גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרנות אלטרנטיביות ודירות יוקרה: כך נעלמו כספי החוסכים באחת הפרשות הפיננסיות החמורות שהיו במדינה

מסמך חדש שהוגש לבית המשפט מגלה טפח מהאופן שבו התאדו מאות מיליוני שקלים באחת הפרשיות הפיננסיות החמורות בתולדות המדינה ● סכומי עתק הועברו לקרנות שמחזיקים ישראלים המסרבים לשתף פעולה, חלק מהכסף הלך לרכישת דירות יוקרה, ומקורבים קיבלו משכורות מנופחות שמעלות סימני שאלה ● הבשורה המעודדת: המנהל המורשה הצליח להשיב 134 מיליון שקל אבודים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

הפרשה החמורה של חברת סלייס, שהתמחתה בקופות גמל בניהול אישי (IRA) וקרסה אחרי שכ־890 מיליון שקל מכספי עמיתיה נוידו לקרנות השקעה בחו"ל ונעלמו, רשמה נקודת ציון משמעותית. המנהל המורשה שמינתה רשות שוק ההון, רו"ח אפי סנדרוב, הגיש לבית המשפט את תוכנית ההסדר שגיבש לחילוץ סלייס מהמשבר ולאיתור והשבת הכספים.

איך להימנע מהשקעה מסוכנת בנכס אלטרנטיבי 
סוכנים כפולים: כך עלולים להתאדות שני מיליארד שקל של משקיעים 

ההסדר משרטט תמונה מבהילה של השיטה שאפשרה להעלים כספי חוסכים. ההסדר גם מציע מנגנון מורכב להחזרת הכסף, עם עדיפות לחלק מהעמיתים, כאשר אפילו סנדרוב לא מתחייב שכל הכסף יוחזר. דבר אחד בטוח: זה הולך לקחת שנים, ולא כולם יהיו מרוצים. כמה הערות על ההסדר המסתמן.

 

1עשרות מיליונים לכל עבר

אחרי כשנה של מאמצים להתחקות אחרי קרוב למיליארד השקלים מכספי החוסכים ש"התאדו", תוכנית ההסדר יורדת לקרביים של השיטה שאפשרה את הכשל. במרכזה: יזמי קרנות השקעה אלטרנטיביות שקיבלו כספי עמיתים וניתבו אותם למהלכים שבחלקם היו השקעות בנכסים בלתי סחירים - ובחלקם נותרו בלתי מפוענחים.

סוכני ביטוח שעבדו עם סלייס הביאו חוסכים להעביר את כספם לקרנות בעייתיות, שחלקן היו בבעלותם, לעתים תמורת הענקת הלוואות. סנדרוב מצביע על מספר שחקנים מרכזיים בשיטה הזו:

הראשון הוא גיא שנצר, הבעלים של כרמל־ארגמן השקעות, חברה פרטית שתפעלה לא פחות משש קרנות. חלקן התאגדו בארצות הברית, חלקן באנגליה וחלקן באיי קיימן. סלייס העבירה לקרנות הללו יותר מ־100 מיליון דולר מכספי העמיתים. סנדרוב נאבק לקבל מידע אודות הכסף משנצר ומהקרנות, כולל הליכים בבית המשפט, רק כדי לגלות כי 25 מיליון דולר מתוך הסכום האדיר הזה פשוט נעלמו כלא היו.

מה כן ידוע? ששנצר השתמש ב־31 מיליון דולר לצורך מתן הלוואה ללא בטחונות ליישות עלומה, שעמיתי סלייס כלל לא היו אמורים לראות את ההחזרים ממנה. 63 מיליון שקל (הבדלי המטבע בהתאם לכתוב במתווה ההסדר) נוספים מימנו הלוואות לעמיתים, אך מידע התקבל רק לגבי 41 מיליון מתוכם, ו־7 מיליון דולר עברו להלוואה עבור חברת נדל"ן בגיאורגיה, שגם ההחזר שלה אמור היה לזרום לשנצר באופן אישי ומעלה תמיהות.

הלאה: כרמל־ארגמן השקיעה 40 מיליון שקל תוך סיכון גבוה בחברות טכנולוגיה בקשיים, 5 מיליון דולר בהלוואות לחברה לניקוי בריכות ובנדל"ן מניב בארה"ב, 3 מיליון שקל הוקצו להלוואות לרכישת נדל"ן בישראל, ו־1.7 מיליון דולר הופקדו בפיקדונות כספיים בארה"ב.

שחקנית נוספת בולטת היא אנה חיימוב, אזרחית ישראלית שיצאה מהארץ לפני כשלוש שנים. הקרן שבבעלותה קיבלה יותר מ־26 מיליון דולר מכ־1,000 עמיתי סלייס. חיימוב התחמקה ממסירת מידע, הפרה צווי בית משפט ונעדרה מדיונים, עד כדי כך שסנדרוב חושד כי היא אינה המפעילה האמיתית של הקרן.

34 מיליון דולר מכ־1,000 עמיתים עברו לקרנות תחת ניהול אדם בשם ליעם ישראל, שנרשמו בארה"ב. בת זוגו אנסטסיה קוטייבה, אזרחית ישראל ואוקראינה, רשומה כשותפה כללית בקרנות. כ־11 מיליון דולר הועברו לחברות שהעניקו הלוואות וכ־6.5 מיליון דולר עברו לקרן אחרת, שרכשה באמצעותם דירת יוקרה בישראל.

סוכנות הביטוח פינברט גייסה סכום עצום של כ־61 מיליון דולר מ־1,143 עמיתים, שהושקעו בקרנות המאוגדות במישיגן ונשלטות באופן מוחלט על־ידי הסוכנות וגורמים הקשורים אליה. מתוך סכומים אלה, כ־10 מיליון דולר מימנו את פעילותה של פינברט עצמה, לרבות תשלום משכורות למקורבים שלא עבדו בפועל בחברה, טיסות וטרקלינים. עוד עולה שכ־2.5 מיליון דולר ניתנו כהלוואה לחברה בגיאורגיה, המצויה בבעלות חבר קרוב של יו"ר דירקטוריון פינברט. סכומים נוספים שאינם ידועים הוענקו כהלוואות ללא בטוחות לתאגידים שזהותם, והשימוש שעשו בכספים, טרם נודע. פינברט השיבה עד כה כ־15.4 מיליון דולר.

קרנות בארה"ב בשליטת סוכן הביטוח אמנון יעקבי קיבלו יותר מ־12 מיליון דולר מכספם של כ־800 עמיתים. יעקבי מסר מידע לא מלא לגבי השימוש בכ־10 מיליון דולר מהם, ממנו עולה כי הכספים הועברו בעיקר למתן הלוואות ואשראי.

קרנות בפלורידה, המצויות בבעלותו ובניהולו של סוכן הביטוח הישראלי אודי אביטל, קיבלו כ־2.5 מיליון דולר מכ־70 עמיתים. כ־2 מיליון דולר הושקעו באג"ח של חברה אחרת בבעלותו, לנכסים מניבים בפלורידה.

התמונה העולה מתיאור השיטה הזו מבהילה. מאות מיליונים בכספי חוסכים הועברו לעסקים שחלקם היו בבעלות סוכני הביטוח ששכנעו את העמיתים להעביר אליהם את כספם, תוך ניגוד עניינים חריף, לכאורה. חמור מכך, השימוש שנעשה בכספים אלה - פרי עמלם של חוסכים מן היישוב - נותב לטובת נכסים דוגמת נדל"ן והלוואות, שהסיכון בהם גבוה. וכאילו אין די בכך, הרי שחלק מהיזמים התחמקו ממתן תשובות ומגילוי מידע לגבי השימוש בכסף - אפילו כאשר בית המשפט התערב. לא בכדי הגדיר סנדרוב חלק מהממצאים כ"תמונה מטרידה ביותר", ואכן נראה כי כספי חוסכים היו הפקר.

רו''ח אפי סנדרוב, המנהל המורשה של חברת סלייס / צילום: באדיבות מגדל

2מנגנון החלוקה של הכספים בחזרה לעמיתים

ההסדר שגיבש המנהל המורשה כולל מנגנון מורכב למדי, שנועד להחזיר לידי העמיתים באופן הדרגתי את הכספים שיאותרו ויושבו לחשבונות החברה. לוחות הזמנים שאליהם שואף סנדרוב מתכנסים למחצית השנייה של 2025, כאשר עד סוף יוני צפוי להסתיים הליך הזיהוי של העמיתים שאליהם שייכים הכספים שהושבו עד כה בסכום מצטבר של כ־134 מיליון שקל. לאחר מכן יתאפשרו 45 ימים נוספים לביצוע ההחזרים, כך שהכסף אמור להגיע לחשבונות העמיתים בסביבות אמצע אוגוסט הבא.

המנגנון מתבסס על מתן עדיפות לקורבנות ה"קרנות האדומות". אלה אמורים לקבל ראשונים לא רק את הסכומים שהושבו עד כה אלא גם כספים שיושגו בעתיד, כולל מקרנות בחו"ל ומתביעות שעשוי סנדרוב ליזום נגד מנהלים לשעבר. מתן העדיפות מתאפשר באמצעות סעיף בחוק הפיקוח על הביטוח, המאפשר לתעדף "זכאים על־פי מידת הנזק ויכולתם לשאת בו". החוסכים שכספם נעלם באותן "קופות אדומות", ובמיוחד אלה מהם שלא קיבלו הלוואות תמורת השקעתם ועל כן נותרו ללא החזר כלשהו עד כה, עונים להגדרה החוקית הזו, המעידה על המצב העגום שאליו נקלעו.

החלוקה תתבצע באופן יחסי, בהתאם לסכום ההשקעה של כל עמית, והחישוב יתבצע מתוך סך הכספים שהושקעו ב"אשכול מארגן הקרנות". כלומר, הקבוצה הספציפית של הקרנות שאליהן נותבו הכספים של אותו עמית, בהתאם לזהות היזם המארגן שלהן. סנדרוב מסביר, כי "מארגני הקרנות ניהלו את קרנותיהם השונות כ'בריכה' אחת לכל מארגן; עמיתים שהשקיעו באמצעות מארגן מסוים נפגעו על־ידי אותו מארגן באופן דומה, גם אם כספו של כל אחד מהם הושקע בקרן שונה. יכולים להיות הבדלים במאפייני ההשקעות ודרך ההתנהלות בין מארגני הקרנות וגורמים הקשורים אליהם, באופן שאינו מצדיק 'ערבוב' כל העמיתים לכדי 'בריכה' גדולה אחת".

3המכשולים שעוד בדרך וכיצד למנוע סלייס 2

סנדרוב מכיר בכך שמדובר בתהליך הצפוי לארוך שנים, וכי לא בטוח שכל הכספים יוחזרו. עם זאת, מבין השורות נושבת אופטימיות מצד המנהל המורשה, המתגאה בפעולות שנקט עד כה ומתחייב למצות כל אפיק פעולה כדי למקסם את ההחזרים. לסנדרוב אכן מגיעה מלה טובה על העבודה המאומצת עד כה ועל הנחישות להתמיד בה לאורך זמן.

עם זאת, זה לא בהכרח יספיק כדי למנוע את הישנות המקרה של סלייס. גם אחרי התפוצצות הפרשה, בחוק עדיין קיימות מספר פרצות. כך, מוצר ה־IRA עודנו פתוח בפני עובדים שכירים ולא רק בפני עצמאים בעלי הבנה בשוק ההון, עדיין ניתן לנתב כספי חוסכים לקרנות אלטרנטיביות בחו"ל הנתונות תחת פיקוח רופף, וסוכנים ומתווכים למיניהם עדיין יכולים לגייס כספים באמצעות הצעת הלוואות למי שמשווע לחמצן כלכלי. אם הפרצות האלה לא ייסתמו בקרוב, פרשת "סלייס 2" עשויה להיות רק עניין של זמן.

בא־כוחו של אודי אביטל, ע"ד אושר רובינגר, מסר בתגובה: "מר אביטל, העביר למנהל המורשה לפני חודשים רבים את כל המידע הדרוש לגבי כספי המשקיעים. מר אביטל ממשיך לפעול, לטובת המשקיעים תוך שקיפות ושיתוף־פעולה מלא מול המנהל המורשה, והוא דוחה כל ניסיון משתמע לטעון אחרת".

עוד כתבות

טנק רוסי בעמדת תקיפה באוקראינה / צילום: ap, משרד ההגנה הרוסי

אחרי שאיבדה יותר מ-3,500 טנקים, ברוסיה מצאו פתרון יצירתי

אזרבייג'ן מגדילה את תקציב הביטחון שלה ● תעשיית הקולנוע הרוסית נרתמת לטובת חיל השריון של פוטין ● קוריאה הצפונית מגבירה את הסיוע לרוסיה ● וגם: הכצב"ם יוצא הדופן שמתכננת סין ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יו''ר תע''א, עמיר פרץ, לצד המנכ''ל בועז לוי / צילום: התעשייה האווירית

התעשייה האווירית: ההכנסות מישראל זינקו ל־33% מהנתח

בתשעת החודשים הראשונים של השנה זינק הרווח הנקי של התעשייה האווירית בכ־74% לשיא של כ־416 מיליארד דולר ● רק ברבעון הנוכחי נרשמו מכירות בכ־4.3 מיליארד דולר, והרווח הנקי זינק לכ-122 מיליון דולר

ח''כ טלי גוטליב / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ועדת השרים תדון בהצעת החוק שתגביל העמדה לדין של חברי כנסת

הצעת החוק הפרטית הוגשה ע"י ח"כ טלי גוטליב, נגדה מתנהלת חקירה פלילית בעקבות התבטאויות ● ההצעה מבקשת לקבוע כי לא תיפתח חקירה פלילית נגד חבר כנסת, ולא ידון בית המשפט בתביעה אזרחית נגד חבר כנסת, אלא אם הכנסת אישרה זאת ברוב של 90 ח"כים, ורק במקרים בהם המעשה לא נעשה במסגרת מילוי תפקידם

אילוסטרציה: Shutterstock

ההורים נתנו כסף במתנה לרכישת דירה, ואז הזוג התגרש. מה קבע ביהמ"ש?

בני זוג רכשו דירה תמורת 1.8 מיליון שקל, כשסך של 300 אלף שקל שולם ע"י הורי האישה ● כשזו התגרשה, הוריה תבעו שהבעל לעבר ישיב להם את הסכום שהשקיעו בדירה, לטענתם במסגרת "מתנה על-תנאי" ● כיצד הכריע בית המשפט?

איור: גיל ג'יבלי

TSMC במקום אנבידיה? הנוסחה שתעזור לכם לבחור מניות לטווח ארוך

וורן באפט בנה את הונו מזיהוי של מניות ערך בסקטורים מסורתיים בתקופות משבר, אבל האם זו הבחירה העדיפה לכל משקיע? ● מה היתרונות והחסרונות של כל אחד מסוגי המניות, ואילו חברות מאפשרות למשקיעים ליהנות מכל העולמות? ● שאלת השבוע

בנימין נתניהו ויואב גלנט / צילום: חיים צח-לע''מ

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הוציא צווי מעצר נגד נתניהו וגלנט

בית הדין בהאג קיבל את הבקשה החריגה של התובע הראשי, כרים חאן, להוציא צווי מעצר נגד רה"מ בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט בגין פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות במסגרת המלחמה בעזה ● "נמצא יסוד סביר להאמין כי נתניהו וגלנט נושאים באחריות פלילית להכוונת התקפה נגד אוכלוסייה אזרחית"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; קוואלקום נפלה ב-6%, טרגט צללה ב-20%

נאסד"ק ירד ב-0.2% ● מישל באומן, חברה במועצת המנהלים של הפד: "ההתקדמות בהפחתת האינפלציה נתקלת בקשיים" ● על רקע החשש מהסלמה במלחמת אוקראינה-רוסיה, בורסות אירופה נסגרו בירידות זה היום הרביעי ברציפות ● ישראליות בוול סטריט: למונייד, וויקס וגלובל אי זינקו ● הביטקוין מעל 94 אלף דולר ● אנבידיה שוב עקפה את הצפי, המשקיעים מאוכזבים מהתחזית

מימין לשמאל: אבי גבאי, אילן סיגל, יעקב נדבורני, טל גרנות גולדשטיין ואלי אדדי / צילום: ינאי יחיאל, רמי זרנגר, איל יצהר, אוהד רומנו

האיום על טלוויזיה ב-69 שקלים והחשש ב-freeTV: שוק התקשורת נכנס לסחרור

ההכרזה של הוט וסלקום על שיתוף-פעולה בתחום הטלוויזיה, בדומה למהלך שעליו הכריזו בקיץ yes ופרטנר, עלולה להוביל את שוק התקשורת חזרה לימי הדואופול - ולפגיעה בצרכנים ● נפגעת נוספת תהיה הפלטפורמה של קשת ו-RGE, שתהפוך לשחקנית קטנה שנלחמת בענקים

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לראשונה מזה חודשים: איתותים על אפשרות להורדת ריבית

ביום שני הבא יפרסם בנק ישראל את החלטת הריבית האחרונה לשנת 2024, והוא צפוי להשאיר אותה ללא שינוי ● אך בינתיים בשווקים מתחילים לצפות את סוף המלחמה, ושם כבר רואים את הורדת הריבית באופק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בת"א; מלם תים זינקה ב-10%, תדיראן גרופ ב-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● עונת הדוחות בתל אביב צוברת תאוצה; בין המדווחות היום: אל על, ישראכרט וסלקום ● אנבידיה צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות הערב, והאנליסטים אופטימיים ● ענקית השבבים קוואלקום מפרסמת תחזית הכנסות אופטימית ● ובמיטב מעריכים: "שוק המניות האמריקאי יקר מדי ואופטימי מדי"

אלי פלדשטיין / צילום: רשתות חברתיות

פגיעה בביטחון המדינה: הוגש כתב האישום נגד אלי פדלשטיין

פלדשטיין נאשם במסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה - העבירה החמורה ביותר בתחום הריגול שהעונש המרבי עליה הוא מאסר עולם ● כתב אישום הוגש גם נגד איש המילואים המואשם שהעביר לפלדשטיין את המסמך ● המדינה מבקשת להאריך את מעצרם עד לתום ההליכים המשפטיים

ביטקוין / אילוסטרציה: Shutterstock

מחזיקים מטבע דיגיטלי בחו"ל? בקרוב, המידע עליכם יגיע בקלות לרשות המסים

ישראל מצטרפת לתקן ה־CRAF של ה־OECD, במסגרתו ישתפו המדינות במידע בנושא קריפטו ● המנגנון ייכנס לתוקף ב־2027, וברשויות עובדים על הטמעתו ● מומחה למיסוי: "הכרחי להשלים המהלך בגילוי מרצון" ● לאחרונה הגבירה רשות המסים את פעילות האכיפה בנושא

בנייה בישראל. ''הוצאות חריגות שוחקות את הרווחיות של היזמים'' / צילום: Shutterstock

קבלני הביצוע נשארו בלי רווח, ויזמי הנדל"ן נדרשים לפתוח את החוזים והכיס

חברות הביצוע דורשות מהיזמים לפתוח חוזי בנייה סגורים וקבועים מראש, בשל התייקרויות בשוק מעבר למדדי הלמ"ס ● תוספות התשלום מגיעות כיום לעד 5% מעלויות פרויקטים ● בדניה סיבוס דורשים מלמ"ס לעדכן את המדדים, "ואם הדברים לא ייפתרו, נשקול הגשת בג"ץ"

טלי בן עובדיה / צילום: רמי זרנגר

מנכ"לית זמנית לחדשות: הפיתרון של רשת 13 לחילוקי הדעות בדירקטוריון

רשת 13 מעוניינת למנות את טלי בן עובדיה כמנכ"לית זמנית של החדשות ● ברקע, התנגדות שני דירקטורים מטעם הציבור למינויה הקבוע בחברה ● מחר דירקטוריון רשת יתכנס והמינוי הזמני יעלה להצבעה

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בזן: רווח של 95 מיליון דולר בשלושת החודשים, והפסד ברבעון

קבוצת בתי זיקוק נפט דיווחה על הפסד של 15 מיליון דולר לעומת רווח ברבעון המקביל לאור צמצום רווחי הזיקוק ● מנכ"ל בזן מדגיש: "בתקופת הדוח חלה ירידה בסביבת המרווחים, אך מרווחי הסולר והבנזין נותרו ברמה גבוהה ביחס לממוצע הרב-שנתי"

גוגל כרום / אילוסטרציה: Shutterstock, Evan Lorne

משרד המשפטים האמריקאי לוחץ על גוגל להיפרד מדפדפן כרום

משרד המשפטים האמריקאי מבקש מבית המשפט הפדרלי להורות לגוגל למכור את דפדפן האינטרנט כרום, כפתרון לתיק ההגבלים העסקיים המתנהל נגד החברה ● בבקשה נכתב כי אילוץ החברה למכור את כרום יסייע ליצירת תנאים שווים יותר עבור המתחרים בתחום ● באוגוסט האחרון נקבע כי גוגל מחזיקה במונופול בשוק החיפוש

מטה אנבידיה בסנטה קלרה, קליפורניה / צילום: Associated Press, Jeff Chiu

אנבידיה עקפה את התחזיות בפעם התשיעית רצוף, אז למה המניה ירדה?

החברה הגדולה בעולם במונחי שווי שוק פרסמה אמש את דוחותיה הרבעוניים ועקפה שוב את כל התחזיות ● למרות זאת, המניה איבדה גובה במסחר המאוחר כתוצאה ממספר חששות של המשקיעים: קצב הצמיחה עדיין מסחרר אך נמוך מבעבר, והחברה מתקשה לעמוד בביקושים לשבב המתקדם שלה

רס''ן במיל' זאב (ז'אבו) חנוך ארליך ז''ל / צילום: דובר צה''ל

זאב ארליך, אזרח ישראלי בן 71, נהרג בהיתקלות בלבנון

רס"ל (במיל') איתן בן עמי, לוחם ביחידת המילואים של מגלן שבעוצבת הקומנדו, נפל בקרב בדרום לבנון ● השליח האמריקאי עמוס הוכשטיין הגיע לישראל - אחרי ביקור בן יומיים בביירות ● מזכ"ל חיזבאללה בנאום: "יכולים להמשיך לאורך זמן" ● מטח לקריית שמונה הוביל להרס רב, ואחד הבתים בעיר נחרב לחלוטין • ארה"ב לעיראק: מיצינו את כל המאמצים מול ישראל למנוע תקיפה בשטחכם ● עדכונים שוטפים

מטוס אל על ממריא מנתב''ג / צילום: Shutterstock

המספרים של אל על חשפו: הקווים הכי משתלמים ובכמה עלתה ההכנסה מנוסע?

חברת התעופה רשמה שיאים חדשים של הכנסות ורווח, בעיקר בזכות הדומיננטיות שלה בטיסות לארה"ב ולאירופה ● ההכנסה הממוצעת מנוסע עלתה בשיעור דו-ספרתי, ובקופת המזומנים של החברה נצברו כבר יותר ממיליארד דולר ● גם בכירי אל על נהנים מהפריחה בעסקיה, עם תוספת של מיליון שקל כמעט לשכרם

מלחמת המטבעות בין האירו לדולר חוזרת / אילוסטרציה: Shutterstock

מלחמת המטבעות חוזרת: האירו נחלש מול הדולר, וזאת לאו דווקא בשורה טובה לשקל

הדולר מתחזק בעקביות מול רוב המטבעות מאז הבחירות בארה"ב, ומתקרב לנקודת שוויון מול האירו ● מי שעשויה להרוויח מהמצב היא גרמניה שנקלעה לתקופה קשה, ופיחות במטבע יהפוך את היצוא שלה לאטרקטיבי יותר ● וגם: הסיבות לכך שהשקל דווקא מתחזק