גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"קומדיה של טעויות": כך פספסה ישראל תרופה שנמכרת במיליארד דולר בשנה

ב־1996 מכרה ד"ר מרי שרמן לחברת ביוטק ישראלית זיכיון לפטנט על תרופה חדשנית למחלת מפרקים, שפיתחה עם בן זוגה ● איך היא התגלגלה לבסוף לענקית הפארמה אמג'ן, ומדוע בגיל 84 שרמן עדיין מחפשת משקיעים לדור הבא של המוצר

ד''ר מרי שרמן / צילום: תמונה פרטית
ד''ר מרי שרמן / צילום: תמונה פרטית

ב־2013 הסתיים בקול ענות חלושה סיפורה של חברת סביינט, שהחלה כגלגול של חלוצת הביוטק הישראלי BTG והייתה בין הראשונות (והיחידות עד היום) שקיבלו אישור FDA לשיווק תרופה חדשנית. החברה, שנסחרה בנאסד"ק, פשטה רגל בעקבות כישלון בשיווק התרופה קריסטקסה לשיגדון, מחלת מפרקים המוכרת גם כגאוט.

ראיון | החוקר שמסביר למה יש דיליי כשאנחנו רואים כדורגל ואיך זה קשור לסייבר 
4 שנים אחרי ההנפקה: החברה הרפואית שעשויה להפוך לשלד בת"א 

היום, התרופה הזאת היא סיפור הצלחה, שחמקה מהרדאר של שוק הביומד הישראלי. אפילו מי שניהלו בעבר את סביינט הופתעו כשסיפרנו להם שהתרופה נמכרת כעת במיליארד דולר בשנה על ידי חברת הענק אמג'ן . לא רק זאת, הקשר הישראלי לא באמת ניתק: חומר הגלם לתרופה מיוצר עד היום בקרית מלאכי.

ד"ר מרי שרמן, שפיתחה את התרופה יחד עם בן זוגה מרק סייפר, לא לגמרי מרוצה מסגירת המעגל הזאת. לדבריה, היא שמחה על ההצלחה הכלכלית, אך כועסת שהתרופה אינה זמינה לחולים מחוץ לארה"ב (אף לא בישראל), על המחיר הגבוה שלה, ועל כך שאין קונים לדור הבא של המוצר, שיכול לטענתה לשפר את התרופה ותרופות אחרות.

 

"לא מקשיבים לנו משום מה", היא אומרת, אך לא מתייאשת. בגיל 84, היא רואה כיצד קולגות שלה יוצאים מהמשחק, אך היא עדיין בעניינים, חריפה, וזוכרת כל פרט על היסטורית המוצר. היא אפילו מחפשת משקיעים כדי להוכיח לעולם את צדקתה.

"אפרים קציר עשה את החיבור"

שרמן וסייפר, יהודים אמריקאים עם קשר חזק לישראל, פיתחו את התרופה במסגרת חברה שהקימה שרמן ומנהלת עד היום, Mountain View Pharmaceuticals (MVP). כששרמן הייתה פוסט־דוקטורנטית במעבדה של פרופ' אהרון קציר במכון ויצמן, היא הפכה לחברה שלו ושל אחיו פרופ' אפרים קציר, לימים הנשיא הרביעי של ישראל. "ב־1996 הגעתי לישראל ליום הולדתו של אפרים קציר, והוא חיבר אותי לחברת ביוטכנולוגיה כללית (BTG)". כך קיבלה החברה הישראלית את הזיכיון על התרופה.

בתחילת שנות ה־2000, מכרה BTG את מפעל הייצור שלה בקרית מלאכי לחברת פרינג (והוא עדיין ממשיך לפעול בקרית מלאכי), ו־BTG עצמה המשיכה להחזיק בקניין הרוחני שלה, ושינתה את שמה לסביינט. "התוצאות של התרופה היו מעולות, אבל נדרשו לחברה יותר מעשר שנים להביא את המוצר לשוק", אומרת שרמן. "זו הייתה כמעט קומדיה של טעויות. למשל, הם פיתחו את התרופה להזרקה תת־עורית. אמרנו להם שהמולקולה גדולה מדי ואין ברירה אלא לתת אותה בעירוי, והם אמרו, 'אבל עשינו מחקר שוק והמטופלים לא אוהבים עירוי'. ככה הם איבדו שנה.

"אמרנו שהמוצר צריך להיות מורכב מתשע יחידות פולימר על כל יחידת חלבון, ומישהו אמר 'למה לא 10'. כך שהחומר ששימש לניסויי שלב III לא היה זהה לזה ששימש לניסוי שלב II. כש־FDA שמע את זה, אמרו להם: או שתחזרו על הניסוי או שתשמידו את מלאי המוצר. הם ייצרו את החומר מחדש ואיבדו עוד שנה".

מריאן גורצקי, שניהל אז את החברה, זוכר בעיקר שלא היה קל. "פיתוח תרופות הוא תהליך מורכב", הוא אומר, "אבל אחרי כמה שנים פתרנו את זה". כשהמוצר הגיע לשוק הוא כבר לא היה חלק מהחברה.

שרמן טוענת שגם כאשר המוצר הושק, ב־2010, החברה לא עשתה חינוך נכון של השוק. "זו לא תרופה שמתחרה בתרופות זולות בבליעה. היא רק לאנשים עם שיגדון קשה שלא מגיב לתרופות אחרות. הם לא הסבירו את זה היטב והמכירות היו נמוכות. בינתיים הבכירים נתנו לעצמם משכורות ענק. לא פלא שפשטו רגל".

"את לא תגידי לי איך למכור פארמה"

לפי ההסכם בין הצדדים, המוצר היה אמור לחזור לידי MVP ואונ' דיוק שהייתה שותפה בפיתוח, אך סביינט הזרימה אותו לחברת Crealta שהוקמה לשם כך. החברה רכשה מחדש את הזכויות מאונ' דיוק ו־MVP תמורת מספר דו ספרתי של מיליוני דולרים. Crealta העלתה את המחיר מ־2,300 דולר למנה ל־12,500 דולר, וכך הפכה אטרקטיבית לרכישה על ידי חברת התרופות הורייזן ב־2016, וזו העלתה עוד את המחיר. ב־2023, הורייזן נמכרה לענקית הפארמה אמג'ן תמורת 23.8 מיליארד דולר.

שרמן מספרת שיחסיה עם הורייזון היו גרועים מההתחלה. "פניתי למנכ"ל טים וולברט אחרי הרצאה שלו. לא היה לו מושג מי אני, החתומה על הפטנט של התרופה שהפכה אותו לאדם עשיר. אמרתי לו, אתה חייב לשווק את התרופה הזאת גם מחוץ לארה"ב, והוא ענה, 'מחירה יהיה רק 5% ממה שהוא בארה"ב'. עניתי לו שהמחירים באירופה לתרופות מהסוג הזה אינם נמוכים. והוא השיב: 'אני מוכר פארמה שנים! את לא תגידי לי איך למכור פארמה'".

אך לאחרונה קרה "דבר נפלא", אומרת שרמן. הבכיר מהורייזן שמונה כאחראי על המחלקה המוכרת את התרופה באמג'ן, הודיע שהוא עוזב. "אולי עכשיו התרופה תימכר בכל העולם". אם זה יקרה, ל־MVP מגיעים עוד תמלוגים מכך.

"המון סבל מיותר לחולים"

כשהתרופה עוד הייתה בפיתוח, גילו בני הזוג שרמן־סייפר שהם יכולים לשפר אותה. "התרופה היא צימוד בין חלבון לבין פולימר בשם PEG, שמאריך את חיי החלבון. גילינו שאצל מטופלים שהוגדרו 'לא מגיבים לתרופה' יש בעצם תגובה ראשונה טובה שאחר כך נעלמת, כלומר, הם כנראה מפתחים נוגדנים לתרופה. זיהינו חלק קטן ב־PEG שנגדו פותחו הנוגדנים והצענו להם להחליף את החומר שם בחומר אחר. אבל לא הקשיבו לנו, כי המוצרים שלהן גם ככה מכניסים כסף, אז למה לגעת.

"זו לא התרופה היחידה שכוללת רכיב PEG עם אותן בעיות. הצענו לטבע, ביומרין, ג'אז פארמה, רוש ואחרות את הפתרון שלנו לתרופות למחלות כמו המופיליה, אנמיה, אקרומגליה וטרשת נפוצה. חלק מהתרופות הללו ניתנות במינון יומי כדי להתגבר על ייצור הנוגדנים, במקום פעם בשבועיים או חודש. המון סבל מיותר לחולים כי החברות לא מוכנות לנסות PEG קצת שונה". שרמן ממשיכה להילחם על המוצר. "מימנו בעצמנו אפילו ניסוי בקופים שבו ניסינו מוצר של חברת רוש מול הגרסה שלנו לאותו מוצר, והתוצאות הראו עדיפות למוצר שלנו".

MVP פיתחה תרופות נוספות, אם כי לא כאלה שהגיעו לשוק, וכן נתנה שירותי ייעוץ לחברות פארמה. פעילויות אלה, לצד התשלום שקיבלו עבור קריסטקסה, אפשרו לזוג שרמן לערוך את הניסויים במוצרי החברה וגם לעסוק בפעילות פילנתרופית.

ניסיתם לגייס הון סיכון?
"קרנות הון סיכון אמרו ש'לא נשקיע בזוג נשוי, כי אתם עלולים להתגרש'. כאילו ששותפים שאינם נשואים לא רבים. אז לא קיבלנו הון סיכון. אבל אולי עוד נקבל, כי אנחנו הממציאים של תרופה רבת מכר ועוד מעט הפטנט שלה פג. ואני מכירה מדענים מסין שכבר מחכים עם הגנקיה, ואז זה בטח לא יעלה 30 אלף דולר".

מחברת אמג'ן לא נמסרה תגובה עד לירידת הגיליון לדפוס.

עוד כתבות

תמיר מנדובסקי / צילום: ניר סלקמן

"במקום לחפש את המניה הלוהטת הבאה, פשוט תקנו את הכלכלה כולה"

תמיר מנדובסקי, מחבר רב המכר "השקעות לעצלנים" שנמכר ביותר מ־165 אלף עותקים, מסביר בפודקאסט של גלובס למה לא כדאי להתמקד במניות בודדות, איך הפחד הגדול שלו התגשם שנה אחרי השקת הספר: "המשבר של 2022 היה הסיוט שלי" וחושף את דעתו על ביטקוין: "אנשים משקיעים בזה מתוך ספקולציה" ● וגם: מה הייתה המניה הראשונה שהוא קנה? "זו הייתה פצצה מתקתקת"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מהו הצירוף שזכה בתואר הסיסמה הגרועה ביותר למחשב בשנת 2024?

בעקבות איזו מלחמה כתב מארק נופלר את שירו "אחים לנשק", מה מודדים ביחידת מידה טסלה ואיזה עץ נחשב לגבוה בעולם? ● הטריוויה השבועית

נתב''ג. משבר תעופה חמור / צילום: טלי בוגדנובסקי

השמיים נופלים: מה יעצור את משבר התעופה החמור שאליו נקלעה המדינה

יותר משנה מפרוץ המלחמה ונראה כי החזית מול חברות התעופה הזרות רק מסתבכת ● במשרד התחבורה עדיין לא הצליחו להעביר את התיקונים הנדרשים בחוק, ובדרך לגיבושו ניתנה הצצה ללחצי לוביסטים ופוליטיקאים ● בינתיים הבעיה לא קרובה לפתרון, ובעוד שהחברות הישראליות ממשיכות ליהנות מהמצב, בכירים בענף אומרים: "המשבר ייגמר רק כשהמלחמה תיגמר"

רן עוז, מנכ''ל קבוצת ישראכרט / צילום: תמי בר שי

מצטרף למרוץ: בנק ירושלים עומד להגיש הצעה לרכישת ישראכרט

פרטי ההצעה עדיין לא ידועים ● בתחילת החודש נסוגה אל על מהצעתה לרכישת חברת כרטיסי האשראי לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● נכון לעכשיו, מנורה מבטחים נותרה לבדה במרוץ

עמדת טעינה חשמלית / צילום: יח''צ

13 שנים אחרי בטר פלייס: קבוצת ברן תקים תחנות החלפת סוללות ל־NIO

קבוצת ברן חוזרת להקים תחנות החלפה מהירות לסוללות ● עידן המימן בדרך: ישראל היא המדינה הראשונה בעולם, שאליה מיוצאים אוטובוסים מונעי מימן מסין ● דגמי SUV החדשים ● ועוד חדשות מענף הרכב

אתר בנייה שנסגר ל־30 יום באזור המרכז / צילום: דוברות המשטרה

אין פועלי בנייה? עשרות שוהים בלתי חוקיים נעצרו באתרים בשבועות האחרונים

אמנם פלסטינים מנועים מכניסה לישראל מאז תחילת המלחמה, אולם בפועל שוהים בלתי חוקיים נתפסים כמעט כל יום באתרי בנייה מסוגים שונים, בעיקר קטנים

בסיס יוניפי''ל סמוך לכפר מרכבא בדרום לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

מוצב יוניפי"ל נפגע מאש חיזבאללה: כמה מאנשיהם נפצעו

לפי דיווחים בלבנון, לפחות 7 נהרגו ועוד עשרות נפצעו בתקיפה האווירית על בניין בן 8 קומות בביירות • עוד דווח שיעד התקיפה הוא מוחמד חיידר, ראש אגף המבצעים בחיזבאללה • במקביל, כמה רקטות שוגרו מלבנון לעבר חיפה והקריות - נזק נגרם בכמה מוקדים, אין נפגעים • צה"ל: חיילי יוניפי"ל נפצעו כתוצאה משיגורי חיזבאללה לעבר מוצב הכוח • כל העדכונים

מורגן סטנלי, ניו יורק / צילום: Shutterstock

במורגן סטנלי מסמנים שתי מניות מבטיחות. לאחת מהן צופים זינוק של 660%

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● רויאלטי פארמה וטנאיה ת'רפיוטקס הן שתי מניות ביוטק די מדשדשות בוול סטריט ● אבל לאחרונה, בנק ההשקעות הענק מורגן סטנלי פרסם עליהן המלצה חריגה, בה הוא צופה זינוק של 98% בראשונה ו־660% בשנייה ● בינתיים, שאר המשקיעים לא ממהרים להשתכנע

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הספקת הנשק תיפגע? איך ישפיעו צווי המעצר לגלנט ונתניהו על היחסים עם אירופה

החלטת בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג עלולה לטלטל את יחסי ישראל עם מדינות אירופה ● הוצאת צווי המעצר לבנימין נתניהו וליואב גלנט מחזקת את מי שקוראים לנתק עם ישראל קשרים דיפלומטיים ומעמידה בסימן שאלה את יצוא הנשק לישראל

המגדל נפתח ב-2006 והיה הבטחה גדולה בשוק מגורי היוקרה במרכז מיאמי / צילום: mondialrealty.com

תעלומת נדל"ן במיאמי: מי רוכש את הדירות בבניין שהמיליארדר רוצה?

קן גריפין, המנכ"ל של קרן הגידור סיטדל, רוצה להקים את מטה החברה על שטח של כ-16 דונם במיאמי ● הבעיה: בניין דירות בן ה-22 קומות שניצב במרכז השטח, ובמשך השנתיים האחרונות נקנה דירה אחרי דירה על ידי רוכש אנונימי ● בנתיים בעלי הדירות בבניין בטוחים: גריפין הוא הקונה האנונימי

אלי פלדשטיין / צילום: רשתות חברתיות

"הבוס מבסוט": התכתבות יועצי ראש הממשלה לאחר הפרסום ב"בילד"

כתב האישום בפרשה חושף את הקשר בינו לבין יועץ רה"מ הוותיק יונתן אוריך ● בין היתר, פלדשטיין כתב לאוריך: "מה שאני בונה לך עכשיו לסופ"ש שווה מיליון דולר" ● פלדשטיין נאשם במסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה - העבירה החמורה ביותר בתחום הריגול ● המדינה מבקשת להאריך את מעצרו עד תום ההליכים

מפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

מה מונע ממפרץ חיפה להתחזק כמטרופולין, ומה אפשר לעשות?

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם: התוכנית לפיתוח מפרץ חיפה

טלי בן עובדיה / צילום: ערן לוי

דירקטוריון חדשות 13 הודיע: טלי בן עובדיה מונתה למנכ"לית זמנית

על אף ששניים מנציגי הציבור בדירקטוריון חדשות 13 התנגדו למינויה, באופן קבוע או זמני, הוחלט בדירקטוריון להתעלם מהצורך באישור של למעלה מ-75% מדירקטוריון החברה - ואישרו את המינוי הזמני

ד''ר יובל אבני / צילום: אסנת רום

הוא ויתר על קריירה מבטיחה כרופא, פגישה מקרית אחת שינתה לו את החיים

לד"ר יובל אבני היו הרבה תפניות מפתיעות בחיים ● ללא תעודת בגרות הוא התקבל לקורס טיס, באמצע שירות הקבע הוא פרש ללימודי רפואה, ואת ההתמחות בכירורגיה עזב לטובת הון סיכון: "הרגשתי שכדי להתאים את עצמי למקצוע אני נדרש להיות יותר ציני" ● לפני חמש שנים הוא הקים את קרן קרשנדו, שמשקיעה בחברות בתחום התוכנה

פולקסווגן גולף 1.5 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-178 אלף שקל: האם הגולף החדשה תשחזר את ההצלחה?

המודל המחודש של פולקסווגן שומר על הממדים והעיצוב המוכרים, ומציע שדרוג לטכנולוגיה ולתא הנוסעים ואיכויות דינמיות גבוהות ● אלא שהמחיר מתרחק מהטריטוריה העממית ● מבחן דרכים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

קלע דוד תכלל בעסקה? פרטים חדשים על עסקת ההגנה האווירית בין ישראל ליוון

פרטים חדשים שמתפרסמים בתקשורת היוונית שופכים אור על עסקת ההגנה האווירית הגדולה שנמצאת במו"מ בין ישראל לבין יוון ● על פי הדיווחים, הבקשה כוללת הצעות מחיר עבור מערכות מכ"ם והגנה אווירית מדגם ברק MX של התעשייה האווירית וספיידר של רפאל

קורדונטי אנשובי / צילום: הילה פלר

חלל אינטימי ופסטות ללא פשרות: המקום בת"א שמרגיש צפון איטליה

תמר כהן-צדק עושה מופת של אוכל מצפון איטליה, עם פסטות טריות חלומיות, קלאסיקות מבוצעות היטב וחן של מאמא איטלקייה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; גוגל ירדה ב-4.5%, אינוביד זינקה ב-86%

דאו ג'ונס עלה ב-1% ● יו"ר הרשות לניירות ערך האמריקאית, גארי גנסלר יעזוב את תפקידו ב-20 לינואר ● משרד המשפטים האמריקאי קבע שעל גוגל למכור את הדפדפן כרום ●  אינוביד הודיעה על מיזוג שיהפוך אותה לחברה פרטית ● הביטקוין לא עוצר: נסחר סביב 98,000 דולר ● סופר מיקרו קומפיוטר השלימה זינוק של 60% מתחילת השבוע ● בג'יי.פי מורגן מסמנים שתי מניות מעניינות לקראת 2025

המאבק על הרווחים הכלואים / אילוסטרציה: גלובס

בדרך לוועדת הכספים: המאבק על מס המיליארדים מגיע לישורת האחרונה

תוכנית הדגל של האוצר מרגיזה במיוחד את המגזר העסקי בישראל ● המטרה: לגרום לחברות להוציא רווחים שצברו במיליארדים ולשלם עליהם מס, במקום להשאיר אותם "כלואים" ומושקעים פסיבית ● שר האוצר תומך באנשי משרדו הבטוחים כי מדובר במהלך צודק ואפקטיבי, אך המתנגדים רואים בכך "פצצת אטום" שתפגע במשק ● איך זה ייגמר? תלוי במידה רבה ביו"ר ועדת הכספים

מאט גייטס, מועמדו של טראמפ לתפקיד התובע הכללי / צילום: Reuters, Mike Blake

מאט גייטס הסיר את מועמדותו לתפקיד התובע הכללי של דונלד טראמפ

גייטס, שמועמדותו לוותה בביקורת רבה, על רקע חקירה פדרלית שהתנהלה נגדו בחשד לקיום יחסי מין עם קטינה, הודיע שיוותר על התפקיד ● "אישור המינוי שלי הפך, שלא בצדק, להסחת דעת מהעבודה הקריטית של טראמפ/ואנס", צייץ גייטס ברשת X