גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחירי הטיסות באמת ירדו? בלמ"ס מנסים להגן על השינוי שהכניס את המדד לסחרור

לפני כשנה שינתה הלשכה לסטטיסטיקה את שיטת מדידת מחירי הטיסות, ומאז הסעיף נע בחדות ומטלטל את המדד ● האנליסטים מתקשים לחזות את האינפלציה, וגם המודלים מפספסים, אך יוצר המתודולוגיה החדשה לא מתרגש: "עדיף שהמדד יהיה נכון, לא שיהיה לחזאים קל" ● וגם: השינוי המסתמן בחישוב מחירי הדירות

דנו בן חור, יועץ למנכ''ל הלמ''ס בסוגיות מתודולוגיות / צילום: הלמ''ס
דנו בן חור, יועץ למנכ''ל הלמ''ס בסוגיות מתודולוגיות / צילום: הלמ''ס

מחירי הטיסות נעים בתנודתיות אדירה בשנה האחרונה, כאשר מדד המחירים לצרכן מציג עליות וירידות של עשרות אחוזים במחירן - דבר שמשפיע מהותית על כיוון המדד ולצד זאת מביך את החזאים משוק ההון שמנסים להעריך את גובה האינפלציה. אחת השאלות המהותיות בנוגע למדד היא עד כמה הוא משקף את המציאות. בין ספטמבר 2023 לספטמבר האחרון, לדוגמה, הוא מראה שמחירי הטיסות ירדו - בעוד שהציבור הישראלי מרגיש מגמה הפוכה לחלוטין בכיס. 

למרות הקושי לחזות: מה צפוי במדד המחירים לצרכן ביום שישי?
מהפסדים לרווחים: טיפים שיעזרו לכם לחסוך מס על השקעות

התנודתיות נובעת משינוי מתודולוגי בשיטת המדידה של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שהתחיל בספטמבר 2023, רגע לפני המלחמה. כדי להבהיר כמה חדה התנודתיות הזאת, נציין שעל פי מדד אוגוסט זינקו מחירי הטיסות ב־22%, ואילו בחודש ספטמבר הם צנחו ב־17%. טלטלה נוספת צפויה במדד אוקטובר, שיתפרסם ביום שישי, בעקבות עליות מחירים משמעותיות בשל חגי תשרי.

 

ההשלכות דרמטיות: המדד משפיע באופן ישיר על המסים, הקצבאות, הארנונה, השכר במשק, מחירי השכירות המוסדית, הלוואות צמודות למדד (כולל משכנתאות) וכמו כן על קבלת החלטות שנוגעות ליוקר המחיה - כולל ריבית בנק ישראל. כשאלה מתייקרים, הדבר יוצר תגובת שרשרת שמתגלגלת לכיס של הצרכנים.

אך לדברי דנו בן חור, יועץ למנכ"ל הלמ"ס בסוגיות מתודולוגיות, שיצר את המתודולוגיה החדשה למחירי הטיסות, המציאות היא זו שתנודתית, ויש יעדים שבכלל הוזלו. עם זאת, הוא מודה בראיון לגלובס - המדד לא מצליח לתפוס נושאים חשובים כמו השתלטות אל על על השוק.

"צפינו שינויים גדולים"

שיטת המדידה הקודמת, מספר בן חור, הייתה מקובלת בהרבה מדינות אבל הפסיקו להשתמש בה לפני כעשור. "מדדו את מחירי הטיסות לפי החודש שבו נקנתה הטיסה, על בסיס מחירונים שפרסמו חברות התעופה. החיסרון הבולט הוא שמחירי הטיסות משתנים לפי מועד הטיסה, ופחות לפי מועד ההזמנה", הוא מסביר. "טיסה לכרתים באוגוסט בהכרח יקרה יותר מטיסה לשם בנובמבר. בעיה נוספת היא שלא התחשבנו בטיסות לואו־קוסט, עקבנו אחרי מחירונים של חמש חברות גדולות בלבד".

בשיטה החדשה נשאב מידע ישירות מהחברות, כך שהמחירים שמגיעים למדד זהים לאלה שהן מפרסמות ברשת. הטיסות משויכות לחודש ההמראה ולא לחודש הקנייה, וכל טיסה מחולקת לשלושה מועדי קנייה: חודש, שלושה חודשים ושבעה חודשים לפני ההמראה, עם משקל דומה לכל מועד.

הפיילוט לשיטה החדשה החל כבר ב־2022. "כבר אז ידענו שזה צפוי ליצור שינויים עונתיים גדולים", מספר בן חור. "בעבר מחירי הטיסות היו 'מתערבבים', טיסות שהוזמנו באותו החודש לעונה זולה ולעונה יקרה שכנו יחד באותו המדד".

את התנודתיות שרואים כעת, כשהמדד מייצג את חודש הטיסה בפועל, רואים גם במערב: "באיחוד האירופי הייתה ירידה של 16% במחירי הטיסות, בדומה למצב אצלנו. בארה"ב העונתיות הפוכה, דווקא בחורף הטיסות יקרות יותר, אבל התנודתיות בהחלט קיימת גם שם", אומר בן חור. "ספציפית בישראל יש עוד גורם לתנודתיות, וזה לוח השנה העברי. לפעמים חגי תשרי נופלים על ספטמבר ולפעמים על אוקטובר, וזה משפיע מאוד על המחירים באותם חודשים.

"אפשר כמובן למדוד מדי חודש, אבל זה יעלה את כמות הנתונים ממאות אלפים למיליונים ולא בהכרח יוסיף הרבה דיוק. אין הבדל גדול בין חודש לפני הטיסה לבין חודשיים קודם או יום אחד קודם. אנחנו גם מתחשבים בשער הדולר ביום הקנייה כדי ליצור את המדד המדויק ביותר".

אז למה הסעיף הזה תנודתי כל כך?
"התנודתיות נובעת משינוי אמיתי במחירי הטיסות, ענף מאוד עונתי. אם תדחה טיסה מאוגוסט לספטמבר, היא תוזל משמעותית. גם חודש אפריל, שבו בד"כ יוצא חג הפסח, יקר יותר ואילו חודשי החורף זולים מאוד".

זה די מקשה על האנליסטים בשוק.
"אתה צריך לראות את הווטסאפ שלי. שואלים אותי 'מה התחזית שלך לגבי אוקטובר?' אבל אין לי תחזית, אני יודע בדיוק מה יקרה, ואסור לי להגיד. אני מבין את הקושי. אבל זה שקשה לחזאים לחזות את המדד, לא אומר שהוא לא נכון. אם כבר, הבעיה היא שעדיין אין לנו את כל נתוני העונתיות שמאפשרים תחזית להמשך, כי רק עכשיו השלמנו שנה תחת המדד החדש, ואנחנו מסתכלים על מחירים הטיסות עד 7 חודשים מראש. כלומר, יש עדיין חודשים שאין לנו עליהם את הנתונים המלאים. בשנה הבאה יהיה יותר קל".

לא היה עדיף לחכות שנה כדי שיהיו יותר נתוני עונתיות?
"יכולנו לחכות עוד שנה אבל המדד הקודם לא היה טוב. החלטנו שאפילו אם בהתחלה יהיו קשיים ונלמד תוך כדי, זה יהיה מדויק יותר מהמדד הישן. זה יוצר בעיה לחזאים, אבל לא למדד. המדד עצמו נכון ומדויק, וזה חשוב לי יותר מאשר שלחזאים יהיה קל".

הטיסות אכן הוזלו?

בשורה התחתונה, בין ספטמבר 2023 לספטמבר 2024 רואים ירידה במחירי הטיסות. זה הגיוני? זה לא מה שאנשים מרגישים.
"יש כמה סיבות, העיקרית שבהן היא שמתחילת המלחמה ועד עכשיו, אחוז הטסים באל על זינק מ־30% ל־80% באותו הקו. המשמעות היא שטיסה שיוצאת שבע פעמים בשבוע תשפיע על המדד בדיוק באותה מידה שטיסה שיוצאת פעם בשבוע משפיעה. גם גודל המטוס לא משפיע.

"זה אומר שאם המחיר של אל על לא השתנה, אלא הם התרחבו והגבירו תדירות כדי לפצות על חברות אחרות זולות יותר שיוצאות מהשוק, לא נראה את זה במדד. אל על יקרים יותר כי הם מחויבים ביותר רגולציה, מדיניות החזרים קשוחה והוצאות בטחון גבוהות. זה שאנשים עברו מלואו־קוסט לאל על לא אומר שהמחיר עלה. בכל מקרה, בדקנו ניתוחי רגישויות לגבי משקלות שונות לתדירויות שונות - והמדד נשאר יציב".

סיבה נוספת לתנודתיות, מפרט בן חור, היא השינוי ביעדים המועדפים: "בתחילת המלחמה רוב היעדים היו קרובים יחסית, כמו אתונה ואיסטנבול, והיום יותר טסים ליעדים מרוחקים כמו תאילנד וארה"ב. אם נסתכל על אותו היעד המחירים לא כל כך עולים, ויש יעדים כמו פרנקפורט, ציריך ומינכן שאפילו הוזלו. גם אל על עצמה הורידה מחירים של טיסות מסוימות כדי למנוע ביקורת ציבורית".

בדיעבד, הייתה טעות ליזום את שינוי המתודולוגיה מתי שזה קרה?
"להיפך! אנחנו מברכים על כך. אנחנו לא יודעים איך היינו מחשבים בשיטה הישנה בתקופת המלחמה. היינו מקבלים מחירונים לא אמינים ולא מעודכנים, והיה לנו מדד שטוח או כזה שלא נותן שום דבר. השיטה החדשה הצילה אותנו. היא מודדת את מה שקורה בפועל. היא לא פוגעת במדד, אלא מדייקת אותו. התנודתיות נובעת מזה שהמחירים באמת תנודתיים".

יש התאמות נוספות ששוקלים לעשות למתודולוגיה או לשיטת האיסוף כדי לצמצם את התנודתיות?
"אפשר לנכות עונתיות ומגמה, אבל אנחנו לא רוצים, זה לא נכון. המדד כולל את השינויים העונתיים, הוא מודד את האמת גם אם היא עונתית. בעתיד החזאים פשוט יכירו את זה ויחטפו פחות הלם. הם יידעו מה קורה לפי החודשים בשנה, ויעדכנו את התחזיות בהתאם".

שאלה בהקשר קצת אחר: בענף הנדל"ן המודל של מכירת דירות במסגרת מבצעי קבלן הולך וצובר תאוצה, ולא משתקף במדד מחירי הדירות. איך בכוונתכם להתמודד עם זה?
"בימים הקרובים צפויה רשות המסים להוסיף למערכת הדיווח המקוונת דרישת מידע על הטבות מימון, אם ישנן. הדיווח יכלול מידע גם על סוג הטבת המימון - למשל 20:80, 10:90 וכו'. לאחר מכן, תבחן הלמ"ס שיטות אפשריות לשקלול ההטבות במדד".
צילום: איל יצהר

עוד כתבות

קמפיין מכבי

לא מקופ"חים בכלל: קופת החולים מכבי היא הזכורה והאהובה ביותר

השפה הפרסומית החדשה של קופת החולים נוכחת בלא פחות מחמישה סרטונים שהיו השבוע באוויר ● מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי פרטנר מתברגת במקום השני בזכירות עם עלייתה לאוויר, והתחרות בין חברות כרטיסי האשראי מתחממת

צחי ברוורמן ובנימין נתניהו / צילום: אמיל סלמן-הארץ

החשדות נגד צחי ברוורמן: ניסה לשנות מועד שיחה שקיים נתניהו ב-7 באוקטובר

צחי ברוורמן חשוד בכך שביקש מעובדת בלשכת רה"מ לשנות שעה של שיחה שהתקיימה בשבת השחורה בין המזכיר הצבאי לנתניהו ● ברוורמן נחשד גם בכך שביקש תמלילי ישיבות קבינט שלא בהליך על־פי הנהלים להוצאת המסמכים ● הדובר לשעבר בלשכת רה"מ אלי פלדשטיין ישוחרר למעצר בית - בניגוד לעמדת המשטרה

בנייה חדשה בירושלים. מובילה את טבלת העסקאות / צילום: Shutterstock

המכירות עלו, אבל שוק הדיור עדיין מדשדש. ובאיזו עיר נמכרו הכי הרבה דירות?

ברבעון השלישי של 2024 נמכרו 10,760 דירות חדשות ו-13,590 דירות יד שנייה ● למרות שמדובר בעליה במכירות לעומת השנה שעברה, הממוצע החודשי נמוך בכ-15% מזה של שנה ממוצעת ● ירושלים מובילה את טבלת העסקאות, ואחריה תל אביב

לוגו ביט / צילום: יח''צ

החל מ-2025: ביט תגבה עמלות ממי שיקבל מעל ל-25 אלף שקל בשנה

מדובר בעמלה של 0.6% מסך סכום הקבלות ● לפי בנק הפועלים, רק כ-6% מכלל המשתמשים בביט חוצים את הרף של קבלת 25 אלף שקל בשנה ● בתוך כך, מתחילת השבוע הבא תגדל תקרת קבלת הכספים השנתית בביט מ-50 אלף שקל ל-100 אלף

עפולה / צילום: Shutterstock

מחיר למשתכן: בערים האלה זוכי ההגרלות מכרו ברווח של עד מיליון שקל

מסקירת הכלכלן הראשי את שוק הנדל"ן בחודש אוקטובר 2024 עולה כי בחודש זה נרכשו 8,180 דירות - כמות גבוהה יחסית אך לא יוצאת דופן לתקופה האחרונה, שרמת העסקאות בה מוסיפה להיות נמוכה

מבצעי מכירה. הנחה משמעותית על מחיר הדירה / צילום: דרור מרמור

המלכודת שמחכה למי שקונה דירה במסלול 80/20

עו"ד רו"ח ג'ק בלנגה, מ"מ נשיא לשכת רואי החשבון, אומר כי רכישת דירה באמצעות הון עצמי נמוך ומכירתה תוך זמן קצר עלולה להתפרש ברשות המסים כעסקה מסחרית, ולא כעסקת נדל"ן - והמיסוי עליה יהיה גבוה בהתאם ● מהם המבחנים בעניין זה ומה אומרת הפסיקה

סניף של קופת חולים כללית / צילום: תמר מצפי

משבר הביטוח הסיעודי: רשות שוק ההון מקשה את הקריטריונים לביטוח

כדי למנוע את קריסת הביטוח הסיעודי של כללית רשות שוק ההון נאלצה לבחור בין מס חדש לציבור ובין הקשחת תנאי הזכאות ● המשמעות: כדי להיות מוגדר סיעודי יהיה צורך להוכיח חוסר יכולת לבצע 4 פעולות בסיסיות במקום 3 עד היום; בנוסף – ייגבו תשלומים גם מילדים ● רשות שוק ההון: "מהלך כואב וקשה לאחר שמוצו כל האפשרויות"

קניות בסופר. האם אנחנו לקראת עליות מחיר נוספות? / צילום: טלי בוגדנובסקי

המותג הפרטי, האונליין וצעדי התייעלות: המנופים של ענף המזון לשיפור הרווחיות

העלייה במחירי היבוא לצד סביבת ריבית ואינפלציה גבוהה יאתגרו את קמעונאיות המזון בשלוש השנים הקרובות, אך התחרותיות החזקה תועיל לצרכנים - כך עולה מדוח חדש של מידרוג ● בין מנועי הצמיחה בולט המותג הפרטי, שיהווה קלף מיקוח מול הספקיות הגדולות

יצחק תשובה / צילום: תמר מצפי

יצחק תשובה ומנהלים בקבוצת דלק ישלמו 27 מיליון שקל על כשלים בדיווח

הפיצוי יתבצע במסגרת הסכם פשרה בתביעה ייצוגית שהוגשה נגד נושאי משרה בקבוצת דלק עקב דיווח למשקיעים שבוצע באיחור סביב שיעבודים והלוואות של הקבוצה ● חברות הביטוח, ובראשן הפניקס, יישאו בתשלום

אילוסטרציה: Shutterstock

אקזיט של 130 מיליון דולר: זו חברת אבטחת הסייבר הישראלית שנמכרת

חברת ביטסייט האמריקאית רוכשת את סייברסיקסגיל (Cybersixgill) הישראלית תמורת כ-130 מיליון דולר ● החברה מפתחת מערכת לאיסוף מודיעין איומי סייבר באופן אוטומטי בפורומים סגורים וברשתות חברתיות

דיון בבג''ץ / צילום: עמית שאבי, פול ידיעות אחרונות

בג"ץ דן בעתירה לחייב את נתניהו להביא את פרטי עסקת החטופים בפני הממשלה

העותרים טוענים בבג"ץ כי יש להביא הצעה לעסקה לשחרור חטופים בפני הממשלה ● כמו כן, הם נסמכים בין היתר על החוק הקובע כי הממשלה מוסמכת לאשר שחרור אסירים במסגרת הסכם לשחרור חטופים ● היועמ"שית הודיעה לבג"ץ כי אין מקום לקבלת העתירה לעמדתה, מאחר וההתנהלות הקיימת חוקית

טרקטור עם צמיגי שטח של אליאנס / צילום: אתר החברה

כפי שנחשף בגלובס: מפעל אליאנס ייסגר, 450 עובדים יפוטרו

מפעל הצמיגים אליאנס שבחדרה ייסגר ו-450 עובדים יפוטרו, כך הודיע המנכ"ל היום (ה') ● "סגירת הפעילות בישראל הפכה למחוייבת המציאות מבחינת חברת יוקוהמה" כתב

מנהיג צפ''ק, קים ג'ונג און מבקר יחידת כוחות מיוחדים בבסיס צבאי סודי במדינתו / צילום: Reuters, KCNA

מדוע חיילים צפון־קוריאניים מוכנים למות ברוסיה

אלפי חיילים צפון־קוריאניים פרוסים לאורך קו החזית הרוסי ● חיילים וקצינים לשעבר, שערקו משורות צבא קוריאה הצפונית, מספרים כי החיילים יעשו הכול למען המנהיג קים ג'ונג און - אך יוצאים גם כדי להימלט מהתנאים הקשים בבית ולקבל הצצה לעולם החיצון

אלעד בן בג'י, אוראל לוי ועופר סנדלר / צילום: תמונה פרטית

המיזם החדש של אוראל לוי ממור השקעות

בנו של המנכ"ל המשותף בבית ההשקעות מור מקים קרן גידור חדשה יחד עם שני שותפים ● קמפיין פרסום ראשון עולה על הרכבת הקלה של גוש דן, וחברת פתרונות הסייבר קוד בלו של רפאל פרנקו מתרחבת לאיטליה • אירועים ומינויים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: Associated Press, Michael Varaklas

כל הדרכים מוליכות לקלפי: מאחורי ההצהרה של ארדואן על ישראל

בתגובה לשאלה של עיתונאית, ענה היום נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן כי "ניתקנו יחסים עם ישראל" ● במציאות, שגרירות טורקיה בתל אביב פעילה, אך האמירות הללו משרתות אותו היטב בקמפיין הבחירות מול קהל המצביעים שלו

ירידות בבורסת ת''א / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בת"א ננעלה בירידות: מדד ת"א 35 צנח בכ-1.6%, נייס צללה בכ-13%

מניות השבבים העיבו על מדד ת"א 35 ● מדד ת"א ביומד נפל בכ-4% ● הדולר נחלש קלות מול השקל ● נייס עקפה את התחזיות, אך הותירה את תחזית ההכנסות השנתית וצללה בכ-13% ● מניות התקשורת ממשיכות במומנטום החיובי ● מחר יתפרסם מדד המחירים לצרכן בישראל, בהראל צופים לעלייה של כ-0.5% באוקטובר, אך ששני המדדים הבאים יהיו נמוכים בהרבה

צעירים עוברים ברובע העסקי בבייג'ין / צילום: ap, Tatan Syuflana

בזמן שניצחון טראמפ מדהיר את מדדי וול סטריט, מה יש לסין להציע

לאורך שנים סין מפגרת אחרי שוקי המניות האמריקאיים וכלכלתה סובלת מבעיות עומק ● תוכנית ההטבות של הממשל הצליחה להזניק את הבורסה, אבל מוקדם לדעת מה תהיה ההשפעה על הכלכלה והמשק הסיניים ● למי שבוחר להיות אופטימי, ישנן כמה דרכי חשיפה

הולנד מתעוררת? התשובה של אמסטרדם לאנטישמיות

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: שפל חדש ביחסי החוץ של האיחוד האירופי עם ישראל, מחוקקים בהולנד דורשים לשלול אזרחות מעבריינים אנטישמים בעקבות הפרעות באמסטרדם, טראמפ בוחר בפרו-ישראלים לתפקידי מפתח ובצרפת חוששים ממשחק הכדורגל של נבחרת ישראל הערב בפריז ● כותרות העיתונים בעולם

עו''ד רונאל פישר בבית המשפט, היום / צילום: ניצן שפיר

רונאל פישר מעיד: "משפחתי נהרסה; אני משתוקק לזעוק את הצער שלי"

9.5 שנים אחרי שהוגש כתב האישום - עו"ד רונאל פישר החל היום להעיד במשפטו, בו הוא מואשם בשורת פרשיות של סחר במידע מחקירות משטרה ללקוחותיו תמורת תשלום ● סנגורו: "היה ברור שבמח"ש מחפשים את הראש שלו"

מטוס דור שישי ‘White Emperor B’ של סין / צילום: מתוך רשת X

ראש נפץ של עשרות ק"ג: כך נערכת איראן לאפשרות שישראל תתקוף

סין מציגה דגם של מטוס קרב מהדור השישי ומל"ט עם יכולות שטרם נראו בשוק ● לאחר המתקפה הישראלית, איראן משדרגת את מערך ההגנה האווירית שלה ● אוקראינה תקבל מאסטוניה מערכת יירוט חדשה נגד כטב"מים ● וגם: חברת איירבאס משיקה - מסוק בלתי־מאויש נגד צוללות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות