפרנסה והרווחים שלהם, אבל אי אפשר בגלל זה לא להוריד מחירים לכל הציבור".

ביטן טען בתגובה לדברים ש"הוסכמה רפורמה בין ועדת הכלכלה, חברות הביטוח וכל הרגולטורים, ורשות ההון אפשרה לחברות לפעול בניגוד לרפורמה. ⁠רשות ההון אישרה לחברות הביטוח להקפיץ את מחירי הפוליסות באופן לא סביר. מתפקידה של הוועדה לפעול למען האינטרס הציבורי". אלא שביטן לא ממש הסביר כיצד אפשרה רשות שוק ההון לחברות הביטוח לפעול בניגוד לרפורמה. את תשובתו לא ניתן היה לקבל.

משוכה נוספת היא משרד התחבורה, שם אמורים לחוקק את התקנות שלפיהן המחיר שעליו יתבססו השמאים יהיה מחיר השוק. "הכול מונח על שולחנה של השרה מירי רגב. זה רק מחכה לחתימה שלה, עשו בשבילה את כל העבודה", כך לדברי גורמים הבקיאים בנושא. אלא ששרת התחבורה החליטה לפני חצי שנה לעצור הכול ולשמוע שוב את כל הצדדים. במשרד התחבורה בטוחים שחתימת השרה תגיע בזמן: "נושא מחיר מוצרי תעבורה אשר מהווה חלק מהרפורמה בהליכים מתקדמים ובישורת האחרונה לקראת פרסום בהתאם ללוח הזמנים שנקבע".

תגובת רשות שוק ההון: "הגדלת כמות המוסכים ושינוי אופן קביעת מחירי החלפים צפויים להגביר את התחרות בשוק ולהוזיל את עלות התביעה והפרמיה למבוטח. מדובר ברפורמה מאוזנת עבור כלל הגורמים, ששמה את טובת הציבור במרכז ומטרתה הוזלת העלויות למבוטחים".

עוד כתבות

סמ''ר רון אפשטיין ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמ"ר רון אפשטיין נפל בקרב ברצועת עזה

יורט לפחות טיל אחד שנורה מתימן לעבר אזור ים המלח ● שר הביטחון כ"ץ והרמטכ"ל הלוי נפגשו עם השליח המיוחד הוכשטיין • בראין דירקטור, בן 27 ממעלות תרשיחא, נרצח מירי רקטה לנהריה • גורם ביטחוני בכיר: חמאס רוצה עסקה - כבר עכשיו • בית הדין הפלילי הבין-לאומי הוציא צווי מעצר נגד נתניהו וגלנט • הותר לפרסום: סמל גור קהתי, לוחם בגדוד 13, נפל בקרב בדרום לבנון • כל העדכונים

מטוס של RYANAIR / צילום: מיכל רז חיימוביץ

ריינאייר מאריכה את ביטולי הטיסות: מה יגרום לה לחזור?

ריינאייר הסירה ממערכת ההזמנות את הטיסות לישראל עד סוף חודש מרץ ● החברה פועלת כדי לקדם תיקון חקיקה שיעזור לה לחזור, אבל זה לא כל מה שהיא רוצה

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה קובעת ההחלטה של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, ומה ההשלכות המעשיות שלה?

צווי המעצר נגד ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון לשעבר גלנט הוצאו ע"י בית הדין הפלילי של האג בשל חשד לביצוע פשעי מלחמה במהלך המלחמה בעזה ● מה אומרת ההחלטה, ומה ההשלכות המעשיות שלה? ● גלובס עושה סדר

וואצאפ / צילום: Shutterstock

לא אוהבים הודעות קוליות? הפיצ'ר של וואטסאפ שיחסוך לכם כאב ראש

וואטסאפ תשחרר בהדרגה במהלך השבועות הקרובים כלי פנימי שיתמלל את הקלטות השמע ● הכלי יאפשר גישה להודעות השמע עבור משתמשים שאינם יכולים לפתוח את ההקלטה, למשל אם הם נמצאים במקום רועש או בפגישה

טלי בן עובדיה / צילום: ערן לוי

דירקטוריון חדשות 13 הודיע: טלי בן עובדיה מונתה למנכ"לית זמנית

על אף ששניים מנציגי הציבור בדירקטוריון חדשות 13 התנגדו למינויה, באופן קבוע או זמני, הוחלט בדירקטוריון להתעלם מהצורך באישור של למעלה מ-75% מדירקטוריון החברה - ואישרו את המינוי הזמני

יו''ר ה-SEC, גארי גנסלר / צילום: ap, Mariam Zuhaib

יו"ר רשות ניירות הערך האמריקאית יפרוש ביום השבעת טראמפ לנשיא

גארי גנסלר יעזוב עם כניסתו הרשמית של טראמפ לבית הלבן, ב-20 לינואר ● טראמפ הבטיח במהלך הקמפיין שידיח את גנסלר, עתה הוא יכול לבחור מיידית מחליף ● המועמדת המרכזית לתפקיד היא עורכת דין לשעבר ב-SEC, המייצגת כיום חברות בלוקצ'יין ● גנסלר: "ה-SEC עמדה במשימתה ואכפה את החוק ללא פחד או העדפה"

בסיס יוניפי''ל סמוך לכפר מרכבא בדרום לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

מוצב יוניפי"ל נפגע מאש חיזבאללה: כמה מאנשיהם נפצעו

לפי דיווחים בלבנון, לפחות 7 נהרגו ועוד עשרות נפצעו בתקיפה האווירית על בניין בן 8 קומות בביירות • עוד דווח שיעד התקיפה הוא מוחמד חיידר, ראש אגף המבצעים בחיזבאללה • במקביל, כמה רקטות שוגרו מלבנון לעבר חיפה והקריות - נזק נגרם בכמה מוקדים, אין נפגעים • צה"ל: חיילי יוניפי"ל נפצעו כתוצאה משיגורי חיזבאללה לעבר מוצב הכוח • כל העדכונים

השבוע בעולם / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Leon Neal

ארה"ב ובריטניה מרשות לאוקראינה לירות טילים, ולמה מנכ"ל גוגל טילפן אל טראמפ

לאחר אלף ימי מלחמה, אוקראינה מורשית לירות טילים ולהניח מוקשים ● טראמפ שולח צפצוף ארוך ליריביו ● אטלס 37 טריליון התאים בגוף האדם ● גוגל נדרשת למכור את כרום לאחר שניסתה לאלף את עובדיה ● שירותים לנשים ביולוגיות בלבד ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

מה מונע ממפרץ חיפה להתחזק כמטרופולין, ומה אפשר לעשות?

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם: התוכנית לפיתוח מפרץ חיפה

המגדל נפתח ב-2006 והיה הבטחה גדולה בשוק מגורי היוקרה במרכז מיאמי / צילום: mondialrealty.com

תעלומת נדל"ן במיאמי: מי רוכש את הדירות בבניין שהמיליארדר רוצה?

קן גריפין, המנכ"ל של קרן הגידור סיטדל, רוצה להקים את מטה החברה על שטח של כ-16 דונם במיאמי ● הבעיה: בניין דירות בן ה-22 קומות שניצב במרכז השטח, ובמשך השנתיים האחרונות נקנה דירה אחרי דירה על ידי רוכש אנונימי ● בנתיים בעלי הדירות בבניין בטוחים: גריפין הוא הקונה האנונימי

קולונל גנרל קים יונג בוק עם מנהיג צפון קוריאה, קים ג'ונג און, בביקור בבסיס כוחות מיוחדים בספטמבר / צילום: Reuters, KCNA

קוריאה הצפונית שלחה איש-מסתורין לפקד על חייליה הנלחמים באוקראינה

לקים יונג בוק, גנרל בדרגת שלושה כוכבים בצבא של קוריאה הצפונית, לא היה פרופיל ציבורי, עד שפיונגיאנג הפכה אותו למקבל ההחלטות הממונה על כ-11 אלף החיילים שלה שנשלחו לרוסיה ולמלחמתה באוקראינה

סקוט בסנט בעצרת תמיכה בטראמפ, אוגוסט האחרון / צילום: ap, Matt Kelley

טראמפ בחר במשקיע סקוט בסנט לתפקיד מזכיר האוצר

בהצהרה בנוגע לבחירתו, אמר טראמפ כי בסנט "יסייע להכניס את ארה"ב לתוך תור זהב חדש" ● אם המינוי יאושר, על בסנט תוטל המשימה ליישם כל קיצוץ מס שהקונגרס, הנשלט ע"י הרפובליקנים, עשוי לנקוט ● כיום בסנט משמש כמנכ"ל וכמנהל השקעות ראשי בקרן הגידור Key Square Capital Management, אותה ייסד לפני כעשור

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; גוגל ירדה ב-4.5%, אינוביד זינקה ב-86%

דאו ג'ונס עלה ב-1% ● יו"ר הרשות לניירות ערך האמריקאית, גארי גנסלר יעזוב את תפקידו ב-20 לינואר ● משרד המשפטים האמריקאי קבע שעל גוגל למכור את הדפדפן כרום ●  אינוביד הודיעה על מיזוג שיהפוך אותה לחברה פרטית ● הביטקוין לא עוצר: נסחר סביב 98,000 דולר ● סופר מיקרו קומפיוטר השלימה זינוק של 60% מתחילת השבוע ● בג'יי.פי מורגן מסמנים שתי מניות מעניינות לקראת 2025

טנק רוסי בעמדת תקיפה באוקראינה / צילום: ap, משרד ההגנה הרוסי

אחרי שאיבדה יותר מ-3,500 טנקים, רוסיה מצאה פתרון יצירתי

אזרבייג'ן מגדילה את תקציב הביטחון שלה ● תעשיית הקולנוע הרוסית נרתמת לטובת חיל השריון של פוטין ● קוריאה הצפונית מגבירה את הסיוע לרוסיה ● וגם: הכצב"ם יוצא הדופן שמתכננת סין ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שיגור הלוויין 'אופק 13' / צילום: דוברות משרד הביטחון

האינטרסים, התדמית והכסף הגדול: למה כל כך חשוב לצרפת להשאיר את ישראל מחוץ לתערוכות הנשק?

ממשלת צרפת כבר ניסתה לשים מקל בגלגלים של השתתפות ישראל בתערוכות ביטחוניות, ולא הצליחה ● כעת היא הסירה את הכפפות והפסיקה להסתתר מאחורי מארגני האירוע, ומטרתה היא למנוע השתתפות ישראלית בסלון האווירי בפריז ● הכסף, החשיפה, הקשרים: מה רוצים הצרפתים להשיג בתערוכות הללו, ולמה הן רוצות את ישראל בחוץ

פרופ' הייתם עמל / צילום: איגור פרברוב

החוקר שפורץ דרך בגילוי המקור לאוטיזם

פרופ' הייתם עמל מהאוניברסיטה העברית, המכהן בימים אלה כפרופסור אורח בהרווארד, מצא קצה חוט שיכול להוביל לפיצוח הקשר בין מולקולה שמאפיינת זיהום סביבתי להתפתחות אוטיזם ● בעקבות התגלית שלו, קיבל קונסורציום חוקרים בהשתתפותו מענק חריג לבחינת השפעתם של חומרים מזהמים על העלייה במספר המאובחנים בתסמונת ● בראיון לגלובס, הוא מסביר מדוע המחקר רלוונטי גם לאלצהיימר ומגלה מה יחזיר אותו לישראל

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

קלע דוד תכלל בעסקה? פרטים חדשים על עסקת ההגנה האווירית בין ישראל ליוון

פרטים חדשים שמתפרסמים בתקשורת היוונית שופכים אור על עסקת ההגנה האווירית הגדולה שנמצאת במו"מ בין ישראל לבין יוון ● על פי הדיווחים, הבקשה כוללת הצעות מחיר עבור מערכות מכ"ם והגנה אווירית מדגם ברק MX של התעשייה האווירית וספיידר של רפאל

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

נעילה ירוקה בוול סטריט: דאו ג'ונס עלה בכאחוז

הביטקוין לא עוצר: נסחר ביותר מ-99 אלף דולר ● נעילה חיובית באירופה ● יו"ר הרשות לניירות ערך האמריקאית, גארי גנסלר יעזוב את תפקידו ב-20 לינואר ● משרד המשפטים האמריקאי קבע שעל גוגל למכור את הדפדפן כרום

נתב''ג. משבר תעופה חמור / צילום: טלי בוגדנובסקי

השמיים נופלים: מה יעצור את משבר התעופה החמור שאליו נקלעה המדינה

יותר משנה מפרוץ המלחמה ונראה כי החזית מול חברות התעופה הזרות רק מסתבכת ● במשרד התחבורה עדיין לא הצליחו להעביר את התיקונים הנדרשים בחוק, ובדרך לגיבושו ניתנה הצצה ללחצי לוביסטים ופוליטיקאים ● בינתיים הבעיה לא קרובה לפתרון, ובעוד שהחברות הישראליות ממשיכות ליהנות מהמצב, בכירים בענף אומרים: "המשבר ייגמר רק כשהמלחמה תיגמר"

אלי פלדשטיין / צילום: רשתות חברתיות

"הבוס מבסוט": התכתבות יועצי ראש הממשלה לאחר הפרסום ב"בילד"

כתב האישום בפרשה חושף את הקשר בינו לבין יועץ רה"מ הוותיק יונתן אוריך ● בין היתר, פלדשטיין כתב לאוריך: "מה שאני בונה לך עכשיו לסופ"ש שווה מיליון דולר" ● פלדשטיין נאשם במסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה - העבירה החמורה ביותר בתחום הריגול ● המדינה מבקשת להאריך את מעצרו עד תום ההליכים