ההשתלטות המוזרה של ערי סטימצקי על חברת ביו דבש

איש העסקים הוותיק רכש את רוב ההנפקה של חברת הפודטק המקרטעת שהקנתה לו כ-70% ממניותה • בשל איסור על רכישה כזו ללא פרסום הצעת רכש, נרשמו רוב מניותיו בביו דבש כ"רדומות" • ביו דבש צברה הפסדים של כ-70 מיליון שקל וקופת המזומנים שלה כמעט ריקה

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי
ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

בחברת הפודטק הקטנה ביו דבש , המפתחת מוצרי דבש מתורבת, הופתעו לגלות השבוע כי יש לה בעלים חדשים: איש העסקים ערי סטימצקי, לשעבר בעלי רשת חנויות הספרים הנושאת את שמו וכיום משקיע במספר עסקים.

מנהל ההשקעות שממליץ: הכינו את התיק שלכם לקראת הקאמבק של השקל  
טמפו חוברת לשותפים בהצעה לרכישת מי עדן 

סטימצקי השתתף בגיוס הון שביצעה החברה כדי להמשיך ולשרוד, בהיקף של 5 מיליון שקל,  ולמעשה רכש כמעט את כל המניות שהוצעו לציבור - מה שהפך אותו לבעלי 66%  מהון החברה.

אלא שרכישת שיעור כה גבוה של מניות בחברה ציבורית אסורה על פי חוק החברות מבלי שפורסמה הצעת רכש לכלל בעלי המניות, מה שגרם לבורסה לפנות להבהרות מצד ביו דבש.  כדי לעקוף את הבעיה, סטימצקי קיבל לידיו רק 24.99% ממניות ביו דבש (מתחת לרף שמחייב הצעת רכש) ושאר המניות שרכש "הורדמו" - כך שהן אינן מקנות לו השפעה בזכויות ההון וההצבעה.

על הצורך הנואש של ביו דבש במזומנים ניתן ללמוד מקופת מזומנים ריקה כמעט לחלוטין בסוף יוני, לאחר שהחברה צברה הפסדים של כ-70 מיליון שקל מאז היווסדה. כמו כן היא נושאת הערת עסק חי של רואי החשבון מזה מספר שנים. ביו דבש אף לא הצליחה לשלם שכירות ברבעון השלישי על משרדיה, לחברת הנדל"ן המניב ישרס, מה שגרם לאחרונה לחלט ערבות בנקאית בהיקף של 272 אלף שקל ולדרוש ערבות חדשה על סכום דומה לרבעון הרביעי וכן פיצוי של 181 אלף שקל .

גיוס ההון בשבוע שעבר בוצע במחיר רצפה של 1.3 שקלים למניה, מה שהפיל את המניה ביותר מ-40%, המשקף לביו דבש  שווי זניח של 6.5 מיליון שקל. בעל מניות מרכזי בביו דבש טרם ההנפקה היה עדי צים, בעל השליטה בחברת האשראי החוץ בנקאי אס.אר אקורד ואחיו של משקיע הנדל"ן רני צים. החזקתו של עדי צים בביו דוללה כמעט בחצי מ-21% מהמניות  לכ-13% בלבד.

האם ביו דבש עומדת לזנק?

מה מחפש סטימצקי בביו דבש? ייתכן שהוא מעוניין להשתלט עליה כדי לנסות להכניס אליה פעילות חדשה. בסביבת ביו דבש, בטוחים שמדובר בהבעת אמון בפעילותה, שרשמה בינתיים שני פטנטים בארה"ב בתחום ייצור של דבש מתורבת ולדבריה רכיבי הדבש המתורבת שלה עומדים בדרישות ה -FDA, מנהל המזון והתרופות האמריקאי. לדברי מקורב לחברה "ביו דבש השלימה את שלב הפיתוח וכעת נמצאת לפני ייצור ושיווק ומכאן תזמון הכניסה של סטימצקי".

סטימצקי מחזיק כיום ב-10.2% ממניות חברת החיתום אי.בי.אי חיתום לאחר שרכש מחצית ממניות בנק הפועלים בחברה באוגוסט האחרון תמורת כ-22 מיליון שקל. לפני שנתיים חווה סטימצקי כישלון בהשקעה בורסאית קטנה בהרבה בבחברת נלה דיגיטל, שפעלה בתחום המסחר המקוון .

סטימצקי בן ה-81 הוא אדם עשיר, וזאת לאחר שב-2005 מכר את רשת חנויות הספרים שייסד אביו תמורת 55 מיליון דולר, לידי קרן ההשקעות מרקסטון (שחוותה קריסה בעסקיה עשור לאחר מכן). לצד עסקי הספרים ביצע סטימצקי מספר השקעות מוצלחות כאנג'ל בהייטק הישראלי, בין השאר בחברת הטכנולוגיות לרכב מובילאיי  שהונפקה בוול סטריט ב-2014, ולאחר מכן נמכרה לאינטל ; בחברת המסרים המיידיים מיראביליס (ICQ) שנמכרה לאמריקה און ליין בשנת 1998 תמורת יותר מ-400 מיליון דולר; ובחברת פואמיקס העוסקת בפיתוח תרופות למחלות עור, שהונפקה בנאסד"ק.