גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדוע חיילים צפון־קוריאניים מוכנים למות ברוסיה

כמעט כולם יתנדבו ללכת, מסבירים חיילים וקצינים לשעבר שערקו משורות צבא קוריאה הצפונית , בשל נאמנות למשטר, הבטחה למעמד גבוה יותר והצצה אל העולם החיצון

מנהיג צפ''ק, קים ג'ונג און מבקר יחידת כוחות מיוחדים בבסיס צבאי סודי במדינתו / צילום: Reuters, KCNA
מנהיג צפ''ק, קים ג'ונג און מבקר יחידת כוחות מיוחדים בבסיס צבאי סודי במדינתו / צילום: Reuters, KCNA

ריו סונג-היאון אינו צריך לדמיין מה חושבים כעת אלפי החיילים הצפון־קוריאניים הפרוסים לאורך קו החזית הרוסי. לא מזמן הוא היה אחד מהם.

ריו חצה את האזור המפורז הקוריאני אל החופש ב-2019 - עריקה נדירה עבור חייל. הפרופיל שלו דמה לזה של רבים מן החיילים החדשים שנשלחים היום: צעיר, נתון בתת-תזונה ועיוור לעולם החיצון. לפני שבחר לברוח, ריו זוכר שהזיז לבנים באתרי בנייה, ורעד מקור כשהוצב בעמדת השמירה. הוא אכל אורז דייסתי מעורבב עם תירס. בשר היה פינוק לחג.

WSJ | חיילים צפון־קוריאנים מגיעים אל קו החזית של רוסיה. עד כמה הם מוכנים ללחימה? 

באותם הימים, לו קיבל פקודה להילחם עם הרוסים, היה ריו בן ה-28 נותן תשובה נחרצת: "תודה". ההיגיון שהיה מנחה אותו: "האם לפחות הארוחות לא יהיו טובות יותר?".

הלוחמים הצפון־קוריאניים ברוסיה זכו ליחס מזלזל וכונו שכירי חרב, בשר תותחים ודרג ב'. אבל הדבר שרבים מתעלמים ממנו, טוענים חיילים צפון־קוריאניים לשעבר ומומחים צבאיים אחרים, הוא מידת נכונותם של רבים מהחיילים האלה למות - ועד כמה הם להוטים להימלט מהתנאים הקשים בבית.

אין זה סביר שכ-10,000 החיילים הצפון־קוריאניים באזור קורסק, בו רוסיה מנסה להדוף פלישה אוקראינית, יהפכו את הקערה על פיה במלחמה הקשה בת השנתיים וחצי. אך הם מספקים לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין כוח אדם שנחוץ לו מאוד, ומהווים איומים חדשים בחזית הסטטית. אחת התעלומות הגדולות ביותר היא מידת הנחישות שהחיילים הצפון־קוריאניים האלה יביאו לקרב רחוק מהבית ולמען מטרה לא מוכרת.

חיילים אוקראינים בסמוך למחוז קורסק ברוסיה / צילום: Reuters, Viacheslav Ratynskyi

גורמים רשמיים אוקראיניים אמרו ביום שלישי כי כמה חיילים צפון־קוריאניים כבר השתתפו בלחימה בקנה מידה קטן ליד קווי החזית. יום לאחר מכן, העריכה קוריאה הדרומית שהחיילים החדשים שהגיעו עדיין לא עסקו בלחימה מלאה. ארה"ב אמרה כי היא צופה שהצפון־קוריאניים יתחילו להילחם בתוך ימים.

כמעט לכל החיילים שנשלחו לרוסיה - הכוללים לוחמי כוחות מיוחדים - יהיו מניעים דומים, אומרים חיילים לשעבר מקוריאה הצפונית. הנחילו להם מגיל צעיר את האמונה כי עליהם להקריב הכול למען המנהיג העליון. ילדים מתבקשים בספרי הלימוד שלהם להוכיח את נאמנותם למשטר, על־ידי התנדבות לשמש יעדים לתקיפות ארטילריה היפותטיות.

פריסת הכוחות תיראה כהזדמנות של פעם בחיים להביא מזומנים ותהילה למשטר קים ג'ונג און. אלה שמתים זוכים לשבחים; אלה ששורדים חוזרים גיבורים.

"חיילים צפון־קוריאניים משוכנעים שהם צריכים לעשות הכול למען קים", אמר ריו.

"בלי טיפת היסוס"

לצבא קוריאה הצפונית חסרים ציוד ומשאבים מודרניים, אפילו לכוחות הבכירים שלו. עובדה זו מציבה אותם בעמדת נחיתות ביחס לכוחות מיוחדים המאומנים בארה"ב, באירופה או בקוריאה הדרומית, אמר דייוויד מקסוול, קולונל בדימוס של הכוחות המיוחדים של צבא ארה"ב, ובעל ניסיון רב באסיה. רבים מחיילי קוריאה הצפונית, אפילו כוחות מיוחדים, מבלים את עיקר זמנם בעבודות חקלאיות או בנייה, הוא הוסיף.

"אימוני הכוחות המיוחדים של קוריאה הצפונית מייצרים חיילים ממושמעים מאוד, עם נאמנות עזה, שלעתים קרובות מוכנים לקחת על עצמם סיכונים קיצוניים עם ציוד מוגבל", אמר מקסוול.

לרוסים ולאוקראינים יש כוחות חמושים במאות אלפים, ושני הצדדים מתמודדים עם התשה ומתקשים לחדש את שורותיהם. רוסיה יכולה לגייס יותר מ-30 אלף חיילים חדשים בחודש, אם כי לרוב, היא מאבדת מספר דומה של הרוגים או פצועים באוקראינה, לפי הערכות מערביות. אוקראינה סובלת משיעורים נמוכים יותר של נפגעים, אם כי אין נתונים מדויקים ברורים.

חיילים אוקראינים בתוך תעלה, בשטח רוסיה / צילום: Reuters, Ashok Nath

מה שהופך את הפריסה הראשונית של חיילי קוריאה הצפונית למדאיג, הוא היכולת שלה לשלוח יותר. לקוריאה הצפונית יש אחד מצבאות הקבע הגדולים בעולם, המונה כ-1.2 מיליון איש, ועוד כמה מיליונים של חיילי מילואים, על־פי הערכות קוריאה הדרומית. משטר קים מחזיק ביחידת הכוחות המיוחדים הגדולה בעולם, המונה בסביבות 200 אלף חיילים, אומרים מומחים צבאיים.

חיילים שנשלחו לרוסיה צפויים לקבל שכר חודשי של כ-2,000 דולר, שחלק גדול ממנו יעבור למשטר, אומרים בכירים בקוריאה הדרומית. ועדיין, זהו סכום מדהים, בשעה שרוב המדינה חיה מהכנסות חודשיות של כמה דולרים.

במשך עשרות שנים, התקשתה קוריאה הצפונית לספק די מזון לתושביה בשל בידוד בין-לאומי וניהול כלכלי כושל, שהוחמר על ידי אסונות טבע. כ-45% מאוכלוסיית צפון קוריאה, המונה 26 מיליון איש, סובלים מתת־תזונה - כך על פי דוח של תוכנית המזון העולמית. אפילו הצבא, שזוכה בדרך כלל לזכויות מיוחדות, חווה מחסור כרוני במזון.

הכוחות המיוחדים זוכים למקום מיוחד בראש שרשרת המזון של צבא קוריאה הצפונית. הם מוזנים טוב יותר מיחידות אחרות, ועוברים אימונים אינטנסיביים יותר בהסתננות, הרס תשתיות והתנקשות. הטלוויזיה הממלכתית שידרה קטעים המדגישים את ההיבטים התיאטרליים של האימונים שלהם: חיילים שוברים נורות בידיים חשופות, ולוחמים ללא חולצה סופגים חבטה עם מקלות עץ. אחרים מכופפים מוטות מתכת.

בספטמבר, צפה קים בתרגילי סיור ופשיטה של ​​הכוחות המיוחדים, שהציגו את "הכוחות המזוינים המהפכניים הבלתי־מנוצחים" של המדינה, כפי שכינו אותם כלי תקשורת במדינה. כל לוחם צפון־קוריאני, נטען בדיווח, הוא שווה ערך ל-100 חיילי אויב. שביעות רצונו של קים מילאה את החיילים, שרעמו בצהלותיהם, ב"רגש חסר גבולות, שמחה, גאווה גדולה והערכה עצמית".

לי היון-סונג שירת פעם ביחידת הכוחות המיוחדים המובחרים של "חיל הסופה" של קוריאה הצפונית. הוא ברח לפני כעשור. נוסף על התרגילים הצבאיים, נזכר לי בן ה-39, היה על החיילים להשתתף באימונים אידיאולוגיים יומיומיים שכללו את שינון פקודותיו של קים ודקלום נכונותם למות למען המנהיג העליון - מנהג שללא ספק נמשך עבור אלה שנשלחו לרוסיה.

"ייתכן שהם יוקרבו מבלי להשפיע הרבה במלחמה", אמר לי. "אך הם לא יעזו להטיל ספק בהוראותיו של המנהיג לנסוע לרוסיה".

חיילים צפון קוריאנים מקבלים ציוד צבאי רוסי / צילום: המרכז האוקראיני לתקשורת אסטרטגית

סיכון כדאי

קוריאה הצפונית חושפת לעתים קרובות ציוד צבאי נוצץ במצעדים צעקניים, מטנקים חדשים ועד טילי ארטילריה וכטב"מים. אך הציוד המתקדם הזה כנראה אינו משולב ברמת הכוחות. למדינה אין היכולת הכספית לספק לצבא שלה ציוד יקר כל כך.

חיילי קוריאה הצפונית שהגיעו לאחרונה למדו כ-100 מונחים צבאיים בסיסיים ברוסית - כולל "אש" ו"בעמדה" - אם כי נראה היה שהם התקשו לתקשר, כך אמרה סוכנות הריגול של קוריאה הדרומית למחוקקים בסוף החודש שעבר.

לאור ההתמקדות בחיזוק הארסנל הגרעיני של פיונגיאנג, לא השתנו מצב האימונים או המזון לחיילים באופן דרמטי מאז שקים עלה לשלטון בדצמבר 2011, אמר באנג ג'ונג-קוואן, קצין לשעבר בצבא קוריאה הדרומית. הדבר מגביל את התפקידים שיוכלו למלא ברוסיה לתפקידי חיילים רגליים, בשל מחסום השפה וחוסר ההיכרות עם השטח, אמר.

"הם יספגו אבדות רבות, כי מאוד לא סביר להניח שרוסיה תספק להם ציוד מתקדם או מודיעין", אמר באנג.

אף על פי כן, חיילים צפון־קוריאניים רבים יראו את הסיכונים ככדאיים. אלה ששמעו על הטייסים הצפון־קוריאניים שלחמו בקרב אווירי נגד מטוסים אמריקאים במהלך מלחמת וייטנאם, יודעים שהצבה מעבר לים תעלה את מעמדו של חייל. כך אומר סים ג'ו-איל, שהיה קצין צבא צפון־קוריאני במשך 30 שנה, לפני שנמלט לקוריאה הדרומית ב-1998.

הטייסים שחזרו מווייטנאם התקבלו כגיבורים והועלו לדרגות קצונה בכירה, נזכר סים בן ה-74. אפילו נשות הטייסים שמתו בשדה הקרב קיבלו מעמד גבוה במפלגת הפועלים, המקנה להן גישה לעבודות יוקרתיות.

המסירות העיוורת הזו למשטר קים היא הדבר שסים מקווה לשבור - על־ידי הגעה לקווי החזית של אוקראינה. לדבריו, ישנם כ-300 חיילים לשעבר של צבא קוריאה הצפונית שמוכנים להגיע לשם. אם חיילי קוריאה הצפונית ייפרסו בקווי החזית, מקווים החיילים לשעבר ליצור "הפרעה פסיכולוגית", על־ידי שליחת עלונים נגד המשטר ויצירת שידורים במטרה לשכנע את החיילים הצפון־קוריאניים להיכנע או לערוק, הוא אמר.

"אני רוצה שידעו ששיקרו להם", אמר סים. "הם לא צריכים למות בגלל הנאמנות שלהם".

עוד כתבות

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

חמאס בהצהרה רשמית: "העברנו למתווכות תשובה ברוח חיובית, מוכנים להכנס מיד למו"מ"

דיווח בערוץ אל-ערבי הקטארי: חמאס העביר תשובה חיובית להצעה להפסקת האש בעזה - עם בקשה לתיקונים ● סמל אסף זמיר מדימונה נפל מירי נ"ט בדרום רצועת עזה, יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית ● צה"ל מאשר: השגנו אחיזה מבצעית בכ-65% משטח הרצועה ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים