הנשק שצפוי ליהנות מביקושים בזכות ההצלחה הישראלית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ההצלחה הישראלית הקפיצה את הפופולריות של טילים בליסטיים, טראמפ לא יצליח לסיים את המלחמה בעזה בקלות, והאם רוסיה תעזור להוביל הפסקת אש בלבנון? • כותרות העיתונים בעולם

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

בגלל המתקפה הישראלית: איראן בונה מנהרת הגנה בטהרן 
25 מטוסי קרב, למעלה מחמישה מיליארד דולר ושורה של סימני שאלה 

1בגלל ישראל: כולם רוצים טילים בליסטיים

"השימוש היעיל של ישראל בטילים בליסטיים המשוגרים באוויר בהתקפות האוויריות שלה נגד איראן צפוי לעורר עניין במקומות אחרים ברכישת הנשק, שרוב המעצמות הגדולות נמנעו ממנו לטובת טילי שיוט ופצצות גלישה", נכתב ברויטרס. "טילי שיוט הם מטרות קלות יותר להתמודדות להגנה אווירית צפופה ומשולבת מאשר טילים בליסטיים. אבל טילים בליסטיים נורים לעתים קרובות מנקודות שיגור ידועות, ורובם אינם יכולים לשנות מסלול בטיסה".

מומחים אומרים כי טילים בליסטיים מהירים ומדויקים ביותר, כמו הרמפייג' שפותחו על ידי אלביט מערכות והתעשייה האווירית. היתרון העיקרי של טילים בליסטיים (ALBM) על פני טילי שיוט (ALCM) הוא המהירות שבה הם חודרים להגנה האווירית, נכתב. "מכיוון שטילי ה-ALBM נישאים על ידי מטוסים, נקודות השיגור שלהם גמישות, ועוזרות למתכנני התקיפה. 'היתרון הוא שבשיגור אווירי הם יכולים להגיע מכל כיוון, מה שמסבך את משימת ההגנה מפניהם', אמר עוזי רובין, חוקר בכיר במכון ירושלים לאסטרטגיה וביטחון, מאדריכלי הגנת הטילים של ישראל".

עוד נכתב כי "במהלך המלחמה הקרה, מדינות רבות, כולל ארה"ב ובריטניה, התנסו עם טילים בליסטיים. כיום ידוע שרק לישראל, רוסיה וסין יש את הנשק הזה. מכיוון שיש לה ארסנל גדול של טילי שיוט וסוגים אחרים של כלי נשק ארוכי טווח, וושינגטון הראתה עניין מועט בטילי ALBM. פקיד בחיל האוויר האמריקני, דיבר בעילום שם, אמר כי לא נעשה שימוש ב-ALBM בפעולות חיל האוויר". אך "מכיוון שטילים בליסטיים משלבים מערכות הנחיה, ראשי נפץ ומנועי רקטות, למדינות רבות בעלות נשק מדויק כבר יש את היכולת לפתח אותם, לדברי בכיר בתעשייה הביטחונית שביקש לשמור על אנונימיות בשל אופיו הרגיש של העניין. 'זו דרך חכמה לקחת סט נפוץ של טכנולוגיות ורכיבים ולהפוך אותו לכלי נשק חדש ומעניין מאוד שנותן הרבה יותר יכולת, ולכן אפשרויות, במחיר סביר', אמר בכיר בתעשייה".

מתוך רויטרס, מאת גרי דויל. לקריאת הכתבה המלאה.

2טראמפ מבטיח לעצור את המלחמה בעזה, זה לא יהיה קל

"נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ הבטיח לעצור את המלחמה בעזה. עם זאת, גם אם טראמפ מחויב לסיים מלחמה, הסיכוי שלו נמוך, והלחימה צפויה להימשך", נכתב בפורן פוליסי. "ישראל מאמינה שידה על העליונה, וגם אם חמאס הציע עסקת חטופים חיובית לנסיגה - הליבה של מאמצי הפסקת האש בעבר - לא סביר שראש הממשלה בנימין נתניהו יסכים. נראה שישראל מסתפקת בסכסוך מתמשך בעזה כדי להשאיר את חמאס חלש, גם אם הדבר ימנע פתרון מדיני גדול יותר שעלול לסיים את הסבל שם".

נכתב כי "בצד הפלסטיני, השגת שלום ואכיפתו היא מאתגרת. ישראל הרגה מנהיגים מרכזיים של חמאס, כולל איסמעיל הנייה, יחיא סינוואר ומוחמד דף, ויצרה ואקום מנהיגותי, במיוחד בעזה. לא ברור אם מנהיגות חיצונית כלשהי יכולה להשפיע על לוחמי חמאס הנותרים ברצועה, וכל מנהיג המנסה לבסס את השליטה מסתכן להפוך למטרה לתקיפות ישראליות. מעבר לפערים בהנהגה, היעדר האחדות הפלסטינית הכללית מקשה על כל רשות פלסטינית אחרת להשתלט על עזה אם תתרחש הפסקת אש".

נכתב כי "לא ברור גם מי יתווך. קטאר, שממלאת זמן רב תפקיד בניסיון לגשר על הפער בין ישראל לחמאס, הודיעה לאחרונה כי תשהה את התיווך שלה ותסלק את נציגי חמאס מדוחא, מהלך שנועד כנראה להרגיע את המבקרים בממשל טראמפ, שהאשימו את המשטר הקטארי של באירוח טרוריסטים".

בנוסף, "פעולות הצבא הישראלי בשטח מאותתות הכי חזק על כוונתה של ישראל להישאר במלחמה. צה"ל בונה עמדות מבוצרות לאורך מסדרון נצרים, המחלקות את עזה כדי לעכב את הניידות של חמאס ולהגביר את ניידות הכוחות הישראליים". הסטטוס קוו, "מתיש ומחריד ככל שיהיה, עשוי להיות העתיד הסביר ביותר עבור עזה. למרות שהצבא והחברה בישראל מותשים כבר יותר משנה מהלחימה והפלסטינים ברצועה סובלים ממשבר הומניטרי עצום, המאמץ הנדרש להמשך המלחמה בעזה מוגבל. לעומת זאת, שלום ידרוש הסכמה של חמאס, מתווכים יעילים וישראל שלהוטה לסיים את המלחמה. כל אלה אינם. ממשל חדש, שאפתני ככל שיהיה, יתקשה ליצור שלום בתנאים אלה".

מתוך פורן פוליסי, מאת דניאל ביימן. לקריאת הכתבה המלאה.

3רוסיה חוזרת להיות שחקנית משמעותית במזרח התיכון

"בעוד מלחמת ישראל בלבנון נמשכת, המשא ומתן הדיפלומטי משתרע על פני בירות גדולות, כולל מוסקבה, שחזרה לדיונים על הסדר אפשרי לסיום הסכסוך לאחר תקופה של דחיקה לשוליים", נכתב באל ג'מהורייה הלבנוני. "מאחורי הקלעים, הדיפלומטיה הבינלאומית עושה מאמצים טנטטיביים לארגן מחדש את מצבה של לבנון ולעצב מחדש את הנוף האזורי בתגובה למלחמה בלבנון ובעזה", נכתב.

נכתב כי "נתניהו לא היה מרוצה מהתגובה האמריקאית לרוב התנאים שהציע לסיום המלחמה. הוא גם הגיע למוסקבה, ושלח לשם לפני מספר ימים את השר לנושאים אסטרטגיים של ישראל, רון דרמר, במאמץ לשכנע את הרוסים להשתמש בהשפעתם בסוריה כדי לעצור את זרימת הנשק לחיזבאללה מעבר לגבול סוריה-לבנון". צוין כי "בעוד שפקיד רוסי נזהר לא לאשר או לדחות את הבקשה הישראלית כשנשאל על כך על ידי מקורבים לו, מקורות דיפלומטיים מיודעים חשפו לאל-ג'ומהוריה כי נתניהו רוצה שלרוסיה יהיה תפקיד במניעת הגעת נשק עתידית. מאיראן למפלגה דרך סוריה".

צוין כי המקורות הסבירו ש"מה שבטוח הוא שמתקיימות התייעצויות עם מוסקבה, אך שום דבר עדיין לא סופי". עוד ציינו המקורות כי "מי שניסו להתעלם מתפקידה החיוני של רוסיה באזור ולקפוץ מעליו, הבינו שהם לא יכולים להמשיך לבטל אותו, והדגישו כי מוסקבה, שיש לה שני בסיסים אסטרטגיים בסוריה, היא שחקנית מפתח בתחום האזור, ולא ניתן להוציאו מכל עסקה להשגת יציבות".

מתוך 'אל ג'מהורייה' הלבנוני, מאת אימאד מרמל. לקריאת הכתבה המלאה.

4הקבינט הסעודי אישר את התמיכה בפלסטינים

הקבינט הסעודי, בראשות יורש העצר מוחמד בן סלמאן, התכנס בריאד אתמול (ג) כדי לדון בתוצאות ועדת הפסגה הערבית והאסלאמית שהתקיימה בריאד ביום שני וההתקשרויות של יורש העצר עם מנהיגים ממדינות שונות. באל מדינה הסעודי נכתב כי הקבינט "אישר את תמיכת הממלכה בפלסטין ולבנון בטיפול בהשפעה ההומניטרית הקשה של התוקפנות הישראלית". הוא גם קרא למדינות ברחבי העולם להצטרף לקואליציה הבינלאומית בראשות ועדת השרים הערבית-אסלאמית, בשיתוף האיחוד האירופי ונורבגיה, כדי לקדם את פתרון שתי המדינות.

נכתב כי הקבינט שיבח את תוצאות הפסגה ובירך על החתימה על 'מסמך המנגנון המשולש לתמיכה בפלסטין' - יוזמה משותפת של הארגון לשיתוף פעולה אסלאמי, ליגת המדינות הערביות וועדת האיחוד האפריקאי. "המועצה שיבחה את תוצאות הפסגה, שצפויות לחזק את המאמצים המשותפים ושיתוף הפעולה עם הקהילה הבינלאומית לסיום המלחמה בעזה ולקידום יציבות אזורית". במקביל, נכתב כי בעדכונים שנתן יורש העצר מוחמד בן סלמאן הוא שם דגש על מחויבותה של הממלכה לחיזוק קשריה ההיסטוריים והאסטרטגיים עם ארה"ב.

מאמר מערכת מתוך אל מדינה. לקריאת הכתבה המלאה.