גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ נוסק והדמוקרטים קורסים: היה ג'וקר בחפיסת הקלפים, רק לא בחפיסה שלהם

עידן חדש בפוליטיקה האמריקאית מאיים להפוך את המפלגה הדמוקרטית למפלגת המיעוט הטבעית ● טראמפ הקים מערך אלקטורלי חסר תקדים, ושאב אל תוכו היספאנים, שחורים ונשים לבנות ● השאלה היא אם יש לו עניין להאריך את תוחלת החיים של המערך הזה ● לדמוקרטים "אין מושג איך להתארגן נגדו"

טראמפ ובני משפחתו בליל הבחירות. מתחיל פלירט עם הנצח / צילום: ap, Evan Vucci
טראמפ ובני משפחתו בליל הבחירות. מתחיל פלירט עם הנצח / צילום: ap, Evan Vucci

במהלך יום ההצבעה בבחירות לנשיאות ארה"ב בשבוע שעבר השתרר רגע של אופטימיות בין הדמוקרטים בפנסילבניה. זו המדינה השביעית בגודלה בארה"ב, והיא מתחלקת בין החוף המזרחי למערב התיכון. התנהלה בה מערכת בחירות אינטנסיבית לרגל ההנחה שעליה תקום או תיפול הנשיאות, בהפרש קטן, או קטנטן, או זעיר, או מיקרוסקופי.

פרשנות | לאמריקאים נמאס, אז הם החזירו את "האיש היחיד שמבין אותנו"
פרשנות | ליברלים נקלעים לסמטה ללא מוצא  

ידיעה הגיעה במהלך היום אל מטה הבחירות של המפלגה: משקיפיה הבחינו בעלייה ניכרת במספר המצביעים הפורטוריקאים בעמק ליהאיי, במזרח פנסילבניה. העמק היה שבשבת רוחות בבחירות קודמות. הוא עזר לדונלד טראמפ לגבור על הילרי קלינטון ב-2016, והוא עזר לג'ו ביידן לנצח ב-2020. הפורטוריקאים היו הג'וקר בחפיסת הקלפים הדמוקרטית.

עד מהרה התברר כי הם בהחלט היו הג'וקר, אבל לא בחפיסה הדמוקרטית. הם הצביעו לטובת טראמפ. המפלגה הדמוקרטית נהגה להיות ביתם הטבעי. סוף סוף זו המפלגה הדואגת באופן מסורתי לעניים ולמקופחים, זו המפלגה המאירה פנים למהגרים, ונאבקת נגד גזענות ונגד דעות קדומות. אבל הם יצאו ממנה בטריקת דלת.

הסיבות היו בעיקר כלכליות. הסקרים הראו שהם חשבו על יוקר המחיה. הם לא התעניינו באזהרות שהצבעה לטראמפ תביא את הקץ על הדמוקרטיה האמריקאית. למרבה העניין לא הטרידה אותם כלל הבטחתו של הנשיא לגרש מיליוני מהגרים לטינו-אמריקאים לא חוקיים. חלקם אפילו התרשמו מן ההבטחה.

אין זה מן הנמנע שהיסטוריונים יגידו יום אחד, כי שם, בעמק ליהאיי, ב-5 בנובמבר 2024, הפציע עידן חדש בהיסטוריה הפוליטית של ארה"ב; שם השתנתה המשוואה מעיקרה, והמפלגה הדמוקרטית הפכה למפלגת המיעוט הטבעית.

היא הייתה מפלגת הרוב הפחות-או-יותר טבעית ב-90 השנה הקודמות. גם כשנשיא מן המפלגה היריבה ישב בבית הלבן, יותר אמריקאים זיהו את עצמם כדמוקרטים. מאז שנות ה־30 של המאה שעברה המפלגה הסתמכה על ברית רחבה של מיעוטים גזעיים, אתניים ודתיים. בשבוע שעבר, המוני חברים במיעוטים האלה פנו לה עורף. אזורים משופעים ביוצאי אמריקה הלטינית נהרו אל טראמפ.

קחו למשל את אזור מיאמי, העיר הגדולה ביותר בפלורידה. רוב תושבי האזור הם יוצאי קובה ואמריקה הלטינית. לפני שמונה שנים טראמפ הפסיד שם בהפרש של 30% להילרי קלינטון. לפני ארבע שנים הוא הפסיד שם לביידן בהפרש של 7%. והנה בשבוע שעבר הוא ניצח שם בהפרש של 11%. בזכות הלטינוס הוא גרף את פלורידה, המדינה השלישית בגודלה בארה"ב, בהפרש של 13%, פי ארבעה יותר מהפרש נצחונו ארבע שנים קודם.

"הפעם הבאה"

הנטייה הטבעית היא להניח שהמטוטלת שנעה ימינה תנוע בפעם הבאה שמאלה. זה מנהג העולם הלא-דובר-עברית. אבל "הפעם הבאה" קצת מעורפלת. פעמיים במאה השנה האחרונות, הרפובליקנים נשארו בשלטון 12 שנה רצופות; פעם אחת הדמוקרטים נשארו בשלטון 20 שנה רצופות. התקופות האלה טבעו חותם עמוק על הפוליטיקה ועל החברה של ארה"ב, שלא מיהר להימחות. הנחמה ש"הפעם הבאה" בוא תבוא אינה משכנעת, כשמפלגה מאבדת כל כך הרבה השפעה ורלוונטיות.

לא לתוצאות האלה ציפו האמריקאים. גם רפובליקנים נטו להניח, שהבחירות יוכרעו על חודם של קולות, כמו בשני הסיבובים הקודמים.

אי ההתאמה בין הציפיות לתוצאות אינה מעשה זדון, או הטעיה מכוונת. בניגוד ל-2016, השנה שבה טראמפ נבחר בפעם הראשונה, אי אפשר לדבר על החמצה מוחלטת של הסוקרים, של הסטטיסטיקאים ושל הפרשנים.

ב-2016 שררה ציפייה כמעט מלאה לניצחון הילרי קלינטון, אפילו ניצחון גדול. הפעם, מעט מאוד אנשים חזו ניצחון ודאי או גדול של קמלה האריס. אדרבא, גופים ויחידים המתמחים בסטטיסטיקה העניקו סבירות גבוהה יותר, או אפילו הרבה יותר, לנצחון טראמפ. הסקרים, כמעט עד אחד, הראו תיקו סטטיסטי, הפרשים זעירים, בגבולותיה של טעות הדגימה. במובן הזה לא התעוררנו נדהמים בבוקר שאחרי. נצחון טראמפ היה סביר לפחות כמו ניצחון האריס ובעצם יותר ממנו.

מה היה אם כן מדהים ולא צפוי? ההפרש. הנחה כללית רווחה, שגם אם טראמפ ינצח בחבר האלקטורים, וייבחר לנשיא, הוא יפסיד במניין הקולות הכללי. זה קרה פעמיים מאז שנת 2000, מכוח הנוסחה המסובכת והמעצבנת של חבר האלקטורים.

שוק ההימורים Polymart נתן סיכויים של 60% ויותר לנצחון טראמפ בחבר האלקטורים - אבל אפילו יותר מ-60% לנצחון האריס במניין הכללי. תוצאה כזאת עמדה להזין תסכול, כעס ודרישות להיפטר מחבר האלקטורים אחת ולתמיד.

בזמן כתיבת רשימה זו, חמישה ימים לפני פרסומה, נראה כי לא זו בלבד שטראמפ ניצח בהפרש ניכר בחבר האלקטורים (312 לעומת 226), אלא שהוא עומד לרשום את ההישג הגדול ביותר של רפובליקני כלשהו זה 36 שנה במניין הקולות הכללי: יתרון של אולי 3.5 מיליון קולות. המספר הזה אינו מבטא רק סטטיסטיקה. הוא עדות לקריסה כללית של המפלגה הדמוקרטית.

שום מחוז לא הכחיל

היה רגע עוצר נשימה במוצאי יום הבחירות, כאשר שני פרשנים של CNN התייצבו מול מפה דיגיטלית, ולחצו להנאתם על כפתורים. אחד מהם ביקש מעמיתו ללחוץ על הכפתור שיראה להם באילו מ-3,244 מחוזות ארה"ב האריס קיבלה יותר קולות ממה שקיבל ביידן ארבע שנים לפניה. המחוזות המבוקשים עמדו להיצבע בכחול, הצבע המציין את הדמוקרטים. ראו זה פלא, המפה הענקית נשארה אפורה. אף מחוז אחד לא הכחיל.

קשה לחשוב על אילוסטרציה יותר מובהקת של גודל הניצחון - ושל גודל התבוסה. תוצאות "הבחירות הצמודות ביותר בהיסטוריה" לא הוטלו בספק כמעט אף רגע אחד במהלך הספירה. טראמפ גרף את כל שבע המדינות שתוארו 'מתנדנדות'. הוא החריב את 'החומה הכחולה' של שלוש מדינות במערב התיכון, שעמדה להגן על מועמדות האריס. הוא הקטין במידה מסוימת, או אפילו גדולה, את מספר הקולות שניתנו לדמוקרטים במעוזיהם ההיסטוריים, כמו ניו יורק (יתרון של 23% ב-2020 קוצץ בחצי), ניו ג'רזי (16% ל-6%) ואילינוי (17% ל-9%).

קהל בנאום ההפסד של האריס. הדמוקרטים אובדי עצות / צילום: ap, Terrance Williams

כדי לעמוד על העוצמה הפוטנציאלית של השינוי כדאי אולי להיזכר ברוח הנכאים שתקפה את הרפובליקנים לפני 12 שנה, לאחר תבוסתם (הלא-ניצחת) בבחירות לנשיאות. הכרה השתררה אצלם, שאבדה להם נוסחת הניצחון. הם הסתמכו על תמיכת הלבנים בארץ שהשחימה והלכה.

פרשנים רפובליקנים הטעימו כי אם הם מקווים לחזור יום אחד לשלטון יהיה עליהם למצוא מסילות אל לבם של לא-לבנים. הרפובליקנים יצטרכו לחדול להיות רפובליקנים כדי לעמוד במשימה. זאת אומרת, הם לא יוכלו עוד להיות מפלגת ימין שמרנית, חסידת השוק החופשי.

כמובן, אלטרנטיבות התחילו להישקל, אבל הן היו היפותטיות, אינטלקטואליות, מופשטות. לאיש לא הייתה תכנית איך להתגבר על גירעון עשרת מיליוני הקולות של התבוסה לברק אובמה ב-2008.

מיותר להגיד שאיש לא העלה אז בדעתו את דונלד טראמפ. הוא היה לכל היותר קוריוז, כאשר השתעשע בפנטזיות נשיאותיות ב-2012 באמצעות הפצת הבדותא שאובמה לא נולד בארה"ב. תיאוריות קונספירציה כאלה היו מוגבלות לשוליים מטורפים.

ב־2016, בניגוד לכל הציפיות הטבעיות, טראמפ פיתח נוסחת ניצחון רפובליקנית. הנוסחה קילפה מן המפלגה את עיקרי מצעה ההיסטורי. 40 שנה קודם, רונלד רייגן גרר אותה מן המרכז הפוליטי אל הימין השמרני. הפעם טראמפ גרר אותה אל הימין הפופוליסטי. זה היה ההיפך מכל מה שהמפלגה הזו ייצגה וניסתה לקדם במאה השנה הקודמות. פגישתה האחרונה עם פופוליזם הייתה לפני מלחמת העולם הראשונה. טראמפ הוליך אותה למאבק חסר פשרות נגד הגירה, נגד סחר חופשי ונגד מדיניות חוץ ניצית.

תבוסת טראמפ ב-2020 החזירה את המפלגה לסטטיסטיקה של תבוסתה הקודמת. 7 מיליון קולות הפרידו בין טראמפ לג'ו ביידן. סירובו של טראמפ להודות בתבוסה, והאלימות של תומכיו בניסיון למנוע חילופי שלטון, עוררו את הרושם שנשיאותו הייתה תעתוע חולף. בשבוע שעבר התברר כי התעתוע החולף היה דווקא נשיאותו של ביידן. לראשונה זה 130 שנה, האמריקאים החזירו אל הבית הלבן נשיא מובס, ועשו כן באופן משכנע. הפעם הקודמת הייתה טריוויאלית, משחק של כסאות מוסיקליים.

מפלגת האין-מושג

אמנם אין קושי להראות שפרשנויות פוליטיות בעקבות בחירות בארה"ב תמיד נטו להפריז בחומרת התבוסה. היה אפשר לשמוע תחזיות על סופן של מפלגות פוליטיות לאחר הפסדיהן. הן לא התממשו. מפלגות חזרו מן הכפור, לפעמים במהירות גדולה. הרפובליקנים נידונו בעיני פרשנים למוות פוליטי בעקבות שערוריית ווטרגייט, בדיוק לפני 50 שנה. שש שנים לאחר ווטרגייט התחיל עידן רייגן, שהעניק לרפובליקנים שניים מנצחונות הבחירות הגדולים ביותר שלהם מאז ומעולם.

אבל בשבוע שעבר קרה משהו חריג: מערך אלקטורלי חדש קרם עור וגידים. המפלגה הרפובליקנית שאבה לתוכה את המעמד העובד, את הצווארון הכחול ואת הגברים ההיספאנים, שלושה פלחים דמוגרפיים שהיו מזוהים עם הדמוקרטים. היא קיבלה מספרים חסרי תקדים של מצביעים שחורים. היא הקטינה במידה ניכרת את יתרון הדמוקרטים בין נשים בשעה שהגדילה את יתרונה שלה בין גברים. בקיצור, היא הניחה את היסוד לנצחונותיה הבאים.

אבל… כל זה מותנה ביכולת להאריך את תוחלת החיים של המסר הטראמפיסטי. הנשיא המיועד הצליח לרתום למרכבתו, פעמיים, את מפח הנפש, את הפחד, את תחושת האובדן והבגידה של מיליונים. אבל האם כל זה יוכל להתפתח לכלל מסר קונסטרוקטיבי על העתיד? האם שנאת 'האליטות' והאיבה ל'מדינת הצללים' יספיקו להאריך את תנועת המטוטלת ימינה?

האם דונלד טראמפ מעוניין בכלל לבנות תנועה פוליטית, שתאריך ימים מעבר לשלטונו או לחייו? בעבר הוא הביע אדישות גלויה לשאלות הטווח הארוך. אבל עכשיו, כשהוא מודיע בגלוי שהוא מוציא אל הפועל מנדט אלוהי, אולי הוא יתחיל פלירט עם הנצח.

הדמוקרטים יבלו את החודשים הבאים, אולי את השנים הבאות, באבדן עצות. סוכנות AP ציטטה בשבת שעברה פעיל דמוקרטי היספאני בולט בטקסס. תחת הרושם של קריסת המערכות, האיש, אבל פראדו (Abel Prado), אמר: "אין לנו ש מץ של מושג איך להתארגן נגדו", זאת אומרת נגד טראמפ. הוא כנראה שיקף את מצבה של מפלגתו בדיוק גדול יותר מזה של כל עסקן או מליץ יושר אחר. היא הפכה למפלגת האין-מושג.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני . ציוצים (באנגלית) בטוויטר

עוד כתבות

ח''כ טלי גוטליב / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ועדת השרים תדון בהצעת החוק שתגביל העמדה לדין של חברי כנסת

הצעת החוק הפרטית הוגשה ע"י ח"כ טלי גוטליב, נגדה מתנהלת חקירה פלילית בעקבות התבטאויות ● ההצעה מבקשת לקבוע כי לא תיפתח חקירה פלילית נגד חבר כנסת, ולא ידון בית המשפט בתביעה אזרחית נגד חבר כנסת, אלא אם הכנסת אישרה זאת ברוב של 90 ח"כים, ורק במקרים בהם המעשה לא נעשה במסגרת מילוי תפקידם

פועלים עובדים באתר בנייה / צילום: Shutterstock

האבטלה בשפל והשכר עולה בקצב מהיר, עכשיו נותר לראות איך ישפיעו הגזירות

שיעור האבטלה הוא "הנמוך ביותר מאז ימי בן גוריון", כך לפי מומחים, אבל גם הביקוש לעובדים חדשים לא עולה ● בצל הגזירות הכלכליות והעלאת המע"מ, האנליסטים חלוקים לגבי ההשפעה שתהיה על השכר שלנו, וממילא גם על כיוון האינפלציה

הקמפוס המתוכנן באזור מחלף גלילות / הדמיה: גלעד לן

סולאראדג' מחפשת שוכר משנה בקמפוס החדש. ומה המחיר למ"ר?

נכון לעכשיו מחפשת סולאראדג' שוכר לקומה אחת, בקמפוס בגלילות שבונה עבורה עזריאלי, ואמור להיפתח בעוד כמה חודשים ● המחיר המבוקש: כ-120 שקל למ"ר • שווי השוק של החברה, שהגיע בשיא כבר ל־20 מיליארד דולר, עומד היום על פחות מ־600 מיליון דולר

מימין לשמאל: אבי גבאי, אילן סיגל, יעקב נדבורני, טל גרנות גולדשטיין ואלי אדדי / צילום: ינאי יחיאל, רמי זרנגר, איל יצהר, אוהד רומנו

האיום על טלוויזיה ב-69 שקלים והחשש ב-freeTV: שוק התקשורת נכנס לסחרור

ההכרזה של הוט וסלקום על שיתוף-פעולה בתחום הטלוויזיה, בדומה למהלך שעליו הכריזו בקיץ yes ופרטנר, עלולה להוביל את שוק התקשורת חזרה לימי הדואופול - ולפגיעה בצרכנים ● נפגעת נוספת תהיה הפלטפורמה של קשת ו-RGE, שתהפוך לשחקנית קטנה שנלחמת בענקים

ביטקוין / אילוסטרציה: Shutterstock

מחזיקים מטבע דיגיטלי בחו"ל? בקרוב, המידע עליכם יגיע בקלות לרשות המסים

ישראל מצטרפת לתקן ה־CRAF של ה־OECD, במסגרתו ישתפו המדינות במידע בנושא קריפטו ● המנגנון ייכנס לתוקף ב־2027, וברשויות עובדים על הטמעתו ● מומחה למיסוי: "הכרחי להשלים המהלך בגילוי מרצון" ● לאחרונה הגבירה רשות המסים את פעילות האכיפה בנושא

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

אושר בטרומית: הקמת גוף מודיעין חלופי תחת משרד ראש הממשלה

לפי ההצעה, המחלקה תוצב תחת משרד ראש הממשלה, שיקבע את סמכויותיה ואת אופן הפיקוח עליה ● כמו כן, ועדת השרים לענייני ביטחון לא תקבל החלטה ללא קבלת חוות-הדעת של המחלקה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; קוואלקום נפלה ב-6%, טרגט צללה ב-20%

נאסד"ק ירד ב-0.2% ● מישל באומן, חברה במועצת המנהלים של הפד: "ההתקדמות בהפחתת האינפלציה נתקלת בקשיים" ● על רקע החשש מהסלמה במלחמת אוקראינה-רוסיה, בורסות אירופה נסגרו בירידות זה היום הרביעי ברציפות ● ישראליות בוול סטריט: למונייד, וויקס וגלובל אי זינקו ● הביטקוין מעל 94 אלף דולר ● אנבידיה שוב עקפה את הצפי, המשקיעים מאוכזבים מהתחזית

שני כבלי תקשורת באירופה נחתכו: האם המתיחות ביבשת עלולה להגיע לישראל?

המתיחות באירופה מעמיקה עד קרקעית הים, עם חיתוכם של שני כבלי תקשורת מרכזיים באורח מסתורי ● בישראל חוששים מפגיעה דומה בתשתית הימית המיושנת ממילא

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לראשונה מזה חודשים: איתותים על אפשרות להורדת ריבית

ביום שני הבא יפרסם בנק ישראל את החלטת הריבית האחרונה לשנת 2024, והוא צפוי להשאיר אותה ללא שינוי ● אך בינתיים בשווקים מתחילים לצפות את סוף המלחמה, ושם כבר רואים את הורדת הריבית באופק

אולם תצוגה של טסלה. בקרוב במידטאון / צילום: Reuters, Sun xinming

שכירות ל-10 שנים: איפה יוקם אולם התצוגה החדשה של טסלה בישראל

טסלה תקים מתחם חדש ב-מידטאון תל אביב ● חברת הרכב חתמה עם ישראל קנדה על הסכם השכירות ● פתיחת אולם התצוגה, שתכנונה כולל השקעה של מיליוני שקלים, מתוכננת במהלך הרבעון השני של 2025

גוגל כרום / אילוסטרציה: Shutterstock, Evan Lorne

משרד המשפטים האמריקאי לוחץ על גוגל להיפרד מדפדפן כרום

משרד המשפטים האמריקאי מבקש מבית המשפט הפדרלי להורות לגוגל למכור את דפדפן האינטרנט כרום, כפתרון לתיק ההגבלים העסקיים המתנהל נגד החברה ● בבקשה נכתב כי אילוץ החברה למכור את כרום יסייע ליצירת תנאים שווים יותר עבור המתחרים בתחום ● באוגוסט האחרון נקבע כי גוגל מחזיקה במונופול בשוק החיפוש

טלי בן עובדיה / צילום: רמי זרנגר

מנכ"לית זמנית לחדשות: הפיתרון של רשת 13 לחילוקי הדעות בדירקטוריון

רשת 13 מעוניינת למנות את טלי בן עובדיה כמנכ"לית זמנית של החדשות ● ברקע, התנגדות שני דירקטורים מטעם הציבור למינויה הקבוע בחברה ● מחר דירקטוריון רשת יתכנס והמינוי הזמני יעלה להצבעה

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

מירי רגב לא האריכה את הקדנציה, ועכשיו חברת נתיבי איילון פועלת ללא יו"ר

מקסין פסברג, שמונתה ליו"ר הדירקטוריון ב־2021 ע"י מרב מיכאלי, עזבה השבוע את תפקידה, לאחר שרגב בחרה שלא להאריך לה את הקדנציה ● הטענות המושמעות בענף נגד רגב הן שהיא נוהגת להשתלט על חברות תשתית ממשלתיות דרך יו"ר הדירקטוריון, המנכ"ל ושומרי הסף

המדינה שמגנה את ישראל אבל רוכשת ממנה נשק במיליארד אירו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: הולנד רכשה מתחילת המלחמה נשק מישראל במיליארד אירו, הקול הלבנוני הקרוב ביותר לאוזנו של טראמפ, אוסטרליה סירבה להכניס את איילת שקד, האזהרה המטרידה ליהודים בברלין ומדוע העימות בין ישראל לאיראן לא גלש עדיין למלחמה ● כותרות העיתונים בעולם 

בנק מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר

מזרחי טפחות: הרווח הנקי זינק ב-30% ל-1.4 מיליארד שקל

התשואה על ההון הגיעה לרמה גבוהה ביותר עד כה בקרב הבנקים הגדולים - 19% ● בדומה למתחרים, מזרחי טפחות הציג צמיחה חדה באשראי לציבור

מטוס ארקיע בנתב''ג / צילום: Shutterstock

החברות הישראליות קיבלו אישור להפעיל טיסות ישירות לניו יורק, אבל יש להן תנאי

מינהל התעופה הפדרלי אישר לחברות ישראליות, לצד אל על, להפעיל טיסות לניו יורק ● במשרד התחבורה דוחפים, אך בארקיע ככל הנראה לא מעוניינים, ובישראייר מתנים זאת בביטול "חוק טיבי" המטיל על חברות התעופה חובות צרכניות ● מה יקרה למחירים אם יוסרו המכשולים?

איראן וסעודיה מתקרבות, והמדינה שקוראת לחרם על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן שוקלת להפסיק ייצור דלק גרעיני, הצבא הלבנוני יאלץ להחליט האם להתעמת עם חיזבאללה או לסכן את המימון מארה"ב ואיראן וסעודיה מתקרבות ● כותרות העיתונים בעולם 

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

148% בשלושה שבועות: המניה הישראלית שהפתיעה והקשר לשורטיסטים

מניית הביטוח הדיגיטלי למונייד יותר מהכפילה את ערכה בעקבות דוחות כספיים שהפתיעו את השורטיסטים והגדילו את הביקוש למניה ● גם בחירתו של טראמפ ותחזיות ההנהלה תרמו לזינוק

דינה בן-טל גננסיה, מנכ''לית אל על / צילום: דוברות אל על

תודה שטסתם: עלות שכרם של מנכ"לית אל על והיו"ר תזנק במיליון שקל לכל אחד

כפי שנחשף בגלובס, המענק השנתי של בכירי אל על צפוי לקפוץ בחצי מיליון שקל ● ובנוסף תאשר החברה תוספת שכר של כ-20% בשכרם של מנכ"לית החברה דינה בן טל-גננסיה והיו"ר עמיקם בן צבי

בנייה בישראל. ''הוצאות חריגות שוחקות את הרווחיות של היזמים'' / צילום: Shutterstock

קבלני הביצוע נשארו בלי רווח, ויזמי הנדל"ן נדרשים לפתוח את החוזים והכיס

חברות הביצוע דורשות מהיזמים לפתוח חוזי בנייה סגורים וקבועים מראש, בשל התייקרויות בשוק מעבר למדדי הלמ"ס ● תוספות התשלום מגיעות כיום לעד 5% מעלויות פרויקטים ● בדניה סיבוס דורשים מלמ"ס לעדכן את המדדים, "ואם הדברים לא ייפתרו, נשקול הגשת בג"ץ"